Trimmi - rikikulman säätö

Uusavuton uudessa veneessä

Teiltä kokeneemmilta kysyisin seuraavaa; veneeni (vähän vaille 6m liukuva retkivene) ohjekirjassa kerrotaan seuraavaa trimmistä:

Perussäännöt koneen rikikulman säädössä ovat seuraavat:
*nostettaessa vene liukuun "keula alas" asento
*kun vene on plaanissa ja mikäli aallokko on pieni, nostetaan keulaa kunnes vene alkaa laukata tai potkuri menettää otteensa. Lasketaan keulaa tästä hieman niin, että ajo tuntuu stabiililta. Lokin avulla rikikulmaa voi optimoida.
*Vasta-aallokossa keulaa lasketaan alaspäin, jolloin kulku pehmenee. Myötäaallokossa keulaa nostetaan ylöspäin, jottei se sukeltaisi.

Nyt ei oikein aukea tämä trimmaamisesta saatava hyöty. Minkä takia kun vene on saatu plaaniin täytyy keulaa nostaa? Pitääkö moottoria matka-ajossa trimmailla koko ajan? Aallokon suunta veneen suhteen muuttuu koko ajan ja aina välillä on pakko hiljentää vastaantulevan veneen peräaaltojen takia. Lisäksi tiedättekö linkkejä tai kirjallisuutta mistä tämän teoriaa voi opiskella. Vastauksista kiitollisena.

9

7950

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Katsastusmies-1

      vetolaitteen asentoa eri nopeuksilla ja eri tuuliolosuhteissa.
      Mikäli veneen plaaniin saaminen ei ole ongelma ei moottorin "sisään" trimmaaminen kiihdytettäessä ole välttämätöntä.
      Mikäli kuitenkin esimerkiksi kuormasta ja sen sijainnista johtuen plaaniin nouseminen on vaivalloista auttaa sisään trimmaaminen.
      Matka-ajossa on helppo löytää optimikulkuasento jossa vesilinjan pituus on pienin mahdollinen. Tämä on kevyellä kelillä taloudellisin kulkuasento. Tähän viitataan kommentilla "Lokin avulla rikikulmaa voi optimoida." Eli nopeus kasvaa kun vesilinjapituus on optimaalinen.

      Vasta aaltoon ajettaessa pehmentää keulan alastrimmaaminen kulkua.
      Kyllä minä olen viimeiset 30 vuotta trimmannut koko ajan, joko perämoottorin trimmillä tai vetolaitteella ja trimmilevyillä.
      Syvä V-pohjaista matkavenettäni ohjaan trimmeillä enkä ruorilla.
      Myöskin sivutuulessa liukuva vene "nojaa" tuuleen ja ajosuunnan muuttuessa suhteessa tuuleen tulee vene oikaistua vaaka asentoon. Tämä kuitenkin edellyttää trimmilevyjä.

      Paras oppi on käytäntö. Trimmamistarve riippuu kovasti vene - moottoriyhdistelmästä. Mutta kaikissa veneissä siitä on hyötyä vähintäänkin kun venettä kuormataan ja kovassa tuulessa.

    • Maano

      kyl se aenaskii rulloo parraate ku siäättää siihtä rimmisstä sennii kuluma siihhe aassenttoo kuh hää tunttoo et nyt se kulukoo sillee helepoite.

      Sie huommaat se sittes kuu istuhet siinnä venneessä ja siätelet sitä rimmijä ettäs ku sie löyvvät seh oikkee kuluma nii hää männöö sillehhii ku vähäs itestää siu vennees. Ramohvoonni tunttuu hyppivä ku toestaa sammoo.

      Mut ihes sie löyvvät sen kuluma vasta ku sie oot vivus kiinni. Turhhoo oo lukkee ja ihimeettellä rannallaha. Venneessä se rimmi käytö oppihtee.

    • Sohvalla

      Opiskella kun teoriaa.
      Kuten ensimmäinen vastaaja kirjoittelikin perusteellisesti, niin ajamalla "selvinpäin" ilman intoa ja tuntumalla oppii sen trimmaamisen.
      Kokemusta, kyllä selviää !

    • lipperisti

      se on kait jonkinlainen refleksi se trimmaaminen ainaki ittellä. Jos ny ei oo ihan pläkä tyyni, merellä on hyvin harvoin, niin käsi kaasullahan sitä tulee ajettua peukku trimminapilla koko ajan, ei sitä ees aattele kun sitä säätelee. Perstuntumalla sen tekee, kai se on jossain ydinjatkoksessa sitten kun pääset vehkeittes kans sinuiksi. Älä stressaa tuomoisella asialla, on niitä isompiakin ongelmia.

    • Uusavuton uudessa veneessä

      Nyt täytyy oikein kiittää kaikkia asiallisista ja selventävistä vastauksista. Idea selvisi sekä se, että vain kokemuksen kautta oppii. Eli ensi kesänä näette minun menevän edestakaisin välillä keula ylhäällä ja välillä alhaalla ja sitten ehkäpä jo loppusyksystä alkaa tuntumaan luontevalta:) Kiitoksia vielä kerran.

      • se on

        Säädä moottorin asento niin, että vene menee suoraan ilman ratista pitämistä - se on siinä.


      • Anonyymi
        se on kirjoitti:

        Säädä moottorin asento niin, että vene menee suoraan ilman ratista pitämistä - se on siinä.

        Mitä tekemistä tällä on trimmin kanssa. Et taida tajuta asiasta enempää kun lampaat jalkapallosta.


    • Anonyymi

      Veneen trimmaamisesta puheenollen, trimmilevyt on mielestäni lisävaruste nro 1, joka veneeseen kannattaa ottaa. Niillä saa ensinnäkin veneen vaaterin, mikä lisää matkustusmukavuutta, ja toiseksi, aallokkoisella kelillä saa säädettyä veneen asentoa pituussuunnassa niin, että pomppiminen jää mahdollisimman vähäiseksi. Hieman isommassakin aallokossa vene kulkee suht. mukavasti, kun painaa moottorilla keulan aaltoihin, nostaa veneen takapäätä trimmilevyillä ylös ja pitää riittävää vauhtia, että pysyy aaltojen harjalla.

      • Anonyymi

        Ja sitten on olemassa veneitä mitkä kulkee runkonsa muotoilun vuoksi aina about samassa asennossa trimmistä huolimatta.

        Tommoset kantavalla perällä olevat kevyet vajaatehoiset veneet vastaa trimmaamiseen huonosti. Vastaavasti lyhyt painava tehokas jyrkän v-pohjan vene hyvin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      116
      9303
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      43
      2737
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      152
      2503
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2029
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1776
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1570
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1527
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1464
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      7
      1350
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1326
    Aihe