Hyvä retkiruoka

kesää suunniteltaessa

Millainen olisi oikein hyvä retkimuona perinteisin makkaran lisäksi? Luin juttu jossa ainakin mm.pähkinät,suklaa ja pastat mainittiin. Olisiko muitakin? Pitäisi paljon vaellella niin tarvisi kunnolla energiaa kesällä.

http://www.kookas.fi/articles/read/1171

14

4712

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • retkeilyaddikti

      Kivaa vaihtelua perinteisten retkiruokien tilalle saat valmistamalla pizzaa iltatulilla. Tarvitset siihen vain Trangian (tai vastaavan) ja vahvaa alumiinifoliota.

      Ensiksi kuitenkin varoitus: pizzan tekeminen on monella tapaa työlästä! Raaka-aineet painavat aika paljon ja niiden säilyvyyteen kanssa pitää olla tarkkana. Kesäkuumalla jauheliha, juustot, tomaatit, kinkkusuikaleet yms. täytteet eivät kovin pitkään rinkassa säily. Talvella taas ongelmana on nestettä sisältävien ruokien jäätyminen.

      Pizzapohja tehdään valmistaikinasta. Kaupasta saa valmista jauhetta, johon sekoitetaan vain vesi. Taikina vaivataan kattilassa ja annetaan vähän aikaa nousta. Taikina levitetään Trangian teflonpäällysteiseen paistinpannuun ja siihen päälle täytteet ja mausteet, maun mukaan. Foliota pitää olla niin paljon, että saat käännettyä sen kolminkerroin paistinpannun ympärille. Sitten vaan pannu keittimen päälle ja odottamaan... Parikymmentä minuuttia on ollut yleensä aika hyvä, tuoksusta sen tuntee milloin ruoka on valmis. Liekin säätäminen on aika tarkkaa puuhaa ja sen oppii vain kokemuksen kautta.

      Olen kuitenkin takuuvarma siitä, että saat ystäväsi tyytyväiseksi, kun tarjoilet heille rankan vaelluspäivän päätteeksi herkullista, kuumaa, itsetehtyä pizzaa - ja vaikka tilkkanen viiniä tunnelmaa tuomaan!

      Ps. Yhdestä valmistaikinasta saa tehtyä kaksi pizzaa ja täytteiden määrästä riippuen se riittää nippa nappa kolmelle retkeilijälle.

      • ano

        eiköhän me saada tarpeeksi syödä pizzaa täällä kaupungissakin....


    • telkkä

      Onko käytössäsi retkikeitin esim. trangia? Myynnissä on runsaasti erilaisia pussikeittoja yms. Lisää potkua saat aterioihin käyttämällä soijarouhetta. Makua saa kasvisliemitiivisteestä ja jos jaksaa nähdä vaivaa myös valmistamalla omat yrttimausteseokset valmiisiin annospakkauksiin. Jos olet kyllästynyt Muussijauheisiin, kokeile nopeaa cous-cousia. Trangialla valmistuu kätevästi myös puurot. Tee vaellusta varten valmiit annokset hiutaleita suolaa muovipusseihin. Vegaanilettutaikina säilyy retkelläkin! Jauhot ja soijajauhot, suola ja sokeri valmiiksi pussiin ja maastossa lisätään vain vesi. Muista ottaa jotain paistorasvaa johonkin pikku purnukkaan! Itse on Lemmenjoet ja Karhunkierrokset kiertänyt ja powerit on riittäneet! Suosittelen koekokkaamaan kotona ja laatimaan tarkan ruokalistan, niin pitkäkin vaellus sujuu! Kunkin päivän muona vielä valmiiksi erilliseen pakkaukseen niin ei tule yllätyksiä.

    • Retkievästä
    • KukkoUkkoKuopijo

      Kalakukko. Siinäpä säilyvä ja mainio eväs. Itse olen tehnyt lyhyille reissuille valmiiksi nk. jätkänkukkoja eli:

      - laitetaan reissumies leipien väliin savupekonia ja kalaa (muikkuja, kuhafilettä, kirjolohifilettä, tms.), vaikkapa suhteessa 35/65, ripaus suolaa (ja valkopippurikin toimii),
      - kääräistään em. tapaus kaksinkertaisesti folioon ja 180-asteiseen uuniin reiluksi tunniksi.

      Ja eipä siinä muuta. Voi syödä kuumana tai kylmänä. Foliopaketti on hyvä lämmittää myös nuotiolla.

    • Nötköttiä

      Säilykkeet, nötkötti, sardiinit, kanapalat yms. Näistä osaava retkeilijä taikoo aina kurmeeaterian, jos kalaa ei tule.

