osteoporoosilääkeet ja ikä 41 tai alle

Haluaisin tietää kuinka monella noin 4-kymppisellä tai rutkasti alleki on lääkityksenä jokin muu lääke osteoporoosiin kuin kalkki D-vitamiini. Mulle lääkäri sanoi ettei osteoporoosilääkitystä aloiteta kun on noin nuori. Määräsi vain kalkitabletit jossa on D-vitamiinia ja kalkkireseptiäkään ei antanut kun on niin nuori! Onko tämä normaalia?

14

4811

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hmg

      Hei. Osteoporoosin yleisin syy on se että ihminen syö liikaa happoa muodostavaa ruokaa. Tämä johtaa siihen että elimistö happamoituu, eli kehon nesteiden (veri, sylki jne.) pH laskee liian alhaiseksi. Elimistö joutuu nostamaan nesteiden pH jottei tulisi hengenvaarallisia komplikaatioita, ja ensimmäisiä aineita mitä se käyttää pH:n nostamisessa on juuri Kalsium, joka on emäksinen mineraali. Jos sitä ei ole verenkierrossa vapaasti saatavissa niin elimistö joutuu ottaa sitä hampaista tai pahimmassa tapauksessa luustosta.
      Ota selvää happo-emäs tasapainosta. Kun se selviää niin opit samalla torjumaan osteoporoosin syömällä emäksisyyttä nostavia ruokia.

      Tästä voit lukea jotain kalsiumista ja kalsium pillereistä ja miksi ne eivät ole hyviä. Sieltä selviää myös miksi luonnollisista raaka-aineista (viikuna, seesaminsiemen, hedelmät, vihannekset, jne.) saatava Ca on paras.


      http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=97&conference=601&posting=22000000022357352&view_mode=flat

      • Hei hmg, olen tutustunut happo-emästasapainoon atopiani vuoksi. Ja kovastikin miettinyt tätä mahdollisuutta sairauksiini. Nyt luen Marjatta Svennevigin kirjaa "minun valintani" ja juuri ohitin maininnan, että osteporoosi voisi johtua juuri tästä, että elimistä olisi liian hapan. Erittäin mukavaa kun otit asian esille!

        Aion tosissani muuttaa ruokavaliotani edelleen ja rupean syömään joka päivä kasviksia, vihanneksia, marjoja. Svennevigin kirja osoittaa hyvin millainen merkitys sillä tosiaankin on mitä suuhunsa laittaa. Olen esim. tehnyt seesam- ja auringonkukansiemenistä pirtelöitä ja ovat todella hyviä kun laittaa joukkoon marjoja. Ja ensi viikolla käyn ostamassa sinimailasen siemeniä ja idätän ne. Ja sitten vaan töihin idut töihin mukaan kun syö omia eväitä. Olen syönyt tosi paljon ruisleipää päivittäin joka on hapan elimistölle. Nyt syön ainoastaan yhden palan gluteenitonta leipää aamulla ja niitä kuituja mitä ruisleivässä on pitäisi sitten saada jostain muualta.


    • eevamarita

      En ole asiantuntija, mutta vähän oudolta tuo tietysti kuullostaa. Toisaalta lääkärit suhtautuvat osteoporoosiin eri tavoin. Itse olen 56-vuotias ja minulla on osteoporoosilääkitys ja joudun muiden vaivojeni takia käyttämään jonkin verran kortisonia, joka heikentää luustoa entisestään. Silti eräs erikoislääkäri sanoi vähän vähättelevästi, että kai se osteoporoosilääkitys on sitten katsottu tarpeelliseksi.

      Onko sinulla diagnosoitu osteoporoosi? Minkä alan lääkärillä olet käynyt?

      Vielä kerron, että söin lääkärin määräyksestä D-vitamiinipitoista kalkkia monia vuosia ennen osteoporoosin syntymistä, että ei se ainakaan minulla estänyt luukatoa.

      • Hei,

        Minulla on todettu osteoporoosi pari vuotta sitten ja lääkäri jonka luona silloin kävin oli endokrinologi eli pitäisi olla aivan asiantuntija, mutta en kyllä luota häneen oikein. Pitäisi päästä käymään jonkin toisen endokrinologin luona. Kävin muutaman vuoden tauon jälkeen tiheysmittauksissa ja luuntiheysarvoni oli huonontunut ja tässäkään asiassa endokrinologi ei laita osteporoosilääkitystä kun olen liian nuori ja että seuraava luuntiheyskontrolli vasta kun olen 5-kymppinen. Johon en kyllä suostu. Entäs jos arvoni koko ajan huononee ja minä se joudun sitten kipujen kanssa pärjäilemään eikä lääkäri.


      • kaei

        olen syönyt 40 vuotta säännöllisesti kalsium D tabletteja siitä huolimatta osteoporoosi en tupakoi olen pyöreä estrogenhoito 10 v.olen aina liikkunut paljon ikäni 65 v.nyt lääkitys loppuiäksi.olen ymmällä.


