Termos.
Herätellääs tälläkin foorumilla keskustelu Viiniköynnöksestä ja sen kasvatuksesta Suomessa. Itselläni on avomaalla ollut jo pari vuotta Zilga ja Nordica lajikkeet, ja nyt on takapihalla jo tarhantynkäkin talvehtimassa. Onko muilla kokemuksia? Tänne vaan juttua, niin nostetaan Suomikin viinimaiden joukkoon...
Viinitarha...
13
1666
Vastaukset
- juttua
ollut ennenkin tallä palstalla viiniköynnöksistä. Meilläkin on pari jotain kanadalaista köynnöstä ja ovat jopa tuottaneet mustia imeliä rypäleitä ämpärikaupalla viime kesänäkin. Tässä lajikkeessa vaan on pirun paljon siemeniä, liekö muissakin en tiedä. Viini on senverran halpa tuote, että tuskin täällä kovin viinillä rikastuu.
- Filemon
Tarkoituskaan ole rikastua, vaan tehdä jotain uutta..
Tai ainakin ei niin samanlaista kuin kaikki muut. Itseäni ainakin kiehtoo ajatus viinitarhasta keskellä Satakuntaa, yleensähän niitä on etelä-Ranskassa...
Zilga tuotti satoa syksyllä niin paljon, että piti tehdä kokeeksi
viiniä.
Hyvin onnistui, jopa maku on odotettua parempi.
Asiasta lisää kuvien kera:
http://www.geocities.com/white_paprika- emmy.
Minkä ikäinen zilkasi on? Meillä on ollut jo monta vuotta, tosin vähän "vilkkaassa" hoidossa, koska muutimme kolme vuotta sitten ja nappasin kasvin mukaani.
Aluksi se oli ulkona kolme vuotta ja nyt viimeiset kolme vuotta orangeriassa, jossa talvella lämpöasteita 5-10 plussanpuolella. Orangeriassamme on siis katto ja suurin osa seinistä lasia.
Zilka kasvaa hyvin, mutta ei tee rypäleitä. Ilmeisesti vika on siinä, etten ole osannut leikata sitä oikealla tavalla. Anna nyt ihmeessä jokin vinkki, kuinka leikkaaminen kannattaa tehdä tässä vaiheessa.
Ulos istutin yhden zilkan viime syksynä. Saapas nähdä, kuinka se sitten on talvehtinut (tämä talvi kun on ollut vähän erikoinen). - Filemon
Todella komea sato. Näytti olevan kasvihuoneessa? Oletko avomaalla koittanut? Miten tiivis oli aromi rypäleissä, tuommoinen määrä rypäleitä kahdesta köynnöksetä kuulostaa aikas rajulta.. Hieno saavutus silti. Onnittelen.
- viinisti
emmy. kirjoitti:
Minkä ikäinen zilkasi on? Meillä on ollut jo monta vuotta, tosin vähän "vilkkaassa" hoidossa, koska muutimme kolme vuotta sitten ja nappasin kasvin mukaani.
Aluksi se oli ulkona kolme vuotta ja nyt viimeiset kolme vuotta orangeriassa, jossa talvella lämpöasteita 5-10 plussanpuolella. Orangeriassamme on siis katto ja suurin osa seinistä lasia.
Zilka kasvaa hyvin, mutta ei tee rypäleitä. Ilmeisesti vika on siinä, etten ole osannut leikata sitä oikealla tavalla. Anna nyt ihmeessä jokin vinkki, kuinka leikkaaminen kannattaa tehdä tässä vaiheessa.
Ulos istutin yhden zilkan viime syksynä. Saapas nähdä, kuinka se sitten on talvehtinut (tämä talvi kun on ollut vähän erikoinen).Meillä kesti kanssa useita vuosia ennekuin viiniköynnös teki rypäleitä. Emme ole leikanneet ollenkaan, vaan pakkanen on ulkona huolehtinut siitä. Uuden kasvun palelluttua on versominen alkanut keväällä ja rypäleet tulevat uuteen kasvuun. Nyt on jo sen verran korkea, että täytyisi varmaan leikata, näin lauhana talvena ei varmaan viimekesän kasvu palellu ja versominen ja haaroittuminen jää heikoksi.
emmy. kirjoitti:
Minkä ikäinen zilkasi on? Meillä on ollut jo monta vuotta, tosin vähän "vilkkaassa" hoidossa, koska muutimme kolme vuotta sitten ja nappasin kasvin mukaani.
Aluksi se oli ulkona kolme vuotta ja nyt viimeiset kolme vuotta orangeriassa, jossa talvella lämpöasteita 5-10 plussanpuolella. Orangeriassamme on siis katto ja suurin osa seinistä lasia.
Zilka kasvaa hyvin, mutta ei tee rypäleitä. Ilmeisesti vika on siinä, etten ole osannut leikata sitä oikealla tavalla. Anna nyt ihmeessä jokin vinkki, kuinka leikkaaminen kannattaa tehdä tässä vaiheessa.
Ulos istutin yhden zilkan viime syksynä. Saapas nähdä, kuinka se sitten on talvehtinut (tämä talvi kun on ollut vähän erikoinen).Zilgani täyttää ensi kesänä viisi vuotta, eli se teki maistiaiset kolmivuotiaana. Ikä on laskettu pistokkaan juurruttamisesta. Todellisuudessahan itse kasvi on paljon vanhempi ja oikea leikkaus vaikuttaa taimen kehittymiseen.
Filemon kirjoitti:
Todella komea sato. Näytti olevan kasvihuoneessa? Oletko avomaalla koittanut? Miten tiivis oli aromi rypäleissä, tuommoinen määrä rypäleitä kahdesta köynnöksetä kuulostaa aikas rajulta.. Hieno saavutus silti. Onnittelen.
En ole kokeillut avomaaviljelyä, sillä se vaatisi todella lämpimän valoisan seinustan, jollaista ei ole pihallani vapaana. (Ruusut ym. "vallanneet")
Tietysti rakentamalla jykevän kivimuurin, voisi päästä sitäkin kokeilemaan, mutta toistaiseksi en tuota Churchillin harrastusta ole vielä aloittanut.
Aromi Zilgassa on hieman "mustikkainen" ja se tulee varsinkin viinissä hienosti esille. Viini on tällä hetkellä tammikäsittelyssä: Pulloissa on oman pihan tammitikkuja, koska sopivaa tynnyriä ei vielä ole.
Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen harrastus näin eläkkeelle siirtymisen edellä.
(Juuri mukaan tulleille tiedoksi: kuvat ovat sivuillani:
http://www.geocities.com/white_paprika )- Filemon
whitepaprika kirjoitti:
En ole kokeillut avomaaviljelyä, sillä se vaatisi todella lämpimän valoisan seinustan, jollaista ei ole pihallani vapaana. (Ruusut ym. "vallanneet")
Tietysti rakentamalla jykevän kivimuurin, voisi päästä sitäkin kokeilemaan, mutta toistaiseksi en tuota Churchillin harrastusta ole vielä aloittanut.
Aromi Zilgassa on hieman "mustikkainen" ja se tulee varsinkin viinissä hienosti esille. Viini on tällä hetkellä tammikäsittelyssä: Pulloissa on oman pihan tammitikkuja, koska sopivaa tynnyriä ei vielä ole.
Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen harrastus näin eläkkeelle siirtymisen edellä.
(Juuri mukaan tulleille tiedoksi: kuvat ovat sivuillani:
http://www.geocities.com/white_paprika )Ei se nyt ihan noinkaan ole... Suomessa on jo kymmenkunta vuotta kasvatettu viiniköynnöstä avomaalla, ihan tarhatyyliin. Itselläni on toistakymmentä tainta nyt ensimmäistä talvea takapihalla, etupihakokeilujen rohkaisemana...
Nämät nykyiset lajikkeet ovat kiitettävän talvenkestäviä ja jos vaan keväthalloista selviää, niin eteläisessä suomessa pitäisi kyllä kasvukaudenkin riittää rypäleiden kypsymiseen... Filemon kirjoitti:
Ei se nyt ihan noinkaan ole... Suomessa on jo kymmenkunta vuotta kasvatettu viiniköynnöstä avomaalla, ihan tarhatyyliin. Itselläni on toistakymmentä tainta nyt ensimmäistä talvea takapihalla, etupihakokeilujen rohkaisemana...
Nämät nykyiset lajikkeet ovat kiitettävän talvenkestäviä ja jos vaan keväthalloista selviää, niin eteläisessä suomessa pitäisi kyllä kasvukaudenkin riittää rypäleiden kypsymiseen...Viinin viljelystä hankin vasta kokemusta, joten kiva kuulla, että kannattaa kokeilla myös aivan normaalisti avomaalla ilman lämpöä kerääviä muureja tms. Kiitos!
