RAID - Hekumaa alusta loppuun

rosewater

Harvoin sitä saa nauttia elokuvasta, niinkuin Raidista. Se on hyvä elokuva millä tahansa mittarilla mitattuna. Ennenkaikkea Raid on rikoselokuva, mutta dialogin nasevuus ja näyttelijöiden täydellinen hahmojensa hallinta tekee raidista todella nautittavan kokemuksen.

Raidin pohjana ovat Harri Nykäsen kirjoittamat rikoskirjat. Jo Nykäsen kirjoissa on tuo sloganien ja sanontojen viljapelto, joka tekee lukukokemuksesta paitsi hauskan myös iskevän. Nykäsen hahmot ovat nihilistisiä elämän kolhimia henkilöitä, jotka tietävät elämän perusasiat ja myös omien toimiensa riittämättömyyden niiden parantamiseen. Nykäsen kuvaamassa maailmassa lahjakkaat jäävät lahjattomien jalkoihin, rehelliset häviävät epärehellisille ja suoraselkäiset kieroille. Kuitenkin Nykäsen keskeiset hahmot ovat suoraselkäisiä oman tiensä kulkijoita, jotka toimivat omien moraalikäsitysten ohjaamina.

Nykäsen kirjat antoivat pohjan televisiosarjalle. Onneksi rahaa ja aikaa oli käytettävissä, jonka ansiosta Raid on mielestäni kaikkien aikojen paras TV-sarja. Kuitenkin TV-sarjassa on huomattavissa, että hahmot alkoivat tosissaan istua vasta muutaman jakson jälkeen, jolloin eritoten Oiva Lohtanderin esittämästä komisario Janssonista tuli suorastaan kuolematon hahmo. Samoin Kai Lehtisen esittämä Raid on todella taitavaa työtä. Epäilenpä että tästä eteenpäin nämä näyttelijät ovat minulle aina Jansson ja Raid.

Itse elokuva on samaa vahvaa työtä kuin TV-sarjakin. Vaikka Raidin menestyksestä olikin ollut lehdissä vaisuja mainintoja, niin näytös jossa kävin oli lähes täysi. Ja aina kun Lohtander jonkin kuolemattomista repliikeistään sanoi, niin koko teatteri purskahti nauruun. Tunnelma valtasi koko katsomon ja elokuva oli elämys.

Raid on täyteen ladattu rikosleffa. Se on todella jouhevasti liikkuva kakstuntinen joka ei juuri hengähdysaikaa katsojalle tarjoa. Raidin teho on dialogissa. Käsikirjoitus on varmasti paras mitä Suomessa on tehty sitten Palmu-elokuvien. Samoin näyttelijätyö on kautta linjan laadukasta. Hahmot olivat tuttuja jo TV-sarjasta, joten Raidista puuttuu hätäily hahmojen rakentelusta. Jokainen hahmo on näyttelijänsä puolesta tarkkan piirretty ja jokainen näyttelijä todellakin sopii rooliinsa.

Raid on pienen ihmisen ja yksilön puolella isoa rahaa ja kansainvälisiä yrityksiä vastaan. Raid on huuto rehellisyyden puolesta. Raidin hahmot eivät ehkä toimi lain kirjaimen mukaan, mutta heillä on kuitenkin erittäin korkea moraali. Raid on huuto rehellisyyden puolesta.

Elokuvallisesti Raid oli mainiota seurattavaa. Oli mielenkiintoista huomata ohjaaja Tapio Piiraisen ottaneen selvästi vaikutteita spaghetti-westerneistä. Paitsi että tämä näkyi kuvakulmissa, niin se tuli esille myös musiikissa, sillä useammin kuin kerran tuli mieleen, että musiikin melodia on takuulla lainattu Ennio Morriconelta. Muutenkin Raidin asetelmat muistutti hieman villinlännen meininkiä. Kyllähän Raidin arvomaailma on kuin Tex Willereistä tai Leonen elokuvista otettu, mutta se toimii. Piirainen on ohjannut elokuvansa tyylillä. Vaikutteet ovat kuitenkin hienovaraisia, ne ei tunge silmille, vaan ne on hoksattava taustalta.