      • kaei kirjoitti:

        olen syönyt 40 vuotta säännöllisesti kalsium D tabletteja siitä huolimatta osteoporoosi en tupakoi olen pyöreä estrogenhoito 10 v.olen aina liikkunut paljon ikäni 65 v.nyt lääkitys loppuiäksi.olen ymmällä.

        Olipa mukava kuulla tuollainenkin stoori ettei pillerit eikä liikunta auta. Missä tosiaankin on syy? Mielenkiintoista. Itse olen innostunut happo-emästasapainosta sekä syön joka päivä nykyään säännöllisesti seesam-tai auringonkukan siemenistä tehtyä pirtelöä. Seesamsiemenissä on paljon kalsiumia. Kun syön niitä niin en ota kalsiumpillereitä sitten kuin yhden 500 mg:n. D-vitamiinia ota pillereinä kylläkin. Niin ja idätän siemeniä. Niissä kun on paljon eri vitamiineja ja kivennäistaineita. Voi olla, että olen aivan hakotiellä mutta parin kolmen vuoden päästä tiedän onko luuntiheys muuttunut ja olenko syönyt oikeanlaisesti. Nyt sain tosiaankin uudenlaista innostusta yrittää syödä oikeanlaista ruokaa kiitos kalsiummummli kun vastasit.


    • msda

      Minä olen 21 vuotias ja olen syönyt 2 vuoden sisällä kahte eri osteoporoosilääkettä..

    • - ? -

      Antoiko lääkäri tai pyysitkö häneltä tarkempaa mielipidettä siitä mitä sisältää ajatus "liian nuori"?

      Monissa tutkimuksissa on tuotu ilmi osteoporoosin riittävän aikaisen diagnostiikan ja hoidon tärkeys.

      Siksi herää kysymys:

      a) Lähestyykö lääkäri asiaa yhteiskunnalle koituvien terveydenhoidon kulujen kannalta? Mikäli tällaisia ohjeistuksia on lâäkäreille annettu (ei liene harvinaista), he eivät niitä heloosti myönnä.

      Joskin todellisuudessa juuri osteiporoosin hoitamattomuus aiheuttaa kalliita kuluja yhteiskunnalla ja ennenaikaisia kuilemia, iäkkäiden parantumattomat murtumat, pitkät sairaalahoitojaksot jne.

      b) Toinen mahdollinen selitys voisi olla ettei osteoporoosilääkitystä (Fosamax ym) tulisi käyttää liian monia vuosia (?) niiden elimistön omaa luontaista kalsiumintuotantoa jarruttavan ominaisuuden vuoksi. Viimemainitusta on ollut puhetta, joskaan sen todenperäisyydestä en ole onnistunut löytämään aineistoa. Mikäli siitä on jossakin virallista tietoa, niin tutustuisin siihen mielelläni.

      Voiko (liian) pitkään käytetyillä osteoporoosilääkkeillä olla joitakin suhteellisen vakavia haittavaikutuksia, esimerkiksi munuaisten tasolla? Näin minulle muuan ortopedi aikoinaan vakuutti, joskin noin vuotta myöhemmin eräässä toisessa yhteydessä sama lääkäri vähätteli asian merkitystä, sanoen nykyisten lääkkeiden annostelun olevan vähemmän haitallisia, viitaten Fosamaxin vikottaiseen ottoon päivittäisen sijaan.

      • Lääkäri tuumasi vain, ettei Kelan lääkärit kuitenkaan hyväksy reseptiä kun ei näin nuorella pitäisi olla osteoporoosia. Menin aivan hämilleni tästä ja tyydyin vastaukseen. Mutta nyt mulla on Osteokalkista resepti ja tabut maksaa maksaa noin 10 eur 180 tabl. kun vastaava määrä Kalsiposta oli 30.15 eur.Se hieman ärsyttää kun vastaanottotilanteessa oli lääkäriharjoittelija paikalla ja tämä erikoislääkäri antaa aivan väärää informaatiota potilaalle. Tämän jälkeen en oikein osaa enää kunnioittaa enkä luottaa lääkäreihin vaan kyseenalaistan heidän antamansa jokaisen tiedon.


      • mikä on todistettu
        aurinko1965 kirjoitti:

        Lääkäri tuumasi vain, ettei Kelan lääkärit kuitenkaan hyväksy reseptiä kun ei näin nuorella pitäisi olla osteoporoosia. Menin aivan hämilleni tästä ja tyydyin vastaukseen. Mutta nyt mulla on Osteokalkista resepti ja tabut maksaa maksaa noin 10 eur 180 tabl. kun vastaava määrä Kalsiposta oli 30.15 eur.Se hieman ärsyttää kun vastaanottotilanteessa oli lääkäriharjoittelija paikalla ja tämä erikoislääkäri antaa aivan väärää informaatiota potilaalle. Tämän jälkeen en oikein osaa enää kunnioittaa enkä luottaa lääkäreihin vaan kyseenalaistan heidän antamansa jokaisen tiedon.

