Appelsiinikilju

Jek

Pitäiskö ton appelsiinikiljun toimia? Eli ilman hiivaa saatais prosentit, kun käytetään jäisiä appelsiinimehukokkareita.
Kun itse en oikein saanut toimimaan. Asiaan voi kyllä vaikuttaa, että sokerivesi olí lämpimämpää kuin ohjeessa sanottiin, eikä se ollut käymässä ihan kahta viikkoa.
Mutta onko joku saanut aikaiseksi litkua, missä olisi prosenttejakin?

58

21265

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kokeillut joskus

      tuli joskus kokeiltua.ja päähän meni,eikä menny mahakaan sekaisin.
      seos "kävi"niin kovaa että hajulukosta roiskui aineet pitkin seiniä.

      • Smeller

        Kun käymisastia on varustettu vesilukolla, niin se totta vieköön päästää kaikki pöntössä pihisevät hajut huoneeseen esteettä! Vesilukon tehtävänä on estää happipitoisen ilman pääsy käymisastian sisään, missä happi ei ole hyväksi käyvälle eväälle. Enpä nimittäisi vesilukkoa tässä tapauksessa hajulukoksi.

        Viemäreiden vesilukko on periaatteeltaan samanlainen, mutta siinä yhteydessä lukko todellakin estää pahojen hajujen pääsyn viemäristä huonetilaan ja nimi "hajulukko" on aivan paikallaan.


      • Katju

        Laittakaa tälle tyttelille aineen ohje! Olen kuullut siitä NIIN paljon hyvää...


      • Katju

        Voisitko heittää tälle typykälle aineen ohjeen? Olen kuullut siitä NIIN paljon hyvää!


      • Katju

        nimittäin laitoin viestin, se ei tullut. Kun laitoin sen uudelleen huomattavasti myöhemmin, se tuli kaksi kertaa. Systeemi "toimii" taas.


      • karlos200005

        13 vuoden päästä haluaisin sanoa että resepti löytyy sivulta http://appelsiinikilju.toimii.fi


    • juu

      Pakastaminen tuhoaa käymisen estoaineen. VRT. Eiswein. Se ei kovin pitkään säily, joten kippis.

    • Kiljun ystävä

      Kyllä toimii. Mittasin ja tuli 14-15%. Ja kyllä muuten toimii! Ja makukaan ei ole paha, kunhan antaa jääkaapissa viiletä vähän aikaa. Suosittelen...

    • moromoromoro10000000

      siis saaks jäisilläapelsiinimehunkokkareilla kiljua?!ettei tartte hiivaa.jos joku viittii kertoo ohjeen,niin olen kiitollinen.ei nyt taida olla apelsiinimehua,niin käykö joku muukin mehu,että tulee prosentteja?

    • 9434343423

      Tässä on appelsiinikilju respa tietämättömille:

      Ainesosat:
      10 l vettä
      10 l appelsiini täysmehua
      6 kg sokeria

      Ohje:
      Pakasta appelsiini täysmehu.
      Lisää sokeri noin 30 asteiseen veteen ja sekoita tarvittaessa, niin että sokeri liukenee veteen.
      Kuori ja lisää jäiset appelsiini täysmehukalikat.

      Sulje käymisastia ja odota noin pari viikkoa.
      Noin kahden viikon jälkeen, vesilukosta pulppuaa kuplia noin 15sek välein tai ei ollenkaan, niin aloita kirkastaminen.
      Appelsiinikiljua kirkastaessa yksi kirkastus kerta riittää eli lappoa kirkas kilju suoraan tarjoiluastiaan tai pulloihin.
      Varo ettei käymisastian pohjalla oleva pahanmakuinen sakka sekoitu tarjoiltavaan kiljuun
      Nauti noin 12% kiljusi.

      • Anonyymi

        Vähän outoo et kerää ei oo kysyny mutta onko sillä väliä teetkö 20 litraa moskaa vai 1l ???


    • Hmm...

      onko pakko käyttää vesilukkoa vai voiko myös ilman?

    • Fiinisti viiniä

      Kannattaa toisaan varoa ettei pahan makuinen sakka sekoitu vielä pahemman makuiseen kiljuun - hyi hellevetti sanoisin jos tapana olisi kiroilla. Ei tätä voi kukaan elävä juoda ja kuolleet eivät ole kiljun perään.
      Miksi ihmeessä ihminen haluaisi juoda moista moskaa, en ymmärrä.

