Lääkärin pukeutumisesta

miten onkaan?

Yksityisellä puolella näkee paljon lääkäreitä, jotka ovat pukeutuneet ihan siviilivaatteisiinsa, mutta näkee niitä sairaaloissa ja terveyskeskuksissakin.

Onko eri paikoissa jotkut tietyt säädökset, että miten tulee pukeutua? Nuori lääkäri pitää varmasti hienoa valkoista takkia ihan auktoriteettisyistäkin, mutta miten muuten? Vai onko tämä vain makukysymys? Jotkut eivät kuulemma edes suostu laittamaan valkoista takkia niskaansa.

8

4811

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kandi.

      Usein on niin, että psykiatrit ja lastenlääkärit pukeutuvat vain "siviilivaatteisiin", eli takkia ei pidetä etteivät potilaat säiky. Kirurgian osastoilla käytetään usein "talon vaatteita", eli sinisiä tai vihreitä leikkaussalivaatteita. Jos kirurgi on päivän osastolla tai polilla käymättä leikkaussalissa, omat vaatteet ja valkoinen takki riittävät. Valkoista takkia ei pidetä vain auktoriteetin takia, vaan myös suojavaatteena ja tunnistamisen helpottamiseksi. Itse viihdyn parhaiten vihreässä mikrokuidussa. Kangas on kivan viileää, tahrat näkyvät siinä hyvin eivätkä omat vaatteet likaannu.

    • l.l.

      Kandivaiheessa edellytettiin valkeaa takkia osastoilla tavallaan virka-asuna. Henkilökunnalla on työasut ja kanditkin pyörivät siellä jaloissa ja tutkivat potilaita. Amanuensseilla oli takki talon puolesta. Valkoista takkia ei käytetty klinikoiden ulkopuolella. Lääkäreillä tapa vaihtelee, mutta yleensä potilaskontaktissa esim kierroilla siistiin asuun kuuluu valkea takki ja se on myös suojavaate. Senioritasolla puku on tehtävien mukaan ja psykiatriassa useinkin koko henkilökunta pukeutuu siviiliin ja kliinikoillakin työasu vaihtelee. Leikkausasu on suosittu toisaalta takissa on isot taskut tavaroita varten.
      Potilaille lääkärin perinteinen asu on suosituin ja lastenosastolla ja psykiatriassa turha jopa haitallinen. Moni lääkäri pitää perinteistä asua ja asemaa epämiellyttävänä. Myös hoitajien asut ja pukeutumiskoodit ovat muuttumassa samaan suuntaan. Lääkäri on vain töissä ja professio on väistymässä, auktoriteettia en tunne käsitteenä.

    • putaus on puoli ruokaa

      lääkärillekään ei suositella suojavaatteen (takin) alle omia vaatteita. Hygieniahoitajan kauhu ovat myös kravaatit ja kännykät ja kaikki muu ylimääräinen tavara,joka pyörii jatkuvasti taskuissa. Siis sairaalan housupuku työtakin alle.Niin ja muistaa aika ajoin vaihtaa takin puhtaaseen,eoli työpiste mikä tahansa.

    • Anonyymi

      En mä ainakaan suostuisi laittamaan. Lääkäri ei ole mikään auktoriteetti, joka kuin jostain ylempää sanelee potilaalle miten asiat ovat, vaan potilaan kanssa tulee voida keskustella ja neuvotella. Valkoisen takin käyttö on pelkkää turhaa egoilua ja aivan naurettavaa. Jos haluaa suojata vaatteitaan, niin siihen pitäisi käydä sitten yhtä lailla minkä tahansa muunkin värinen takki. Täysin valkoinen väri on sitä paitsi liiallisessa steriiliydessään epäinhimillinen, eikä se millään lailla rauhoita potilasta tai herätä luottamusta. Se vain etäännyttää jyrkästi potilaan ja lääkärin ja estää luonnollista kohtaamista. Luottamusta herättää se kun lääkäri on oma itsensä eikä piiloudu minkään epäilyttävien kaapujen taakse.

      • Anonyymi

        Tietysti lääkärin pitää voida keskustella potilaansa kanssa. Valkoisessa takissa en osaa nähdä estettä tasavertaiselle keskustelulle. Lääketieteen osalta lääkärin pitää joka tapauksessa olla asiantuntija. Tässä suhteessa lääkäri ja potilas OVAT eri asemassa. Sanot varmaan, etteihän valkoinen takki kenestäkään asiantuntijaa tee ja olet oikeassa. Mutta kyllä mielestäni lääkärin on hyvä olla työssään lääkärin näköinen.


    • Anonyymi

      Kun niille alkaa aika että lääkärin takki on naulassa on erikoistunut lääkärin pakkohaku ketjussa vammat tapaturmat menossa ei koske enää.

    • Anonyymi

      valkoinen takki on elinvoimaa antava roolisasu. Se pakottaa kantajansa omaksumaan lääkärin roolin ja skarppaamaan ammatillisesti. Sinulta odotetaan faktaa.
      "seuraava". " ja nyt se suu auki ja kieli ulos"
      ei lääkäriasema ole mikään pitseria ja kekabjuottola.

    • Anonyymi

      Lisäksi lääkärit vielä korostavat itseään jatkuvalla käsienpesulla. Luulevatko ne olevansa joitakin Pilatuksia?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 185
      2048
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      53
      1942
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1588
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      147
      1544
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1207
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1185
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1173
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1138
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      11
      1137
    Aihe