Mietin

Valen

Mietinpä tässä sellaista, että onko evoluutioteoria todella tieteellinen teoria ja jopa fakta? Nimittäin eikös se ole niin, että sekä uskovien kuin ei-uskovienkin keskuudessa tieteellisesti todistetut asiat ovat selviä eikä niistä väitellä (lukuunottamatta joitakin harvoja poikkeuksia)? Esimerkiksi painovoima, kiihtyvyys, voima (ja muut fysikaaliset suureet) maapallon pallomaisuus, alkuaineet, kemialliset reaktiot jne jne. Ei näistä kukaan väittele (paitsi ne harvat jotkut esim flat earth society).
Mutta evoluutioteoriaa opetetaan samalla tavoin ja varsin selkeästi kouluissa kuin mitä tahansa muuta tieteellistä alaa. Silti vastustusta löytyy eikä tämä vakuuta kaikkia ihmisiä. Miksi näin?
Itse ajattelen, että evoluutioteoriaa ei ole kokeellisesti voitu osoittaa todeksi ja siksi se ei ole voinut samalla tavoin vakuuttaa ihmisiä, kuin muut tieteelliset asiat. Itse olen kristitty ja koulutukseltani kemisti ja olen lukenut evoluutiosta jonkin verran sekä suorittanut biokemiasta cum laude -tason yliopisto-opinnot. Siltikään en ole vakuuttunut evoluutioteoriasta. Pitää mainita, että ID-teoriakin on joiltakin osin mielestäni kaukaa haettua.
Oli niin tai näin, uskon että lopulta kaiken takana on luoja-Jumala, olipa Hän sitten alkuräjähdyksen ja/tai ensimmäisen solun tekijän/ ihmisen Luojan roolissa.
Sattuma ei voi mielestäni "luoda" mitään niin monimutkaista yrityksen ja erehdyksen ja luonnonvalinnan kautta edes miljoonissa tai miljardeissakaan vuosissa. Se ei vain mahdu kaaliini. Olen lukenut jotain evoluutiokirjoja. Esim. Ernst Mayerin Evoluution ja Richard Dawkinsin Sokea kelloseppä -kirjan. Enkä siltikään ole tullut tästä teoriasta vakuuttuneeksi. Onko se minun ymmärtämättömyyttäni, typeryyttäni, tyhmyyttäni vai mitä? Ymmärrän kyllä luonnonvalinnan periaatteet jne, mutta se ei riitä vakuuttamaan minua näin monimutkaisen luonnon syntymisen mekanismina.
Mutta näin. Jatketaan pohtimista!

Valen

15

834

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • samaa mieltä...

      Ajatellaanpa tilanne, että evoluutio ja kehitysoppi voitaisiin 100% varmuudella todeta vääräksi.

      Mitä se aiheuttaisi...

      Silloinhan kaikki romahtaisi...

      Uskoisiko ihminen silloin Jumalaan? Ei, vaan kehitettäisiin pää sauhuten uusi "teoria"

      Ehkä turvauduttaisiin avaruudesta tulleeseen korkeaan älykkyyteen, joka on kaiken takana... en tiedä, mutta on kai jotenkin turvallisempaa uskoa, että kaiken takana on vain kylmä ja tunteeton sattuma ja millään elämällä ei ole mitään tarkoitusta. Kuolemaa pidetään kaiken loppuna...

      ...mutta onko se sitä?

      • valitettavasti

        "Kuolemaa pidetään kaiken loppuna...

        ...mutta onko se sitä?"

        Onhan se. Mutta siltikin elämä jatkuu ja jopa lisääntyy. Ainakin jos puhutaan ihmisistä.


      • Alex-Reg

        Moi !

