Millainen olisi oikein hyvä retkimuona perinteisin makkaran lisäksi? Luin juttu jossa ainakin mm.pähkinät,suklaa ja pastat mainittiin. Olisiko muitakin? Pitäisi paljon vaellella niin tarvisi kunnolla energiaa kesällä.
http://www.kookas.fi/articles/read/1171
Hyvä retkiruoka
14
4918
Vastaukset
- retkeilyaddikti
Kivaa vaihtelua perinteisten retkiruokien tilalle saat valmistamalla pizzaa iltatulilla. Tarvitset siihen vain Trangian (tai vastaavan) ja vahvaa alumiinifoliota.
Ensiksi kuitenkin varoitus: pizzan tekeminen on monella tapaa työlästä! Raaka-aineet painavat aika paljon ja niiden säilyvyyteen kanssa pitää olla tarkkana. Kesäkuumalla jauheliha, juustot, tomaatit, kinkkusuikaleet yms. täytteet eivät kovin pitkään rinkassa säily. Talvella taas ongelmana on nestettä sisältävien ruokien jäätyminen.
Pizzapohja tehdään valmistaikinasta. Kaupasta saa valmista jauhetta, johon sekoitetaan vain vesi. Taikina vaivataan kattilassa ja annetaan vähän aikaa nousta. Taikina levitetään Trangian teflonpäällysteiseen paistinpannuun ja siihen päälle täytteet ja mausteet, maun mukaan. Foliota pitää olla niin paljon, että saat käännettyä sen kolminkerroin paistinpannun ympärille. Sitten vaan pannu keittimen päälle ja odottamaan... Parikymmentä minuuttia on ollut yleensä aika hyvä, tuoksusta sen tuntee milloin ruoka on valmis. Liekin säätäminen on aika tarkkaa puuhaa ja sen oppii vain kokemuksen kautta.
Olen kuitenkin takuuvarma siitä, että saat ystäväsi tyytyväiseksi, kun tarjoilet heille rankan vaelluspäivän päätteeksi herkullista, kuumaa, itsetehtyä pizzaa - ja vaikka tilkkanen viiniä tunnelmaa tuomaan!
Ps. Yhdestä valmistaikinasta saa tehtyä kaksi pizzaa ja täytteiden määrästä riippuen se riittää nippa nappa kolmelle retkeilijälle.- ano
eiköhän me saada tarpeeksi syödä pizzaa täällä kaupungissakin....
- telkkä
Onko käytössäsi retkikeitin esim. trangia? Myynnissä on runsaasti erilaisia pussikeittoja yms. Lisää potkua saat aterioihin käyttämällä soijarouhetta. Makua saa kasvisliemitiivisteestä ja jos jaksaa nähdä vaivaa myös valmistamalla omat yrttimausteseokset valmiisiin annospakkauksiin. Jos olet kyllästynyt Muussijauheisiin, kokeile nopeaa cous-cousia. Trangialla valmistuu kätevästi myös puurot. Tee vaellusta varten valmiit annokset hiutaleita suolaa muovipusseihin. Vegaanilettutaikina säilyy retkelläkin! Jauhot ja soijajauhot, suola ja sokeri valmiiksi pussiin ja maastossa lisätään vain vesi. Muista ottaa jotain paistorasvaa johonkin pikku purnukkaan! Itse on Lemmenjoet ja Karhunkierrokset kiertänyt ja powerit on riittäneet! Suosittelen koekokkaamaan kotona ja laatimaan tarkan ruokalistan, niin pitkäkin vaellus sujuu! Kunkin päivän muona vielä valmiiksi erilliseen pakkaukseen niin ei tule yllätyksiä.
- Retkievästä
Retkiruokavinkkejä: http://naitapolkujatallaan.blogspot.fi/2015/10/retkiruokaa.html
- KukkoUkkoKuopijo
Kalakukko. Siinäpä säilyvä ja mainio eväs. Itse olen tehnyt lyhyille reissuille valmiiksi nk. jätkänkukkoja eli:
- laitetaan reissumies leipien väliin savupekonia ja kalaa (muikkuja, kuhafilettä, kirjolohifilettä, tms.), vaikkapa suhteessa 35/65, ripaus suolaa (ja valkopippurikin toimii),
- kääräistään em. tapaus kaksinkertaisesti folioon ja 180-asteiseen uuniin reiluksi tunniksi.
Ja eipä siinä muuta. Voi syödä kuumana tai kylmänä. Foliopaketti on hyvä lämmittää myös nuotiolla. - Nötköttiä
Säilykkeet, nötkötti, sardiinit, kanapalat yms. Näistä osaava retkeilijä taikoo aina kurmeeaterian, jos kalaa ei tule.
