Käytännön vinkkejä Cancuniin menijälle

SaHa

(Toivottavasti tämä viesti ei tule palstalle kahteen kertaan... Palvelussa on jotain häikkää ja viivettä, enkä ole varma tuliko ensimmäinen kerta perille ollenkaan.)

Palasimme viikko sitten Suomeen vietettyämme kaksi upeaa viikkoa Cancunissa. Olimme varanneet matkan Finnmatkoilta, koska kumpikaan meistä ei ollut aiemmin käynyt edes samalla mantereella emmekä tienneet mikä odottaisi omatoimista nettivaraajaa. (Jos joskus lähdemme uudestaan, katsomme kyllä tarkkaan mikä tulee edullisemmaksi: matkatoimiston paketti vai omatoiminen matkailu. Jos on menossa Cancuniin ja tekee varauksen hotellialueella olevaan hotelliin, niin aika kovalla prosentilla voi odottaa saavansa juuri sitä mitä on luvattukin.)

Muutama käytännön vinkki lähtijälle:

Jos nyt lähtisin, niin ottaisin mukaan joko pelkkiä pesoja tai pelkkiä euroja. Me vaihdoimme Forexissa suurimmaksi osaksi dollareita ja vain murto-osan pesoja. Huomasimme pian perillä, että vaikka dollarit käyvätkin maksuvälineenä melkein joka paikassa, niin niillä maksaja saa varautua "jenkkilisään". Kauppojen vaihtokurssi vaihtelee kohtuullisen ja surkean välillä. Jos vaihtaa valuuttaa paikan päällä pankissa, niin euro on ihan yhtä toimiva vaihtovaluutta kuin dollarikin. Sen kummemmin en ota kantaa vaihtokursseihin, koska ne vaihtuvat päivittäin. Pikku esimerkki kuitenkin ajalta 27.1.-12.2.07: Pankissa dollarilla sai parhaimmillaan 11,80 pesoa kun lähes poikkeuksetta kaupoissa vaihtokurssi oli 1 dollari = 10 pesoa. Eroa siis yli 15%.

Jos menet Finnmatkojen tai Aurinkomatkojen matkalle: Varaa mukaan muutama dollari tai pari 20 peson seteliä. Matkalaukkujen kantajat ja bussikuski kaipaavat tippiä ja jos mukanasi on vain 100 peson seteleitä (niinkuin meillä...), niin maksat joko kymmenkertaisen tipin normaaliin verrattuna tai olet "cheap bastard". Sopiva tippi lähes joka paikassa on 10-20 pesoa tai 1-2 dollaria.

Paikan päällä kannattaa matkustaa paikallisbussilla - ainakin jos matka on hotellialueelta kantakaupunkiin tai päinvastoin. Bussilippu maksaa 6,50 pesoa/henkilö ja kun bussikuskille sanoo mennessä "downtown" ja palatessa hotellin nimen, niin hän pysäyttää auton sopivassa kohdassa ja karjuu pysäkin nimen. Varsinaisia bussipysäkkejä ei juuri ole, vaan bussi pysähtyy kättä heilauttamalla lähes missä tahansa. Poikkeuksena alueet, jotka on merkitty joko bussinkuvalla jossa päällä on vinoviiva tai isolla E-kirjaimella jonka päältä kulkee vinoviiva. Niissä on bussin pysähtyminen kielletty (vaikka näkyiväthän nuo ihan sujuvasti niissäkin pysähtelevän...). Hotellialueen =zona hotelera, hotel zone ja keskustan = downtown väliä kulkee pääasiassa kaksi bussilinjaa: R1 ja R2. Näihin kun hyppii, niin eksyminen on kokolailla mahdotonta. Hotellialueen läpi kulkee ainoastaan yksi katu: Kuckulcan Boulevard, jota pitkin bussit menevät. Kaupungissa R1:n päätepysäkki on Tulum Avenuen päässä oleva bussiasema.

Taksit ovat suomalaiseen makuun halpoja. Cancun on jaettu eri alueisiin, joiden välillä matkustettaessa on voimassa tietty taulukkohinta. Jokaisella kuskilla on tämä taulukko autossa ja matkustajalla on oikeus pyytää se nähtäväkseen. Takseissa ei ole taksamittareita, vaan (HUOM) hinta on aina sovittava etukäteen - ennen kuin kuski nostaa kytkintä! Muuten hän saattaa perillä pyytää kyydistä melkein mitä tahansa, jos sattuu olemaan oikein ilkeää lajia.

Suurin osa paikallisista ihmisistä ovat oikein ystävällisiä myös hotellialueen ulkopuolella. Mikä erityisen mukavaa, myös paikan päällä asuvat amerikkalaiset auttavat turistia mielellään (me selvisimme kahdesta pulasta ystävällisen amerikkalaismiehen avulla). Ole kuitenkin varovainen aina, kun sinulle yritetään myydä jotakin! Varsinkin mercadojen myyntimiehet ovat yleensä ystävällisiä vain siihen saakka kun heille selviää että et ole aikeissa ostaa heidän tuotteitaan. Vaikka tuntuukin tylyltä, niin helpoimmin myyntimiehistä selviää kun tekeytyy kuuroksi ja sokeaksi. Jos olet ystävällinen ja heittäydyt juttusille, niin heistä ei tahdo päästä millään eroon. Jopa Tulum Avenuen kaupoissa on joissakin sisäänheittäjiä.

Nyrkkisääntö: Jos myyjä on naispuolinen, niin saat yleensä katsella ja mietiskellä ostoksiasi rauhassa. Jos kaupassa on tiskin takana useampi kuin yksi mies, joudut jonkinasteisen pakkomyyntiyrityksen kohteeksi melko todennäköisesti.