        Pari kommenttia pohdintoihinne;

        "Ajatellaanpa tilanne, että evoluutio ja kehitysoppi voitaisiin 100% varmuudella todeta vääräksi. "

        Tällä hetkellä on selvää että evoluutioa tapahtuu. Se on siis aivan 100% fakta. Evoluutioteoria on taas teoria joka selittää miten luonnon biodiversiteetti on syntynyt evoluution avulla.
        Evoluutioteoria on ainoa tieteellinen teoria joka selittää havainnot TODELLISUUDESTA. Evoluutoteoria ei siis voi olla 100% väärä.

        "Uskoisiko ihminen silloin Jumalaan? Ei, vaan kehitettäisiin pää sauhuten uusi "teoria"

        Jumalaan uskominen ja evoluutioteoria ovat hyvin löyhästi sidoksissa toisiinsa. Suurin osa evoluutioteoriaan uskovista (belive, ei Faith) uskoo myös jumalaan.

        ---------------------------

        Ja hiukan asian pohdintaa;

        Kreationismi sinällään, varsinkin YEC johon kuuluu Noan arkit yms. on ristiriidassa käytännössä kaikkien tieteenalojen kanssa.
        Fysiikka ja astronomia yhdessä geologian tukemana osoittaa meille että maailmankaikkeus on miljardeja vuosia vanha ja että maapallo on noin 4.5 miljardia vuotta vanha. tämä täysin riippumatta evoluutiosta tai evoluutioteoriasta.
        Fysiikka, geologia ja biologia yhdessä paleontologian kanssa osoittaa elämän maapallolla olevan yli miljardi vuotta vanhaa. tämäkin täysin riippumatta evvoluutioteoriasta.

        Evoluutioteoria siis kokoaa Fysiikan, astronomian, geologian ja biologian havainnot todellisuudesta ja muodostaa näitä ja biodiversiteettia selittävän kokonaisuuden.

        Tietämyksen verkko on suhteellisen yhtenäinen. Verkossa on toki reikiä, mutta ne eivät kokonaiskuvaa mihinkään heilauta. Raamatun luomis-selitys ei vain sovi tähän verkkoon, ei minkään tieteen kannalta. Laajasti otettuna kreationismi tietysti sopii, voihan jumala olla kaiken takana.

        --


      • nimimerkki

        oliko sinulla jotain todisteita siitä että se ei ole sitä? Siis todisteita, ei mielipiteitä...


    • yllättynyt

      Olisitko yllättynyt, jos evoluution tutkimus olisi vuonna 2200 edennyt nykyisestä?

      Ilmeisesti ymmärrät sen edenneen. Mitä kaikkea silloin tiedetäänkään, siitä meillä ei tällä hetkellä ole edes valistunutta arvausta, mutta joka tapauksessa tieto ja ymmärrys on lisääntynyt huomattavasti.

      Lisääntyykö ID-kannattajien ymmärrys samalla tavalla? Jos lisääntyy, niin se tarkoittaa silloin sitä, että heidän määränsä on, tai ainakin lähenee nollaa.

      Tiedä vaikka se elävä solukin saataisiin tulevaisuudessa aikaiseksi ihan peruskoulun bilsan tunnilla.

    • The Rat

      On muutamia tilanteita joissa tiede ja maalaisjärki ovat ristiriidassa.

      Hassua kyllä, evoluutioteoria ei näihin lukeudu. :)

      Evoluutioteoria on ristiriidassa vanhojen dogmien ja joidenkin ihmisten omanarvontunnon kanssa (tahtoo sanoa että jotkut haluavat mieltää itsensä erikoisiksi).

      Mutta mielenkiintoisia tietoja ihmisillä toki on. Kaikkihan tuntevat keskipakoisvoiman ja sen vaikutuksen vaikkapa vispilää käyttäessä - siis kaikki paitsi tiede... Maan pallonmuotoisuus? Ei maa ole pallo, sehän on litteä - siis navoilta hieman litistynyt. Olikohan oikea termi muodolle pyörähdysparaboloidi. Ja niin edelleen. :)

    • mä_

      Mikset sitten osoita, ettei näin voisi olla? Vai kumpaa sinä väität: ettei näin voisi olla vai ettei näin ollut? Tässähän on aikamoinen ero.