- er24t
Täytettyjä paahtoleipiä lämpöisinä risukeittimellä lämmitettynä.
- liha-parasta
Paras ja säilyvä on pekoni. Tikkupekoni reissulla muusin kanssa tai ilman on hyvää ja säilyy kesähelteelläkin kuukauden hyvin repussa avaamattomassa paketissa. Toinen kokeilkaa paistaa metukkaa nuotiolla. On muuten järkyttävän hyvää ja sekin säilyy vaikka kuukauden.
- Kevytreppu
Kaikki sellainen, jossa on mahdollisimman paljon energiaa per kilo: suklaa, perunalastut, rasvainen kestomakkara, pähkinävoi, pähkinät (makadamia on energiapitoisinta), makua antamaan kuivattu liha, runkona pasta, kuskus (nopea keittää, ei kuluta polttoainetta), tonnikala öljyssä, ruokaöljyä.
Hyvin valittuna muonan paino pysyy alle kilossa per päivä, silti kaloreita noin 4000 kcal. Lisäksi lähtöpäivänä voi tankata parilla pitsalla viimeisellä ABC:llä, ja jättää viimeisenä päivän syömättä ja syöksyä taas pitsalle. Sillä säästää taas kilon verran kantamuksen painossa. - kala-ukko
Säilykkeet ja purkkiruuat ovat hyviä, mutta pelti painaa...
- vakuumikoneet
Säilyke ruuat voi laittaa vakuumiin kuten minä teen. Ensin purkki pakkaseen (jos juokseva tavaraa)ja kun jäätynyt niin sen jälkeen voi vaikka keiton laittaa vakuumipussiin jos kone on. Vakuumikone on hyvä muutenkin olla sillä voidaan säilöä lähes mitä tahansa. Varmistaa ruuan valmiiksi ja laittaa vakuumiin niin säilyy viikkokausia.
- Vaeltavahupsu
Kevytreppu sortuneen taakkansa alle, jos ruokaa pitää olla kilo per päivä ja matkaakin yli viikko.
Parin päivän keikalla kannan ilolla säilyketölkejä, kestomakkaraa ja keissin kaljaa.
Pitemmillä reissuilla pitää pohtia jo sitäkin, että vettä ei kannata kantaa. Kaiken pitää olla kuivaa tai kuivattua. Se on näkkäriä, makaroonia, pussimuussia, kauraryynejä ja niin edespäin. Rasvaa, sokeria, kovia karkkeja ja muuta korkean ravintosisällön tavaraa mukaan maun mukaan. Metvurstia tai kuivattua lihaa toki mukaan pienenä herkkuna ja huikapalana, mutta niitäkin vain pieniä määriä.
Kukaan ei kuole proteiininpuutokseen vaikka söisi kaurapuuroa pari viikkoa putkeen. Hiilihydraatit antavat energiaa, muu on jo luksusta.- Kevytreppu
"Kevytreppu sortuneen taakkansa alle, jos ruokaa pitää olla kilo per päivä ja matkaakin yli viikko."
Pisin reissu kaksi viikkoa… Ja raskain kuorma oli aikoinaan 48 kg, en sortunut.
Valitettavasti peruslaskutoiminto kcal/kg jaettuna vaaditavalla kalorimäärällä / päivä antaa tulokseksi sen, että raskaalla retkellä 4000 kcal/päivä ei pääse alle kilon päiväannokseen, jos pääasiallinen energialähde on hiilihydraatit (selvästi alle 4000kcal/kg vaikka söisi paljasta sokeria) kuten näkkäri ja makaroonit. Jos syö todella energiapitoisia eväitä kuten voita ja ruokaöljyä (7000 kcal/kg) tai rasvaisia pähkinöitä ja perunalastuja (5500-6500 kcal/kg), saa painon helposti alle kilon. Rasvat ovat sitäpaitsi 100% kuivattuja, kun niissä ei ole vettä ensinkään. - Kevytreppu
Yhdellä 52 päivän retkellä söin säästeliäästi ja laihduin kilon viikossa. Kilo läskiä vastaa noin 7500 kcal, joten laihdutuksella säästää ruoan painossa noin 2 kiloa viikossa, kolmekin kiloa jos on tapana kantaa hötömuonaa kuten kauraryynejä.
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille
Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?1581381Heikki Silvennoinen ( Kummeli)
Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on491205Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos
Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä241149Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?
Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?2111080- 1261051
Hyvää huomenta 18. luukku
Hyvää keskiviikkoa. Vielä pari päivää ja sitten on talvipäivänseisokki. 🎄🌌❄️😊❤️223984Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?
Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk307957- 42929
- 72895
- 73869