Pienen lapsen

käytöksestä

Poikani on 1v3kk ikäinen, ja olen ollut oikeastaan aina huolissaan hänen käytöksestään. Poika oli pienempänä hyvin itkuinen, saattoi itkeä 6 tuntia päivässä, viihtyi vaan kun kantoi ympäriinsä sylissä, eli en voinut edes istua poika sylissä kun heti alkoi huuto. Yöt olivat ihan samaa. Diagnosoitiin maitoallergia, ja erityiskorvike auttoi vähän itkuun. Poika ei ole koskaan suostunut olemaan yhtään yksin, eli on esim. vessassakin mukana tai huutaa oven takana.

Nykyään ei ole juuri helpompaa kuin vauva-aikana. Poika touhuaa jatkuvasti, mutta ei ole kiinnostunut yhtään leluistaan, vaan tekee kaikkea muuta, juoksee ympäriinsä päin seiniä, kiipeilee, hakkaa tavaroita lattiaan, repii verhot ikkunoista, puree ja repii kaikkea esim. kukkia, huonekaluja, johtoja, äitiä. Kaatuilee ja putoilee paljon, mutta ei yleensä silloin juuri itke. Itkee tosi paljon kiukusta, silloin kun ei saa mitä haluaisi tai jotain kielletään, eli lähes aina. Heittäytyy lattialle selälleen, potkii jaloillaan ja hakkaa päätä lattiaan. Jos yrittää lohduttaa, puree tai menee hysteerisemmäksi. Muutenkin hakkaa päätään lähes jatkuvasti seiniin, lattiaan, huonekaluihin, äitiin ym.

Pukeminen on tuskaa, huutaa täyttä kurkkua, potkii ja puree. Syöminen samoin, heittelee myös ruokaa ympäriinsä. Yöllä herää n. 3-8 kertaa, syö vieläkin yöllä n. 1-3 kertaa. Voi välillä huutaa yöllä montakin tuntia yhteen menoon.

Neuvolassa eivät ota mitään kantaa mihinkään, voivotellaan vaan. Luulin jossain vaiheessa että tämä on normaalia vauvan/taaperon käytöstä, mutta kun olen nyt nähnyt muutamia muita vauvoja, heidän käytöksensä on aivan erilaista kuin meidän pojan!

Ovatkohan nämä esim. adhd:n oireita, vai mistä voi olla kyse? Mihin tahoon voin olla yhteydessä, kun neuvolassa vaan vähätellään?! Kuinka teidän adhd lapsenne ovat vauvana oireilleet? En vaan enää jaksa tätä, jostain pitäisi saada apua!

3

1090

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nyt...

      heti adhd:ta mieti. Kaikki outo käytös ei heti johdu jostain sairaudesta. Kuvailemasi "oireet" muistuttivat kovasti poikaani saman ikäisenä. Ja on aivan normaalia, että tuon ikäinen itkee jos äiti menee wc:hen tai muualle. Kutsutaan eroahdistukseksi ja se kuuluu tuohon ikävaiheeseen. Menee ohi. Ja muutoinkin oireilu kuulosti vain tavallista temperamenttiseltä lapselta. Ja usein syy on vanhemman käytöksessä tai siten, että vanhemman on syytä miettiä kuinka itse toimii. Ja joo, eise helpotakaan. Muuttaa vaan muotoaan noi uhma jutut. Poikani nyt reilu 3 v. ja rankkaa on ollu ja jatkuu vaan. Mutta kuitenkin ihan normilapsi on. Itsekin aattelin jossain vaiheessa, että onko adhd, mutta on vain tavallista vilkkaampi lapsi. Toki lapseni ei loukkaile itseään pahemmin, vaikka jumalattomasti touhuu kaikkea. Toki kyseessä voi olla jokin sairaus sinun kohdallasi ja jos joku kyseessä on, niin kuulostaa lähinnä autistiselta käytökseltä. Kokeileppa kun lapsesi saa raivari, että matkit häntä niissää toiminnoissa mitä hän raivarin aikana tekee. Esim. jos heittää leluja ja tavaroita heitä samanlailla. Katso josko niin saisitte kommunikaatiokatkonne helpommaksi.