      Esimerkiksi jokin tietokoneohjelma, joka simuloi evoluutiota, voisi osoittaa kokeellisesti ettei evoluutio ole mahdollinen (muttei tosin sitä, että vaikka se oli mahdollinen, sitä ei tapahtunut)? Vai taisiko olla niin, ettei semmoista pidä kokeileman, koska se kuitenkin osoittaisi (ja on osoittanut), että evoluutio todellakin on mahdollinen.

      Eihän historiaa nyt voi muutenkaan "kokeellisesti todistaa". Meillä pitäisi olla aikakone tai sitten tapa jolla kaikki maailmankaikkeuden hiukkaset voitaisiin yhtäaikaa kuvata tiettynä hetkenä omista paikoistaan ja syöttää tiedot supertietokoneelle, joka sitten laskisi millainen menneisyys meillä on ollut.

    • kemisti? heh

      "Esimerkiksi painovoima, kiihtyvyys, voima (ja muut fysikaaliset suureet) maapallon pallomaisuus, alkuaineet, kemialliset reaktiot jne jne."

      Tämä poju ei ole yliopistoa nähnytkään.

    • Kas näin

      "sekä uskovien kuin ei-uskovienkin keskuudessa tieteellisesti todistetut asiat ovat selviä eikä niistä väitellä"

      Uskonto ja tiede lähtivät eri teille aikoinaan juuri siitä syystä, että tieteellä *ei* ole "selviä asioita". Väite voi olla sama, mutta sen perustelut muuttuvat, ja riittävän vahvat perustelut voivat muuttaa väitettäkin. Tämä avoimuus, vapaus ja joustavuus mahdollistaa uuden tiedon etsimisen ja lisäämisen tieteeseen.

      Uskonto ei tähän pysty, sillä se lähtökohtaisesti kieltää väitteiden muuttamisen, sillä uskonnnon väitteen muuttaminen on harhaoppia.

      Lopputuloksena tiede on joustava, jatkuvasti kehittyvä looginen rakennelma, kun sen sijaan uskonto on vain omiin väitteisiinsä todisteita etsivä, jäykkä järjestelmä joka kautta aikojen on keskittynyt vain puolustamaan oppejaan, ei etsimään uutta tietoa.

    • Trubaduuri

      Luonnonlait ja alkuaineet ovat luonnollisesti totta sanan varsinaisessa merkityksessä ja niiden mukaanhan me pelataan, eikä näiden monien teorioiden, sillä ne ovat teoreettista kaiken sen käsittelynkin ja tutkiskelun jälkeen, joka niille aikaajoin annetaan ja suodaan. Ja täten voidaan sanoa: Kaikkeutta ja elämän olemassa oloa ei vaan käsitetä vielä riittävän hyvin. Ja se tulee synnyttämään ehkä vielä uusia teorioita, mutta ei varsinaista faktaa. Ja näin on myös Luoja antanut ymmärtää jo edeltä käsin.

    • Osa syy kiistoihin on se, että luonnon monimuotoisuuden ja luonnonhistorian tutkimuksista on vedetty uskonnollisia johtopäätöksiä evoluutio-oppeihin perustuen. Tähän ovat syyllistyneet ainakin otsikossa mainitut D, H ja D2.

      Juuri kukaan ei uskone evoluutioteorioilla olevan samanlaista virhearviollista ennustettavuutta kuin fysiikan kaavoilla. Tämän voi maallikkokin todeta mm. siitä, että virhearviot yms. hyvyyden mittarit puuttuvat. Hyvistä selityksistä tälle asiantilalle ei kuitenkaan ole puutetta (-;

    • !>"Esimerkiksi painovoima, kiihtyvyys, voima (ja muut fysikaaliset suureet) maapallon pallomaisuus, alkuaineet, kemialliset reaktiot jne jne. Ei näistä kukaan väittele (paitsi ne harvat jotkut esim flat earth society). "

    • Ajatella

      Kalut puuttuu! Ethän sä muuten olis uskis!
      Jätä ajattelu niille joilla on päässään muutakin kuin lahkovaleita.

