tahtoo

kurkkuja

Selailin vuosia sitten jotain lehteä, jossa neuvottiin tekemään jonkinlainen lava tai "ruuhi" ja siihen päälle tuli jotenkin vanhoja ikkunoita, se oli oikein soma. Silloin asia ei ollut ajankohtainen, joten ohitin jutun silmäillen. Nyt tahtoisin omaan pikkuruiseen ja kivikkoiseen puutarhaani kurkkumaan. Kokonainen kasvihuone ei tule kysymykseen, joten tämä kasvihuoneen korvike olisi nyt tarpeen. Onko kenelläkään mitään havaintoa miten se tehdään? Empä tullut silloin pistäneeksi merkille edes lehden nimeä ja uusimmissa puutarhalehdissä en ole nähnyt mitään sen tapaistakaan.

2

770

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Nipsutiiniliini

   Lämpölava, jos mullan alla on muutamakymmenen senttiä palavaa lantaa, sähkökaapelit tai muu lämmönlähde. Kylmälava, jos lämmönlähteenä on "pelkkä" aurinko.

   Kylmälavan teet helposti esim kuormalavojen kauluksista.

   Näiden puisten kuormalavojen (Fin ja Euro) valmiista lavankauluksista saa hyvän lavan. Lavankaulusten koot ovat esim. 120 cm x100 cm tai 60 cm x 80 cm. Laitat lavankauluksia päällekkäin niin monta kuin tarvitset.

   Kaulukset istuvat hyvin toinen toistensa päälle, niissä on valmiit kulmaraudat tätä varten. Ylimpään kaulukseen voit nitoa muovin tai harson kanneksi. Kannen voit tehdä myös puurimoista joiden väliin pingoitat muovin tai harson. Kansi voi olla harjakattoinen tai vaakatasossa. Lavakauluksia saatat saada ilmaiseksi kaupoista.

   Lisäksi mieheni teki minulle lavoja olemassa olevien ikkunalasien mittojen mukaan laudasta. Lautalavojeni mitat ovat muistaakseni 108 cm X 209 cm ja korkeus etureunassa kaksi lautaa ja takareunassa kolme lautaa.

   Kaikissa nurkissa on vahvikkeina kakkosneloset, joihin laudat on naulattu kiinni. Lisäksi kummallakin pitkällä sivulla on kahdessa kohdassa pystylauta vahvikeena. Ikkunalasien reunojen kohtaan on laitettu pienen sivun suuntaiset poikkilaudat tukemaan lasia. Ikkunoita on neljä per lava.

   Minusta tuo metri kertaa kaksi on ollut hyvä koko. Valmis lava on helppo siirtää yksinkin haluamaani paikkaan, kun astuu lavan sisälle ja kantaa reunoista.

   Hoitotoimet taimille on ollut helppo tehdä kun lava ei ole liian syvä.

   Lava kannattaa mitoittaa ikkunalasien tai muun kansirakenteen perusteella, jos sellaiset on valmiina. Käy kysymässä, joltain purkutyömaalta saisitko ottaa kaatopaikkakuormasta laseja.

   Jos valmiita laseja ei ole teetä ne lasimestarilla tai tee itse muovista. UV-suojattu muovi pingotetaan rimojen väliin. Muovin kanssa on huolehdittava jostain lukitussysteemistä muutoin tuulivie kantesi.

   Multa eli kasvualusta lavan kannattaa perata kunnolla rikkaruohojen juurista tai sitten ostaa pussimultaa.

   Lavan hoito on vaan keväisin aikaa vievää. Yleisohjeena on: aamulla lavan kansi raolleen, päivällä pois, illaksi raolleen ja yöksi päälle. Jos kansion koko päivän päällä saattaa kasvit paahtua hengiltä. Itse olen kyllä yleensä laiska hoitamaan lavaa aivan ohjeiden mukaan, mutta satoa olen saanut kuitenkin.

   Vanhoista puutarhakirjoista saat hyviä ohjeita lisää.

   Lavasta saat soman kun käytät harmantuneita, hieman jäkälöityneitä ladon lautoja tai maalaat sen turvallisilla maaleilla haluamasi väriseksi.

   Googleta sanoilla kasvilava, kylmälava, lämpölava ehkäpä jotain lisätietoa löytyy.

  • Cavalleria

   Hei kurkkuja kaipaava!

   Hyvät viisaat neuvot olivat varmaankin noissa monissa vastauksissa. Laiskana lukijan en siis niihi kaikkiin tutustunut.

