Mitä tapahtuu jos varaajasta kytkee sähköt pois?

Rince

Eli jos lämminvesivaraaja on täynnä lämmintä vettä kun lähden lomalle, joten sähköä säästääkseni vedän töpselin seinästä. Viiletessään vesi kutistuu, joten varaajassa paine laskee. Eihän sinne kuitenkaan mitään alipainetta synny? Ottaako varaaja sisään lisää vettä sen 'kutistuneen' tilalle? Entä jos olen myös sulkenut kylmän veden tulon taloon?


Hieman asian vierestä: lämpölaajenemisen takia ylipaineventtiili ruikkii joka päivä hieman vettä ulos varaajasta. Eikö tuo ole hieman turhaa? Miksi varaaja ei voisi jättää säiliötä täyttämättä ihan piripintaan, jotta vedellä olisi laajenemisvaraa? (varaajassa on 10 barin ylipaineventtiili)

Kolmas tyhmä kysymys: kyllä kai lämmintä vettä saa myös sähkökatkon aikana? Ymmärtääkseni lämmin vesi tulee ulos vesijohtoverkon varaajaan kehittämällä paineella, eli veden tulo ei lopu (se vain kylmenee) niin kauan kuin vesijohtoverkossa on painetta? Ja senkin jälkeen (jos esim suljen kylmän veden tulon) varaajasta valuisi vettä painovoimaisesti?

(HUOM: kuten varmaan arvasitte, olen vasta muuttamassa taloon jossa on varaaja, en ole aikaisemmin ollut sellaisten kanssa tekemisissä)

13

21370

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kommentti

      Tuo lämpölaajeneminen on normaalia, toi määrä riippuu varmaan jonkin verran varaajan koosta, mutta kumminkin se kuuluu asiaan.

      Lämmintä vettä saa varaajasta niinkauan kun siellä sitä piisaa. Nykyään semmonen varastotuotekoko eli 300 ltr varaaja riittää pienen perheen vuorokauden lämpimän veden tarpeeseen vaikka sitä lämmitettäisiin vain yösähköllä.

      Jos ajatellaan että lämminvesivaraaja on päällä esim. viikon lomareissun niin sen käyttämä energian kulutus vastaa luultavasti 40-100w hehkulamppua tuona aikana (tämä on mutua), kun se pitää veden lämpimänä eikä vettä kulu, kuin toi pieni määrä ylivuotoputken kautta. Tuolloin ei saa sulkea kylmäveden tuloa! (Energian kulutus(8-17kwh))
      Jos sammutat lämminvesivaraajan ja kytket sen päälle kun tule lomilta niin tarvitset 15-20kwh veden uudelleen lämmittämiseen.
      Eli sammuta se lämminvesivaraaja vasta 2 vkon loman takia. Talviaikana se on hyvä sähköpatteri, jos on sopivassa tilassa vaikka olisit lomilla ja lämmitys suorasähköllä.
      Tähän voi joku asiaan perehtynyt kommentoida, onko oikeanlaisia energian kulutuksia.

      • Rince

        tiedän että varaajan lämpimänä pitäminen ei mitenkään voi säästää sähköä verrattuna siihen että antaisi veden kylmetä ja sitten lämmittäisi sen uudestaan...


      • Muuan2

        Eihän se varaaja mikään pumppu ole. Vakuutusyhtiökin nykyään vaativat vedentulon sulkemista pitkähkön poissaolon ajaksi.
        Itse suljen vedentulon mökkiviikonlopuiksi yms. Varaajassa pidän sähköt päällä.


      • Anonyymi

        Mökilläni on Jäspin 100 l varaaja ja jos sammutan virrat siitä ja vaikka viikon päästä menen uudelleen, kestää veden lämmitys kuumaksi n. 1 tunti ja kuluttaa 3 kw eli jos varaaja on päällä koko ajan ja kuluttaa 40 w tunnissa x 24 x 5 päivää on 4,8 kw eli 1,8 kw enemmän kuin sammuttaa varaajan.


    • menee sanoo monttööri

      "Eli jos lämminvesivaraaja on täynnä lämmintä vettä kun lähden lomalle, joten sähköä säästääkseni vedän töpselin seinästä. Viiletessään vesi kutistuu, joten varaajassa paine laskee. Eihän sinne kuitenkaan mitään alipainetta synny? Ottaako varaaja sisään lisää vettä sen 'kutistuneen' tilalle? Entä jos olen myös sulkenut kylmän veden tulon taloon?"
      -imee, takaiskuventtiili päästää lisävettä varaajaan. Jos suljet kylmän veden ei ime.

      "Hieman asian vierestä: lämpölaajenemisen takia ylipaineventtiili ruikkii joka päivä hieman vettä ulos varaajasta. Eikö tuo ole hieman turhaa? Miksi varaaja ei voisi jättää säiliötä täyttämättä ihan piripintaan, jotta vedellä olisi laajenemisvaraa? (varaajassa on 10 barin ylipaineventtiili)"
      -On siellä laajenemisvaraa, mutta nousee se ilmakuplan painekin. Varoventtiili tehdään varoiksi vähän turhankin herkäksi.