    • Herkullista

      Minkä jeesuksen takia lisäaineeton kaupan appelsiinitäysmehu pitää pakastaa? Kun se kuitenkin sulaa lämpimässä vedessä eikä käyminen ala vasta kuin nesteen ollessa yli 20 astetta? Viimeset 10 vuotta oon kyllä tehnyt viinin ihan huoneenlämpösestä mehusta ja viilentänyt vasta ennen juontia.

      • Anonyymi

        Pöljä kyselemässässä. Kun sen täysmehun rakenne muuttuu niin, että kaikkialla olemass oleva villihiiva käynnistää reaktiot. Tehnyt useita kertoja kyselemättä joutavia. Lopputulos on 10-13%. Jos joku väittää korkeampia, puhuu paskaa.


    • espäriseehomo666

      ilmeeni on bryceless

      "Minkä jeesuksen takia lisäaineeton kaupan appelsiinitäysmehu pitää pakastaa? Kun se kuitenkin sulaa lämpimässä vedessä eikä käyminen ala vasta kuin nesteen ollessa yli 20 astetta? Viimeset 10 vuotta oon kyllä tehnyt viinin ihan huoneenlämpösestä mehusta ja viilentänyt vasta ennen juontia. "

      "Pakastaminen tuhoaa käymisen estoaineen. "

    • tiEtämätÖn

      mikähä mahollisesti menny vitui**ee kun kyseinen mulju ollu kohta 2 viikko 30l sangossa, vesilukko löytyy on tiivis ja kuplaa ei tuu lukosta ollenkaa??....

      • tojoka

        oliko se mehu varmasti 100% appelsiinimehua?


    • jarikarihari

      joo vanha topicci mutta ehkä joku saa tästä mun kokeilusta vähän inspiraatiota tai ohjetta.. elikä ekaks tosiaan pakastetaan kalikoiksi kymmenen kappaletta litran täysmehutölkkiä, heitetään haaleeseen veteen sokurin kera ( toi mehukalikoiden "kuorinta" oli aika ärsyttävää hommaa.. ) sitte kansi päälle ja vesilukkoon vettä. mulla meni about viikko ennenku alko kuplia tulemaan. siitä hetkestä kun kuplia alkoi tulemaan niin pidin kaksi ja puoli viikkoa saavissa ( vähempikin olisi varmaan riittänyt mutta laskin kuplien välin ilman kelloa eli yk-si kak-si ja kun sekuntikellolla mittasin niin mun sekunit olikin vähän oikeata sekuntia pidempiä eli sillä hetkellä kun avasin niin kuplimisväli oli n. 30 sekuntia) tein tosin sen virheen että kannen avaamispäivänä siirtelin tota saavia (lue: käymisastiaa) kahdesti aika kovakouraisestikin eli sakka tais sekottua jokseenkin tohon.. puoli tuntia sitten siis avasin kannen ja nyt pari lasia takana.. maistuu kyllä että voltteja on seassa ja muutenkin maku mun mielestä aika totuttelemista vaativa (en ole ikinä ennen kiljua juonut ja kotiviiniäkin vain yhdestä erästä kaveriltani).. päivitän tähän myöhemmin että paraniko se maku kun antoi sakan taas valua kunnolla pohjalle, jos se siis ylipäänsäkään sieltä sekottui

      • Kilju-hiiri

        Tulipas hyvää!!! Hitaalla kuukauden prosessilla tein . Olematon määrä sakkaa pohjalla.
        Haju enemmän omenainen, appelsiini haisee vähemmän. Todella kirkkaan keltaista!
        Hyvin mieto kirkkaan viinan haju ja maku. Jälkeeenpäinhän voipi sitten laittaa vielä jotain hedelmäistä lisäksi.
        Pinnalle eikä astiaan muodostunut hometta, joten prosessi oli hallinnassa. Tein suodatuskoneenkin, vaan en taida käyttää kun on hyvää ja vahvaa noinkin. Litrahinnaksi joku 0,5e :)


      • pontikkapoika
        Kilju-hiiri kirjoitti:

        Tulipas hyvää!!! Hitaalla kuukauden prosessilla tein . Olematon määrä sakkaa pohjalla.
        Haju enemmän omenainen, appelsiini haisee vähemmän. Todella kirkkaan keltaista!
        Hyvin mieto kirkkaan viinan haju ja maku. Jälkeeenpäinhän voipi sitten laittaa vielä jotain hedelmäistä lisäksi.
        Pinnalle eikä astiaan muodostunut hometta, joten prosessi oli hallinnassa. Tein suodatuskoneenkin, vaan en taida käyttää kun on hyvää ja vahvaa noinkin. Litrahinnaksi joku 0,5e :)

