Historianopettajaksi aikova

Rasmus79

Hei,

olen 28-vuotias FM (historia pääaineena) ja olen muutaman vuoden tehnyt opettajansijaisuuksia, nyt ajattelin hakea syksyllä alkavaan aineopettajakoulutukseen. Tämän jälkeen olen pätevä opettaja ylä-asteelle ja lukioon.

Minulla olisi kuitenkin kaksi kysymystä.

1) Mikä on työtilanne historianopettajilla? Onko monta hakijaa/avoint paikkaa? Entä mikä on tulevaisuuden näkymä?

2) Millaisen palkan kannattaa vaatia jos ja kun saa viran?

Kiitos asiallisista vastauksista.

21

10343

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vaatimaan mitään

      Kyllä se palkka tulee ihan taulukon mukaan...

      • Rasmus79

        ...kysytäänkö sitten, että paljonko se palkka on taulukon mukaan?


      • peruspalkka
        Rasmus79 kirjoitti:

        ...kysytäänkö sitten, että paljonko se palkka on taulukon mukaan?

        on 2376,51 (I kalleusluokka) ilman mitään lisiä tai ylitunteja


      • hgergererger

        kannattaa tsekata netistä itse kun on tosi vanha ketju noussut näinkin ylös taas


    • ETJ

      Mielestäni historianopettajien työtilanne on ollut jo jonkin aikaa melkoisen heikko, enkä usko työllisyyden paranevan ihan lähiaikoina.

      Hakijoita on melkoisen paljon paikkaa kohti, karkeasti arvioiden n. 15-50 välillä. Monasti jo haastatteluun pääsy on kesän kohokohta!:)

      • alakanttiin

        Koulussani ( Itä-Suomi ) avointa paikkaa haki viime keväänä
        71 pätevää!!


      • vaikuttaa
        alakanttiin kirjoitti:

        Koulussani ( Itä-Suomi ) avointa paikkaa haki viime keväänä
        71 pätevää!!

        Luulisin, että historian lisäksi tulisi olla jokin vetävä/eksoottinen/harvinainen sivuaine, että tulisi huomatuksi noin isossa porukassa. Opinto-ohjaajissa näyttää olevan liikkeellä paljon epäpäteviä - sehän sivuaisi jossain määrin yhteiskuntaoppiakin.

        Ja täällä pääkaupunkiseudulla on hakijoita luonnollisesti samaa luokkaa, kuin mitä edellä mainittiin.


      • ETJ
        alakanttiin kirjoitti:

        Koulussani ( Itä-Suomi ) avointa paikkaa haki viime keväänä
        71 pätevää!!

        Toki yksittäistapauksia on, jossa mennään reilusti päälle 50. Muistelen viime kevään osalta, että ennätys oli lähes 100 hakijaa pääkaupunkiseudun kouluun.

        Katselin hieman viime kevään ja kesän hakemuksia, ja laskeskelin hakijamääriä. Kaikissa valintapäätöksissä ei näkynyt hakijamääriä tai jos näkyi nin ei ollut mainintaa pätevistä. Kuitenkin 27 hakemuksessa oli tietoa ja tässä hyvin rajattu tilasto, mutta kenties suuntaa näyttävä:

        alle 10hakijaa = 1 paikassa
        11-14=7
        25-49=13
        yli 50hakijaa = 6 paikassa

        Paljon vaikuttaa millainen aineyhdistelmä on kyseessä. Pelkään historian ja yhteiskuntaopin virkaan tuntuu hakijoita riittävän lähempänä 50 kuin 10. Harvinaisin aineyhdistelmä hakijamäärän perusteella oli historian, yhteiskuntaopin ja uskonnon virka vain 4 pätevää hakijaa.

        Monissa papereissa vilahteli samoja jo tutuksi tulleita hakijoita. Itsekin kuulun siihen joka keväiseen joukkoon, mutta 2 vuotta valmistumisen jälkeen on aina syksyksi löytynyt töitä historian alalta, joten ei se nyt ihan toivotonta ole.

        Ensimmäisenä vuonna saattaa olla vähän nihkeetä päästä haastatteluun, kun painottavat sitä työkokemusta jos ei nyt opiskelun lomassa onnekkaasti ole tehnyt sijaisuuksia. Ensimmäisenä vuonna pääsin vain yhteen haastatteluun ja olin onnekas kun kerralla tärppäsi. Toisena vuonna runsaasta 60 hakemuksesta haastattelupyyntö kolahti 8 paikkaan ja pääsin valitsemaan kahden tuntiopettajuuden väliltä.


      • Yhdistelmistä
        vaikuttaa kirjoitti:

        Luulisin, että historian lisäksi tulisi olla jokin vetävä/eksoottinen/harvinainen sivuaine, että tulisi huomatuksi noin isossa porukassa. Opinto-ohjaajissa näyttää olevan liikkeellä paljon epäpäteviä - sehän sivuaisi jossain määrin yhteiskuntaoppiakin.