      "Kolmas tyhmä kysymys: kyllä kai lämmintä vettä saa myös sähkökatkon aikana? Ymmärtääkseni lämmin vesi tulee ulos vesijohtoverkon varaajaan kehittämällä paineella, eli veden tulo ei lopu (se vain kylmenee) niin kauan kuin vesijohtoverkossa on painetta? Ja senkin jälkeen (jos esim suljen kylmän veden tulon) varaajasta valuisi vettä painovoimaisesti?"
      -juu. tulee vettä ilman sähköäkin, muttei kauaa jos ei tule kylmää tilalle.


      (HUOM: kuten varmaan arvasitte, olen vasta muuttamassa taloon jossa on varaaja, en ole aikaisemmin ollut sellaisten kanssa tekemisissä)

    • "Kylmäverinen"

      Karkeastihhan tilanne on se, että energia ei katoa. Esim perus hehkulamppusi käyttämästä energiasta n.98% ei valaise, vaan lämmittää. Karkeasti sama pätee ihan kaikkeen. Jos talosi sähkömittari pyörii, ja laite on talosi sisällä, on tämä "ylimääräinen" energian kulutus (hukkaenergia?) käytännössä vain suoraa sähkölämmitystä. Eli jos talossasi on normi päiväsähkö ja suora sähkölämmitys, jonka kulut maksat itse, on periaatteessa melko sama käytätkö lämmittämiseen pattereita vai hehkulamppuja :)

      Vesivaraaja toimii samoin. Vaikka eristeen tehtävä on pitää vaippa niin viileänä, ettet polta siinä näppejäsi, luovuttaa se silti ylimääräistä energiaa lämpönä ympäristöönsä. Se kuinka vähän se sitä luovuttaa on kaikki varaajan hyvää laatua. :)

      Asiaan rakennusteknisestä erikoispuolesta mainittakoon sen verran, että on esim. kiellettyä, kerätä käyttövedestäsi lämpöenergia talteen ja syöttää jätevetenä putkistoon lähes nolla-asteista vettä (asian kanssa lähemmin paininut henkilö olisi tarjonnut putkistoon n. 2 asteista vettä. Tämä oli liian kylmää). Tämä siitä syystä, että tämä saattaisi johtaa putkien jäätymiseen. Vesiyhtiöt siis pitävät putket siihen suuntaan sulina meidän kuluttajien kustannuksellamme. Reilua :)

      • --- II ---

        ..kun vähän lähemmin ajattelen, niin eivätpä hekään jääkuutioita meille lähettele :)

        Olisi ihan hauska tietää mikä on saapuvan vesijohtoveden peruslämpötila. Jos jollakulla on tietoa niin kuulisin mielelläni.


    • Rince

      Eli kun lähden lomalle otan siis varaajasta sähköt pois ja suljen kylmänveden pääsulun.

      • ajattelit

        hoitaa legionellariskin?


      • siellä lomalla
        ajattelit kirjoitti:

        hoitaa legionellariskin?

        tuskin se enää kotona iskee kun etelässä juo runsaasti vettä.


      • Rince
        ajattelit kirjoitti:

        hoitaa legionellariskin?

        1) Juon vain kylmää vettä.
        2) Vältän lämpimän veden käyttöä kunnes varaaja on lämmennyt tarpeeksi. Tietääkseni legionellat eivät tuota myrkkyjä, joten vaikka vedessä olisi bakteereja niin riittää kun veden lämmittää 60-asteiseksi ennen käyttöä.
        3) Mistä ne legionellat sinne varaajaan tulevat? Siellä ei pitäisi olla yhtään elävää legionellaa kun sammutan varaajan, eikä niitä synny tyhjästä. Jos kylmävesihana on suljettu, niin varaajaan ei tule uutta vettä loman aikana.


    • energialaitos

      oli vaan, että Rince lähtee lomalle. Mies on menossa etelään ja säästää nyt ehkä muutaman euron ottamalla virrat pois varaajasta jos siis säästää.

      • muutamia juttuja,..

        Tonttivesi yleensä vaihtelee välillä 5-11 astetta ja jos suljet kylmänveden,siis vesimittarista tai sulkuventtiilistä ennen varaajaa,ei tule painovoimaisesti kuumaa vettä,koska lämmin vesi tulee sekoitusventtiilille varaajan yläosasta putkea pitkin.Siis varaajaan tarvii tulla kylmää vettä tilalle,jotta siellä on painetta ja saadaan kuumaa vettä hanoista.Kylmä vesi tulee varaajan alaosaan ja kuuma otetaan tietysti varaajan yläosasta "putkea" pitkin.Jos sinulla varoventtiili tiputtaa,varaaja kun lämpiää ja vesitilavuus kasvaa ja paine,näin tapahtuu.Mutta sinulla mahdollisesti liian suuri paine verkostossa,eli onko jotakin 6.5-8 bar?? Onko sinulla paineenalennusventtiili vesimittarin yhteydessä,se erittäin tarpeellinen varaaja jos talossa ja haluaa muutenkin merkittävästi säästää vettä ja putkistoja paineiskuilta.Jos sinulla kaupunkin vesipaine,eli jotakin 8 bar tietämissä,se yleinen syy varoventtiilin tiputtamiseen,eli hyvä paine verkostossa 4.5-6.5 bar,säästyy vettä ja hyväksi putkistoille,ainakin jos on kuparista tehty putket.Ja painetta varaajaan ei tule liiaksi sen lämmetessä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8346
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2545
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2263
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1936
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1664
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1499
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1452
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1389
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1272
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe