Verta ulosteessa!

Apua!

Minulta on tullut n. 1,5 kk:n aikana n. 1-2 krt viikossa verta ulostaessa, veri on kirkkaan punaista ja sitä tulee jonkun verran vessanpyttyyn.. Mikä voisi olla syynä?

En uskalla mennä mihinkään paksusuolentähystykseen tms, ellei nukuteta. Onko kenelläkään tietoa, mitä tutkimus maksaisi nukutuksessa?
Kiitos.

29

14103

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
      • Riippuvuuttako?

        Solaniini on steroidi. Niitä on koisokasveissa:
        http://fi.wikipedia.org/wiki/Koisokasvit

        Tomaatinkin tauti on perunaruttoa ja sitä torjutaan tietysti - luomutomaatissa vähemmän jäämiä!

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Chili
        "Sen sukulaisiin koisokasvien (Solanaceae) heimossa kuuluvat muiden muassa tomaatti (Lycopersicon esculentum), peruna (Solanum tuberosum), munakoiso (Solanum melongena) ja tupakat (Nicotiana)."

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Paprikasumute

        "Elintarvikevirasto on mittauttanut kotimaisten ja tuontiperunoiden glykoalkaloidi- ja nitraattipitoisuuksia sekä lyijyn ja kadmiumin määriä. Glykoalkaloidit ovat perunan luonnollisia toksiineja, jotka toimivat suojana perunan tauteja ja tuholaisia vastaan. Selvityksessä ilmeni, että kotimaisten perunoiden keskimääräinen glykoalkaloidipitoisuus oli tuontiperunoita suurempi, mutta nitraatin määrä oli noin kolmannes ulkomaisista perunoista. Myös raskasmetallipitoisuudet olivat kotimaisissa näytteissä pieniä. Glykoalkaloidien muodostumiseen perunassa vaikuttavat lajikkeen lisäksi kasvukauden sääolosuhteet sekä varastointiolosuhteet. Erityisesti kylmä ja sateinen keli lisäävät toksiinien muodostumista. Varhaisperunassa saattaa olla jopa kaksinkertainen määrä glykoalkaloideja syys- ja talviperunaan verrattuna. Tutkittavat perunat olivat vuoden 1998 satoa, jolloin kesä oli perunoille poikkeuksellisen stressaava ja perunoiden vihertyneisyys oli tavallista runsaampaa.

        Uusilla lajikkeilla pitoisuuksia yritettävä pienentää
        Lainsäädännön mukaan perunan luontaista toksiinia glykoalkaloidia saa olla kiloa kohden korkeintaan 200 milligrammaa. Pohjoismainen asiantuntijaryhmä ja Maailman terveysjärjestöjen alainen JECFA ovat esittäneet, että uusien perunalajikkeiden glykoalkaloidipitoisuuksien tulisi jäädä alle 100 milligrammaan kiloa kohden laskettuna. Elintarvikevirasto toteaa tutkimusraportissaan, että kyseisen tason saavuttaminen aiheuttaa nykytilanteessa ongelmia kotimaisille perunanviljelijöille.

        Glykoalkaloidipitoisuudet ovat hieman vaihdelleet meillä eri vuosina tehdyissä tutkimuksissa. Nyt määritetyt pitoisuudet ovat aikaisemmin todettujen keskivaiheilla.
        Kotimaisten ruokaperunoiden keskimääräinen glykoalkaloidipitoisuus oli 82 milligrammaa kilossa, kun vastaava luku tuontiperunoissa oli 61 milligrammaa.
        Tutkituista lajikkeista kolmen valtalajikkeen, Van Goghin, Nicolan ja Bintjen glykoalkaloidipitoisuudet jäivät alle keskitason.

        Perunoiden kuoriminen kannattaa
        Glykoalkaloidit koostuvat pääosin alfa-solaniinista ja alfa-kakoniinista. Suuret glykoalkaloidimäärät tekevät perunoista kitkeriä, ja jos pitoisuudet ovat yli 220 milligrammaa kilossa, niin perunasta voi aiheutua myös terveydellistä haittaa. Oireina ovat muun muassa ripuli, vatsankouristelu, kuumeilu ja verenpaineen lasku. Eniten glykoalkaloideja on perunan kuoriosassa, joten syömällä kuorittuja pottuja voi merkittävästi vähentää glykoalkaloidien saantia. Keittäminen tai muu prosessointi ei vaikuta pitoisuuksiin. Vihertyneitä perunoita ei tulisi syödä lainkaan."

        Lähde: Kotimaisten ja ulkomaisten ruokaperunoiden vieraat aineet; glykoalkaloidit, nitraatti ja raskasmetallit. Elintarvikeviraston tutkimuksia3/2000"
        http://www.finfood.fi/uutiset


        http://www.sci.fi/~ahven/peruna/learti19.htm
        "Glykoalkaloidit hajottavat solukalvoja ja häiritsevät hermovälitysaineen (kolinesteraasi) toimintaa.
        Eriasteisia myrkytysoireita on kivun tunne mahassa tai suolistossa, pahoinvointi, ripuli, oksentelu, usein yhdessä päänsäryn ja kuumeen kanssa, verenpaineen lasku sekä iholaikut. Hermosto-oireita on uneliaisuus, apaattisuus/rauhattomuus, täriseminen, sekavuus, depressio, harhanäyt, näkökyvyn heikkeneminen...

        Perunan kolhiminen nostaa pitoisuutta selvästi, varsinkin kolhun välittömässä läheisyydessä. Kolhuisen mukulan glykoalkaloidipitoisuus nousee helposti yli sallitun rajan. Voimakkaat vioitukset (murskautuneet mukulat, haljenneet) lisäävät pitoisuutta eniten, heikoilla vioituksilla (mustelmat, pikkukolhut) on vähäisempi merkitys. Kolhiminen nostaa pitoisuutta voimakkaimmin lajikkeilla, joilla on luontaisesti korkea taso. Lajikkeen hyvä kolhunkestävyys on glykoalakaloidipitoisuuden hallinnan kannalta tavoittelemisen arvoinen asia.

        ...Suurin osa, jopa 97 %, glykoalkaloideista on aivan mukulan pintakerroksessa. Pitoisuuksien vaihtelussa syvyyssuunnassa on tosin lajikekohtaisia eroja. Pintaan keskittyvä glykoalkaloidi on tietenkin eduksi, koska sen saa kuorinnalla pois. Kuorimalla peruna pitoisuus laskeekin 50-95 %. Perunaa kuorineen keitettäessä glykoalkaloidit siirtyvät jossakin määrin syvemmälle perunan sisäosiin ja keitetyn perunan kuorinta ei laske pitoisuutta aivan yhtä tehokkaasti. Mukuloissa, joiden kokonaispitoisuus on hyvin korkea, myös mukulan sisäosassa on korkeahkoja pitoisuuksia ja kuorinnan teho on silloin heikompi. Koska glykoalkaloidit hajoavat vasta yli 300 asteen lämmössä, keittämisellä tai muulla kuumentamisella ei ole vaikutusta pitoisuuteen."


        "Perunassa saattaa muodostua kitkerän makuista luontaista haitallista yhdistettä, solaniinia, jos peruna joutuu alttiiksi valolle tai vaurioituu. Myös kylmä, sateinen sää lisää solaniinipitoisuutta. Varhaisperunoissa on kaksi kertaa enemmän solaniinia syyslajikkeisiin nähden ja kuoriosassa kymmenkertainen määrä sisäosaan verrattuna. Solaniinin liiallisen saannin estämiseksi vihreitä tai ulkoisesti vaurioituneita perunoita ei tulisi käyttää. Myöskään pieniä sormenpään kokoisia varhaisperunoita ei pitäisi antaa imeväisikäisille. Runsas solaniinin saanti aiheuttaa mm. mahakouristuksia, kuumeilua ja verenpaineen alenemista."
        http://www.avoin.helsinki.fi/materiaalit/ravitsemustiede/01_rar_kasvikse t.shtml

        "Solaniini = Perunan varret sisältävät solaniini nimistä myrkyllistä ainetta. Solaniinia muodostuu myös perunan mukuloihin, silloin kun perunat altistuvat valolle. Vihertävät perunat sisältävät solaniinia, joten niitä ei saa syödä. Perunat tulisi kasvatuksen aikana mullata huolellisesti, solaniinin ehkäisemiseksi. Perunat tulisi myös varastoida valolta suojattuna."
        http://www.finfood.fi/finfood/ffom.nsf/0/2DD46BDFD06EC2DEC2256D10002BCA4 2

        http://www.elintarvikevirasto.fi/hygos/index.html?page=146
        Tuolla kerrotaan elintarvikkeiden luontaisista myrkyistä, muistakin kuin solaniinista, mutta tässä siitä:
        "Glykoalkaloidit ovat kasvisten luontaisia toksiineja ja ne toimivat kasvien suojamekanismina tauteja ja tuholaisia vastaan. Glykoalkaloideja saadaan pääasiassa perunasta, mutta niitä on myös raaoissa vihreissä tai vihertävissä tomaateissa. Perunan glykoalkaloideja kutsutaan solaniiksi ja tomaatin tomatiiniksi. Suurina annoksina ne aiheuttavat kitkerän sivumaun ja ovat lievästi myrkyllisinä terveydelle haitallisia. Vihertyneitä perunoita tai tomaatteja ei suositella käytettävän ravinnoksi. Keittäminenkään ei tuhoa glykoalkaloideja. Varhaisperunassa on enemmän glykoalkaloideja kuin syysperunassa. Etenkin pienissä mukuloissa ja vihertyneissä perunoissa pitoisuudet ovat suurimmat. Myös perunan maanpäälliset osat, varsimukulat mukaan lukien, sisältävät myös solaniinia, joten niitä ei saa käyttää ravinnoksi.

        Suurin glykoalkaloidipitoisuus on perunan kuorikerroksessa. Perunan kuoriminen vähentää glykoalkaloidipitoisuutta noin 60 %. Vihertymisen estämiseksi peruna on säilytettävä vähittäiskaupoissa, suurkeittiöissä ja kotitalouksissa valolta suojattuna."


      • Kiitos Tiiulle tiedoista!
        Riippuvuuttako? kirjoitti:

        Solaniini on steroidi. Niitä on koisokasveissa:
        http://fi.wikipedia.org/wiki/Koisokasvit

        Tomaatinkin tauti on perunaruttoa ja sitä torjutaan tietysti - luomutomaatissa vähemmän jäämiä!

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Chili
        "Sen sukulaisiin koisokasvien (Solanaceae) heimossa kuuluvat muiden muassa tomaatti (Lycopersicon esculentum), peruna (Solanum tuberosum), munakoiso (Solanum melongena) ja tupakat (Nicotiana)."

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Paprikasumute

        "Elintarvikevirasto on mittauttanut kotimaisten ja tuontiperunoiden glykoalkaloidi- ja nitraattipitoisuuksia sekä lyijyn ja kadmiumin määriä. Glykoalkaloidit ovat perunan luonnollisia toksiineja, jotka toimivat suojana perunan tauteja ja tuholaisia vastaan. Selvityksessä ilmeni, että kotimaisten perunoiden keskimääräinen glykoalkaloidipitoisuus oli tuontiperunoita suurempi, mutta nitraatin määrä oli noin kolmannes ulkomaisista perunoista. Myös raskasmetallipitoisuudet olivat kotimaisissa näytteissä pieniä. Glykoalkaloidien muodostumiseen perunassa vaikuttavat lajikkeen lisäksi kasvukauden sääolosuhteet sekä varastointiolosuhteet. Erityisesti kylmä ja sateinen keli lisäävät toksiinien muodostumista. Varhaisperunassa saattaa olla jopa kaksinkertainen määrä glykoalkaloideja syys- ja talviperunaan verrattuna. Tutkittavat perunat olivat vuoden 1998 satoa, jolloin kesä oli perunoille poikkeuksellisen stressaava ja perunoiden vihertyneisyys oli tavallista runsaampaa.

        Uusilla lajikkeilla pitoisuuksia yritettävä pienentää
        Lainsäädännön mukaan perunan luontaista toksiinia glykoalkaloidia saa olla kiloa kohden korkeintaan 200 milligrammaa. Pohjoismainen asiantuntijaryhmä ja Maailman terveysjärjestöjen alainen JECFA ovat esittäneet, että uusien perunalajikkeiden glykoalkaloidipitoisuuksien tulisi jäädä alle 100 milligrammaan kiloa kohden laskettuna. Elintarvikevirasto toteaa tutkimusraportissaan, että kyseisen tason saavuttaminen aiheuttaa nykytilanteessa ongelmia kotimaisille perunanviljelijöille.

        Glykoalkaloidipitoisuudet ovat hieman vaihdelleet meillä eri vuosina tehdyissä tutkimuksissa. Nyt määritetyt pitoisuudet ovat aikaisemmin todettujen keskivaiheilla.
        Kotimaisten ruokaperunoiden keskimääräinen glykoalkaloidipitoisuus oli 82 milligrammaa kilossa, kun vastaava luku tuontiperunoissa oli 61 milligrammaa.
        Tutkituista lajikkeista kolmen valtalajikkeen, Van Goghin, Nicolan ja Bintjen glykoalkaloidipitoisuudet jäivät alle keskitason.

        Perunoiden kuoriminen kannattaa
        Glykoalkaloidit koostuvat pääosin alfa-solaniinista ja alfa-kakoniinista. Suuret glykoalkaloidimäärät tekevät perunoista kitkeriä, ja jos pitoisuudet ovat yli 220 milligrammaa kilossa, niin perunasta voi aiheutua myös terveydellistä haittaa. Oireina ovat muun muassa ripuli, vatsankouristelu, kuumeilu ja verenpaineen lasku. Eniten glykoalkaloideja on perunan kuoriosassa, joten syömällä kuorittuja pottuja voi merkittävästi vähentää glykoalkaloidien saantia. Keittäminen tai muu prosessointi ei vaikuta pitoisuuksiin. Vihertyneitä perunoita ei tulisi syödä lainkaan."

        Lähde: Kotimaisten ja ulkomaisten ruokaperunoiden vieraat aineet; glykoalkaloidit, nitraatti ja raskasmetallit. Elintarvikeviraston tutkimuksia3/2000"
        http://www.finfood.fi/uutiset


        http://www.sci.fi/~ahven/peruna/learti19.htm
        "Glykoalkaloidit hajottavat solukalvoja ja häiritsevät hermovälitysaineen (kolinesteraasi) toimintaa.
        Eriasteisia myrkytysoireita on kivun tunne mahassa tai suolistossa, pahoinvointi, ripuli, oksentelu, usein yhdessä päänsäryn ja kuumeen kanssa, verenpaineen lasku sekä iholaikut. Hermosto-oireita on uneliaisuus, apaattisuus/rauhattomuus, täriseminen, sekavuus, depressio, harhanäyt, näkökyvyn heikkeneminen...

        Perunan kolhiminen nostaa pitoisuutta selvästi, varsinkin kolhun välittömässä läheisyydessä. Kolhuisen mukulan glykoalkaloidipitoisuus nousee helposti yli sallitun rajan. Voimakkaat vioitukset (murskautuneet mukulat, haljenneet) lisäävät pitoisuutta eniten, heikoilla vioituksilla (mustelmat, pikkukolhut) on vähäisempi merkitys. Kolhiminen nostaa pitoisuutta voimakkaimmin lajikkeilla, joilla on luontaisesti korkea taso. Lajikkeen hyvä kolhunkestävyys on glykoalakaloidipitoisuuden hallinnan kannalta tavoittelemisen arvoinen asia.

        ...Suurin osa, jopa 97 %, glykoalkaloideista on aivan mukulan pintakerroksessa. Pitoisuuksien vaihtelussa syvyyssuunnassa on tosin lajikekohtaisia eroja. Pintaan keskittyvä glykoalkaloidi on tietenkin eduksi, koska sen saa kuorinnalla pois. Kuorimalla peruna pitoisuus laskeekin 50-95 %. Perunaa kuorineen keitettäessä glykoalkaloidit siirtyvät jossakin määrin syvemmälle perunan sisäosiin ja keitetyn perunan kuorinta ei laske pitoisuutta aivan yhtä tehokkaasti. Mukuloissa, joiden kokonaispitoisuus on hyvin korkea, myös mukulan sisäosassa on korkeahkoja pitoisuuksia ja kuorinnan teho on silloin heikompi. Koska glykoalkaloidit hajoavat vasta yli 300 asteen lämmössä, keittämisellä tai muulla kuumentamisella ei ole vaikutusta pitoisuuteen."


        "Perunassa saattaa muodostua kitkerän makuista luontaista haitallista yhdistettä, solaniinia, jos peruna joutuu alttiiksi valolle tai vaurioituu. Myös kylmä, sateinen sää lisää solaniinipitoisuutta. Varhaisperunoissa on kaksi kertaa enemmän solaniinia syyslajikkeisiin nähden ja kuoriosassa kymmenkertainen määrä sisäosaan verrattuna. Solaniinin liiallisen saannin estämiseksi vihreitä tai ulkoisesti vaurioituneita perunoita ei tulisi käyttää. Myöskään pieniä sormenpään kokoisia varhaisperunoita ei pitäisi antaa imeväisikäisille. Runsas solaniinin saanti aiheuttaa mm. mahakouristuksia, kuumeilua ja verenpaineen alenemista."
        http://www.avoin.helsinki.fi/materiaalit/ravitsemustiede/01_rar_kasvikse t.shtml

        "Solaniini = Perunan varret sisältävät solaniini nimistä myrkyllistä ainetta. Solaniinia muodostuu myös perunan mukuloihin, silloin kun perunat altistuvat valolle. Vihertävät perunat sisältävät solaniinia, joten niitä ei saa syödä. Perunat tulisi kasvatuksen aikana mullata huolellisesti, solaniinin ehkäisemiseksi. Perunat tulisi myös varastoida valolta suojattuna."
        http://www.finfood.fi/finfood/ffom.nsf/0/2DD46BDFD06EC2DEC2256D10002BCA4 2

        http://www.elintarvikevirasto.fi/hygos/index.html?page=146
        Tuolla kerrotaan elintarvikkeiden luontaisista myrkyistä, muistakin kuin solaniinista, mutta tässä siitä:
        "Glykoalkaloidit ovat kasvisten luontaisia toksiineja ja ne toimivat kasvien suojamekanismina tauteja ja tuholaisia vastaan. Glykoalkaloideja saadaan pääasiassa perunasta, mutta niitä on myös raaoissa vihreissä tai vihertävissä tomaateissa. Perunan glykoalkaloideja kutsutaan solaniiksi ja tomaatin tomatiiniksi. Suurina annoksina ne aiheuttavat kitkerän sivumaun ja ovat lievästi myrkyllisinä terveydelle haitallisia. Vihertyneitä perunoita tai tomaatteja ei suositella käytettävän ravinnoksi. Keittäminenkään ei tuhoa glykoalkaloideja. Varhaisperunassa on enemmän glykoalkaloideja kuin syysperunassa. Etenkin pienissä mukuloissa ja vihertyneissä perunoissa pitoisuudet ovat suurimmat. Myös perunan maanpäälliset osat, varsimukulat mukaan lukien, sisältävät myös solaniinia, joten niitä ei saa käyttää ravinnoksi.

        Suurin glykoalkaloidipitoisuus on perunan kuorikerroksessa. Perunan kuoriminen vähentää glykoalkaloidipitoisuutta noin 60 %. Vihertymisen estämiseksi peruna on säilytettävä vähittäiskaupoissa, suurkeittiöissä ja kotitalouksissa valolta suojattuna."

        "Ruoka-aineallergia voi oirehtia hyvin monella eri tavalla, mutta ruoka-aineen aiheuttaessa toistuvasti samanlaisia oireita on syytä epäillä allergiaa.

        Tyypillisimpiä oireita ovat iho-, suolisto- ja hengitystieoireet, tosin samallakin ihmisellä eri ruoka-aineallergiat voivat oireilla eri tavalla.

        Ruoka-aineallergiaan liittyy kuitenkin aina suolitulehdus.

        - Suolen tulehdustila vähentää ruoka-aineiden imeytymistä ja altistaa lisäallergioille, Alanko kertoi" - Proviisorilehdessä

        Kaikki ihmiset eivät ole a l l e r g i s i a samoille asioille, mutta noiden toksiinien lisäksi solanae-sukuiset kasvit eivät sovi ollenkaan esim tomaattiallergisille. Koska en itse huomannut asiayhteyksiä aikaisemmin, lainaan Tiiun kommentteja aiheesta C&C-palstalta:

        "Minulla taas ovat noita allergian aiheuttajia juuri chili, pippurit ja paprika-jauhe. Joka siis ei ole sema kuin ne paprikat mitä kaupan vihannestiskiltä ostetaan, vaikka kuuluvatkon samaan kasvisukuun. /Eli solanacee.) En voi syödä mitään muutakaan ko.kasvisuvusta.

        Sain pahoja allergiakohtauskia aikoinaan mausteita ja se sai minut lopettamaan kaikkien mausteiden syönnin vähäksi aikaa, kun oli vaikea sanoa heti mistä oireita tuli. Ja yksitellen on pakko ottaa sitten mukaan ja kokeilla.
        Pippureista riittää, että pieni hitunen saa aikaan oireita, Samoin chileissä joskus pelkkä tuoksu, eli tuoreen chilin leikkaaminen. Viimeinen vahinko kun söin chiliä eräässä dippauskastikkeessa sai aikaan sen, että n. tl kastiketta poltti suuni täyteen pieniä rakkoja ja esim. veden tai viinin juonti päälle pahensi vain tilannetta. Ja kaikki maistui aivan kamalalta mitä yritin syödä esim. riisi tai liha. Tai jos chiliä joutuu käsiini siitä tulee aivan kamala kutina, siis silloin kun chili leikattu auki.
        Pippureista taas turpoan kuin ilmapallo ja tulee kamalia kipuja ja kouristuksia sekä verta n. 20 min kuluttua.
        Pippurin hituset kun ovat niin pieniä on usein esim. ulkona syönti lähes mahdotonta,kun riittää että kokille on jäänyt murunen pippuria käteen tai pannulle, ja koskee esim. pihviin mikä minulle, että saan oireita."

        "Porkkana ja paprika ei ole kuulunut enää vuosiin mun ruokavalioon, vaikka omassa kasvimaassa olisi viljeltyjä niin ei sovi. Ei siis käy luomukaan.

        Verta tulee suolesta jos syön noita, paprikasta riittää pelkkä "haju" , että tulee oireita, mutta se kuuluukin noihin solanacee-perheeseen, joten se johtuu allergiasta."

        Toisessa yhteydessä Tiiu jatkoi:
        "Moni tosiaan on saanut apua turvotuksiin ja nivelkipuihin jättämällä nuo solanacee -kasvisuvun tuotteet..."