        Ja täällä pääkaupunkiseudulla on hakijoita luonnollisesti samaa luokkaa, kuin mitä edellä mainittiin.

        Samaa mieltä ja hakijoiden määrä näkyy suoraan opettajien laadussa.

        Itselläni oli yhteensä viisi eri historian opettajaa peruskoulun ja lukion aikana. Kaikki heistä olivat erittäin päteviä. Mitä opinto-ohjaajiin tulee, tilanne on aivan toisenlainen. Kaksi kolmesta minulle opinto-ohjaajana toimineista eivät olleet päteviä ja tämä ei todellakaan ollut vain minun kantani.


    • ^__^

      Jos pyrkii historian opettajaksi monen muun hakian kanssa, niin eikö sitä helpottaisi jos voisi opettaa myös jotain muuta ainetta? Kuten esim. yläkoulussa vaikkapa jotain erikoisempaa kieltä kuten Ranskaa?
      Pitääkö muuten historian opettajan aina yläkoulussa opettaa myös uskontoa ja yhteiskuntaoppia, vai ovatko ne vapaavalintaisia? Tosin jos opettaisi myös niitä niin sehän olisi vain etu työpaikan saantia ajatellen, eikö niin?:))
      Palkka on opettajalla aika kova, kun vertaa joihinkin muihin ammatteihin.

      • ajsdfasi

        Ranskasta mitään hyötyä historianopelle ole kuin ei niitä kielten tunteja valinnaisissa kielissä ole kieltenopettajillekaan. Enkä tollaisella yhdistelmällä ole ikinä nähnyt mitään paikkaa olevan auki missään.


    • opex

      Historianopettajien työllisyystilanne on todella heikko. Varmaan heikoin opetusalalla.

      Virkaa on aivan turha haaveilla saavansa heti valmistumisen jälkeen. Virkoihin tulee pääkaupunkiseudulla tyypillisesti ainakin 80 hakemusta, ja viran sitten yleensä saa se, joka on koulussa jo valmiiksi tuntiopettajana.

      Onnellinen saa olla, jos ylipäänsä pääsee omaa ainettaan opettamaan. Varaudu olemaan vuosia sijaisena ja heittopussina. Tai hommaa jonkin muunkin aineen opettajan pätevyys.

      • Umpahpah

        Päinvastoin! Viran saa se joka sitä vaan viitsii hakea. Samoin on tuntiopettajuuksien. Hakijoita on aina vain yksi, joten työllisyystilanne on paras. Ei mitään kilpailua, ei mitään julkisuutta. Pitää olla hyvät suhteet ja oikea puoluekortti taskussa sekä pääomaa. Kyllä se siitä sitten ura urkenee. Lieneeköhän tuo ketjun aloittaja joko a provo-petteri tai b joku jolla on jo selvä paikka sovittuna jonkun puoluetoverin tai maamiesseuran sukulaisen toimesta?


    • virkaintoinen

      Itse olen hakenut virkoja Etelä-Suomessa. Hyviin kouluihin saattaa olla yli 200 hakemusta ja joka paikkaan yli 50. Keskimäärin ehkä 80-120.. Virat menevät yleensä sille, joka on talossa tuttua. Jos haastetteluun kutsutaan kuusi henkilöä. on heistä viisi miestä...

      Työllistäväksi sivuaineeksi, joskin työlääksi, suosittelen äidinkieltä.

      Opinto-ohjaajien virkoihin ei ole tunkua, mutta koulutukseen ei ole erityisen helppoa päästä, Lähes jokaisen opon taustakoulutus on hissanope. Opot ovat vuosityöajassa eikä ylitunteja ole. Palkka jää usein peruspalkkaan ja palveluslisiin.

      Että suosittelen miettimään vielä - tai menemään suoraan sinne opo-koulutukseen.

    • Herra Setä

      Onhan historian ja yhteiskuntatieteitten opinnoista paljon muitakin ammattialoja mahdollista kokeilla: puolueet, järjestöt, yritykset, kunnat, museot, kansainväliset järjestöt. Perusta firma, joka tekee tilaustyönä historiikkeja vaikkapa firmoille ja järjestöille. Takuulla lyö paremmin leiville kuin opettaminen lapsille ja nuorille, joita ei historia kiinnosta paljoa ruotsin kiinnostusta enempää. Jos nyt välttämättä opettajaksi haluat, kokeile opettamista ulkomailla.

    • h66

      ÄLÄ OLE VARMA, ETTÄ historianopettajana saat töitä. Jokaiseen syrjäisenkin kunnan ( esim. Lapin Savukoski oli 14 maisteria) on todella paljon hakijoita. Ouluun ja sen lähikuntiin jopa 100, samoin Lahteen ja Jyväskylään. Joukossa on myös historian tohtoreita. Nyt kun suuri ikäluokka on eläköitynyt, ja virat alkaa olla täytetty, nämä valitut pysyvät virassaan seuraavat 30 vuotta. --- Joten työtilanne ei ainakaan parane.
      Voihan sitä tuurilla historian opettaja ryhtyä politikoksi .... ym. .. ym.. toimittajaksi.

      • Uskotaanuskotaan

        Juu, juu. Kyllä on jo tullut harvinaisen selväksi, että monet toivovat mielummin ihmisistä poliitikkoja, naispresidenttejä yms. kuin historian opettajia;)

        Muistutan kuitenkin, että kaikista ei ole eikä tule noin vain poliitikkoja saati kansanedustajia. Siihen vaaditaan kansan tuki, ainakin demokraattisissa maissa. Lisäksi poliitikon ammatti on hyvin julkinen ja voi joutua vaikka minkälaiseen suuriin skandaaleihin ja kiristyksen uhriksi tai vaikkapa murhatuksi. Kaiken kaikkiaan omalla tavallaan vaarallinen ammatti.

        Lisäksi 30-100 hakijaa yhtä työpaikkaa kohden on vähän kun vertaa vaikkapa toimistomaailmaan, jossa ainakin viimeiset 8 vuotta jokaiseen työpaikkaan normaalisti on ollut sellaiset 100-300 hakijaa vähintään, kesäisin yli 1000 hakijaa ja aina työpaikat ovat lyhyitä määräaikaisuuksia millä ei elä pidemmän päälle.


      • Turhake88

        Ainakin pk-seudulla opettajiaja kk-tutkinnon suorittaneitaon ihan järjettömät määrät.


    • etSaaTöitä

      ei löydy historian opettajille töitä. yksi sellainen ammatti taas, jossa valmistuu kummaltakin puolen työttömäksi. en ymmmärrä miksi pitää kouluttaa tällaisia määriä historijoitsijoita ja opettajia, kun edellisellikään sukupolville(!) ei ole töitä tarjolla. voit olla varma, että sitä yhtä historian paikkaa hakee parisataa muutakin.

      • Kusynpähänvaan

        On niiitä paljon muitakin työttömiä. On työttömiä matematiikan ja biologian opettajia, on työttömiä insinöörejä, biologeja, juristeja, kauppatieteen maistereita, toimittajia, muita viestintä&tv-alan ihmisiä, lähihoitajia, asiakaspalvelijoita, koulunkäynninohjaajia, lastenhoitajia, myyjiä, vartijoita, poliiseja, puolustusvoimien henkilöstöä, lentäjiä, palkanlaskijoita, kirjanpitäjiä, yleissihteereitä, johdon sihteereitä, konsultteja, malleja, kirjanpitäjiä, kirjastovirkailijoita, kirjastonhoitajia, seppiä, matkailualan virkailijoita, näyttelijöitä, siivoojia, siivousalan esimiehiä&päälliköitä, tekstiilialan ihmisiä, lentoemoja, stuertteja, tarjoilijoita, taksikuskeja, yrittäjiä, urheilijoita, kiinteistövälittäjiä jne. jne. Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka paljon. Miksi et kirjoita näistä muista ammateista välillä? Aina saa kuulla kuinka historian opettajille ei ole töitä, vaikka todellisuudessa on monen monta muutakin ammattia, joissa on työttömyyttä paljon tai runsaasti.


      • Itse-eri-ammattialallaIT
        Kusynpähänvaan kirjoitti:

        On niiitä paljon muitakin työttömiä. On työttömiä matematiikan ja biologian opettajia, on työttömiä insinöörejä, biologeja, juristeja, kauppatieteen maistereita, toimittajia, muita viestintä&tv-alan ihmisiä, lähihoitajia, asiakaspalvelijoita, koulunkäynninohjaajia, lastenhoitajia, myyjiä, vartijoita, poliiseja, puolustusvoimien henkilöstöä, lentäjiä, palkanlaskijoita, kirjanpitäjiä, yleissihteereitä, johdon sihteereitä, konsultteja, malleja, kirjanpitäjiä, kirjastovirkailijoita, kirjastonhoitajia, seppiä, matkailualan virkailijoita, näyttelijöitä, siivoojia, siivousalan esimiehiä&päälliköitä, tekstiilialan ihmisiä, lentoemoja, stuertteja, tarjoilijoita, taksikuskeja, yrittäjiä, urheilijoita, kiinteistövälittäjiä jne. jne. Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka paljon. Miksi et kirjoita näistä muista ammateista välillä? Aina saa kuulla kuinka historian opettajille ei ole töitä, vaikka todellisuudessa on monen monta muutakin ammattia, joissa on työttömyyttä paljon tai runsaasti.

        WTF?
        Tämä keskustelualue on varattu opetustyölle.
        Sitä läheltä liippaa tietyn aineiden opettajien työllisyystilanne.
        Älä ala kirjoittamaan muiden ammattien ongelmista tälle keskustelualueelle.
        Yleensä en kirjoita kommentteja oman ammattialani ulkopuolisiin keskusteluihin, mutta nyt oli pakko ottaa kantaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      134
      5345
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3327
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1867
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1830
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1685
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      72
      1542
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1435
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1326
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1317
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      20
      1288
    Aihe