Viinitarha...

Filemon

Termos.
Herätellääs tälläkin foorumilla keskustelu Viiniköynnöksestä ja sen kasvatuksesta Suomessa. Itselläni on avomaalla ollut jo pari vuotta Zilga ja Nordica lajikkeet, ja nyt on takapihalla jo tarhantynkäkin talvehtimassa. Onko muilla kokemuksia? Tänne vaan juttua, niin nostetaan Suomikin viinimaiden joukkoon...

13

1666

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • juttua

      ollut ennenkin tallä palstalla viiniköynnöksistä. Meilläkin on pari jotain kanadalaista köynnöstä ja ovat jopa tuottaneet mustia imeliä rypäleitä ämpärikaupalla viime kesänäkin. Tässä lajikkeessa vaan on pirun paljon siemeniä, liekö muissakin en tiedä. Viini on senverran halpa tuote, että tuskin täällä kovin viinillä rikastuu.

      • Filemon

        Tarkoituskaan ole rikastua, vaan tehdä jotain uutta..
        Tai ainakin ei niin samanlaista kuin kaikki muut. Itseäni ainakin kiehtoo ajatus viinitarhasta keskellä Satakuntaa, yleensähän niitä on etelä-Ranskassa...


      • emmy.

        Minkä ikäinen zilkasi on? Meillä on ollut jo monta vuotta, tosin vähän "vilkkaassa" hoidossa, koska muutimme kolme vuotta sitten ja nappasin kasvin mukaani.

        Aluksi se oli ulkona kolme vuotta ja nyt viimeiset kolme vuotta orangeriassa, jossa talvella lämpöasteita 5-10 plussanpuolella. Orangeriassamme on siis katto ja suurin osa seinistä lasia.

        Zilka kasvaa hyvin, mutta ei tee rypäleitä. Ilmeisesti vika on siinä, etten ole osannut leikata sitä oikealla tavalla. Anna nyt ihmeessä jokin vinkki, kuinka leikkaaminen kannattaa tehdä tässä vaiheessa.

        Ulos istutin yhden zilkan viime syksynä. Saapas nähdä, kuinka se sitten on talvehtinut (tämä talvi kun on ollut vähän erikoinen).


      • Filemon

        Todella komea sato. Näytti olevan kasvihuoneessa? Oletko avomaalla koittanut? Miten tiivis oli aromi rypäleissä, tuommoinen määrä rypäleitä kahdesta köynnöksetä kuulostaa aikas rajulta.. Hieno saavutus silti. Onnittelen.


      • viinisti
        emmy. kirjoitti:

        Minkä ikäinen zilkasi on? Meillä on ollut jo monta vuotta, tosin vähän "vilkkaassa" hoidossa, koska muutimme kolme vuotta sitten ja nappasin kasvin mukaani.

        Aluksi se oli ulkona kolme vuotta ja nyt viimeiset kolme vuotta orangeriassa, jossa talvella lämpöasteita 5-10 plussanpuolella. Orangeriassamme on siis katto ja suurin osa seinistä lasia.

        Zilka kasvaa hyvin, mutta ei tee rypäleitä. Ilmeisesti vika on siinä, etten ole osannut leikata sitä oikealla tavalla. Anna nyt ihmeessä jokin vinkki, kuinka leikkaaminen kannattaa tehdä tässä vaiheessa.

        Ulos istutin yhden zilkan viime syksynä. Saapas nähdä, kuinka se sitten on talvehtinut (tämä talvi kun on ollut vähän erikoinen).

        Meillä kesti kanssa useita vuosia ennekuin viiniköynnös teki rypäleitä. Emme ole leikanneet ollenkaan, vaan pakkanen on ulkona huolehtinut siitä. Uuden kasvun palelluttua on versominen alkanut keväällä ja rypäleet tulevat uuteen kasvuun. Nyt on jo sen verran korkea, että täytyisi varmaan leikata, näin lauhana talvena ei varmaan viimekesän kasvu palellu ja versominen ja haaroittuminen jää heikoksi.


      • emmy. kirjoitti:

        Minkä ikäinen zilkasi on? Meillä on ollut jo monta vuotta, tosin vähän "vilkkaassa" hoidossa, koska muutimme kolme vuotta sitten ja nappasin kasvin mukaani.

        Aluksi se oli ulkona kolme vuotta ja nyt viimeiset kolme vuotta orangeriassa, jossa talvella lämpöasteita 5-10 plussanpuolella. Orangeriassamme on siis katto ja suurin osa seinistä lasia.

        Zilka kasvaa hyvin, mutta ei tee rypäleitä. Ilmeisesti vika on siinä, etten ole osannut leikata sitä oikealla tavalla. Anna nyt ihmeessä jokin vinkki, kuinka leikkaaminen kannattaa tehdä tässä vaiheessa.

        Ulos istutin yhden zilkan viime syksynä. Saapas nähdä, kuinka se sitten on talvehtinut (tämä talvi kun on ollut vähän erikoinen).

        Zilgani täyttää ensi kesänä viisi vuotta, eli se teki maistiaiset kolmivuotiaana. Ikä on laskettu pistokkaan juurruttamisesta. Todellisuudessahan itse kasvi on paljon vanhempi ja oikea leikkaus vaikuttaa taimen kehittymiseen.


      • Filemon kirjoitti:

        Todella komea sato. Näytti olevan kasvihuoneessa? Oletko avomaalla koittanut? Miten tiivis oli aromi rypäleissä, tuommoinen määrä rypäleitä kahdesta köynnöksetä kuulostaa aikas rajulta.. Hieno saavutus silti. Onnittelen.

        En ole kokeillut avomaaviljelyä, sillä se vaatisi todella lämpimän valoisan seinustan, jollaista ei ole pihallani vapaana. (Ruusut ym. "vallanneet")
        Tietysti rakentamalla jykevän kivimuurin, voisi päästä sitäkin kokeilemaan, mutta toistaiseksi en tuota Churchillin harrastusta ole vielä aloittanut.
        Aromi Zilgassa on hieman "mustikkainen" ja se tulee varsinkin viinissä hienosti esille. Viini on tällä hetkellä tammikäsittelyssä: Pulloissa on oman pihan tammitikkuja, koska sopivaa tynnyriä ei vielä ole.
        Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen harrastus näin eläkkeelle siirtymisen edellä.
        (Juuri mukaan tulleille tiedoksi: kuvat ovat sivuillani:
        http://www.geocities.com/white_paprika )


      • Filemon
        whitepaprika kirjoitti:

        En ole kokeillut avomaaviljelyä, sillä se vaatisi todella lämpimän valoisan seinustan, jollaista ei ole pihallani vapaana. (Ruusut ym. "vallanneet")
        Tietysti rakentamalla jykevän kivimuurin, voisi päästä sitäkin kokeilemaan, mutta toistaiseksi en tuota Churchillin harrastusta ole vielä aloittanut.
        Aromi Zilgassa on hieman "mustikkainen" ja se tulee varsinkin viinissä hienosti esille. Viini on tällä hetkellä tammikäsittelyssä: Pulloissa on oman pihan tammitikkuja, koska sopivaa tynnyriä ei vielä ole.
        Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen harrastus näin eläkkeelle siirtymisen edellä.
        (Juuri mukaan tulleille tiedoksi: kuvat ovat sivuillani:
        http://www.geocities.com/white_paprika )

        Ei se nyt ihan noinkaan ole... Suomessa on jo kymmenkunta vuotta kasvatettu viiniköynnöstä avomaalla, ihan tarhatyyliin. Itselläni on toistakymmentä tainta nyt ensimmäistä talvea takapihalla, etupihakokeilujen rohkaisemana...
        Nämät nykyiset lajikkeet ovat kiitettävän talvenkestäviä ja jos vaan keväthalloista selviää, niin eteläisessä suomessa pitäisi kyllä kasvukaudenkin riittää rypäleiden kypsymiseen...


      • Filemon kirjoitti:

        Ei se nyt ihan noinkaan ole... Suomessa on jo kymmenkunta vuotta kasvatettu viiniköynnöstä avomaalla, ihan tarhatyyliin. Itselläni on toistakymmentä tainta nyt ensimmäistä talvea takapihalla, etupihakokeilujen rohkaisemana...
        Nämät nykyiset lajikkeet ovat kiitettävän talvenkestäviä ja jos vaan keväthalloista selviää, niin eteläisessä suomessa pitäisi kyllä kasvukaudenkin riittää rypäleiden kypsymiseen...

        Viinin viljelystä hankin vasta kokemusta, joten kiva kuulla, että kannattaa kokeilla myös aivan normaalisti avomaalla ilman lämpöä kerääviä muureja tms. Kiitos!


      • Filemon
        whitepaprika kirjoitti:

        Viinin viljelystä hankin vasta kokemusta, joten kiva kuulla, että kannattaa kokeilla myös aivan normaalisti avomaalla ilman lämpöä kerääviä muureja tms. Kiitos!

        Joo, kyllä ne talven kestää, ja lämpösumman pitäisi rittä myös kypsyttämään rypäleet. Omani ovat takapihalla, paikassa jonne aurinko paistaa koko päivän ja tuuli pääsee vain etelästä-lännestä. Tuleva suvi näyttää, miten hyvin ensimmäinen talvi sujui. Otin myös talteen viime syksynä leikatut pätkät, ja nyt on minikasvihuone täynnä (69 kpl...) pistokkaita, viikko riitti ensimmäisille silmuille turvota. Jos taimettuvat hyvin niin ensi kesän jälkeen on köynnöksiä n. 70 kasvamassa... Voinen jo tarhaksi kutsua. Omaa maata on vielä n. puoli hehtaaria vapaana, joten tiedä vaikka... Vaatii tosin oman taimituotannon, koska kaupan hinnoilla tulee himppasen kalliiksi... Kesää ootellessa.


      • Filemon kirjoitti:

        Joo, kyllä ne talven kestää, ja lämpösumman pitäisi rittä myös kypsyttämään rypäleet. Omani ovat takapihalla, paikassa jonne aurinko paistaa koko päivän ja tuuli pääsee vain etelästä-lännestä. Tuleva suvi näyttää, miten hyvin ensimmäinen talvi sujui. Otin myös talteen viime syksynä leikatut pätkät, ja nyt on minikasvihuone täynnä (69 kpl...) pistokkaita, viikko riitti ensimmäisille silmuille turvota. Jos taimettuvat hyvin niin ensi kesän jälkeen on köynnöksiä n. 70 kasvamassa... Voinen jo tarhaksi kutsua. Omaa maata on vielä n. puoli hehtaaria vapaana, joten tiedä vaikka... Vaatii tosin oman taimituotannon, koska kaupan hinnoilla tulee himppasen kalliiksi... Kesää ootellessa.

        Suurimuotoista viininviljelyä suunnittelet pohjoisissa oloissa. Onnea yritykselle. Tiedän ainakin, että zilga-viini on hyvää. Omani on juuri tammi-kypsytyksessä:
        http://www.geocities.com/white_paprika


      • ImpiKanerva
        emmy. kirjoitti:

        Minkä ikäinen zilkasi on? Meillä on ollut jo monta vuotta, tosin vähän "vilkkaassa" hoidossa, koska muutimme kolme vuotta sitten ja nappasin kasvin mukaani.

        Aluksi se oli ulkona kolme vuotta ja nyt viimeiset kolme vuotta orangeriassa, jossa talvella lämpöasteita 5-10 plussanpuolella. Orangeriassamme on siis katto ja suurin osa seinistä lasia.

        Zilka kasvaa hyvin, mutta ei tee rypäleitä. Ilmeisesti vika on siinä, etten ole osannut leikata sitä oikealla tavalla. Anna nyt ihmeessä jokin vinkki, kuinka leikkaaminen kannattaa tehdä tässä vaiheessa.

        Ulos istutin yhden zilkan viime syksynä. Saapas nähdä, kuinka se sitten on talvehtinut (tämä talvi kun on ollut vähän erikoinen).

        Blomqvistin taimisto Pietarsaaressa markkinoi molempia lajikkeita ja ne ovat olleet heillä myös koeviljelyssä. Molemmat lajikkeet ovat Latvialaista alkuperää ja niiden pitäisi olla erittäin talvenkestäviä. Näiden lajikkeiden satoisuuteen vaikuttaa, myös kasvualustan happamuus (pH 5,5–6,5).

        http://www.blomqvistplantskola.com/fi/special.php?special=2


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Martinan uusi poikakaveri

      Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu
      Kotimaiset julkkisjuorut
      206
      3270
    2. Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.

      Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva
      Maailman menoa
      239
      1650
    3. Laita mulle viesti!!

      Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus
      Ikävä
      97
      1503
    4. Millaisessa tilanteessa olisit toiminut toisin

      Jos saisit yhden mahdollisuuden toimia toisin?
      Ikävä
      92
      1409
    5. Vanhemmalle naiselle

      alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e
      Ikävä
      46
      1344
    6. Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen

      No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.
      Maailman menoa
      160
      1276
    7. Ajattelen sinua tänäkin iltana

      Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin
      Ikävä
      12
      1208
    8. Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!

      "Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze
      Maailman menoa
      123
      1039
    9. Miehelle...

      Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät
      Ikävä
      89
      942
    10. Tuntuu liian hankalalta

      Lähettää sulle viesti. Tarvitsen apuasi ottaa koppi tilanteesta. Miehelle meni.
      Ikävä
      55
      862
    Aihe