Ostettavaa löytyy ensikatsomalla rajattomasti. Mutta kun olet jonkin aikaa kulkenut, niin joka kaupassa näyttää olevan samat tavarat. Kiinnitimme erityishuomiota siihen, että leluja on käsittämättömän vähän tarjolla. Yhtään varsinaista lelukauppaa ei ollut (jos pois lasketaan La Isla-ostoskeskuksen Disney-puoti - josta löytyy ihan kivaa kamaa noin 1-5 vuotiaille nassikoille) ja paikallisten tavarataloissa leluosastoilla oli tarjolla samat tavarat kuin Tampereen Sokoksella. Kiva sitten ostaa tuliaisia, joissa lukee made in Hong Kong...

Jos olet taitava tinkijä, niin torit = mercado joissa on vieri vieressä kojuja, ovat sinun paikkojasi. Pidä kuitenkin kiinni lompakostasi ja suostu maksamaan vain osa ensimmäiseksi kerrotusta hinnasta.

Ostoskeskuksissa ei ole tarpeen/tapana tinkiä. Hotellialueella on useita ostoskeskuksia ja kantakaupungissa vielä lisää. La Isla on ympäristönä upea ja näkemisen arvoinen ihan sinällään, Kuckulcan Plaza on tarkoitettu lähinnä Hiltonin hintatasoon tottuneille mutta upea paikka tietenkin vaikka ei ostaisikaan mitään. Moni kehui ennen lähtöämme Plaza las Americas ostoskeskusta, joka on aivan kantakaupungin reunalla. Siellä oli kuitenkin tulipalo tammikuun puolivälissä ja jälleenrakennuksen aikataulua on paha ennustaa. Useat yritykset kärsivät savu- ja vesivahingoista, mutta kuulemma osa liikkeistä oli auki jo helmikuun toisella viikolla. Me kävimme lisäksi syvemmällä kaupungissa ostoskeskuksessa nimeltä Paseo Cancun. Parhaiten sinne pääsee, kun menee ensiksi bussilla Tulum Avenuen alkupäähän (katsottuna hotellialueelta) ja ottaa siitä taksin (yhteen suuntaan noin 30 pesoa tippi) jolla ajaa loppumatkan. Tämä ostoskeskus on valtaisan iso, mutta jostain syystä vähemmän tunnettu ja mainostettu. Siellä ei englantia osata siihen malliin kuin hotellialueella/kantakaupungissa. Kannattaa kuitenkin poiketa, sillä ne kamppeet mitä me ostimme, olivat halvempia kuin noissa edellämainituissa keskuksissa.

Hotellin henkilökunta (siivoojia lukuunottamatta) puhuu yleensä melko hyvin englantia - tosin aika paksulla korostuksella, jota alkaa ymmärtää vasta parin päivän jälkeen :) Kannattaa kuitenkin opetella vaikka vain muutamia turistifraaseja espanjaksi, sillä jo ennestäänkin erinomainen palvelu paranee sillä konstilla ylitsevuotavaksi. Jos osaat pyytää aamukahvisi maidolla tai ilman espanjaksi, niin sinua kohdellaan kuin kuninkaallista ;)

Olimme hotellissa nimeltä Hotetur Beach Paradise, joten jos sinulla on kysyttävää siitä, niin vastailen mielelläni. On mukava muistella omaa lomaansa ja vielä mukavampi, jos siitä on vielä jollekin hyötyäkin samalla :)

Tervemenoa Cancuniin - te onnelliset!

27

8170

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • AinoAlla

      Voi miten kiva kun olit jaksanut vastata noinkin yksityiskohtaisesti:) Itsellä on matka kolmen viikon kuluttua, valitettavasti vain viikoksi, mutta innolla täällä odotellaan!

      Muutama kysymys minulla olisi:
      1.Kävittekö millään retkillä, esim. Isla Mujeresilla? Millaista oli ja minkä hintaista?
      2. Shoppailu kiinnostaa paljon, jossain ns. merkkiliikkeessä ajattelin vierailla. Mutta myös ns. tavalliset merkit kiinnostaa. Minkä hintaisia esim. vaatteet ja bikinit olivat? Oliko heillä mitään omia ketjuja? Olen myös kuullut että Cancunista saisi suht halvalla tiettyjä meikkejä, esim. Clinique tai MAC tai Bobbi Brown, onko mitään havaintoa aiheesta. Myös kenkien ja aurinkolasien on sanottu olevan edullisia, huomasitteko tällaista?

      Olemme menossa myös Finnmatkoilla Cancuniin, matkaan oletettavasti sisältyy kuljetus hotellille, kuinka tämä sujui? Hotellimme on Riu Palace Las Americas, joten en siitä kysele kun teillä oli eri hotelli.

      Ja vielä lento-kysymys; miten saitte ajan kulumaan lentomatkalla? Ja montako ateriaa lennolla tarjoiltiin, matkan kun ilmoitetaan kestävän 14 h, niin se vähän mietityttää.

      Toivottavasti jaksat vielä vastailla.

      • SaHa

        1. Matkatoimiston retkistä kävimme ainoastaan yhdistelmäretkellä Cobaan&Tulumiin. Ihan kiva reissu tällaisille urbaanimatkaajille. Näki edes vähän jotain alkuperäistä.
        2. Merkkiliikkeitä kyllä löydät, varsinkin La Islasta ja Kuckulcan Plazalta. Merkkivaatteet ovat samoissa hinnoissa kuin Suomessa - ellei vähän hintavampiakin (onhan kyse importatusta tavarasta). Kengät ovat suht halpoja, samaten kivoja hopeakoruja ja esineitä löytyy melko edullisesti. Aurinkolasejakin löytyy vaikka minkälaisia ja merkittömät ovat tosi halpoja (tosin minun ostamistani lähti viikossa yksi ruuvi irti, joten laadun kustannuksella mennään). Kaupungissa on halvempaa kuin turistialueella ja mitä kauemmas hotellista uskallat, niin sitä halvemmaksi hinnat muuttuvat.

        Itse en meikkejä ostanut, mutta sanoivat että juuri Clinique olisi paljon halvempaa kuin Suomessa.

        Kun tulette koneesta ja saatte matkatavarat, niin etsikää pääovi. Ulkoa löytyy Finnmatkojen kyltillä varustettu pieni tiski, josta opas antaa matka-infon ja ohjaa paikallisen kantajan välityksellä oikeaan bussiin. Tässä kohtaa tarvitaan sitä pikku tippiä! Kantajalle oma tippi ja kuskille omansa jos tahtoo olla kohtelias. Annoimme myös hotellissa kantajalle tipin, vaikka periaatteessa All Inclusive-hotellissa kaikki sisältyykin hintaan. Hyvin kelpasi :)

        Menomatkalla tarjoiltiin lämmin aamiainen ja myöhemmin lounaan tapainen. Hotellissahan pääsee heti syömään kun sinne saakka pääsee. Meillä oli mukana pari pokkaria, mutta eipä noita paljon tullut lueskeltua. Kurkimme ikkunoista, katselimme elokuvia ja odotimme seuraavaa ateriaa. Ai niin - ja yritimme keksiä sellaisia tapoja istua, että paikat eivät jumahda totaalisesti. Kone oli nimittäin ainakin meillä tosi pieni sellaiselle matkalle. Jalkatilaa ei juurikaan ole ja penkkiä ei voi kallistaa montaakaan astetta. Jos teillä on sellaisia puhallettavia niskatyynyjä, niin suosittelen lämpimästi!

        Hyvää matkaa!


    • Riikka76

      Tosi kiva lukea kertomuksesi! Olemme suunnitelleet matkaa ensi talvelle ja samaan hotelliin.
      Minkälainen hotelli oli? Näkyikö meri tai se "laguuni" kaikkiin huoneisiin? Entäs ruokailu? Oliko tulisia vaihtoehtoja? Ja saiko viiniä ruuan kanssa? Entäs sisältyikö hintaan baareista margaritat tms. drinkit?
      Olisin todella kiitollinen vastauksesta!

      • SaHa

        Hotelli oli oikein hyvä ja palvelu erinomaista. Saavuttaessa hotelliin, jokaiselle vieraalle napsautetaan ranteeseen samanlainen muoviranneke kuin kotimaisissa huvipuistoissa. Ranneke toimii todisteena siitä, että kyseinen henkilö on hotellin asiakas. Muutamia poikkeuksia lukuunottamatta KAIKKI syötävä ja juotava sisältyy etukäteen maksettuun hintaan.

        Hotellissa on viisi ravintolaa, joista neljässä voi syödä - yksi on pelkkä juomala (aulabaari). Noutopöytäravintola on auki aamiaisella, lounaalla ja illallisella - muutaman tunnin kattaustauot vain välissä, joten syömään pääsee jotakuinkin milloin tahansa.

        Italialainen ravintola on hiukan syrjäisemmällä sijainnilla ja siellä voi ruokailla lounaan ja päivällisen, sekä yöllä naposteltavia, jos hiukopalan tarve iskee. Huom: Emme itse kokeilleet tätä, mutta todennäköisesti jos tilaat viinin pullossa etkä lasissa, niin saat varautua kaivamaan kuvettasi.

        Allasbaarista saa pelkkää juomaa (tämä on siis baari, josta voi uima-altaassa istuen tilata PiñaColadaa...), mutta parin askeleen päässä on noutobaari, jossa on hampurilaisia, ranskalaisia ym. terveellistä pikkupalaa... Kehotan varomaan tämän baarin kolmioleipiä. Emme ole täysin varmoja, mutta epäilemme vahvasti että saimme turistimahataudin näistä (majoneesitäytteiset leivät olivat olleet jo jonkin aikaa ulkoilmassa). Kaikki kypsennetyt ovat kyllä ok, eikä muiden ravintoloiden salaatteja tai muutakaan tarvitse isommin pelätä (meillä mahatauti iski vasta tokalla viikolla, jolloin olimme syöneet jo kaikkea muuta tarjolla olevaa). Ravintoloissa kaikki on ilmaista juomia myöten, eikä tippejäkään tarvita (me annoimme viimeisenä päivänä lempparitarjoilijoille pienet tipit kiitokseksi).

        Kovin tulista ei ole tarjolla hotellissa, vaan kaikki on eurooppalaiseen makuun sorvattua. Mutta menepä kaupungille syömään, niin "kielesikin itkee"...

        Hienoimpaan ravintolaan "Mediterranean" tarvitaan varaus, joka tehdään edellisenä päivänä. Saatte heti hotelliin kirajutuessanne pienen pahvikortin tätä varten ja varaus tehdään erikseen Infopisteessä. Kun olette käyttäneet kortin, voitte hakea uuden respasta. Myös täällä kaikki kuuluu hintaan PAITSI täytetty hummeri (maksaa 35 dollaria annos, mutta on sairaan hyvää...) ja pullossa tilatut viinit ja/tai shampanjat. Lasittain ei täälläkään maksa mitään erikseen. Täällä käydessämme annoimme omalle tarjoilijallemme tipin, jonka hän kyllä todella ansaitsi!

        Ruoka on erittäin hyvää joka paikassa - se täytyy mainita oikein erillisessä kappaleessa.