        Kauanko porukalla on kestäny että vesilukossa alkaa pulppuumaan? itellä ollu 5päivää kamat pöntössä eikä kupli vielä ollenkaa.ja tein sellasseella reseptillä että 3,3 vettä samanverran appelsiini mehua ja 2kg sokeria ja siis 10l pyttyyn tein


      • pontikkapoika
        Kilju-hiiri kirjoitti:

        Tulipas hyvää!!! Hitaalla kuukauden prosessilla tein . Olematon määrä sakkaa pohjalla.
        Haju enemmän omenainen, appelsiini haisee vähemmän. Todella kirkkaan keltaista!
        Hyvin mieto kirkkaan viinan haju ja maku. Jälkeeenpäinhän voipi sitten laittaa vielä jotain hedelmäistä lisäksi.
        Pinnalle eikä astiaan muodostunut hometta, joten prosessi oli hallinnassa. Tein suodatuskoneenkin, vaan en taida käyttää kun on hyvää ja vahvaa noinkin. Litrahinnaksi joku 0,5e :)

        Kauanko porukalla on kestäny että vesilukossa alkaa pulppuumaan? itellä ollu 5päivää kamat pöntössä eikä kupli vielä ollenkaa.ja tein sellasseella reseptillä että 3,3 vettä samanverran appelsiini mehua ja 2kg sokeria ja siis 10l pyttyyn tein


      • pontikkapoika
        Kilju-hiiri kirjoitti:

        Tulipas hyvää!!! Hitaalla kuukauden prosessilla tein . Olematon määrä sakkaa pohjalla.
        Haju enemmän omenainen, appelsiini haisee vähemmän. Todella kirkkaan keltaista!
        Hyvin mieto kirkkaan viinan haju ja maku. Jälkeeenpäinhän voipi sitten laittaa vielä jotain hedelmäistä lisäksi.
        Pinnalle eikä astiaan muodostunut hometta, joten prosessi oli hallinnassa. Tein suodatuskoneenkin, vaan en taida käyttää kun on hyvää ja vahvaa noinkin. Litrahinnaksi joku 0,5e :)

        Kauanko porukalla on kestäny että vesilukossa alkaa pulppuumaan? itellä ollu 5päivää kamat pöntössä eikä kupli vielä ollenkaa.ja tein sellasseella reseptillä että 3,3 vettä samanverran appelsiini mehua ja 2kg sokeria ja siis 10l pyttyyn tein


    • lentävä puliukko

      Tuli tuosta appelsiinikiljun mausta mieleen että kai se nyt paremmalle maistuu mitä normaali kilju, vaikka en ole appelsiinikiljua vielä koskaan maistellut mutta normi kiljua oon monestikki ja seki on kuiteski ihan juotavaa ku sen antaa kirkastua kunnolla. Ja vois olettaa että appelsiinikilju maistuu nimenomaan appelsiinille, joten täytyyhän sen olla paremman makuista mitä normi kilju. Taidanpa laittaa itsekkin appelsiinikiljut lähiaikoina käymään, niin sittepähän selviää että mille se maistuu.

      • kiljumies

        Onko mehu pakko pakastaa? Että tulee prosentteja


      • Marony

        Pakastaminen tuhoaa käymisenesto aineen mehussa. Lähes kaikissa mehuissa lukee "säilyy avattuna jääkaapissa 4päivää" ja jos tuota ainetta ei olisi purkissa, räjähtelisivät aplarimehut pitkin kaupassa pitkin seiniä. Pakastaminen siis tuhoaa tuon aineen. Itsellä oli reilu 2vrk saunan lauteilla 30L saavi jossa 25L kiljua, eikä mitään tapahtunu.. Maistoin nestettä ja oli ihan hyvää eikä piloilla (säilyy avattuna jääkaapissa 4pvää) joten lämmitin osan nesteestä ja kippasin takasin saaviin n.45 astetta, sekaan kuivahiivaa ja helvetillinen sekoittaminen. Kansi kiinni ja lukkoon vettä. Pari tuntia ja kova pulputus alkoi. Pulputtaa niin iloseen että täytyy lisätä välillä lisää lukkoon vettä, roiskii vesilukosta vettä pois korkista huolimatta.


      • Marony
        Marony kirjoitti:

        Pakastaminen tuhoaa käymisenesto aineen mehussa. Lähes kaikissa mehuissa lukee "säilyy avattuna jääkaapissa 4päivää" ja jos tuota ainetta ei olisi purkissa, räjähtelisivät aplarimehut pitkin kaupassa pitkin seiniä. Pakastaminen siis tuhoaa tuon aineen. Itsellä oli reilu 2vrk saunan lauteilla 30L saavi jossa 25L kiljua, eikä mitään tapahtunu.. Maistoin nestettä ja oli ihan hyvää eikä piloilla (säilyy avattuna jääkaapissa 4pvää) joten lämmitin osan nesteestä ja kippasin takasin saaviin n.45 astetta, sekaan kuivahiivaa ja helvetillinen sekoittaminen. Kansi kiinni ja lukkoon vettä. Pari tuntia ja kova pulputus alkoi. Pulputtaa niin iloseen että täytyy lisätä välillä lisää lukkoon vettä, roiskii vesilukosta vettä pois korkista huolimatta.

        Täytyy sitten vaan käymisen loputtua antaa laskeutua kunnolla, lapota toiseen astiaan ja suodattaa ainakin kerran.


    • shirazcarmenere

      Miks ihmeessä pitää tehdä tuollaisia yrjöjuomia? Alkosta saa todella laadukkaita viinejä, esim. Chileläiset viinit ovat tänäpäivävä aivan omaa luokkaansa ja niin edullisia ettei kannata alkaa itsetehtyihin tärpätteihin tuhlamaan rahojaan. Maksaahan se sokerikin ja muut aineet, eikä tarvi yrjötä ja paskoa housuun!

      • Suikkapipo

        Ihan mielenkiinnosta kokeilen. Ei tullu yrjöjä ei paskoja housuun eikä ollut muutenkaan pakki kuralla kun kiljua tein. Suodatin kahteen kertaan lapotun nesteen joka oli lähes kirkasta, lisäsin puristettua sitruunaa sekaan ja nautin kylmänä. Oli vallan hyvää jota muutkin kehui. Taitaa vaan olla näin että sana 'Kilju' saa ihmisissä vastenmielisen tunteen edes maistamatta koko tuotetta, ja muutenkin kotitekoisia vieroksutaan. Kun malttaa eikä hoppuile niin ihan hyvää tulee. "Hättäilemällä kusipäitä mukuloita"


    • lacmus

      10 päivää ollu kamat pöntössä eikä vielä mitää tapahtunu.Siis oikee ostopönikkä käytössä ja muutenki tehty kaikki ohjeen mukaan eikä mitää tohinaa pöntössä.

    • Ei_sentään_lennä

      Pakastaminen ei tuhoa yhtään mitään muuta kuin appelsiinin solurakenteen - sen jälkeen villihiivojen on paljon helpompi hoitaa homma. Käymisenestoaineet ovat jotain sellaista mitä en ole vielä tähän ikään nähnyt yhtään enkä missään mehussa. C-vitamiinia (Askorbiinihappo) lisätään säilyvyyden takia, ei vitaminisoinnin takia vaan hapettumisen estoaineeksi. Mikään ei estä käyttämästä hiivaa, sokeria ja appelisiinituoremehua - tosin maku on aivan helvetistä, eli aivan sama kuin kalikkakiljulla.

      Valmiit viinit saavat yleensä joukkoonsa rikkiyhdisteitä - mikrobien toiminnan estämiseksi, eli käymisen estoaineeksi...mutta eivät mehut.

    • Spugedi

      Jos esim ei mahdollisuutta pakastaa apl mehua nii löytyykö esim pikkukaupoista mitää korviketta pakastamiselle, vai pystyykö lyömää apl mehut sellasennaa, jos esim telttaan lyö käymään näi kesällä ja kauanko kestää sitte käymine

      • Deegudi

        Jos ei pakastaminen natsaa, niin lisää hiivaa. Näin tulee perus kiljukäyminen.


    • Deegudi

      Laitoin tänään tulemaan toisen kerran aplari satsin, kun on vaan niin hyvää kotivalmisteiseksi. Viime kerralla meni noin 2vk että alkoi edes käymään, en ymmärrä mitä tein "väärin" "http://appelsiinikilju.toimii.fi" reseptiä seuratessa. Kertokaa jos on pro tippejä.

    • Siltojen_valtias

      Itse laitoin 2l vettä,2 mehukalikkaa ja 1kg sokeria. Ämpärin kantee n1.5cm reikä ja kiluu käymään. Viikon jälkeen ei ainakaan ole tullut mitään hajuhaittoja. Vielä pitää viikko odottaa.

      • tosisuperhiivat

        Käyttäkää tuollaista superhiivaa kuin Zalama, mustavalkoinen paketti. Se käyttää vuorokaudessa 5kg sokeria.

        Muuntaa sokerin tehokkaasti etanoliksi ja sen voi itse sitten sen lopputuloksen käsitellä miten haluaa, mutta viilentäessäkin se hiiva jo uppoaa pohjaan ilman mitään erillisiä kirkastusaineita jne.


    • VäinöViinuri

      Pakastetuun appelsiinimehuun ei muodostu mitään käymisentsyymejä. Täysi urbaanilegenda. Ilmassa on sen verran hiivoja yhdistettynä paskaisiin välineisiin, että käyminen alkaa aina jonkun ajan päästä, oli mehu pakastettu tai ei.

      • SivuSilmäErkki

        Totta puhut. Täyttä puppua. Lisää hiivaa niin käyminen alkaa, eikä meinaa. Pakastaminen on ihan fuulaa. No, apukoulun käynneille menee ihan mikä urbaanilegenda todesta.


    • Nim.kokemusta.omaava

      Kyllä se appelsiinikilju käymään alkaa. Pullotin kerran osan oluen tapaan ja tuli samppanjakiljua. Kuohui kovasti korkkia avattaessa. Kokeilin kerran olutuutteella tehdä Lambic-tyyppistä, villihiivalla käynyttä. Pönttö kansi auki pari päivää ja käyminen alkoi. Makua en enää muista.

    • Opiskelijaelämää

      Toimii kun junan vessa! Vertauksesta huolimatta kertaakaan ei maha ole tullut kipeaksi vaikka pää voi tullakin. Menee nuppiin kuin neljän tuuman naula. Huomioita mitä olen itse tehnyt ja aina onnistunut. Kunnollinen kotiviinin käymisastia vesilukolla (ei kannattaa täyttää vaan max rajoihin asti). Kaikki työvälineet olen ensin pessyt fairyllä ja sitten desinfioinut elintarvike desinfiointi aineella (saa kotiviini tarvikkeita myyvistä kaupoista) ja niin kuumalla vedellä mitä käsi suinkin kestää. Mehukalikat pakkasessa 2-3pv (niin että varmasti ovat umpijäässä), (jenkkikaapin pakastimeen menee kevyesti 10). Sokerin (tavallinen sokeri) olen sekoittanut puu lastalla hieman kädenlämpöä kuumenpaan veteen, että liukenee hyvin ja antanut jäähtyä tunnin pari, että on kädenlämpöistä. Mehukalikoita lisätessä terävä puukko auttaa avaamista ja nopea mehupaketin käyttö viileähkön juoksevan veden alla auttaa irroittamaan sen paketista ja samalla putsaa pahimmat pöpöt paketin reunasta. Sitten kansi kiinni ja odottelemaan. Itsellä käyminen alkanut aina 5-6pv kannen sulkemisesta (huoneenlämpö 20-21C) pulputuksen alkamisen jälkeen annetaan käydä noin 2vk tai kunnes kuplien väli noin 15sek. Sitten lapotaan varovasti pulloihin ettei pohjamäskiä tule paljon mukaan. Annetaan tasaantua jääkaapissa muutama pv ja vaihdetaan toiseen pulloon niin että saadaan loppu sakka pullojen pohjalta pois. Tähän kirkastamiseen ja lappoamiseen jollain viinimestarilla parempiakin vinkkejä. Maku paranee hieman vanhetessaan kun ollut jääkaapissa noin parisen viikkoa, mutta siitä nauttiminen vaatii hieman harjaantumista. Nykyhinnoilla tullut satsin hinnaksi noin 11-12e vaikea alkon kilpailla kuitenkaan tuon kanssa ;D

      • TotuusMaisteri

        Höpöhöpö. Fakta on, että pakastamisessa ei muodostu mitään käymisentsyymejä!!! Vaikka peset kuinka hyvin, niin ilmasta ja paskaisista välineistä tuleen villihiivoja. Jo antiikin ajalla ei lisätty mitään hiivoja, vaan spontaaninen käyminen alkoi rypäleiden pinnalla olevista villihiivoista. Voi pyhhä yksinkertaisuus!! Olenko minä turhaan opiskellut. Pitääkö minun poltaa kemian maisterin pahvini?


    • OutoLemmikki

      Pihlajanmarjat, maahan pudonnet heTelmät ym. alkavat käymään. Ei siihen mitään pakastamista tarvita. Apelssiinikhilju alkaa käymään, ellei naapurissa, niin ainakin jonkun ajan khuluseesa. Louis Pasteur totesi tämän jo aikoja sitte, deekut.