    • Moomin_82

      Muistaakseni yksi adhd:n oireista oli itseen kohdistuva väkivalta...

    • Missu1403

      Meillä poika nyt 1v.3kk, tekee juurikin ihan samaa, eli ei leiki leluilla, kiipeilee "itsetuhoisesti" sohvilla, repii verhoja, hakkaa ja puree tavaroita sekä sisaruksia ja äitiä, ja on koko ajan touhupäällä, ei hetkeäkään paikallaan. Kaatuilee kuin itsestään kävelee takaperin seiniä päin ja koko ajan riesana. Pukeminen on yhtä tuskaa, mutta kun pihalle pääsee juoksee siellä innoissaan kuin päätön kana. Joutuu koko ajan olemaan suojelemassa tai kuuntelemassa huutoa ja lattiaan hakkaamista eikä lohtua kannata edes yrittää tarjota koska silloin vasta "riemu repeää." Meillä epäilynä kala-herne kananmuna allergia. Poika ei nuku öisin, kitisee vähän väliä ja huutaa/itkee ainoastaan jos ei saa tahtoaan läpi/kiukusta. Huutaa vessan oven takana ja aina perääni jos johonkin yritän lähteä, rauhoittuu kylläkin jonkin ajan kuluttua mutta yleensä istuu isin sylissä siihen asti kunnes äiti palaa kotiin.

      Hän on siis meidän kolmas lapsi. Itse olen tähän ratkaisuun päätynyt, että kyse on suuresta tempperamentista ja eroahdistuksesta ja syy miksi olen tähän tulokseen tullut on se että meidän esikoinen, nyt jo ekaluokkalainen on diagnosoitu ad/hd (monimuotoiset neurologiset kehityksen viivästymät , karkea-ja hienomotoriikan vaikeudet. tarkkaavaisuus sekä keskittymiskyvyn häiriöt) Esikoinen oli vauvana lähinnä rauhallinen/apaattinen hymyilijä, ei oikeastaan koskaan itkenyt ellei todella ollut hätä, käytöshäiriöt ilmaantuivat vasta kolmen ikävuoden jälkeen siihen asti esikoinen oli hyvin helppo ja rauhallinen lapsi. Samoin on tuttava perheellä että heidän ad/hd lapsensa käytöshäiriöt alkoivat vasta kolmen ikäisenä.

      Kyllä joutuu sanomaan että jaksaminen on todella kortilla, kun ei pienintä saa lainkaan kuriin, hokee EI-sanaakin mielenosoituksellisesti takaisin kun jostain kieltää. Mutta ei hän oikeasti edes ymmärrä miksi niin tekee/käyttäytyy. Huoli itsellä vain on keskimmäisestä(tyttärestä) hän kun jää näiden kahden ongelmapojan jalkoihin kun huomiota ja aikaa ei yksinkertaisesti jää tytölle.
      Itse olen yrittänyt paikata nuorimman riehuamista rauhoittamalla illan kahdestaan leikille, meillä on sellainen palikkapallo johon laitetaan erimuotoisia palikoita oikeisiin lokosiin, sillä olen saanut poikaa ainakin iltasella rauhoittumaan paikalleen ennen nukkumaan menoa pitkäksikin aikaa. Mutta huomio on oltava koko ajan lapsessa tai hän lähtee taas riehumaan sohville.
      Jos haluat enemmän jakaa ajatuksia kanssani niin laita tänne viestiä niin vauhdetaan s-postiosoitteet=)
      Jaksamista sinulle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      67
      2914
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      412
      2812
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      99
      2247
    4. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      87
      2014
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      73
      1904
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      11
      1834
    7. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      7
      1830
    8. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      151
      1785
    9. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1613
    10. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      6
      1602
    Aihe