        Huoneet ovat siistit ja tilavat, ja niihin kuuluu parveke. Siivooja käy joka päivä jos ei pistä lappua oveen. Kaikki hoitui sillä saralla mallikkaasti, eikä mitään hävinnyt (tosin meillä oli arvotavarat huoneessa olevassa kassakaapissa, joka maksaa 2,5 dollaria päivä ja hoidetaan lähdön yhteydessä - pantti, jonka saa takaisin, on muistaakseni 20 dollaria). Meidän huoneemme parveke oli murtovesialtaalle päin, mutta näimme silti meren. Hotellialue on tosi kapea, joten uskoisin että sekä meri että murtovesiallas näkyvät lähes joka kämpästä.

        Paikka on todella upea ja voin suositella sitä kaikesta sydämestäni muillekin!


    • Kati05

      Kiva kuulla kokemuksiasi Cancunin matkastasi :) Lähdemme ensi viikolla =) Sama matkayhtiö ja sama hotelli kuin sinulla. Kaikki mahdollinen tieto hotellista toki kiinnostaa ja myös retket ym. paikat missä ehdottomasti kannattaa käydä.

      Oliko sinulla mukana lapsia? Meillä matkaan lähtee kaksi pientä, oliko hotellissa paljon lapsiperheitä/ miten kaikki sujui lasten kanssa?

      Kiva, jos jaksat vastata :) Saatanpa vaikka kysyä lisääkin.

      KIITOS!!!

      • SaHa

        Meillä oli 10-vuotis häämatka ja lapset jäivät kotiin. Hotellissa oli ekalla viikolla tosi vähän lapsia ja tokalla viikolla kohtalaisen paljon (lähinnä Kanadasta ja Englannista). Yhden suomalaisen pariskunnana kanssa (lapset 3 ja 5) oli puhetta, että lapsilla tahtoi tulla tylsää pelkästään hotellialueella oleillessa. Siellä lasten aktiviteetit ovat lähinnä uimista, juoksentelua ja hiekkakakkuja, jos eivät halua osallistua tai ovat liian pieniä osallistumaan (englanninkielellä) ohjattuihin allasleikkeihin.

        Tämä perhe kävi Isla Mujeresilla omatoimiretkellä ja sen kertomuksen perusteella kehotan katsomaan venettä ENNEN kuin maksatte matkasta. He joutuivat pienen purjeveneen kannelle, jossa ei ollut mistä pitää kiinni. Isä oli kokovartalopuuduksissa kun puolentoista tunnin matkan jälkeen saapuivat perille. Hän oli koko matkan ajan puristanut lapsiaan molemmissa kainaloissa etteivät nämä kierähtäisi mereen.

        Lapsiperheille suositeltava käyntikohde on Xcaret (paikalliset lausuvat "ekskaret"), joka on kallis mutta näkemistä ja tekemistä riittää koko päiväksi kaikenikäisille.

        Kävimme itse Maya-intiaanien vanhoilla asuinsijoilla Cobassa ja Tulumissa, enkä voi kuvitella että meidän 6-vuotias kuopus olisi ainakaan saanut tuosta reissusta juuri mitään irti. Vähän vanhemmille kouluikäisille voisi kuitenkin olla kiinnostava kohde.


      • Kati05
        SaHa kirjoitti:

        Meillä oli 10-vuotis häämatka ja lapset jäivät kotiin. Hotellissa oli ekalla viikolla tosi vähän lapsia ja tokalla viikolla kohtalaisen paljon (lähinnä Kanadasta ja Englannista). Yhden suomalaisen pariskunnana kanssa (lapset 3 ja 5) oli puhetta, että lapsilla tahtoi tulla tylsää pelkästään hotellialueella oleillessa. Siellä lasten aktiviteetit ovat lähinnä uimista, juoksentelua ja hiekkakakkuja, jos eivät halua osallistua tai ovat liian pieniä osallistumaan (englanninkielellä) ohjattuihin allasleikkeihin.

        Tämä perhe kävi Isla Mujeresilla omatoimiretkellä ja sen kertomuksen perusteella kehotan katsomaan venettä ENNEN kuin maksatte matkasta. He joutuivat pienen purjeveneen kannelle, jossa ei ollut mistä pitää kiinni. Isä oli kokovartalopuuduksissa kun puolentoista tunnin matkan jälkeen saapuivat perille. Hän oli koko matkan ajan puristanut lapsiaan molemmissa kainaloissa etteivät nämä kierähtäisi mereen.

        Lapsiperheille suositeltava käyntikohde on Xcaret (paikalliset lausuvat "ekskaret"), joka on kallis mutta näkemistä ja tekemistä riittää koko päiväksi kaikenikäisille.

        Kävimme itse Maya-intiaanien vanhoilla asuinsijoilla Cobassa ja Tulumissa, enkä voi kuvitella että meidän 6-vuotias kuopus olisi ainakaan saanut tuosta reissusta juuri mitään irti. Vähän vanhemmille kouluikäisille voisi kuitenkin olla kiinnostava kohde.

        Meillä lapset ovat juuri niin pieniä, että juoksentelu, uiminen ja hiekkakakut riittävät aktiviteetiksi heille vallan mainiosti :)

        Retkillä ym. käymme itsemme iloksi emmekä siis haekaan niistä suurta kultuurielämystä lapsille. Hyvä tietää noista veneistä, käymme varmaan Isla Mureresilla itsekin...

        Millainen paikka tämä paljon puhuttu Xcaret on? Luin jotain netistä, mutta jonkun henkilökohtaisia kokemuksia olisi kiva kuulla :) Miten sinne kannattaa matkustaa Cancunista?

        Kävittekö itse muilla retkillä tai paikoissa?

        Tosi kiva, kun olet kertonut niin informatiivisesti hotellista ja paikoista. Meille ollut ainakin suureksi avuksi :)

        Kiitos!


      • Cancunissa monta kertaa vie...
        Kati05 kirjoitti:

        Meillä lapset ovat juuri niin pieniä, että juoksentelu, uiminen ja hiekkakakut riittävät aktiviteetiksi heille vallan mainiosti :)

        Retkillä ym. käymme itsemme iloksi emmekä siis haekaan niistä suurta kultuurielämystä lapsille. Hyvä tietää noista veneistä, käymme varmaan Isla Mureresilla itsekin...

        Millainen paikka tämä paljon puhuttu Xcaret on? Luin jotain netistä, mutta jonkun henkilökohtaisia kokemuksia olisi kiva kuulla :) Miten sinne kannattaa matkustaa Cancunista?

        Kävittekö itse muilla retkillä tai paikoissa?

        Tosi kiva, kun olet kertonut niin informatiivisesti hotellista ja paikoista. Meille ollut ainakin suureksi avuksi :)

        Kiitos!

        Tuo tipinanto on tietysti makuasia, mutta vinkkinä, että jos kyseisessä hotellissa antaa edes dollarin/ 10 pesoa tippiä päivittäin, on palvelu parempaa ja tarjoilijat aurinkoisempia (etsikääpä tarjoilijoista Fransisco tai Gustavo ja tipatkaa - saatte loppumatkan uskomatonta palvelua!). Suomalaiset ovat hotellilla usein turhan pihejä - amerikkalaiset ja kanadalaiset kun tippaavat koko ajan.

        Sitten tuosta Isla Mujereksen reissusta. Menkää bussilla R1 suoraan Puerto Juarezin satamaan, josta lähtee lautta saarelle. Eikä todellakaan ole mikään pieni paatti vaan ihan uutukainen kaksitasoinen lautta, jossa mahdollisuus mennä joko ulkokannelle (istumapaikkoineen) tai sisälle (samoin istumapaikkoineen). On lisäksi halvempi kuin lautta hotellialueelta. Ja varmasti lapsiturvallinen.

        Muuten samaa mieltä - ihana paikka! Aurinkoista matkaa ja terveisiä hotelliväelle :)


      • SaHa
        Cancunissa monta kertaa vie... kirjoitti:

        Tuo tipinanto on tietysti makuasia, mutta vinkkinä, että jos kyseisessä hotellissa antaa edes dollarin/ 10 pesoa tippiä päivittäin, on palvelu parempaa ja tarjoilijat aurinkoisempia (etsikääpä tarjoilijoista Fransisco tai Gustavo ja tipatkaa - saatte loppumatkan uskomatonta palvelua!). Suomalaiset ovat hotellilla usein turhan pihejä - amerikkalaiset ja kanadalaiset kun tippaavat koko ajan.

        Sitten tuosta Isla Mujereksen reissusta. Menkää bussilla R1 suoraan Puerto Juarezin satamaan, josta lähtee lautta saarelle. Eikä todellakaan ole mikään pieni paatti vaan ihan uutukainen kaksitasoinen lautta, jossa mahdollisuus mennä joko ulkokannelle (istumapaikkoineen) tai sisälle (samoin istumapaikkoineen). On lisäksi halvempi kuin lautta hotellialueelta. Ja varmasti lapsiturvallinen.

        Muuten samaa mieltä - ihana paikka! Aurinkoista matkaa ja terveisiä hotelliväelle :)

        Suomalaisilla (ja minulla) on varmasti opittavaa tippikäytännöstä - täällä meillä kun ei kyseistä kulttuuria ole käytännössä ollenkaan. Ei todellakaan ole paha hinta antaa dollari/10 pesoa päivässä (alle 1 euro) tarjoilijalle.(Palvelu oli kyllä ilman päivittäisiä tippejäkin erinomaista - tämä vain sen takia huomautuksena, ettei kenellekään jäisi sellaista kuvaa että koko ajan pitää olla kylvämässä rahaa saadakseen palvelua.) Mutta kannatan tippikäytäntöä lämpimästi - paikallinen palkkataso ei varmasti päätä huimaa.


      • Kati05
        SaHa kirjoitti:

        Suomalaisilla (ja minulla) on varmasti opittavaa tippikäytännöstä - täällä meillä kun ei kyseistä kulttuuria ole käytännössä ollenkaan. Ei todellakaan ole paha hinta antaa dollari/10 pesoa päivässä (alle 1 euro) tarjoilijalle.(Palvelu oli kyllä ilman päivittäisiä tippejäkin erinomaista - tämä vain sen takia huomautuksena, ettei kenellekään jäisi sellaista kuvaa että koko ajan pitää olla kylvämässä rahaa saadakseen palvelua.) Mutta kannatan tippikäytäntöä lämpimästi - paikallinen palkkataso ei varmasti päätä huimaa.

        SaHa, kuullostaa teidän reissun menneen oikein mainiosti :) Oliko mitään mikä jäi vaivaamaan tai oli negatiivista hotellissa tai matkassa ylipäätään?

        Miten polttavaa aurinko siellä oli? Millaisia suojakertoimia käytitte ja tuliko auringon polttamia siitä huolimatta? Löytyykö altaalta ja rannalta myös varjopaikkoja?

        Kiitokset jälleen, jos viitsit vastata! Ollut tosi mielenkiintoista ja auttavaista :)


      • Kati05
        SaHa kirjoitti:

        Meillä oli 10-vuotis häämatka ja lapset jäivät kotiin. Hotellissa oli ekalla viikolla tosi vähän lapsia ja tokalla viikolla kohtalaisen paljon (lähinnä Kanadasta ja Englannista). Yhden suomalaisen pariskunnana kanssa (lapset 3 ja 5) oli puhetta, että lapsilla tahtoi tulla tylsää pelkästään hotellialueella oleillessa. Siellä lasten aktiviteetit ovat lähinnä uimista, juoksentelua ja hiekkakakkuja, jos eivät halua osallistua tai ovat liian pieniä osallistumaan (englanninkielellä) ohjattuihin allasleikkeihin.

        Tämä perhe kävi Isla Mujeresilla omatoimiretkellä ja sen kertomuksen perusteella kehotan katsomaan venettä ENNEN kuin maksatte matkasta. He joutuivat pienen purjeveneen kannelle, jossa ei ollut mistä pitää kiinni. Isä oli kokovartalopuuduksissa kun puolentoista tunnin matkan jälkeen saapuivat perille. Hän oli koko matkan ajan puristanut lapsiaan molemmissa kainaloissa etteivät nämä kierähtäisi mereen.

        Lapsiperheille suositeltava käyntikohde on Xcaret (paikalliset lausuvat "ekskaret"), joka on kallis mutta näkemistä ja tekemistä riittää koko päiväksi kaikenikäisille.

        Kävimme itse Maya-intiaanien vanhoilla asuinsijoilla Cobassa ja Tulumissa, enkä voi kuvitella että meidän 6-vuotias kuopus olisi ainakaan saanut tuosta reissusta juuri mitään irti. Vähän vanhemmille kouluikäisille voisi kuitenkin olla kiinnostava kohde.

        Vielä tuli sellainen mieleen, että oliko hotellissa muuten huomioitu lapset kuin järjestämällä allasleikkejä?

        Lastensänkyjä on matkatoimiston mukaan saatavilla :), vaikka eivät voikaan taata saatavuutta. Mutta onko hotellin ravintoloissa esim. syöttötuoleja?

        Pystyikö busseissa matkustamaan rattaiden kanssa? Miten lapsiin suhtauduttiin ylipäätään? Teillä ei lapset olleet mukana, joten et ehkä osaa vastata, mutta jos huomasit sivusilmällä jotain, niin kerro :)

        Lasten kanssa matkustettaessa moni asia askarruttaa etukäteen, vaikka kyllä matkasta selvitään hienosti joka tapauksessa =)


      • SaHa
        Kati05 kirjoitti:

        SaHa, kuullostaa teidän reissun menneen oikein mainiosti :) Oliko mitään mikä jäi vaivaamaan tai oli negatiivista hotellissa tai matkassa ylipäätään?

        Miten polttavaa aurinko siellä oli? Millaisia suojakertoimia käytitte ja tuliko auringon polttamia siitä huolimatta? Löytyykö altaalta ja rannalta myös varjopaikkoja?

        Kiitokset jälleen, jos viitsit vastata! Ollut tosi mielenkiintoista ja auttavaista :)

        Negatiivista saa kyllä kaivamalla kaivaa - 99% matka oli aivan upea. Ehkä turistialueen ulkopuolella vallitseva epäsiisteys (paikoin) oli tuota negatiivista, samoin en pitänyt tavasta jolla eläimiä kohdeltiin turistien "iloksi" (ei väkivaltaa sentään, ainakaan näkyvillä, mutta eläinten asumukset eivät olleet asianmukaisia ja ainakin hai, jonka kanssa turistit saivat kuvauttaa itseään oli vahvasti huumattu).

        Aurinko on skandinaaviseen nahkaan tosi polttava, joten olkaa varovaisia varsinkin lasten kanssa. Hyvät hellehatut päähän aina ulkosalla ja vähintään 30 suojakertoimet. Paikan päältä saa myös 40 ja jopa 50 suojakertoimilla varustettuja voiteita, joita suosittelen lämpimästi ainakin lapsille. Itse olen tällainen suprblondi, joka palaa joka kesä Suomessakin. Siksi kävin parin kuukauden ajan ennen lähtöä solariumissa ja voitelin itseni päästä varpaisiin 30 suojakertoimella - enkä palanut (oli muuten eka kerta...).

        Rannalla varjoa ei ole, ellei mene aamuvarhaisella varaamaan aurinkovarjoa ja rantatuoleja. Uima-altaan vieressä on katos, jossa on tosi kiva istuskella lastenkin kanssa. Ainakaan meidän aikana ei ollut baarikärpäsiä örveltämässä :)


      • SaHa
        Kati05 kirjoitti:

        Vielä tuli sellainen mieleen, että oliko hotellissa muuten huomioitu lapset kuin järjestämällä allasleikkejä?

        Lastensänkyjä on matkatoimiston mukaan saatavilla :), vaikka eivät voikaan taata saatavuutta. Mutta onko hotellin ravintoloissa esim. syöttötuoleja?

        Pystyikö busseissa matkustamaan rattaiden kanssa? Miten lapsiin suhtauduttiin ylipäätään? Teillä ei lapset olleet mukana, joten et ehkä osaa vastata, mutta jos huomasit sivusilmällä jotain, niin kerro :)

        Lasten kanssa matkustettaessa moni asia askarruttaa etukäteen, vaikka kyllä matkasta selvitään hienosti joka tapauksessa =)

        Muuta ohjelmaa ei mielestäni ollut tarjolla, mutta Italialaisen ravintolan vierssä oli kyllä lapsille tarkoitettu pieni mökki, jossa oli askarteluvälineitä ja muutamia leluja. En tiedä, josko siellä olisi sitten joskus leikkitäti tms. ohjelmaa?

        Ravintoloissa on hyvin syöttötuoleja, joita ainakin näytti riittävän kaikille halukkaille ja parikin kertaa näin tarjoilijan kiikuttavan ravintolan toimesta lämmitettyä velli/maitopulloa pienelle asiakkaalle. Henkilökunta silitteli lasten hiuksia aina kun saivat tilaisuuden ja varsinkin tarjoilijoista vanhin (varmaankin 60 vuotta ylittänyt setä) tuntui olevan erityisesti lasten ystävä :) Muuallakin lapsille hymyiltiin ja vilkuteltiin ahkerasti, joten voisin sanoa ihmisten olevan lapsiystävällisiä.

        Busseihin voi olla hankala mennä rattaiden kanssa. Matalalattiabusseista ei varmaan ole kuultukaan ja oviaukot ovat kapeita ja rappuset jyrkkiä. Annos retkeilymieltä mukaan, jos aiotte matkustaa rattaiden kanssa bussissa!

        Uskon kyllä, että lomastanne tulee ikimuistoinen. Käyppä kertomassa kuulumisia, kun tulette takaisin Suomeen (vaikka tiedän, että tässä vaiheessa sitä ei halua ajatellakaan...)


      • Kati05
        SaHa kirjoitti:

        Muuta ohjelmaa ei mielestäni ollut tarjolla, mutta Italialaisen ravintolan vierssä oli kyllä lapsille tarkoitettu pieni mökki, jossa oli askarteluvälineitä ja muutamia leluja. En tiedä, josko siellä olisi sitten joskus leikkitäti tms. ohjelmaa?

        Ravintoloissa on hyvin syöttötuoleja, joita ainakin näytti riittävän kaikille halukkaille ja parikin kertaa näin tarjoilijan kiikuttavan ravintolan toimesta lämmitettyä velli/maitopulloa pienelle asiakkaalle. Henkilökunta silitteli lasten hiuksia aina kun saivat tilaisuuden ja varsinkin tarjoilijoista vanhin (varmaankin 60 vuotta ylittänyt setä) tuntui olevan erityisesti lasten ystävä :) Muuallakin lapsille hymyiltiin ja vilkuteltiin ahkerasti, joten voisin sanoa ihmisten olevan lapsiystävällisiä.

        Busseihin voi olla hankala mennä rattaiden kanssa. Matalalattiabusseista ei varmaan ole kuultukaan ja oviaukot ovat kapeita ja rappuset jyrkkiä. Annos retkeilymieltä mukaan, jos aiotte matkustaa rattaiden kanssa bussissa!

        Uskon kyllä, että lomastanne tulee ikimuistoinen. Käyppä kertomassa kuulumisia, kun tulette takaisin Suomeen (vaikka tiedän, että tässä vaiheessa sitä ei halua ajatellakaan...)

        Kiitos ihan älyttömästi mahtavista vastauksistasi :) Tulen sitten kertomaan matkakuulumiset maaliskuun loppupuolella. Osaisitko vielä suositella meille (lapsiperheelle pienten kanssa) sopivia retkipaikkoja? Ainakin Isla Mujereksella ja Xcaretissa ollaan ajateltu käydä. Sitten mietittiin myös sitä Wet n' Wild vesipuistoa. Muita hyviä? Vielä aiempaan vastaukseesi vastaan, että meillä on molemmille lapsille mukana kevyet sateenvarjorattaat, jotta pääsisimme helpommin liikkumaan busseissa ja muissa liikennevälineissä :) Täällä ollut puhetta collectivosta, mikäs se on?

        Kiitos taas!!!


      • SaHa
        Kati05 kirjoitti:

        Kiitos ihan älyttömästi mahtavista vastauksistasi :) Tulen sitten kertomaan matkakuulumiset maaliskuun loppupuolella. Osaisitko vielä suositella meille (lapsiperheelle pienten kanssa) sopivia retkipaikkoja? Ainakin Isla Mujereksella ja Xcaretissa ollaan ajateltu käydä. Sitten mietittiin myös sitä Wet n' Wild vesipuistoa. Muita hyviä? Vielä aiempaan vastaukseesi vastaan, että meillä on molemmille lapsille mukana kevyet sateenvarjorattaat, jotta pääsisimme helpommin liikkumaan busseissa ja muissa liikennevälineissä :) Täällä ollut puhetta collectivosta, mikäs se on?

        Kiitos taas!!!

        Collectivo = tavallaan taksin ja bussin risteytys, joka lähtee sitten kun samaan suuntaan matkustavia on auto täynnä. Emme kokeilleet tätä, joten sen enempää en osaa valitettavasti kertoa.

        Nuo mainitsemasi ovat varmaan pienten kanssa mukavia paikkoja. Meillä kun ei tosiaan ollut tenavat mukana, niin sen enempää en osaa neuvoa.

        Ai niin, yksi käytännön juttu unohtui sanoa: Kun menette hotellihuoneeseen, niin siellä on odottamassa kaksi vesipulloa. Kun olette juoneet ne tyhjiksi, niin älkää heittäkö pulloja roskiin. Niihin voi tankata uutta vettä ravintoloista. Säästyy siinäkin muutama peso ja tulee samalla osallistuttua kierrätykseen.


    • SaHa

      Jos kaipaat ylellisyyttä elämääsi, pyydä aamiaisen lopuksi lasi shampanjaa. Naminauskis...

      Aamiaisella, kokkitiskillä paistetaan taivaallisia munakkaita, joiden täytteet saa valita itse. Tämän parempaa ei kananmunasta saa!

      Taidanpa tästä mennä katselemaan lentojen hintoja... Alkaa harmittaa, kun pitää täällä pakkasessa palella ja neuvoa niitä onnellisia, jotka ovat vasta lähdössä :)

      • matkaaja.

        Maksaako shampanja aamiaisen yhteydessä juuri tuossa/noissa All Inclusive-hotskuissa? Olen lähdössä kahden viikon päästä kyseiseen Hotetur Beach Paradiseen ja innolla olen näitä kertomuksia lueskellut... Shamppis aamiaisella kuulostaa niin ihanalta, että on varmasti pakko tilaa ;) Mites löytykö hotellista mitään ylläreistä, esim. skorppareita tms?