Vuoden kotimainen, kevyesti, luultavasti vuosikymmenenkin: 9

14

3861

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jaah

      Ei kyllä vois kotimaiset vähemmän kiinostaa mutta hyvä että jotkut semmosestakin pitää :)

    • Jenkkilänkkäri

      Howdy RW muut,niin,itse tuli ko.teos katsottua parisen viikkoa sitten,ja pakko on sanoa,että jotenkin enemmän odotin,sana pettymys ei ole oikea,vaan juuri se,että itsekin oli jäänyt tuon TV-sarjan "koukkuun" niin lähtemättömästi.Eli Raid rinnastui Raidiin..

      Vertailu TV-sarjan ja kokoillan elokuvan välillä ei oikeastaan ole korrektia,mutta tässä kohtaa tuolta vertaukselta ei voinut välttyä.
      Aivan kuten RW kirjoitti,itse sarjassakin hahmot alkoivat saada syvyyttä vasta muutaman osan jälkeen,nyt oikeastaan tässä filmissä aika loppui kesken.Vaikka TV-sarjan nähneelle hahmothan olivat lähes kaikki tuttuja jo ennestään,joku asiassa nyt häiritsi.Olisi muuten mielenkiintoista kuulla kommentia elokuvan nähneeltä henkilöltä,joka ei ollut katsonut TV-sarjaa(kai sellaisiakin on..),tuntuisi siltä,että ko.ihmiselle elokuva saattaisi olla aika hämmentävä kokemus.

      Mutta,yhtä kaikki,erittäin sujuvaa katsottavaahan tuo oli,ja aina pienten ihmisten kamppailu suurta,ahnetta koneistoa vastaan on itselle ainakin aihe,mikä kerää sympatiani.

      Lähes läpeensä hyvin näytellystä elokuvasta pitää erikseen kyllä ehdottomasti mainita tietenkin Kai Lehtinen,joka on kyllä sisäistänyt Raidinsa niin tehokkaasti,ettei oikein tiedä näytteeleekö siinä Kai Lehtinen Raidia,vai Raid Kai Lehtistä,kuvatun kaltainen fiilis on äärimmäisen hyvän näyttelijätyön tulosta.

      Uusista kasvoista ehdottomasti mieleenjäävin loistavan Paavo Pentikäisen vangitseva osasuoritus korjaamonpitäjänä,jopa niin vangitseva ,että on varastaa shown muilta kohtauksissa missä esiintyy.
      Juha Mujeen suoritus pullon pohjalle valahtaneena Sundmanina,ja siitä vielä ryhtinsä vapisten nostavana on täysin nostettavissa samaan kategoriaan kuin Dean Martinin vastaava Rio Bravossa tai Robert Mitchumin El Doradossa.

      Ja tietenkin Oiva Lohtanderin Jansson,joka lausuu lakonisesti taatusti monta elämään jäävää lausahdusta,yksi mieliinjäävimmistä;"Elämä..hassu juttu,joka sattui matkalla kalmistoon".Kaikessa kyynisyydessäänkin aivan nerokasta!
      Kaipaamaan tosin jäi sitä nautittavaa dialogia Janssonin ja Tuula Nymanin Hakalan välillä,josta pääsi nautiskelemaan TV-sarjassa,nyt jäätiin lähinnä paljon merkitsevien katseiden tasolle.

      Jo Tv-sarjassa mielestäni ärsyttävin hahmo,tämä rekkakuski-cowboy,joka sai nyt yllättäen esiintymisaikaa jopa elokuvan kllmaksissa,olisi liiassa karrikatyyrimaisuudessaan saanut jäädä pois elokuvasta,vastaavasti Ossi Ahlapuron sympaattisesti tulkittu Janssonin joviaali esimies puuttui nyt kokonaan!

      Itse annan Raid-elokuvalle kouluarvoasteikolla 7½
      (seitsemän ja puoli).
      Oikeastaan pitää ehdottomasti nähdä ko.leffa uudestaan,tuo "rankkaus" todennäköisesti nousee uusintakatselun myötä,kertoo muutenkin elokuvasta aika paljon,että sen uudestaan haluaa nähdä.

      Ehdottomasti muutoin suositeltava,etenkin TV-sarjan katsoneille(ja siihen hurahtaneille!)

      • rosewater

        Kehut elokuvaa, dialogia, näyttelijöitä ja koko leffaa suurelta osin, sitten kuitenkin annat keskivertoleffan pisteet.

        Leffan yksi parhaita puolia oli se, että TV-sarjassa esiintyneet hahmot oli mukana myös leffassa. Perse-Arskan takamus oli jälleen ruvella pahemman kerran ja muutkin tutut oli tarinassa mukana. Olen lukenut kaksi Raid kirjaa, joista molemmista puuttui lähes täysin nämä koomiset sivuhahmot.

        Raid on klassikko, tuleva sellainen siis, uskokaa minua!


      • Elokuvahullu

        Kuten jo aiemmin kirjoitin, että odotan pelolla sitä onko elokuvasta täyttämään sarjan jättämiä saappaita? Elokuva oli erinomainen suomalaiseksi mutta sarjaan verrattuna mieleeni tuli hieman väljähtynyt ja leipääntynyt tekotapa. Elokuvassa oli hetkensä mutta jotain ainutlaatuisuutta siitä puuttui. Sarjaa seurasin TV:stä ohimennen muutaman pätkän jotka olivat tosi mainioita. Jäin odottamaan DVD julkaisua ja hankin sen välittömästi ilmestymisen jälkeen. Olin täysin myyty ja katsoin sen vaimoni kanssa melkein yhteen putkeen. Kaikki natsasi ja imaisi mukaansa välittömästi. Tyylikästä kuvausta sekä nasevia ja pelkistettyjä repliikkejä joihin jokaiseen oli saatu asiaa enemmän kuin kokonaisiin elokuviin. Elokuvasta puuttui se seesteisyys ja tyylikkyys, erinomaisia repliikkejä oli suhteessa vähemmän kuin sarjassa. En tiedä olivatko odotukset liian korkealla? Jansson oli alussa liian kireä, Raid kuin poissa oleva, se sarjan hampsuisuus puuttui ja hän oli välillä hieman munaton. No elokuva petrasi loppua kohti ja sisälsi lopulta erinomaisia roolisuorituksia, mutta se sarjan henki oli suurimman ajan kadoksissa ainakin minulta. Pisteitä kuitenkin 8 kun sarjalle antaisin täyden 10.


      • Jenkkilänkkäri
        rosewater kirjoitti:

        Kehut elokuvaa, dialogia, näyttelijöitä ja koko leffaa suurelta osin, sitten kuitenkin annat keskivertoleffan pisteet.

        Leffan yksi parhaita puolia oli se, että TV-sarjassa esiintyneet hahmot oli mukana myös leffassa. Perse-Arskan takamus oli jälleen ruvella pahemman kerran ja muutkin tutut oli tarinassa mukana. Olen lukenut kaksi Raid kirjaa, joista molemmista puuttui lähes täysin nämä koomiset sivuhahmot.

        Raid on klassikko, tuleva sellainen siis, uskokaa minua!

        Tjaa..En henk.koht. pidä seitsemää ja puolta "keskivertoleffan" pisteinä..no,oli miten oli,kuten kirjoitin,melkoisella varmuudella toisen katselukerran jälkeen nostan Raidin "rankingia".Oikeastaan yhdyn aika pitkälti EVKH;n näkemyksiin,ja kuten totesin Raid-elokuvan pahin "vika" Raid-sarja,sen erinomaisuus,sinänsä kummallinen tilanne.

        Hyvinkin tuleva klassikko,sarja oikeastaan on jo sitä.


