Hyvä patruuna Baikaliin 12/70?

Onko kellään omia kokemuksia jostakin patruunamerkistä ko. aseeseen, niin että ukkomettokin jäis kohtuumatkalta?
Viime syksynä ammuin mettoa oksalta 3 kertaa, matkat 52m,52m,31m, Winchester super speed SE, haulikoot olivat 3,1mm/220kpl ja 3,5mm/160kpl, eikä jääny..ja älkää lässyttäkö että 52m on liikaa..tiedän..mutta 31m:iin sen "olis pitäny keikahtaa".
Mitä tarkempaa tietoa patruunasta, sen parempi..haulikoko,läpäisy,kuvio,lähtönopeus jne.

14

5429

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lässytän nyt sen verran, että metsolle minimi 12/76 3.5-3.7 millin hauleilla puoli- tai täyssuppealla supistuksella. Siltikin maksimi HYVÄN METSÄSTYSTAVAN mukainen ampumamatka 25-30 metriä.

      12/70 kannattaa melkein käyttää vielä yhtä kokoa suurempia hauleja ja mielellään 40-42 gramman "minimagnum" latauksia. Kyllä niissäkin suuren lähtönopeuden ansiosta tenkua riittää.

    • aika muistot

      en tiedä näistä asioista paljoa, baikaleista vähemmän tai siihen soveltuvasta panoksia.
      ennen näitä päiviä ammuttiin lyijyhauleilla, pahvihylsypanoksilla ja niissä oli huopainen välitulppa.
      panoksien kastuminen oli haitta eli ne tahtoivat turvota sellaiseksi että ne eivät menneet patruunapesään.
      mitään tälläisia ns. minimagnum tai magnum panoksia ei tunnettu kovinkaan paljon -60 luvulla. ei ollut näitä superspeed ynm. joissa haulien nopeus on suuri.
      aseita kyllä koeammuttiin ja etsittiin sellaista sopivaa panosta. myös läpäisyä. muistanko väärin mutta sitä läpäisyä löytyi mietorekyylisistä panoksista. ilmeisesti lähtönopeus ei ollut kuin tuo 320-350 metriä/s. no sitten alettiin puhua haulikon aiheuttamasta shokista, iskushokista ja
      kaikki alkoivat etsiä nopeampaa ja nopeampaa panosta mutta ei ne saaliit siitä parantuneet.
      sillä pahvihylsypanoksella sai yhtä hyvin saalista kuin näillä superspeedeillä.
      nykyisin ammuskelen noilla pahvihylsypanoksilla.
      en isommin ammu lentoon vaan istuvaa lintua koiran haukkuun. haulikkorihlalla tulee sitten ammuttua
      sinne hieman kauemmaksi sillä luotipiipulla.
      baikalissa kannattaisi tutkia se ylimenokartio eli hartia johon panoksen haulit ensin osuvat. jos löydät sellaisen hylsyn josta voit todeta sen että hylsy on yhtä vahva seinävahvuudeltaan kuin ylimenon hartia, pidän itse sellaista valintaa oikeana. siis katkaise hylsyjä ja työnnä patruunaperään se katkaistu hylsyn osa ja silloin kun asia eli hylsyn seinä on yhtä paksu kuin ylimenon hartia, voisi löytyä siitä panosmerkistä
      baikaliisi sopiva panos.

    • Baikalin testaaja

      Asia 1.
      Aseet ovat yksilöitä. Myös saman merkin ja saman mallin sisällä esiintyy pieniä mutta merkittäviä eroja, joten haulikon patruunat on testattava erikseen jokaisella aseella etsien sille parhaiten sopivat. Se on hieman työlästä, mutta kannattaa ehdottomasti tehdä. Työtä helpottaa se, että ottaa aluksi testaukseen vain parin-kolmen laatumerkin erilaiset haulikoot ja latauspainot ja alkaa etsiä niistä parhaiten omassa aseessa käyviä. Tunnetuissa laatumerkeissä pysyminen varmistaa myös sen, että kerran hyväksi havaittua patruunalaatua on varmemmin ja samanlaisena saatavissa myös tulevaisuudessa.
      Asia 2.
      Nimellisesti samoilla arvoilla ladatut patruunat(ilmoitettu sama haulien koko ja sama grammamäärä) eivät ole täysin samanlaisia eri valmistajilla (haulien koossa valmistajakohtaista toleranssasivaihtelua, välitulpan tai haulikupin erilainen rakenne jne.)
      Asia 3.
      Vanhat ja miksei nykyisetkin tarinat ylipitkiltä matkoilta pudotuksista perustuvat usein juuri siihen tosiasiaan, että kivääriä omistamaton ja täyssuppella haulikolla ampuva metsämies on viitseliäästi testaten hakenut omalle aselleen isoilla ja siten kauas kantavilla hauleilla tiukkaa kuviota käyvän latauksen.
      Asia 4.
      Jos aseessa on kiinteä (loiva) supistus sille todennäköisemmin löytyy useampia hyvin käyviä latauksia kuin vaihtosupisteiselle, jossa supistus on jyrkkä eli supistusta on vain hokin pituuden matkalla. Lyhytholkkinen täyssuppea on kaikkein ronkelein patruunalaadun nsuhteen.

      • Minulla on (valmistajan mukaan) koko piipun matkalta (20") supistuva putki. Päässä noin neljän tuuman pituinen ulkopuolinen täyssuppea supistin.

        Vihtavuoren ukkometsoista hajoaa haulikuppi ja osa hauleista supistimeen osuessaan, mutta kuvio on hyvä lyhyille matkoille. Hitaammat Rotweillin magnumit taas toimivat kuten täytyykin. 70mm patruunoista olen hoksannut hyväksi Boarin minimagnumin, mutta sitäkään ei enää taida mistään saada. Pitänee poksutella seitenkutosilla jatkossakin, eihän meillä ole enää muuta ammuttavaa kuin kanalintuja ja susia...

        ...tosin pyytkin ovat ehjinä pataan tällä latauksella tulleet.


    • aatami

      Muistaako kukaan näitä vanhoja venäläiiä patruunamerkkejä . Olivat ennen yivoimaisia Baikalin piipuilla ammuttuina.

      • Venäjältähän saa vielä haulikon messinkihylsyjä itselataamista varten. Luulisi parhaan patruunan löytyvän lataamalla yhden talven aikana.

        Messinkihylsyn huono puoli on tietysti se, että pumpparin ja puolarin kanssa se voi lentää esim. järveen tai kanervikkoon niin, ettei sitä enää saa takaisin. Taittohaulikon kanssa ei tätä ongelmaa ole, elleivät ejektorit ole sitten varsin väkivaltaisia.

        Olen monesti miettinyt, että mitenkähän onnistuisi sekapatruunan lataaminen. Tarkoitan siis että samaan patruunaan laitetaan erikokoisia hauleja.
        Samoin myös lesettien(suomennettu) lataaminen kiinnostaisi(laitonta?).


      • aatami
        k0rh0nen kirjoitti:

        Venäjältähän saa vielä haulikon messinkihylsyjä itselataamista varten. Luulisi parhaan patruunan löytyvän lataamalla yhden talven aikana.

        Messinkihylsyn huono puoli on tietysti se, että pumpparin ja puolarin kanssa se voi lentää esim. järveen tai kanervikkoon niin, ettei sitä enää saa takaisin. Taittohaulikon kanssa ei tätä ongelmaa ole, elleivät ejektorit ole sitten varsin väkivaltaisia.

        Olen monesti miettinyt, että mitenkähän onnistuisi sekapatruunan lataaminen. Tarkoitan siis että samaan patruunaan laitetaan erikokoisia hauleja.
        Samoin myös lesettien(suomennettu) lataaminen kiinnostaisi(laitonta?).

        jos lataa patruunan niin että isommat haulit panee patruunan takaosaan ja pienemmät eteen , ampuu ase yleensä hajottavamman kuvion. kokeiltu on joskus.


    • hauleilla

      roiskit reiluun 50:neen ja reiluun 30:neen metriin niin sama kun paiskaat kourallisen hiekkaa.

      • huomioon

        se seikka että jos ammut yli 20 metriin ukkomehtua joka on selkä sinua vasten niin varma on että siipien sulkiin pyähtyy useimmat haulit. 56gr lataus 4-5mm kuulia niin ukkomehtokin kuolee


    • baikkal ij-27

      kannattaisi kokeilla vähän karkeampaa haulia. itse käytän terrimetsälläkin minimi 3,7mm

    • boar

      Balalaikani toimii erttäin hyvin halvoilla Boarin panoksilla.Ei Baikali tarvitse kalliita erkois panoksia.

    • voi,voi

      olenpa ampunut meleko riipin nuita "panssari"mettoja trappi paukkuilla josko kaikilla melkein mitä suomesta saa paukkuja,35m asti mettoa ammutaan ja jos siipeää pystykorva löytää.Ei täällä pohjoisessa aiheuta keskustelua että metot ei kuole,... Mene sen Baikalin kans lähemmä tai ammu kiväärillä.

      • pystykorvalla töitä

        jos trapeilla olet räiskinyt, voi herra jumala.
        turha leuhkia ampumataidolla jos tälläisiä käyttää
        35 metriin.


      • paukku
        pystykorvalla töitä kirjoitti:

        jos trapeilla olet räiskinyt, voi herra jumala.
        turha leuhkia ampumataidolla jos tälläisiä käyttää
        35 metriin.

        Voishan tuota tietenkin tarkentaa,käytän haulikossa pystykorvalla pyytäessä tai käytin ennen trap patruunaa alapiipussa kun niitten lataus oli vielä 32g ja haulikoko 2.7mm.Ja yläpiipussa 12/76 raskasta 3.7mm hauleilla,tilanteen mukaan sitten siitä valita,mutta kyllä monet metot niillä tippui.Pystykorvalla pyytäessähän monestikkin pääsee 15m.Kyllä kritiikkisi oli aiheellinen,...


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      136
      5828
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3555
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1905
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1903
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      24
      1730
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      74
      1576
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      16
      1502
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1378
    9. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1376
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      24
      1317
    Aihe