        Jos noita näppylöitä tulee suuhun myös luomutomaateista, voipi olla hyvinkin, että olet kehittänyt jonkin asteen allergian tomaateille.
        Tomaatit, kuten muutkin samaan sukuun solanacee-sukuun kuuluvat kasvit aiheuttavat joillekin myös niveltulehduksia. Tai niveltulehduksien oireen pahenevat kun henkilöt syövät esim. juuri tomaatteja, perunoita, munakoisoa, paprikaa, chiliä jne.

        Mulla on erittäin allerginen ystävä (kuten myös itsekin) ja hän ei voi syödä muita kuin luomutomaatteja esimerkiksi. Itse en tomaatteja voi syödä ollenkaan oli luomua tai ei."

        Mutta eihän suolitautisille tehdä allergiatestejä ollenkaan tai jos tehdään, moni ei tiedä, että kaikille aineille ei ole olemassa markkeria. Sitten luotetaan siihen, että onm testattu, eikä enää vaivauduta selvittämään kokeilemalla syyllistä. Sitaattilainaan en kysy lupaa, sillä tämä on niin tärkeä asia kaikille uusille (miksei vanhoillekin) sairaille? Tietysti täytyy muistaa, että ne, joilla on kortisoni- tai solusalpaajalääkitys, eivät oireile yhtä selvästi, kuin ne, joilla ei ole mitään lääkitystä. Tietysti niitä on jatkettava, jos sellainen on määrätty. Kannattaa huomioida kuitenkin nuo seikat ja vaihtaa perunaruoka vaikkapa luomuriisiin - luomua siksi, että joissakin geenimuunnelluissa tuotteissa voi olla vaikkapa sienisokeria (trehalaasia) tai vaikkapa - kuten tupakassa - antibiootin tuotosta... vai mitensenytmenikään? Täytyy etsiä se juttu muualta...


      • Kaikki vaikuttaa - liian va...
        Kiitos Tiiulle tiedoista! kirjoitti:

        "Ruoka-aineallergia voi oirehtia hyvin monella eri tavalla, mutta ruoka-aineen aiheuttaessa toistuvasti samanlaisia oireita on syytä epäillä allergiaa.

        Tyypillisimpiä oireita ovat iho-, suolisto- ja hengitystieoireet, tosin samallakin ihmisellä eri ruoka-aineallergiat voivat oireilla eri tavalla.

        Ruoka-aineallergiaan liittyy kuitenkin aina suolitulehdus.

        - Suolen tulehdustila vähentää ruoka-aineiden imeytymistä ja altistaa lisäallergioille, Alanko kertoi" - Proviisorilehdessä

        Kaikki ihmiset eivät ole a l l e r g i s i a samoille asioille, mutta noiden toksiinien lisäksi solanae-sukuiset kasvit eivät sovi ollenkaan esim tomaattiallergisille. Koska en itse huomannut asiayhteyksiä aikaisemmin, lainaan Tiiun kommentteja aiheesta C&C-palstalta:

        "Minulla taas ovat noita allergian aiheuttajia juuri chili, pippurit ja paprika-jauhe. Joka siis ei ole sema kuin ne paprikat mitä kaupan vihannestiskiltä ostetaan, vaikka kuuluvatkon samaan kasvisukuun. /Eli solanacee.) En voi syödä mitään muutakaan ko.kasvisuvusta.

        Sain pahoja allergiakohtauskia aikoinaan mausteita ja se sai minut lopettamaan kaikkien mausteiden syönnin vähäksi aikaa, kun oli vaikea sanoa heti mistä oireita tuli. Ja yksitellen on pakko ottaa sitten mukaan ja kokeilla.
        Pippureista riittää, että pieni hitunen saa aikaan oireita, Samoin chileissä joskus pelkkä tuoksu, eli tuoreen chilin leikkaaminen. Viimeinen vahinko kun söin chiliä eräässä dippauskastikkeessa sai aikaan sen, että n. tl kastiketta poltti suuni täyteen pieniä rakkoja ja esim. veden tai viinin juonti päälle pahensi vain tilannetta. Ja kaikki maistui aivan kamalalta mitä yritin syödä esim. riisi tai liha. Tai jos chiliä joutuu käsiini siitä tulee aivan kamala kutina, siis silloin kun chili leikattu auki.
        Pippureista taas turpoan kuin ilmapallo ja tulee kamalia kipuja ja kouristuksia sekä verta n. 20 min kuluttua.
        Pippurin hituset kun ovat niin pieniä on usein esim. ulkona syönti lähes mahdotonta,kun riittää että kokille on jäänyt murunen pippuria käteen tai pannulle, ja koskee esim. pihviin mikä minulle, että saan oireita."

        "Porkkana ja paprika ei ole kuulunut enää vuosiin mun ruokavalioon, vaikka omassa kasvimaassa olisi viljeltyjä niin ei sovi. Ei siis käy luomukaan.

        Verta tulee suolesta jos syön noita, paprikasta riittää pelkkä "haju" , että tulee oireita, mutta se kuuluukin noihin solanacee-perheeseen, joten se johtuu allergiasta."

        Toisessa yhteydessä Tiiu jatkoi:
        "Moni tosiaan on saanut apua turvotuksiin ja nivelkipuihin jättämällä nuo solanacee -kasvisuvun tuotteet..."

        Jos noita näppylöitä tulee suuhun myös luomutomaateista, voipi olla hyvinkin, että olet kehittänyt jonkin asteen allergian tomaateille.
        Tomaatit, kuten muutkin samaan sukuun solanacee-sukuun kuuluvat kasvit aiheuttavat joillekin myös niveltulehduksia. Tai niveltulehduksien oireen pahenevat kun henkilöt syövät esim. juuri tomaatteja, perunoita, munakoisoa, paprikaa, chiliä jne.

        Mulla on erittäin allerginen ystävä (kuten myös itsekin) ja hän ei voi syödä muita kuin luomutomaatteja esimerkiksi. Itse en tomaatteja voi syödä ollenkaan oli luomua tai ei."

        Mutta eihän suolitautisille tehdä allergiatestejä ollenkaan tai jos tehdään, moni ei tiedä, että kaikille aineille ei ole olemassa markkeria. Sitten luotetaan siihen, että onm testattu, eikä enää vaivauduta selvittämään kokeilemalla syyllistä. Sitaattilainaan en kysy lupaa, sillä tämä on niin tärkeä asia kaikille uusille (miksei vanhoillekin) sairaille? Tietysti täytyy muistaa, että ne, joilla on kortisoni- tai solusalpaajalääkitys, eivät oireile yhtä selvästi, kuin ne, joilla ei ole mitään lääkitystä. Tietysti niitä on jatkettava, jos sellainen on määrätty. Kannattaa huomioida kuitenkin nuo seikat ja vaihtaa perunaruoka vaikkapa luomuriisiin - luomua siksi, että joissakin geenimuunnelluissa tuotteissa voi olla vaikkapa sienisokeria (trehalaasia) tai vaikkapa - kuten tupakassa - antibiootin tuotosta... vai mitensenytmenikään? Täytyy etsiä se juttu muualta...

        http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=97&conference=4500000000000202&posting=22000000020480158&view_mode=flat_threaded


      • Elimistö hylkii sopimatonta!
        Riippuvuuttako? kirjoitti:

        Solaniini on steroidi. Niitä on koisokasveissa:
        http://fi.wikipedia.org/wiki/Koisokasvit

        Tomaatinkin tauti on perunaruttoa ja sitä torjutaan tietysti - luomutomaatissa vähemmän jäämiä!

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Chili
        "Sen sukulaisiin koisokasvien (Solanaceae) heimossa kuuluvat muiden muassa tomaatti (Lycopersicon esculentum), peruna (Solanum tuberosum), munakoiso (Solanum melongena) ja tupakat (Nicotiana)."

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Paprikasumute

        "Elintarvikevirasto on mittauttanut kotimaisten ja tuontiperunoiden glykoalkaloidi- ja nitraattipitoisuuksia sekä lyijyn ja kadmiumin määriä. Glykoalkaloidit ovat perunan luonnollisia toksiineja, jotka toimivat suojana perunan tauteja ja tuholaisia vastaan. Selvityksessä ilmeni, että kotimaisten perunoiden keskimääräinen glykoalkaloidipitoisuus oli tuontiperunoita suurempi, mutta nitraatin määrä oli noin kolmannes ulkomaisista perunoista. Myös raskasmetallipitoisuudet olivat kotimaisissa näytteissä pieniä. Glykoalkaloidien muodostumiseen perunassa vaikuttavat lajikkeen lisäksi kasvukauden sääolosuhteet sekä varastointiolosuhteet. Erityisesti kylmä ja sateinen keli lisäävät toksiinien muodostumista. Varhaisperunassa saattaa olla jopa kaksinkertainen määrä glykoalkaloideja syys- ja talviperunaan verrattuna. Tutkittavat perunat olivat vuoden 1998 satoa, jolloin kesä oli perunoille poikkeuksellisen stressaava ja perunoiden vihertyneisyys oli tavallista runsaampaa.

        Uusilla lajikkeilla pitoisuuksia yritettävä pienentää
        Lainsäädännön mukaan perunan luontaista toksiinia glykoalkaloidia saa olla kiloa kohden korkeintaan 200 milligrammaa. Pohjoismainen asiantuntijaryhmä ja Maailman terveysjärjestöjen alainen JECFA ovat esittäneet, että uusien perunalajikkeiden glykoalkaloidipitoisuuksien tulisi jäädä alle 100 milligrammaan kiloa kohden laskettuna. Elintarvikevirasto toteaa tutkimusraportissaan, että kyseisen tason saavuttaminen aiheuttaa nykytilanteessa ongelmia kotimaisille perunanviljelijöille.

        Glykoalkaloidipitoisuudet ovat hieman vaihdelleet meillä eri vuosina tehdyissä tutkimuksissa. Nyt määritetyt pitoisuudet ovat aikaisemmin todettujen keskivaiheilla.
        Kotimaisten ruokaperunoiden keskimääräinen glykoalkaloidipitoisuus oli 82 milligrammaa kilossa, kun vastaava luku tuontiperunoissa oli 61 milligrammaa.
        Tutkituista lajikkeista kolmen valtalajikkeen, Van Goghin, Nicolan ja Bintjen glykoalkaloidipitoisuudet jäivät alle keskitason.

        Perunoiden kuoriminen kannattaa
        Glykoalkaloidit koostuvat pääosin alfa-solaniinista ja alfa-kakoniinista. Suuret glykoalkaloidimäärät tekevät perunoista kitkeriä, ja jos pitoisuudet ovat yli 220 milligrammaa kilossa, niin perunasta voi aiheutua myös terveydellistä haittaa. Oireina ovat muun muassa ripuli, vatsankouristelu, kuumeilu ja verenpaineen lasku. Eniten glykoalkaloideja on perunan kuoriosassa, joten syömällä kuorittuja pottuja voi merkittävästi vähentää glykoalkaloidien saantia. Keittäminen tai muu prosessointi ei vaikuta pitoisuuksiin. Vihertyneitä perunoita ei tulisi syödä lainkaan."

        Lähde: Kotimaisten ja ulkomaisten ruokaperunoiden vieraat aineet; glykoalkaloidit, nitraatti ja raskasmetallit. Elintarvikeviraston tutkimuksia3/2000"
        http://www.finfood.fi/uutiset


        http://www.sci.fi/~ahven/peruna/learti19.htm
        "Glykoalkaloidit hajottavat solukalvoja ja häiritsevät hermovälitysaineen (kolinesteraasi) toimintaa.
        Eriasteisia myrkytysoireita on kivun tunne mahassa tai suolistossa, pahoinvointi, ripuli, oksentelu, usein yhdessä päänsäryn ja kuumeen kanssa, verenpaineen lasku sekä iholaikut. Hermosto-oireita on uneliaisuus, apaattisuus/rauhattomuus, täriseminen, sekavuus, depressio, harhanäyt, näkökyvyn heikkeneminen...

        Perunan kolhiminen nostaa pitoisuutta selvästi, varsinkin kolhun välittömässä läheisyydessä. Kolhuisen mukulan glykoalkaloidipitoisuus nousee helposti yli sallitun rajan. Voimakkaat vioitukset (murskautuneet mukulat, haljenneet) lisäävät pitoisuutta eniten, heikoilla vioituksilla (mustelmat, pikkukolhut) on vähäisempi merkitys. Kolhiminen nostaa pitoisuutta voimakkaimmin lajikkeilla, joilla on luontaisesti korkea taso. Lajikkeen hyvä kolhunkestävyys on glykoalakaloidipitoisuuden hallinnan kannalta tavoittelemisen arvoinen asia.

        ...Suurin osa, jopa 97 %, glykoalkaloideista on aivan mukulan pintakerroksessa. Pitoisuuksien vaihtelussa syvyyssuunnassa on tosin lajikekohtaisia eroja. Pintaan keskittyvä glykoalkaloidi on tietenkin eduksi, koska sen saa kuorinnalla pois. Kuorimalla peruna pitoisuus laskeekin 50-95 %. Perunaa kuorineen keitettäessä glykoalkaloidit siirtyvät jossakin määrin syvemmälle perunan sisäosiin ja keitetyn perunan kuorinta ei laske pitoisuutta aivan yhtä tehokkaasti. Mukuloissa, joiden kokonaispitoisuus on hyvin korkea, myös mukulan sisäosassa on korkeahkoja pitoisuuksia ja kuorinnan teho on silloin heikompi. Koska glykoalkaloidit hajoavat vasta yli 300 asteen lämmössä, keittämisellä tai muulla kuumentamisella ei ole vaikutusta pitoisuuteen."


        "Perunassa saattaa muodostua kitkerän makuista luontaista haitallista yhdistettä, solaniinia, jos peruna joutuu alttiiksi valolle tai vaurioituu. Myös kylmä, sateinen sää lisää solaniinipitoisuutta. Varhaisperunoissa on kaksi kertaa enemmän solaniinia syyslajikkeisiin nähden ja kuoriosassa kymmenkertainen määrä sisäosaan verrattuna. Solaniinin liiallisen saannin estämiseksi vihreitä tai ulkoisesti vaurioituneita perunoita ei tulisi käyttää. Myöskään pieniä sormenpään kokoisia varhaisperunoita ei pitäisi antaa imeväisikäisille. Runsas solaniinin saanti aiheuttaa mm. mahakouristuksia, kuumeilua ja verenpaineen alenemista."
        http://www.avoin.helsinki.fi/materiaalit/ravitsemustiede/01_rar_kasvikse t.shtml

        "Solaniini = Perunan varret sisältävät solaniini nimistä myrkyllistä ainetta. Solaniinia muodostuu myös perunan mukuloihin, silloin kun perunat altistuvat valolle. Vihertävät perunat sisältävät solaniinia, joten niitä ei saa syödä. Perunat tulisi kasvatuksen aikana mullata huolellisesti, solaniinin ehkäisemiseksi. Perunat tulisi myös varastoida valolta suojattuna."
        http://www.finfood.fi/finfood/ffom.nsf/0/2DD46BDFD06EC2DEC2256D10002BCA4 2

        http://www.elintarvikevirasto.fi/hygos/index.html?page=146
        Tuolla kerrotaan elintarvikkeiden luontaisista myrkyistä, muistakin kuin solaniinista, mutta tässä siitä:
        "Glykoalkaloidit ovat kasvisten luontaisia toksiineja ja ne toimivat kasvien suojamekanismina tauteja ja tuholaisia vastaan. Glykoalkaloideja saadaan pääasiassa perunasta, mutta niitä on myös raaoissa vihreissä tai vihertävissä tomaateissa. Perunan glykoalkaloideja kutsutaan solaniiksi ja tomaatin tomatiiniksi. Suurina annoksina ne aiheuttavat kitkerän sivumaun ja ovat lievästi myrkyllisinä terveydelle haitallisia. Vihertyneitä perunoita tai tomaatteja ei suositella käytettävän ravinnoksi. Keittäminenkään ei tuhoa glykoalkaloideja. Varhaisperunassa on enemmän glykoalkaloideja kuin syysperunassa. Etenkin pienissä mukuloissa ja vihertyneissä perunoissa pitoisuudet ovat suurimmat. Myös perunan maanpäälliset osat, varsimukulat mukaan lukien, sisältävät myös solaniinia, joten niitä ei saa käyttää ravinnoksi.

        Suurin glykoalkaloidipitoisuus on perunan kuorikerroksessa. Perunan kuoriminen vähentää glykoalkaloidipitoisuutta noin 60 %. Vihertymisen estämiseksi peruna on säilytettävä vähittäiskaupoissa, suurkeittiöissä ja kotitalouksissa valolta suojattuna."

        http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?t=22907&highlight=solaniini&sid=43cdbfebf77864094229ae23dd7bc503


      • Se peittää oireita, eikä sy...

        "KORTISONIN SALAT SELVIÄVÄT (10.1.2002)

        Tulehduslääkkeenä suositun kortisonin teho on ollut mysteeri, mutta nyt alkaa kirkastua.

        Se estää tulehdusta aiheuttavien valkosolujen pääsyn kudokseen.

        Verisuonissa partoivien valkosolujen on hidastettava vauhtia,
        jotta voivat siirtyä ympäröivään kudokseen.

        Normaalisti ne rullaavat pitkin verisuonen seinämää
        ja kertyvät vähitellen suonten ulkopuolelle,
        jonne syntyy tulehdus.

        "Jos ihminen saa kortisonia,
        valkosolut rullaavat, mutta ne eivät osaa jarruttaa",
        sanoo immunologian vt. professori Risto Renkonen Helsingin yliopiston Haartman-instituutista.
        Renkonen luennoi tänään (hox v.2002) päättyneillä Lääkäripäivillä Helsingissä.

        Asia selvisi vielä julkaisemattomassa kokeessa,
        jossa kuvattiin ensi kertaa maailmassa
        elävän ihmisen valkosoluliikennettä.

        Koehenkilöt olivat kaihipotilaita,
        joiden silmän sidekalvoille tehtiin laserilla
        tulehduksen laukaiseva viilto.

        Osa sai etukäteen kortisonipiikin.

        Valkosolujen liikkeitä sidekalvon verisuonissa
        videoitiin "suorana lähetyksenä"
        biomikroskoopin avulla.

        Kortisonia saaneiden valkosolut rullasivat pitkin verisuonen sisäpintaa, mutta niiden nopeus oli liian suuri jarrutukseen.

        Puolustussolut eivät löytäneet tietä kudoksiin
        eikä potilaille syntynyt tulehdusreaktiota."

        Tiede-lehdestä. Kappalejaot lisätty selvyyden lisäämiseksi. Kysynkin, olisiko kenelläkään linkkiä tuohon valkosoluralliin.
        Kiitos etukäteen!


      • Mut ei auta yksistään :-(
        Se peittää oireita, eikä sy... kirjoitti:

        "KORTISONIN SALAT SELVIÄVÄT (10.1.2002)

        Tulehduslääkkeenä suositun kortisonin teho on ollut mysteeri, mutta nyt alkaa kirkastua.

        Se estää tulehdusta aiheuttavien valkosolujen pääsyn kudokseen.

        Verisuonissa partoivien valkosolujen on hidastettava vauhtia,
        jotta voivat siirtyä ympäröivään kudokseen.

        Normaalisti ne rullaavat pitkin verisuonen seinämää
        ja kertyvät vähitellen suonten ulkopuolelle,
        jonne syntyy tulehdus.

        "Jos ihminen saa kortisonia,
        valkosolut rullaavat, mutta ne eivät osaa jarruttaa",
        sanoo immunologian vt. professori Risto Renkonen Helsingin yliopiston Haartman-instituutista.
        Renkonen luennoi tänään (hox v.2002) päättyneillä Lääkäripäivillä Helsingissä.

        Asia selvisi vielä julkaisemattomassa kokeessa,
        jossa kuvattiin ensi kertaa maailmassa
        elävän ihmisen valkosoluliikennettä.

        Koehenkilöt olivat kaihipotilaita,
        joiden silmän sidekalvoille tehtiin laserilla
        tulehduksen laukaiseva viilto.

        Osa sai etukäteen kortisonipiikin.

        Valkosolujen liikkeitä sidekalvon verisuonissa
        videoitiin "suorana lähetyksenä"
        biomikroskoopin avulla.

        Kortisonia saaneiden valkosolut rullasivat pitkin verisuonen sisäpintaa, mutta niiden nopeus oli liian suuri jarrutukseen.

        Puolustussolut eivät löytäneet tietä kudoksiin
        eikä potilaille syntynyt tulehdusreaktiota."

        Tiede-lehdestä. Kappalejaot lisätty selvyyden lisäämiseksi. Kysynkin, olisiko kenelläkään linkkiä tuohon valkosoluralliin.
        Kiitos etukäteen!

        http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?t=2817&sid=5f4ceb63eb3cd43cd6c74e3eeb2e26ac


    • Kipuaistiakin tarvitaan avu...
    • Geenimuuntelu sotkee systee...
      • Tulehdus yrittää poistaa sen

      • ...ne repii auki haavoja / ...

      • Varoitus pakkausselosteessa...

      • Kumuloituvia virheitä
        Varoitus pakkausselosteessa... kirjoitti:

        http://spc.nam.fi/indox/nam/html/nam/humspc/9/340959.shtml

        Tässä muutama lause suolitautisten palstalta sitaattilainana, et ei kukaan erehtyisi ostamaan lääkettä turhaan. Useimpiin kipuihin on ainoa hoito riittävä lepo, mutta esimerkiksi sairaslomaa sen takia ei kai nykyään - ei ainakaan kaikki - saa, vaan aina tyrkytetään jotain pilleriä, vaikka esimerkiksi Azamun-lääkkeen kanssa ei saa ottaa mitään, koska yhteisvaikutuksia ei ole selvitetty missään vaiheessa. Monen muun lääkkeen kanssa lienee sama ongelma, mutta ongelma ei ole potilas, vaan lääkäri, eikö? Tässä eri henkilöiden kommentteja eri asiayhteyksistä poimittuna:

        "...itsellänikin on huonoja kokemuksia tulehduskipulääkkeistä. Arcoxia ja Celebra eivät ainakaan sovi meikäläiselle, 12 vuoden remissio katkes kuin seinään.

        "Vxxxx sanon minä.. otin silloin su päänsärkyyn sen burnana palasen, joka vei kivut eikä mahakaan hanttiin laittanut, mutta aamulla tulikin sitten verta p.a.s.k.a.n mukana..
        Panacod ei siis oikein auta enää, ja tuota arcoxia (90mg) en ole edes uskaltanut ottaa kun täällä siitä monella oli huonoja kokemuksia..

        Tk-lääkäri kirjotti mulle reseptin Arcoxia 60mg:sta, jota ostinkin jo, mutta luettuani tuoteselosteen, en uskallakaan syödä sitä.
        Kauheita varoituksia aina sydänkohtauksiin asti!
        Siitä tulikin mieleeni, et mulla on esiintyny enemmän tässä yhteydessä ihme rytmihäiriöitä myös. Ne on niitä lisälyöntisyyksiä...

        Aamuisin olen niin kipeä, niin kipeä, kävelen töppöjaloin kuin norsu, sormia ei tahdo saada taivutetuiksi, olkanivelet kivistävät, selkä taipuu juuri ja juuri. Vahvalla särkylääkkeellä (Arcoxia 90 mg 1/pv -enempää ei saa ottaa) pääsen käyntiin ja töihin. Panacodin olen jättänyt minimiin juuri noiden maksavauriopelkojen vuoksi, sitä söin monta vuotta.
        Fibromyalgiaa on vilauteltu takavuosina, silloin vain triggerpisteitä ei vissiin ollut riittävästi.
        Sepäs diagnoosi tässä nyt vielä puuttuu, muita on aikas kivasti: Crohn, migreeni, psori...

        Arcoxia 90 mg nivelkipuihin määrättiin, mutta ei niitä voi ottaa kun aiheuttaa närästystä. Ja ovat hulppean kalliita. Panadol extend kipuihin ja litalgin menkkakipuihin. Miranax migreeniin. Johan siinä onkin arsenaali pentasan ja nexiumin lisäksi...

        Arcoxia laukaisi itselleni myös akuutinpoikasen, vuosien remission jälkeen!...

        Kirjoitti litalgin reseptin ( tiesittekö että voi aiheuttaa muutoksia verenkuvassa jos liikaa käyttää )
        Sitten antoi 3 päivän nexium kuurin (vaikka omepratsolia menee)
        Neoproct peräpuikkoja /voidetta (jokin kombi paketti) Ja sit antoi kokeille uutta särkylääkettä (yleissärkyyn) Arcoxia joska vasta tullut markkinoille (vaikuttava aine etoricomb.)...

        Tosta Arcoxiasta mulla onkin sitten erittäin negatiivinen kokemus; se nimittäin laukaisi mulle sairaushistoriani toistaiseksi ainoan akuutin tai ainakin luulen niin. Silloin alkukesästä mulla oli jalat tosi kipeenä liiallisen liikunnan johdosta (tosin epäiltiin jopa reaktiivista artriittia), ja sain tota Arcoxiaa kuurin. Se oli just samaan aikaan kun mulla oli tauko Pentasasta(kun sen syönnin piti olla vaan väliaikainen juttu), ja parin viikon mittainen hillitön veriripsahan siitä tuli. Vakaa uskomukseni on että toi Arcoxia yhdessä Pentasatauon kanssa sen aiheutti. Sit ku lopetin Arcoxian ja aloitin taas Pentasan niin ripsa ja verentulo loppui. Sen jälkeen en ole yhtäkään tulehduskipulääkettä uskaltanut ottaa. Käytän vaan paracetamolia, joka ei kyllä ihan yhtä hyvin mun jännityspäänsärkyyn ja muihin kolotuksiin tehoa.

        Ton Arcoxian tosiaan sanotaan olevan vatsaystävällisempi, mutta mulle se ei sopinut. Arcoxian pakkausselosteessa muuten lukee että älä käytä Arcoxiaa jos sinulla on tulehduksellinen suolistosairaus, mutta monet lääkärit on sitä määränneet suolisairaille, joten kai se suht turvallista on käyttää, jos se ei potilaalle mitään oireita aiheuta. Ton Arcoxian tavallisimpiin haittavaikutuksiin kuuluu erilaiset vatsaoireet, kuten vatsakipu, ilmavaivat, närästys, ripuli, ruoansulatushäiriöt ja pahoinvointi. Joten suhtautuisin kuitenkin varauksella tuohon lääkkeeseen jos muut tulehduskipulääkkeet kuten Burana aiheuttaa oireita...

        ihan törkeen kallista toi Arcoxia...

        Lääkeopas kertoo näin Arcoxiasta. ARCOXIA Suomen MSD Oy

        Vaikuttavat aineet: Etorikoksibi, joka kuuluu ns. koksibien lääkeryhmään.

        Käyttötarkoitus: Lääke on tarkoitettu nivelrikon ja nivelreuman sekä kihtikohtauksen oireiden hoitoon. Valmistetta ei ole tarkoitettu lapsipotilaille.

        Haittavaikutukset: Tavallisimpia haittavaikutuksia ovat erilaiset vatsaoireet, kuten vatsakipu, ilmavaivat, närästys, ripuli, ruoansulatushäiriöt ja pahoinvointi. Joskus ilmenee huimausta tai päänsärkyä, sekä voimattomuutta, väsymystä ja flunssan kaltaisia oireita. Myös turvotuksia voi ilmaantua, etenkin jos munuaiset eivät toimi normaalisti. Tarkkaavaisuus liikenteessä voi heiketä, jos ilmaantuu huimausta.

        Raskaus ja imetys: Lääkettä ei pidä käyttää raskauden eikä imetyksen aikana...


        Arcoxia taisin saada leikkauksen jälkeen kipuihin. Näkyy olevan joka lääkärillä sitä tarjolla meinaan kun kävin silloin keväällä lisää sairaslomaa hakemassa niin tällä yksityislääkärillä oli sitä samaa lääkettä vino pino pöydällä. Kun minä olin jo melkein koko paketin syönny tota niin lukaisin sit vasta tuoteselostuksen ja ne muut jutut. Siinä sanottiin et ei suositella jos on kroonisia suolisairauksia. Niin vaan kirurgi niitä määräsi. No ei kait niist sit mitään haittaa kuitenkaan tainnu olla.

        Eikös niissä vielä lue, että saattaa laukaista esim Crohnin taudin. Joku joskus täällä sensuuntaista mainitsi. Mulla kun oli se kasvainleikkaus, niin sain Panacodia reilusti ja sitten Ketorinia. No, tuo Ketorinkaan ei ole se paras mahdollinen särkylääke....

        Arcoxia taisin saada leikkauksen jälkeen kipuihin. Näkyy olevan joka lääkärillä sitä tarjolla meinaan kun kävin silloin keväällä lisää sairaslomaa hakemassa niin tällä yksityislääkärillä oli sitä samaa lääkettä vino pino pöydällä. Kun minä olin jo melkein koko paketin syönny tota niin lukaisin sit vasta tuoteselostuksen ja ne muut jutut. Siinä sanottiin et ei suositella jos on kroonisia suolisairauksia. Niin vaan kirurgi niitä määräsi. No ei kait niist sit mitään haittaa kuitenkaan tainnu olla....

        Lääkärissä käyty ja ekaks kysy heti että onkos vatsatautia perheessä!!!!
        Ja minä että tää kipu tuli aivan yhtäkkiä ja se polttaa koko vatsanaluetta ja ei ole vatsatautia minun tietooni tullut.
        ELi se burana ilmeisesti oli se väärä koska "ajallisesti" passaa..

        Kirjoitti litalgin reseptin ( tietsittekö että voi aiheuttaa muutoksia verenkuvassa jos liikaa käyttää )
        Sitten antoi 3 päivän nexium kuurin (vaikka omepratsolia menee)
        Neoproct peräpuikkoja /voidetta (jokin kombi paketti) Onko kenellekään tuttu?
        Ja sit antoi kokeille uutta särkylääkettä (yleissärkyyn) Arcoxia joska vasta tullut markkinoille Eikä pitäisi vatsaa ärsyttää (vaikuttava aine etoricomb.)...

        Analgeetit eli kipulääkkeet wikipediassa: http://fi.wikipedia.org/wiki/Analgeetti

        Eipä nuo tohtorit suosittele tulehduskipulääkkeitä. Itselläni menee kuitekin säännöllisesti Arcoxia 60 mg yksi tabletti päivässä ja gastroenterologi hyväksyi tämän...