      • rosewater
        Elokuvahullu kirjoitti:

        Kuten jo aiemmin kirjoitin, että odotan pelolla sitä onko elokuvasta täyttämään sarjan jättämiä saappaita? Elokuva oli erinomainen suomalaiseksi mutta sarjaan verrattuna mieleeni tuli hieman väljähtynyt ja leipääntynyt tekotapa. Elokuvassa oli hetkensä mutta jotain ainutlaatuisuutta siitä puuttui. Sarjaa seurasin TV:stä ohimennen muutaman pätkän jotka olivat tosi mainioita. Jäin odottamaan DVD julkaisua ja hankin sen välittömästi ilmestymisen jälkeen. Olin täysin myyty ja katsoin sen vaimoni kanssa melkein yhteen putkeen. Kaikki natsasi ja imaisi mukaansa välittömästi. Tyylikästä kuvausta sekä nasevia ja pelkistettyjä repliikkejä joihin jokaiseen oli saatu asiaa enemmän kuin kokonaisiin elokuviin. Elokuvasta puuttui se seesteisyys ja tyylikkyys, erinomaisia repliikkejä oli suhteessa vähemmän kuin sarjassa. En tiedä olivatko odotukset liian korkealla? Jansson oli alussa liian kireä, Raid kuin poissa oleva, se sarjan hampsuisuus puuttui ja hän oli välillä hieman munaton. No elokuva petrasi loppua kohti ja sisälsi lopulta erinomaisia roolisuorituksia, mutta se sarjan henki oli suurimman ajan kadoksissa ainakin minulta. Pisteitä kuitenkin 8 kun sarjalle antaisin täyden 10.

        TV-sarja on muotonsa vuoksi rytmitetty erilailla kuin elokuva. TV-sarjassa jokainen jakso loppuu niin että katsojan mielenkiinto heräisi katsomaan seuraavankin jakson. Tästä syystä sarjassa on huippukohtia eri tavalla kuin elokuvassa, joka taas pyrkii kasvattamaan jännitteet loppuratkaisuun. TV-sarja sallii myös verkkaisemman kerronnan ja näyttelijöillä on aikaa rakentaa hahmojaan eri tavalla. Elokuvassa tarina oli pitänyt saada tiivistettyä kahteen tuntiin ja rehevänä sanailuna ja monipuolistin ja erikoisten hahmojen esiinmarssina elokuvasta tuli hieman irrallisten kohtausten jatkumo. Siitä huolimatta katson elokuvankin onnistuneen.

        TV-sarjassa oli myös muutama hahmo, jotka elokuvasta puuttui. TV-sarjan kolmas voimahahmo oli Esko Salmisen hienosti näyttelemä Marjamaan Uki, aivan loistava hahmo, jota kaipasi elokuvassa, samoin Takamäki puuttui kuin myös Tapio Liinojan esittämä arkkikonna Hammar. Myös leif Wager ja Martti Suosalo tekivät sarjassa pienet mutta vaikuttavat roolit. Eihän elokuvaan mitenkään olisi kaikkea saanutkaan mahdutettua, mutta nämä TV-sarjassa loistaneet henkilöt tekivät sarjasta todellakin nautittavaa seurattavaa.

        Elokuva on minusta myös hyvä, eri tavalla ja eri syistä kuin sarja. Leffassa Jansson oli melkeinpä tarinan dynamo ja hänen kauttaan leffa eteni. Kuitenkin hänen ympärillään olevat hahmot olivat hieman takavasemmalla. Hopo toki oli oma itsensä, mutta esimerkiksi Susisaari tuntui vain kyynelehtivän. Niin sarja kuin elokuvakin ovat kotimaista huipputyötä.


    • Jenkkilänkkäri

      Haloo..serveriii,mää lähetin viestin!!!

    • Garou

      Itse en ole elokuvaa nähnyt.... vielä.
      Mutta sarja oli niin loistava että ostin sen videokasetteina..
      Niinpä...

    • Ari

      kolahti meikäläiseen. Sarjaa tuli katsottua silloin tällöin kanavaristeilyn myötä, eikä yhtään osaa kokonaan. Jotenkin kotimainen dekkarijuttu on aina tuntunut teennäiseltä.