- Filemon
whitepaprika kirjoitti:
Viinin viljelystä hankin vasta kokemusta, joten kiva kuulla, että kannattaa kokeilla myös aivan normaalisti avomaalla ilman lämpöä kerääviä muureja tms. Kiitos!
Joo, kyllä ne talven kestää, ja lämpösumman pitäisi rittä myös kypsyttämään rypäleet. Omani ovat takapihalla, paikassa jonne aurinko paistaa koko päivän ja tuuli pääsee vain etelästä-lännestä. Tuleva suvi näyttää, miten hyvin ensimmäinen talvi sujui. Otin myös talteen viime syksynä leikatut pätkät, ja nyt on minikasvihuone täynnä (69 kpl...) pistokkaita, viikko riitti ensimmäisille silmuille turvota. Jos taimettuvat hyvin niin ensi kesän jälkeen on köynnöksiä n. 70 kasvamassa... Voinen jo tarhaksi kutsua. Omaa maata on vielä n. puoli hehtaaria vapaana, joten tiedä vaikka... Vaatii tosin oman taimituotannon, koska kaupan hinnoilla tulee himppasen kalliiksi... Kesää ootellessa.
Filemon kirjoitti:
Joo, kyllä ne talven kestää, ja lämpösumman pitäisi rittä myös kypsyttämään rypäleet. Omani ovat takapihalla, paikassa jonne aurinko paistaa koko päivän ja tuuli pääsee vain etelästä-lännestä. Tuleva suvi näyttää, miten hyvin ensimmäinen talvi sujui. Otin myös talteen viime syksynä leikatut pätkät, ja nyt on minikasvihuone täynnä (69 kpl...) pistokkaita, viikko riitti ensimmäisille silmuille turvota. Jos taimettuvat hyvin niin ensi kesän jälkeen on köynnöksiä n. 70 kasvamassa... Voinen jo tarhaksi kutsua. Omaa maata on vielä n. puoli hehtaaria vapaana, joten tiedä vaikka... Vaatii tosin oman taimituotannon, koska kaupan hinnoilla tulee himppasen kalliiksi... Kesää ootellessa.
Suurimuotoista viininviljelyä suunnittelet pohjoisissa oloissa. Onnea yritykselle. Tiedän ainakin, että zilga-viini on hyvää. Omani on juuri tammi-kypsytyksessä:
http://www.geocities.com/white_paprika- ImpiKanerva
emmy. kirjoitti:
Minkä ikäinen zilkasi on? Meillä on ollut jo monta vuotta, tosin vähän "vilkkaassa" hoidossa, koska muutimme kolme vuotta sitten ja nappasin kasvin mukaani.
Aluksi se oli ulkona kolme vuotta ja nyt viimeiset kolme vuotta orangeriassa, jossa talvella lämpöasteita 5-10 plussanpuolella. Orangeriassamme on siis katto ja suurin osa seinistä lasia.
Zilka kasvaa hyvin, mutta ei tee rypäleitä. Ilmeisesti vika on siinä, etten ole osannut leikata sitä oikealla tavalla. Anna nyt ihmeessä jokin vinkki, kuinka leikkaaminen kannattaa tehdä tässä vaiheessa.
Ulos istutin yhden zilkan viime syksynä. Saapas nähdä, kuinka se sitten on talvehtinut (tämä talvi kun on ollut vähän erikoinen).Blomqvistin taimisto Pietarsaaressa markkinoi molempia lajikkeita ja ne ovat olleet heillä myös koeviljelyssä. Molemmat lajikkeet ovat Latvialaista alkuperää ja niiden pitäisi olla erittäin talvenkestäviä. Näiden lajikkeiden satoisuuteen vaikuttaa, myös kasvualustan happamuus (pH 5,5–6,5).
http://www.blomqvistplantskola.com/fi/special.php?special=2
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Martinan uusi poikakaveri
Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu2063270Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.
Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva2391650Laita mulle viesti!!
Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus971503- 921409
Vanhemmalle naiselle
alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e461344Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen
No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.1601276Ajattelen sinua tänäkin iltana
Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin121208Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!
"Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze1231039Miehelle...
Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät89942Tuntuu liian hankalalta
Lähettää sulle viesti. Tarvitsen apuasi ottaa koppi tilanteesta. Miehelle meni.55862