        Hyvä osteoporoosistasi huolestunut!
        Sinun kannattaa lukea uusi osteoporoosin Käypä Hoito -suositus, jonka ovat laatineet maamme parhaat lääkärit alalla (myös parhaimmat endokrinologit). Myös muut asiantuntijat ovat tarkastaneet tekstin, joten voit luottaa siihen.

        Osteoporoosilääkkeitä käytetään pääasiassa nikamamurtuman estoon. Murtuman suurin riskitekijä on IKÄ. Lisäksi tulee huomioida kortisonihoito ja tietyt sairaudet (aikaisempi murtuma, vakava anoreksia, eturauhassyövän ja rintasyövän hoidot, aivoinfarkti, tupakka jne.). Osteoporoosilääkitystä voi käyttää maksimissaan 5 vuotta, sen jälkeen lääkitys voi mahdollisesti aiheuttaa murtumia. Alle 50-vuotiaiden osteoporoosin hoidosta lääkkeillä ei ole osoitettu olevan mitään hyötyä, joten söisit kalliita lääkkeitä turhaan! Mikäli sinulla on osteoporoosi kannattaa lääkkeitä käyttää vasta paljon myöhemmällä iällä, jolloin niistä on osoitettu olevan hyötyä.

        Nyt kannattaa tehdä seuraavaa:
        huolehtia lihaskunnosta liikkumalla monipuolisesti
        kehittää tasapainoa
        syödä maitotuotteita (tai vaihtoehtoisesti kalsium-D-vitamiinivalmistetta)
        lopettaa tupakointi

        ystävällisin terveisin,
        asiaan pakosti perehtynyt


    • murtunut

      Hei!

      Minulla on todettu osteoporoosi 31-vuotiaana ja jo pian sen jälkeen kirjoitettiin Fosamax-resepti. Ensimmäiseen luuntiheysmittaukseen oli hankala päästä. Piti inttää lääkärille, että puruluut ovat geeneissä. Tulosten tultua lääkäri huomautti positiivisesti, että luuni ovat aivan normaalit, jos olisin 85-vuotias...

      Fosamaxista ovat lähiomaiseni saaneet pahoja kurkkuoireita lääkkeen ohjeidenmukaisesta nauttimisesta huolimatta. En ole uskaltanut aloittaa lääkitystä.

      • kae

        aloitin fosamax tablettien nauttimisen lokakuussa.oikeasta käyttötavasta huolimatta olin koko ajan huonovointinen ja kun sain voimakasta närästystä ja ruokatorvikirvelyä lopetin Fosamaxin käytön nyt syön ainoastaan voimakasta kalkki D valmistetta.menen toukokuussa lääkärille ja aion "tunnustaa" lopettaneeni Fosamaxin käytön tiedän että se on riski mutta suuri riski on myös sairastua taas mahahaavaan!kirjoittelen toukokuussa mitä mummelille ja osteoporoosille kuuluu


      • kae
        kae kirjoitti:

        aloitin fosamax tablettien nauttimisen lokakuussa.oikeasta käyttötavasta huolimatta olin koko ajan huonovointinen ja kun sain voimakasta närästystä ja ruokatorvikirvelyä lopetin Fosamaxin käytön nyt syön ainoastaan voimakasta kalkki D valmistetta.menen toukokuussa lääkärille ja aion "tunnustaa" lopettaneeni Fosamaxin käytön tiedän että se on riski mutta suuri riski on myös sairastua taas mahahaavaan!kirjoittelen toukokuussa mitä mummelille ja osteoporoosille kuuluu

        pääsen lähipäivinä sisätautipolille tutkimuksiin ja tarvittaessa aloitetaan lääkitys suoneen koska tabletteja en voi käyttää niiden pahojen sivuvaikutusten takia.kirjoittelen kun tutkimustulokset ym ja mahd.lääkitys selviää


      • kae
        kae kirjoitti:

        pääsen lähipäivinä sisätautipolille tutkimuksiin ja tarvittaessa aloitetaan lääkitys suoneen koska tabletteja en voi käyttää niiden pahojen sivuvaikutusten takia.kirjoittelen kun tutkimustulokset ym ja mahd.lääkitys selviää

        uusien kokeiden jälkeen selvisi että minulle pitää aloittaa osteoporoosilääkitys,koska voimakkaiden sivuvaikutusten vuoksi suun kautta otettavia lääkkeitä en voi käyttää annettiin minulle 3.7.07 Zometa lääke suoneen 1/2 tunnin tiputus seuraava yö ja pari päivää olivat hankalis kuumetta luusärkyä ym.seuraava tiputus 3.7.08 sisäksi voim.kalkkia ja talviaikan lisä D-vit.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1766
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1669
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      14
      1468
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1164
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1153
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      5
      1141
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1106
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1101
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1089
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1074
    Aihe