      Mutta elokuva! Että oli hyvä olo kuvista lähdettäessä.

      Huomasitteko muuten Janssonin (Lohtanderin) esinaisen puhetyylin elokuvan alussa? Ajattelin silloin, että jos kaksi puhuu ohuesti pidätellen venyttäen, tätä ei kestä kukaan. Onneksi eka repliikin jälkeen muuttui.

    • Lady Q

      Ehdottomasti oikein oivallettu Lohtanderia myöten... Musiikin voimalla elokuvaelämyksen voi herättää uudelleen henkiin. Raid kestää useamman katselukerran tuoreena ja rytmillisesti tasapainoisena.

    • stp

      moi tulen tähän keskusteluun vuosia myöhässä,sarja ei myöhässä olin nuori jannu ja aukaisin ylen se oli siinä raid,heti jäin kiinni joka jakso katsoin ja ensi illassa kun se tuli.nyt kymmeniä kertoja katsonut vuorosanat osaan ulkoa mä niin pidän tosta.nyt 2018 hki reissulla se janssonin talokin löytyi aurinkomäentieltä ette voi kuvitella fiilistä lapset ja puoliso ei tajunna sitä rektioo

      • sarjadiggari

        Mulla on aikaa kun nuo olen katsonut. Sarjan ja leffan molemmat monta kertaa, mut menee sekaisin kummassa minäkin tapahtuma oli.
        Olikos se nyt tässä leffassa, jossa ne ruokaili jossain junanvaunussa ja muutenkin pitivät siellä leiriä?
        Arvaapas missä päin Helsinkiä se paikka on.


    • osallistun

      vanha ketju todellaki mutta en malta olla kommentoimatta ylempänä ''rosewater'' kaipaili takamäkeä , ukia, joka kylläki on kukkamaa, ja hammaria ,,
      elokuva on ajalta sarjan jälkeen joten siellä ei voi olla sarjassa kuolleita .

      ( hammariahan ei ole kirjoissakaan ollenkaan eikä muistaakseni takamäkeäkän, luin kaikki raid kirjat kesällä )

      yks havainto janssonista, elokuvassa se on paljon reippaampi puheiltaan ja eleiltään kuin mitä sarjassa jossa vallitsee sen ''tavaramerkki'' todella leipääntynyt ja kuiva

      yks klaffivirhekin muistuu sarjasta mieleen - ratsumiestä seuraava esconin mies on mussukan parturiliikkeen luona turkoosilla autolla ja ratsumies sanoo autoa ''näätsä mustan umpiauton''

      • Filmaatikko

        Hah huomasin saman aikoinansa.
        Ratsumies oisi kyllä elokuvassa saada jäädä revolvereittensa kanssa pois loppukohtauksesta, mutta muuten hauska hemmo.
        Mielestäni Nykäsen Raid jutut kun vanha rikostoimittaja on niin ennakoi monta nykypäivänä ilmi ja esille tulleita hyvä veli ja korruptio juttuja sekä ulkomaisia konna sijoittajia, jos olette huomanneet.
        Varekset kahta ekaa lukuun ottamatta jotka näyttelijät kyllä pelastivat ovat täyttä p.... Varekseen verrattuina, olen pari viimeisen puoleista Vares kirjaa tasapuolisuuden nimissä lukea ja juonta ja itse asiaa n 12-15 sivua ja loput ryyppäämistä, rapulaa ja panemista. Kaikki mitä jää muutama kymmenen sivua niin on täytetty takuulla Soinin typerimmillä äänenkalastelu heitoilla, lopeta Varekseen kiusaaminen jo ja lähteä komeasti.
        Mutta Raid kestää, pysyy ja paranee kuin komisario Palmut ja valion viili.
        Lisää sarjana ja elokuvina.
        Harmi perse Arskaa ja tätä vasikkaa kun tauti vei. Hyvät näyttelijät.
        Tuli muuten tökki, nimet unohtui. Anteeksi nyt.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5025
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3177
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1827
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1780
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1645
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1501
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1266
    8. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1257
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1255
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1247
    Aihe