    • Hapkidod

      Katsos kun evoluutioteoriaa ei opeteta esimerkiksi jenkeissä mitenkään kattavasti, hyvä jos ollenkaan. Eipä mikään ihme jos epäilijöitä löytyy, ja onhan se oikeastaan aika loogista että evoluutiota lähdetään tuomitsemaan maailmassa jossa vielä kolmasosa uskoo kaiken lähteneen erään valkopartaisen isähahmon sormien napsautuksesta joka vielä jälkeenpäin tapatti poikansa rangaistukseksi luomiensa olentojen tottelemattomuudesta.

      Kaveri opiskelee evankelisessa opistossa (jossa on pakollisia biologiantunteja normilukiosta poiketen vain kaksi) jossa biologiatunnin alussa opettaja esittää ensin oman kriittisen mielipiteensä ja sitten käy pintapuolisesti läpi (ja jättäen mahdollisimman paljon kysymyksiä auki) tämän kuulun luonnontieteellisen teorian. Tuollaista opetusta on aika monessa uskovaisesti ladatussa opistossa joten eipä jälleen mikään ihme että epäilijöitä löytyy. Syy ei suinkaan ole siinä että evoluutiossa todellakin voisi olla jotakin epäselvää tai salaista salaliittoa, vaan lähinnä siinä että äärikreationistit eivät suostu hyväksymään sitä etteivät he olekaan sen ihanan ihmeitä tekevän jessen jälkeläisiä, vaan joidenkin karvaisten ja omaa ulostettaan syövien nisäkkäiden.

      No, tämä oli minun mielipiteeni, ja mielipiteitähän saa olla. Tuntuisi siltä että nimimerkki Valen taitaa olla Suomi24:sen historian ensimmäinen asiallinen ja fiksunoloinen evoluutioepäilijä.

      Oikeastaan suosittelisin sähköpostidebaattia vaikkapa Mr.K.A.T:in kanssa. Tämän palstan ehkä oppinein henkilö ja saattaa kertoa jotakin mikä on jäänyt epäselväksi tai ehkä sinä olet havainnut jotakin sellaista mikä saattaa asettaa Mr.K.A.T:in epäilykseen.

      • >"Oikeastaan suosittelisin sähköpostidebaattia vaikkapa Mr.K.A.T:in kanssa."<

        -Tuota juuri koitan välttää nykyään..
        -Suosittelen vaikkapa tätä ryhmää, tai lukemaan esim. wikipediaa tms..

        t. Mr.K.A.T.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      124
      1826
    2. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      170
      1133
    3. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      72
      1097
    4. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      158
      915
    5. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      84
      822
    6. Rita syyttää muita "virheistään"

      Taas Donnasta lasu ilmoitus ja kaiken maailman kriisejä Akin virheen takia. Aki teki vakavan rikoksen, turha sitä on mui
      Kotimaiset julkkisjuorut
      54
      779
    7. Jos saisit nainen vielä pudotettua 20 kiloa?

      Niin voitaisiin katsella uudestaan.
      Ikävä
      42
      724
    8. Niiiiin pihkassa

      Hänen ihanan vuoksi minulla on pikkarit märät koko ajan. Säikähdin vähän, näetköhän kaiken minusta? Yritän pitää perusil
      Ikävä
      39
      700
    9. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      44
      681
    10. Ei kannata lähteä sotaan jos ei omaa edes alkeellisia taitoja.

      Sodastahan tässä ei varsinaisesti ole edes kyse, vaan naisten ja lasten suojelusta ja oikeuden toteutumisesta, tavalla t
      Ikävä
      118
      666
    Aihe