      • Kati05
        matkaaja. kirjoitti:

        Maksaako shampanja aamiaisen yhteydessä juuri tuossa/noissa All Inclusive-hotskuissa? Olen lähdössä kahden viikon päästä kyseiseen Hotetur Beach Paradiseen ja innolla olen näitä kertomuksia lueskellut... Shamppis aamiaisella kuulostaa niin ihanalta, että on varmasti pakko tilaa ;) Mites löytykö hotellista mitään ylläreistä, esim. skorppareita tms?

        Muakin kiinnostaisi tämä ötökkä asia eli saiko huoneissa olla ihan rauhassa vai oliko siellä salayöpyjiä?

        Arvelisin, että jos jotain merkittävää olisi ollut, niin SaHa olisi varmaan siitä maininnut, mutta katsotaans mitä vastaa...


      • AinoAlla
        Kati05 kirjoitti:

        Muakin kiinnostaisi tämä ötökkä asia eli saiko huoneissa olla ihan rauhassa vai oliko siellä salayöpyjiä?

        Arvelisin, että jos jotain merkittävää olisi ollut, niin SaHa olisi varmaan siitä maininnut, mutta katsotaans mitä vastaa...

        Moikka,
        minulle tuli myöskin vielä yksi kysymys mieleen.
        Millainen on Cancunin lentokenttä, onko siellä kauppoja? Itse en pääse tax-free ostoksille Suomen päässä kun lähtö on jo aamuyöstä.

        Enää vajaa kaksi viikkoa lähtöön:)


      • Kati05
        AinoAlla kirjoitti:

        Moikka,
        minulle tuli myöskin vielä yksi kysymys mieleen.
        Millainen on Cancunin lentokenttä, onko siellä kauppoja? Itse en pääse tax-free ostoksille Suomen päässä kun lähtö on jo aamuyöstä.

        Enää vajaa kaksi viikkoa lähtöön:)

        Jotain ostoksia ehdit varmasti tehdä Helsinki-Vantaalla (mikäli lentosi Meksikoon ei lähde ennen klo 4), nimittäin duty free-myymälä on auki lähtevien lentojen mukaan klo 4-23.30 ja toinenkin vastaava liike klo 5-23.30. Myös osa muista liikkeistä aukeaa jo klo 5.30. Myös kahviloita ja ravintoloita on auki klo 4 asti. :)


      • SaHa
        Kati05 kirjoitti:

        Muakin kiinnostaisi tämä ötökkä asia eli saiko huoneissa olla ihan rauhassa vai oliko siellä salayöpyjiä?

        Arvelisin, että jos jotain merkittävää olisi ollut, niin SaHa olisi varmaan siitä maininnut, mutta katsotaans mitä vastaa...

        Katille tämä viesti tulee liian myöhään, sillä hän kai on jo paikan päällä kokeilemassa tuleeko hyönteisiä huoneeseen :)

        Meidän huoneemme oli ylimmässä kerroksessa, joten parvekkeen ovea saattoi huoletta pitää auki. Yhden kerran tuli joku koppakuoriainen sisälle, mutta muita ötököitä ei vieraillut. Myöskään Cobassa ei itikat vaivanneet, vaikka siellä sentään oltiin keskellä viidakkoa.


      • SaHa
        AinoAlla kirjoitti:

        Moikka,
        minulle tuli myöskin vielä yksi kysymys mieleen.
        Millainen on Cancunin lentokenttä, onko siellä kauppoja? Itse en pääse tax-free ostoksille Suomen päässä kun lähtö on jo aamuyöstä.

        Enää vajaa kaksi viikkoa lähtöön:)

        Cancunin kentällä on kyllä muutama (pieni) kauppa. Viinaa ja hajuvesiä saa siitä surimmasta. Pikkuputiikeista löytyy hopeakoruja, tavanomaista "turistikrääsää" ja pikkupurtavia. Mikään henkeäsalpaava ostosparatiisi Cancunin pieni kenttä ei ole. Enemmän ostettavaa on takaisin tullessa Hamiltonin kentällä Bermudalla (olettaen, että tankkaatte siellä), mutta hintataso on kyllä kovempi.


      • SaHa
        matkaaja. kirjoitti:

        Maksaako shampanja aamiaisen yhteydessä juuri tuossa/noissa All Inclusive-hotskuissa? Olen lähdössä kahden viikon päästä kyseiseen Hotetur Beach Paradiseen ja innolla olen näitä kertomuksia lueskellut... Shamppis aamiaisella kuulostaa niin ihanalta, että on varmasti pakko tilaa ;) Mites löytykö hotellista mitään ylläreistä, esim. skorppareita tms?

        Shampanja kuuluu hintaan. Kippis!


      • TiNa
        SaHa kirjoitti:

        Shampanja kuuluu hintaan. Kippis!

        Mieletöntä, että joku jaksaa vastailla meille muille loma-hörhöille: asiallisesti ja hauskasti. Jollet ole vielä kirjoittajan uralla, suosittelen!
        KIITOS!


      • SaHa
        TiNa kirjoitti:

        Mieletöntä, että joku jaksaa vastailla meille muille loma-hörhöille: asiallisesti ja hauskasti. Jollet ole vielä kirjoittajan uralla, suosittelen!
        KIITOS!

        Nostalgia-aallon kourissa palasin lueskelemaan vanhaa viestiketjua ja huomasin syyskuussa tulleen "uutuus"viestin. Kiitos TiNa:lle kauniista kommentista.

        Voi miten mielelläni lähtisinkään uudelleen... Viestiketju toi kivoja muistoja mieleen!


    • AMKL

      Hyvä viestiketju ja asiallinen. Kiitos!

      • KiitosKunNostit

        Eikä ole kuin 10 vuotta vanha.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      4955
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      31
      3134
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1807
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1760
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1625
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1491
    7. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1247
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      10
      1243
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1217
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1207
    Aihe