   Anteeksi te kaikki kurkkuasiantuntijat!

   Kerron omasta kokemuksestani. Kurkkuja on piisannut! Puhutaanhan me niistä pitkistä kasvihuonekurkuista? Niitä on tullut todella runsaasti.

   Toiminta:
   Tyhjennä kompostisi valmismulta muualle tarvittaviin kohteisiin. (Älä ihan kaikkea levitä!)

   A. Laita tyhjentyneeseen tilan
   pilkottuja risuja n. 50 cm

   B. Painavia jätteitä (esim. juurakoita, auringonkukat) Ompa sopiva hetki siivota kasvimaa! Syksyllä on paras hetki tehdä tämä lämminpenkki odotamaan seuraavaa viljelykautta. Onnistuu kyllä keväälläkin. Kokemusta on!!

   D. Haravoi nurmikot, kerää vanhat lehdet yms. ja lisää penkkiin. Käy tallilla ja ota mukaan lantaa, ei valmiiksi palanutta (n. 20 cm)

   E. Sinulla varmaankin on jossain puutarhasi kulmalla puoliski palanutta kompostisa? Peitä sillä tämä kasa, n. 15-20cm.

   F. Äskenhän veit sivuun valmista kompostia. Nyt joudut kärräämään osan takaisin!
   Peitä tuo tekemäsi rakennelma tällä valmiilla kompostilla.

   Kasvata taimet tai osta ne. Istuta sopivaan aikaan. Ja sitten ei muuta kun omien maukkaiden kurkkujen odotteluun.

   PS: Tämän kaiken minä teen aina peruskompostiini. On samalla kasvimaani komistus. Mutta Kurkkupenkin voi toki perustaa ihan mihin vaan paikkaan,mikä kunkin puutarhassa on sopiva; kurkuille.

   Että kurkkuja viljelemään!

   Terveisin ja iloista viljelykautta toivottaen

   Cavalleria

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Venäläislehti: Yli 260 000 miestä on lähtenyt venäjältä

   liikekannallepanon jälkeen. FSB raportoi, että 261 000 miestä lähti maasta keskiviikon ja lauantain välisenä aikana. Mahtaa olla vaikea löytää niitä
   Maailman menoa
   318
   3473
  2. Ymmärtääkö kaikki , että ydinsota on seuraava vaihe.

   Näin.. Ei ole mitään " Ukrainan sotaa " , jonka voisi rajata vain tuonne maantieteelliselle alueelle. Tähän sotaan ei tulla myöskään saamaan mitään
   Maailman menoa
   259
   2079
  3. Ex-huippumalli, juontaja Anne Kukkohovi paljastaa: "Olen tosi röyhkeä ja päivän päätteeksi..."

   Anne Kukkohovi on juontanut Koko Suomi -leipoo -ohjelmaa ammattimaisesti jo vuosia. Kansainvälisen uran tehnyt ex-huippumalli tunnustaa itsekin hämmäs
   Kotimaiset julkkisjuorut
   5
   1951
  4. Miksi "SUOMEN NUORISO" ajetaan suljetulle ?

   https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/ae1cec69-b2b9-4f9d-ae8e-da3b9178e6f4 En ymmärrä, mihin katosi minun nuoruuteni rento Suomi ? 80- ja 90- luvulla S
   Maailman menoa
   87
   1470
  5. Joel Harkimo ei ole tanssinut edes kapakassa "Mitä tuo urpo tuossa heiluu"

   Poliitikko ja yrittäjä Joel "Jolle" Harkimo tippui Tanssii Tähtien Kanssa -kisasta. Harkimo pudotti tiukassa treenissä kiloja, mutta hänen "säkkimäise
   Kotimaiset julkkisjuorut
   27
   1081
  6. Miksi tapasinkaan sinua

   Olen tavattoman harmissani, kun koskaan törmäsin sinuun. Olisi paljon parempi, ettemme olisi koskaan nähneetkään toisiamme.
   Ikävä
   36
   848
  7. Kyllä minä ihan rakastan sinua

   Vaikka todella hassuahan se on lähes vierasta rakastaa. En voi tälle mitään.
   Ikävä
   57
   823
  8. Oot leuhka

   ja ihan s***anan itteäs täynnä. En kyllä millään ymmärrä miksi. Oli ihan jees olo siihen asti taas että sun omahyväisen naaman näin. Kukaan toinen he
   Tunteet
   86
   802
  Aihe