    • Anonyymi

      Jäädyttäminen kuuluu vaan asiaan ja käyminen tapahtuu nopeammin "deekut" kuinka lapsellisia oikein olette? Vitun sepot. Menkäähän itse tekemään keitoksia, jos osaatte, vai juotteko vain kalliita breezeriä niinkuin jotkut porvari hintit?

    • Anonyymi

      Tein sulle kotiviinin maltahista vain.
      Hiivalla ja sokerilla käyntihin sen sain.
      On viikon kuluttua juomakelpoista..
      Sitten krapulakin on aika melkoista.
      Jee,jee,jee,mä juomaan meen.

    • Anonyymi

      Miten pakastaminen pystyisi mitään käymisenestoaineita tuhoamaan, tuskinpa vaan. Kokonaiset hedelmät tai marjat ulkona jäätyessään alkaa käydä kun kuori rikkoontuu ja hiivasienet pääsee sisään. Jäätyminen voi kyllä muuttaa mehun makua hiukan, ehkä se vaikuttaa sokereihinkin.

      Jos haluaa jäädyttää, niin talvella pääsee helpommalla kun kaataa mehun käymissankoon ja vie sitten ulos, lämmin sokerivesi sitten vaan päälle.

      Joskus unohtui töissä laimennettu appelsiinimehupullo viikonlopuksi kaappiin, lensi kaaressa kun avasin korkin, onneksi ei ollut räjähtänyt.

      Googletin, niin näköjään Kanadassa omenasiideriä tehdäänkin jäädyttämällä mehu ulkona. Kannattaa kokeilla jos omia omenia.
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Jääsiideri

    • Anonyymi

      Tässäpä nyt panimomestarin selvitys siitä mistä syystä appelsiinikilju alkaa käymään:
      Mehun jäädyttäminen rikkoo kuidut sekä soluseinät vapauttaen sokerit paremmin, tällöin käymisen hyötysuhde paranee. Tosin kaupan mehut on mitä todennäköisimmin olleet jossakin vaiheessa jo jäädytettynä ja uudelleenjäädyttäminen on todennäköisesti täysin turhaa, vaikkakaan siitä ei ole mitään haitta.
      Mutta mikäli puristat mehut suoraan appelsiineistä niin erityisesti silloin jäädyttäminen on hyödyllistä, mutta ei edelleekään välttämätöntä.

      Sokerin käymiseen vuorostaan tarvitaan aina hiivasientä. Mikäli kirjumestari ei lisää hiivaa mehuun, hiivasientä yleensä tulee mehuun ilmasta, likaisista käsistä, laitteista tai astioista. Mehussa voi myös ennestään olla tarpeeksi hiivaa käymisen alkamiseen mikäli mehu ei ole pastöroitua. Käyminen alkaa ilman lisättyä hiivaa yleensä poikkeuksetta. Toki on madollista olla "liian hygieeninen" jolloin hiivaa ei pääse tarpeeksi mehuun.

      Pakastaminen itsessään ei ole mikään maaginen temppu joka alkaa muuttamaan sokeria alkoholiksi ilman hiivaa.

      • Anonyymi

        Hehhee!! Mehun jäähdyttäminen rikkoo kuidut? Etköhän tarkoita soluseinämiä vai mitä? Hedelmistä ja marjoista rikkoutuvat soluseinämät puristettaessa niistä mehua. Jos puristat mehua appelsiineistä tahi mistä tahansa marjoista tai hedelmistä soluseinämät rikkoontuvat ja ovat alttiina tämän jälkeen villihiivojen hyökkäykselle. Ei siihen tarvita mitään pakastamista!!! Panimomestari taitaa olla apukoululainen.
        T. kemisti


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hehhee!! Mehun jäähdyttäminen rikkoo kuidut? Etköhän tarkoita soluseinämiä vai mitä? Hedelmistä ja marjoista rikkoutuvat soluseinämät puristettaessa niistä mehua. Jos puristat mehua appelsiineistä tahi mistä tahansa marjoista tai hedelmistä soluseinämät rikkoontuvat ja ovat alttiina tämän jälkeen villihiivojen hyökkäykselle. Ei siihen tarvita mitään pakastamista!!! Panimomestari taitaa olla apukoululainen.
        T. kemisti

        "Kemistillä" on tainnut jäädä se apukoulukin kesken kun ei nähtävästi luetun ymmärtämisestäkään kohdallasi mitään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Kemistillä" on tainnut jäädä se apukoulukin kesken kun ei nähtävästi luetun ymmärtämisestäkään kohdallasi mitään.

        Kemisti on oikeassa! Turha sitä on kieltää, denso!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kemisti on oikeassa! Turha sitä on kieltää, denso!

        Se on PUISTOKEMISTI! J a VÄÄRÄSSÄ!


    • Anonyymi

      Itselläni on kaikki 3 kertaa mennyt homeeseen, eli toisin sanoen käymisastia tulee olla erittäin puhdas ja veden tulee olla kattilassa kiehautettua, ei suoraan kraanasta lämpimänä! Sen lisäksi suosittelen pakastamaan mehukalikat huolella, pistäkää mehut pakkaseen kolmeksi vuorokaudeksi ja pakastimen teho vaikkapa neloseen.

    • Anonyymi

      SILLOIN KUN TEIN NIIN LITKU OLI NIMELLÄ LAPIN TAIKA JOS EI LÄHE ENTSYYMEILLÄ LYÖ VIINIHIIVAT PÖNTTÖÖN NIIN LÄHTEE

    • Anonyymi

      Nyt olen kokeillut tämän aurinkojuoman valmistusta kaksi kertaa. 10 litran astiaan, eli kannellinen muoviämpäri johon ostin vesilukon tiivisteineen ja asensin sen kanteen. Laitoin aineet suhteessa 3l vettä 3l appelsiinimehua ja 2 kg sokeria. Desinfioin astiat ja välineet kuumalla vedellä. Keitin veden ensin ja lisäsin siihen sokerit, sitten jäähdyttelin seosta noin vähän reiluksi käden lämpöiseksi. Kuorin jäädytetyt kalikat sekaan. Suljin kannen tiiviisti ja lirautin vesilukkoon vettä. Sitten odottelemaan. 3 vrk meni, mitään ei tapahtunut. Lisäsin kädenlämpöiseen veteen liotettua kuivahiivaa 22g. Tunnissa alkoi iloinen pulputus ja käyminen kesti n. viikon kunnes lopahti. Lapposin juoman toiseen ämpäriin, kaadoin sakat pohjalta pois pesin käymisastian ja lapposin juoman siihen takaisin, suljin kannen. Siirsin juoman jääkaappiin kylmenemään vuorokaudeksi. Käytin lapotessa moccamasterin kestosuodatinta., jonka läpi ensimmäinen lappoamiskerta meni. Vuorokauden huilaamisen jälkeen otin sangon kaapista ja pullotin juoman 4 kpl 1,5 litraista muovipulloa siitä täyttyi. Laitoin pullot pystyyn jäälaappiin pariksi vuorokaudeksi. Juomasta tuli melko hyvää, ehkä vähän makeahkoa. Kivennäisvettä puolet lasiin ja maistui. Parin lasillisen jälkeen alkoi naurattaa ja laulattaa. 1,5 pulloa ja ihan tukeva humala. Mutta en ollut tyytyväinen , koska en ollut saanut käymistä aikaiseksi ilman hiivaa, vaikka ei tuotteessa juuri hiiva maistunut, vaan appelsiini. Kuin olisi juonut vodkaa tuoremehulla. No laitoinpa toisen satsin tulille. Tällä kertaa mehuna Brazil, edellinen taisi olla valio. Samat manööverit. Eikä viiden vrk jälkeen pulpahdustakaan vesilukossa, Taas loppui pinna ja hiivat sekaan. Käymään lähti ja kävi nopeasti ja taas tuli prosentteja. Hiiva oli tuoretta kuivahiivaa, määrät samat. Suomalaista sisua, onhan tuon onnistuttava ja tänään uusi satsi kaikkea huolellisuutta noudattaen. Mehuksi olin hankkinut 3 päivää sitten Pirkan tuorepuristettua appelsiinitäysmehua yrittäen olla mahdollisimman tarkka sen suhteen. Ainesosat on taas samat, mutta hiivaa ei ole. Nyt olkoon sitten viikon tai 10 vrk. Jos ei ala poika pulputtaa, niin hiivaton kokeilu sitten riittää. Vaikka olen aivan mainiota ja hyvänmakuista (krapulattoman puhdasta) kesäjuomaa tuosta saanutkin jolla tanssijalka vipattaa. Jo kolmannen satsin jälkeen voi alkaa maku kyllästyttää. Kylmänä aivan mainio kesäjuoma. Maltti on valttia ja kannattaa vähän satsata sakan laskeutumiseen, eikä pidä ihan niitä pullonpohjia juoda. 1,5 litraisisa limupulloissa on ne pohjanystyrät. Tuolla aiemmin tekemälläni lappoamisella vain vähän jää enää hiivasakkaa noiden nystyjen pohjalle. Iloista kesää kaikille.

      • Anonyymi

        No niin, nyt tämä satsi jonka laitoin 25.6 aamulla, alkoi tuossa yhdeksän aikaan siirtämään vesilukon vesipatsasta sinne poisopuolen pallukkaan. Katsoin, että taitaapa heräillä. Tänään siis 30.6 joten n. 5,5 vrk kesti ennen kuin pulputus alkoi. Joku sanoi joutuneensa odottelemaan pidempäänkin. Taisi tupa lämmitä helteellä tuonne 26-27 asteen lämpöihin ja niitä oli jokunen päivä. Ehkä se auttoi nopeuttamaan käynnistymistä.. Nyt vain mielenkiinnolla odottelen kauanko käyminen kestää. Ainakin tiedän sen lähtevän käyntiin ilman lisättyä hiivaa. Eli ei se ole pelkkä lapinmiesten uskomus tai taika. Etelänmiehet vain vähän hätäisiä, eivät malta odotella. Nyt käy jo ihan komeasti. Kunhan se on valmista kommentoin lisää. Kyllähän siellä astiassa tietysti käymistä on ollut jo aiemminkin. Kestää vaan jonkin aikaa, ennen kuin painetta tulee sen verran, että lukko alkaa pulputtaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No niin, nyt tämä satsi jonka laitoin 25.6 aamulla, alkoi tuossa yhdeksän aikaan siirtämään vesilukon vesipatsasta sinne poisopuolen pallukkaan. Katsoin, että taitaapa heräillä. Tänään siis 30.6 joten n. 5,5 vrk kesti ennen kuin pulputus alkoi. Joku sanoi joutuneensa odottelemaan pidempäänkin. Taisi tupa lämmitä helteellä tuonne 26-27 asteen lämpöihin ja niitä oli jokunen päivä. Ehkä se auttoi nopeuttamaan käynnistymistä.. Nyt vain mielenkiinnolla odottelen kauanko käyminen kestää. Ainakin tiedän sen lähtevän käyntiin ilman lisättyä hiivaa. Eli ei se ole pelkkä lapinmiesten uskomus tai taika. Etelänmiehet vain vähän hätäisiä, eivät malta odotella. Nyt käy jo ihan komeasti. Kunhan se on valmista kommentoin lisää. Kyllähän siellä astiassa tietysti käymistä on ollut jo aiemminkin. Kestää vaan jonkin aikaa, ennen kuin painetta tulee sen verran, että lukko alkaa pulputtaa.

        Nyt siirsin pytyn jääkaappiin viileään kun pulputuksen väli alkoi olla yli minuutin. Olkoon nyt vuorokauden viileässä ennen lappoamista niin sakka laskeutuu.


    • Anonyymi

      Hyvää tuli suosittelen kokeilemaan😋

    • Anonyymi

      Toimii ihan hyvää tuli ja päähän menee kivasti.

    • Anonyymi

      Toimia miten?
      Laksatiivina vai päihteenä?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nurmossa kuoli 2 Lasta..

      Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .
      Seinäjoki
      138
      7775
    2. Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!

      Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1975
    3. Kaksi lasta kuoli kolarissa Seinäjoella. Tutkitaan rikoksena

      Henkilöautossa matkustaneet kaksi lasta ovat kuolleet kolarissa Seinäjoella. Kolmas lapsi on vakasti loukkaantunut ja
      Maailman menoa
      25
      1920
    4. Miten meinasit

      Suhtautua minuun kun taas kohdataan?
      Ikävä
      91
      1643
    5. Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle

      Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että
      Maailman menoa
      180
      1565
    6. Tunnekylmä olet

      En ole tyytyväinen käytökseesi et osannut kommunikoida. Se on huono piirre ihmisessä että ei osaa katua aiheuttamaansa p
      Ikävä
      107
      1030
    7. Oletko miten

      Valmis läheisyyteen?
      Ikävä
      49
      930
    8. Taisit sä sit kuiteski

      Vihjata hieman ettei se kaikki ollutkaan totta ❤️ mutta silti sanoit kyllä vielä uudelleen sen myöhemmin 😔 ei tässä oik
      Ikävä
      4
      909
    9. Odotathan nainen jälleenkohtaamistamme

      Tiedät tunteeni, ne eivät sammu johtuen ihanuudestasi. Haluan tuntea ihanan kehosi kosketuksen ja sen aikaansaamaan väri
      Ikävä
      28
      830
    10. Muistatko hänen

      Tuoksunsa? Saako se sinut syttymään? ❤️‍🔥
      Ikävä
      34
      812
    Aihe