    • er24t

      Täytettyjä paahtoleipiä lämpöisinä risukeittimellä lämmitettynä.

    • liha-parasta

      Paras ja säilyvä on pekoni. Tikkupekoni reissulla muusin kanssa tai ilman on hyvää ja säilyy kesähelteelläkin kuukauden hyvin repussa avaamattomassa paketissa. Toinen kokeilkaa paistaa metukkaa nuotiolla. On muuten järkyttävän hyvää ja sekin säilyy vaikka kuukauden.

    • Kevytreppu

      Kaikki sellainen, jossa on mahdollisimman paljon energiaa per kilo: suklaa, perunalastut, rasvainen kestomakkara, pähkinävoi, pähkinät (makadamia on energiapitoisinta), makua antamaan kuivattu liha, runkona pasta, kuskus (nopea keittää, ei kuluta polttoainetta), tonnikala öljyssä, ruokaöljyä.

      Hyvin valittuna muonan paino pysyy alle kilossa per päivä, silti kaloreita noin 4000 kcal. Lisäksi lähtöpäivänä voi tankata parilla pitsalla viimeisellä ABC:llä, ja jättää viimeisenä päivän syömättä ja syöksyä taas pitsalle. Sillä säästää taas kilon verran kantamuksen painossa.

    • kala-ukko

      Säilykkeet ja purkkiruuat ovat hyviä, mutta pelti painaa...

    • vakuumikoneet

      Säilyke ruuat voi laittaa vakuumiin kuten minä teen. Ensin purkki pakkaseen (jos juokseva tavaraa)ja kun jäätynyt niin sen jälkeen voi vaikka keiton laittaa vakuumipussiin jos kone on. Vakuumikone on hyvä muutenkin olla sillä voidaan säilöä lähes mitä tahansa. Varmistaa ruuan valmiiksi ja laittaa vakuumiin niin säilyy viikkokausia.

    • Vaeltavahupsu

      Kevytreppu sortuneen taakkansa alle, jos ruokaa pitää olla kilo per päivä ja matkaakin yli viikko.

      Parin päivän keikalla kannan ilolla säilyketölkejä, kestomakkaraa ja keissin kaljaa.

      Pitemmillä reissuilla pitää pohtia jo sitäkin, että vettä ei kannata kantaa. Kaiken pitää olla kuivaa tai kuivattua. Se on näkkäriä, makaroonia, pussimuussia, kauraryynejä ja niin edespäin. Rasvaa, sokeria, kovia karkkeja ja muuta korkean ravintosisällön tavaraa mukaan maun mukaan. Metvurstia tai kuivattua lihaa toki mukaan pienenä herkkuna ja huikapalana, mutta niitäkin vain pieniä määriä.

      Kukaan ei kuole proteiininpuutokseen vaikka söisi kaurapuuroa pari viikkoa putkeen. Hiilihydraatit antavat energiaa, muu on jo luksusta.

      • Kevytreppu

        "Kevytreppu sortuneen taakkansa alle, jos ruokaa pitää olla kilo per päivä ja matkaakin yli viikko."

        Pisin reissu kaksi viikkoa… Ja raskain kuorma oli aikoinaan 48 kg, en sortunut.

        Valitettavasti peruslaskutoiminto kcal/kg jaettuna vaaditavalla kalorimäärällä / päivä antaa tulokseksi sen, että raskaalla retkellä 4000 kcal/päivä ei pääse alle kilon päiväannokseen, jos pääasiallinen energialähde on hiilihydraatit (selvästi alle 4000kcal/kg vaikka söisi paljasta sokeria) kuten näkkäri ja makaroonit. Jos syö todella energiapitoisia eväitä kuten voita ja ruokaöljyä (7000 kcal/kg) tai rasvaisia pähkinöitä ja perunalastuja (5500-6500 kcal/kg), saa painon helposti alle kilon. Rasvat ovat sitäpaitsi 100% kuivattuja, kun niissä ei ole vettä ensinkään.


      • Kevytreppu

        Yhdellä 52 päivän retkellä söin säästeliäästi ja laihduin kilon viikossa. Kilo läskiä vastaa noin 7500 kcal, joten laihdutuksella säästää ruoan painossa noin 2 kiloa viikossa, kolmekin kiloa jos on tapana kantaa hötömuonaa kuten kauraryynejä.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      74
      5338
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      17
      2396
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1917
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      45
      1625
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1571
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1368
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1287
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      7
      1248
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1219
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1183
    Aihe