        Itselläni nuo, sekä Arcoxia että Celebra aiheuttivat veranvuotoa suolistossa. Itselleni sopii, siis niin hyvin kun nyt lääkkeet yleensä voi sopia, Burana, Panacod ja Tramal"

        Ei sellainen, joka joutuu syömään monia lääkkeitä, voi koskaan saada läpi korvausvaateita lääkkeen haittavaikutuksesta, sillä aina se menee "taudin piikkiin". Ikävä kyllä, virheet ei aina näy missään eikä ole kovin helposti löydettävissä, koska eniten kärsineet eivät jaksa valittaa haittavaikutuksista:-(


    • hfphvweog

      Johtuu luultavasti peräpukamista, mutta kannattaa käydä lääkärissä. Lääkäri kokeilee ensin sormella peräsuolta ja sitten katsoo sinne tähystysputkella, joka on ihan lyhyt. Toimenpide on hetkessä ohitse eikä tunnu erityisen epämukavalta. Ohutsuolen ja vatsalaukun tähystykset ovat epämukavampia.

    • äijä_

      sisäiset peräpukamat tulee mieleen (erityisesti jos ei ole muita oireita). Ylipaino, ruokavalio, istumatyö, liikunnan puute, ym. altistaa peräpukamille. Voi tietysti olla jokin muukin, kuten Chrohnin tauti, ärtynyt paksusuoli, jne.

      Alkoholi (erityisesti olut ja siideri) yleensä pahentaa suolisto-oireita.

      Rohkeasti vaan tähystykseen, ei paksusuolentähystys niin paha ole.

      • Peräpukama sinulla on!

        Kun veri on kirkkaanpunaista. Voisi sanoa, että podet ummetusta eli ulostemassasi ovat kovia ja ulostat harvemmin kuin kerran päivässä. Tämänhetkinen paras tekosi on kääntyä apteekin puoleen ja kysyä siltä peräpukamalääkettä. Älähän ole niin ujo, kysy rohkeasti apteekissa lisätietoja. Voithan kysellä myös lisätietoja jos omalääkityksesi peräpukamahoitoon ei onnistu. Tsemppiä!


      • vaivaa
        Peräpukama sinulla on! kirjoitti:

        Kun veri on kirkkaanpunaista. Voisi sanoa, että podet ummetusta eli ulostemassasi ovat kovia ja ulostat harvemmin kuin kerran päivässä. Tämänhetkinen paras tekosi on kääntyä apteekin puoleen ja kysyä siltä peräpukamalääkettä. Älähän ole niin ujo, kysy rohkeasti apteekissa lisätietoja. Voithan kysellä myös lisätietoja jos omalääkityksesi peräpukamahoitoon ei onnistu. Tsemppiä!

        Vielä lisäyksenä edelliseen, että itse olen huomannut suoliston vajaatoiminnan seurauksena stressin vielä pahentavan tilannetta. Odotan, että vatsa alkaisi toimimaan ja otan siitä pientä stressiä itselleni. Liikun paljon ja löysin ummetusta helpottamaan erittäin hyvän aineen "Lepicol". Joskus sekään ei auta, vaan masu vaan pullistuu ja pullistuu, eikä ulostetta tule kuin pieni erä kerrallaan. Tuntuu, kuin ulostetta tulisi vain suliston pienestä pätkästä, ja suurin osa suolesta jää tyhjenemättä. Samalla esiintyy myös verta ja pientä huolestumista.

        Onko muilla samoja tuntemuksia, että ulostetta tulisi vain osasta suolta ja edelleen jää tunne, ettei ole täysin tyhjentynyt vaikka kävi WC:ssä? Ehkä tyhmä kysymys, mutta vaivaa mieltäni. Urheilen erittäin paljon, ja pyrin syömään terveellisesti, muttei se aina auta, kun on toiminnallisia ongelmia vatsan kanssa.

        t. Hieman huolestunut nuori nainen.


      • Syitä ei selvitetä ajoissa!
        vaivaa kirjoitti:

        Vielä lisäyksenä edelliseen, että itse olen huomannut suoliston vajaatoiminnan seurauksena stressin vielä pahentavan tilannetta. Odotan, että vatsa alkaisi toimimaan ja otan siitä pientä stressiä itselleni. Liikun paljon ja löysin ummetusta helpottamaan erittäin hyvän aineen "Lepicol". Joskus sekään ei auta, vaan masu vaan pullistuu ja pullistuu, eikä ulostetta tule kuin pieni erä kerrallaan. Tuntuu, kuin ulostetta tulisi vain suliston pienestä pätkästä, ja suurin osa suolesta jää tyhjenemättä. Samalla esiintyy myös verta ja pientä huolestumista.

        Onko muilla samoja tuntemuksia, että ulostetta tulisi vain osasta suolta ja edelleen jää tunne, ettei ole täysin tyhjentynyt vaikka kävi WC:ssä? Ehkä tyhmä kysymys, mutta vaivaa mieltäni. Urheilen erittäin paljon, ja pyrin syömään terveellisesti, muttei se aina auta, kun on toiminnallisia ongelmia vatsan kanssa.

        t. Hieman huolestunut nuori nainen.

        http://www.crohnjacolitis.fi/cgi-bin/yabb2/YaBB.pl?num=1170395761/18#18


    • mertimer

      1,5 kuukautta!? Älä nyt ihmeessä seuraavaa puolta vuotta vaan kirjoittele tällä palstalla ja ihmettele mikä vois olla. Vaiva voi olla ihan ohimeneväkin. Mutta mene ihmeessä lääkäriin. Turha sitä on etukäteen voivotella mitä tutkimuksia saatetaan tehdä.

      Kolonoskopia tehdään jos verenvuotoon ei löydy syytä peräaukon tai suoliston alueelta tai jos uloste on mustaa, tai on vatsakipua ja suolen toiminnan muutos. Sulla nyt ei ilmeisesti ole ripulia, mikä olis jo aika paha merkki.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. R.I.P Marko lämsä

      Luin just netistä suru uutisen että tangokuningas Marko Lämsä On menehtynyt viikonloppuna Tampereella. Niin nuorikin vi
      Tampere
      61
      4260
    2. Vappu terveiset kaivatullesi

      otetaan vappu terveisiä vastaan tähän ketjuun kaivatullesi !!! 🍾🥂🎉🌻🔥🧡🧡
      Ikävä
      153
      1799
    3. Tangokuningas Marko Lämsä, 47, on kuollut

      Taas yksi melko nuori artisti lopetti lauleskelut lopullisesti. https://www.is.fi/viihde/art-2000011200979.html
      Maailman menoa
      14
      1503
    4. Puskaradio huutaa

      Nuori tyttö oli laittanut päivityksen että pitämällä joku itsensäpaljastaja. Kuka tämä on? Varoittakaa lapsia !
      Suomussalmi
      35
      1258
    5. Miksi aina vain seksiä?

      Kertokaas nyt mulle, että onko tämä joku normojen ihan oma juttu, että seksiä pitää pohtia joka välissä, siitä pitää jau
      Sinkut
      167
      1056
    6. Kerro kiva muisto

      Kaivatustasi
      Ikävä
      56
      904
    7. Vieläkin jaksaa

      naurattaa. 😆 🐽🐷🤣 M - N
      Ikävä
      76
      895
    8. Martinalta vakava ulostulo

      Seiska: Martinalta vakava ulostulo. Olipa raflaava otsikko mustalla pohjalla.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      165
      823
    9. Hei rakas A,

      olinko silloin julma sinua kohtaan? Jos, niin anna anteeksi, yritin vain toimia oikein. Olen pahoillani, edelleenkin, en
      Ikävä
      54
      811
    10. Kyllä sitä on tyhmä

      Ettei aikoinaan sua ottanut. Huomenta❤️
      Ikävä
      39
      781
    Aihe