Opettaja syrjii ammattikorkeassa

Opettajan silmätikku

Eilen matematiikan tunnilla ammattikorkeakoulussa kävi sellainen tapaus kohdallani, että opettaja rankaisi minua kesken oppitunnin. Opettaja käski minun mennä luokan takakulmasta eturiviin eroon kauas eroon muista oppilaista. Katsomaan kokoajan eteenpäin joko seuraamaa opetusta taululta tai laskea yksin.

Noin puolet tunnista laskimme harjoitustehtäviä ja minulla oli vaikeuksia tehtävien kanssa. Päätin kysyä takana olevilta oppilailta neuvoa ensimmäisestä tehtävästä, jota en osannut. Opettaja kielsi minua välittömästi kysymästä toisilta oppilailta ja käski kääntyä eteenpäin ja olla hiljaa.

Jouduin siis olemaan yksin eristettynä muista ja enkä saanut puhua. Enkä edes tiennyt mistä minua rangaistiin. Olin vielä ainut oppilas, jota kohdeltiin näin.

Samaan aikaan luokassa muut oppilaat keskustelivat avoimesti tehtävistä ja muista asioista. Minua opettaja tarkkaili jatkuvasti ja puuttui tiukkaan sävyyn jokaiseen opettajan sanaa uhmaaviin liikkeisiin.

Tähän asti tunneillamme on muodostuneet opiskeluryhmiä, joissa pohdiskelemme asioita yhdessä. Mutta nyt opettaja eristi minut muista ja joudun pohtimaan asioita yksin muiden nauttiessa ryhmätyön ilosta.

Opettaja lisäsi tunnin lopussa, että näin tullaan jatkossakin menettelemään, että olen eristettynä muista.

Haluaisinkin tietää, että ylittikö opettaja tässä tilanteessa valtuutensa rangaistessaan minua? Ja saako opettaja yleensä rangaista?

10

1363

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Peiliin katsoja

      Viimeksi olen ylä-asteella tuollaiseen tilanteeseen törmännyt.

      Sinänsä, onhan opettajalla velvollisuus antaa kaikille oikeus opiskella rauhassa, oli oppilaitos mikä tahansa. Tässä tapauksessa suosittelisin katsomaan peiliin, ja mennä sen jälkeen suoraan opettajan juttusille sopimaan tämä asia, eikä miettiä sitä ylittikö opettaja valtuutensa.

      • se tosiasia

        että ryhmätyö ei ole ilo, vaan kärsimys.


    • Ei ylittänyt valtuuksia

      Ei opettaja valtuuksiaan ylittänyt, mutta uskoisin, että olet ehkä liian tiuhaan yrittänyt kysyä neuvoa muilta, etkä ole yrittänyt itse ratkaista asioita. Eristämällä sinut, opettaja haluaa, että pyrkisit ratkaisemaan yksin myös tehtäviä. Tämä on sinun etusi mukaista.

    • Opettajan silmätikku

      Ymmärrän sen, että kaikilla on oikeus saada opetusrauha. Mutta sitä en ymmärrä, miksi opettaja ei sitten maininnut asiasta mitenkään. Opettaja ei perustellut sanallakaan siirtoani. Mainitsi vain jossain vaiheessa minulle, että nyt on luokassa hiljaisempaa ja näin tullaan menettelemään jatkossakin MINUN istumajärjestyksen kohdalla.

      Asiassa häiritsee se, että koen asian olevan jotenkin henkilökohtainen ja että opettaja ei pidä minusta henkilökohtaisella tasolla. Opettaja ei siis kohtele minua tasavertaisesti muihin verrattuna.

      Opettaja oli kyseisen päivän mielialaltaan päällepäin suuttuneessa ja väsyneessä mielentilassa. Hän kertoi, että oli ollut viikonloppuna jotain rankkaa työtä (en muista mitä) ja oli siitä vielä rasittunut maanantaina, kun meillä oli tunti.

      Eli jotta kaikki ymmärtäisivät, mistä on kyse, niin mielestäni kyse on siitä, että opettajalla oli huono päivä ja hän purki huonon olonsa minuun. Kyseessä ei ollut siis mikään opetuksen kannalta harkittu teko, vaan joku tunteen purkaus. Tai näin ainakin minä koen teon.

      Haluaisin vaan tietää, että minkälaiset säännöt ovat yleisesti ja mitkä ovat opettajan käytössä olevat keinot? Saako opettaja siirtää oppilaan ammattikorkeassa oppilaan vastuksesta huolimatta toiseen paikkaan istumaan? Ja saako opettaja kieltää oppilasta puhumasta toisille saamaan aikaan, kun muut oppilaat keskustelevat aiheesta ja aiheen vierestä?

    • AMK: ssa

      Meilläpäin taas ammattikorkeakoulun henkilöstö syrjii ns. ei normiaikana valmistuneita oppilaita. Ei tahdo saada opinnäytetyöaiheita millään, eikä niihin ohjaajia. Meitä on monta joita tämä asia koskettaa. Mitä kautta tätä asiaa pitäisi lähtä selvittelemään. Ei mitään "mee hoitoon" neuvoja, kiitos!

      • Asiaan_on_syynsä

        Jos opiskeluhistoria osoittaa, ettei oppilas tahdo saada mitään valmiiksi ajoissa ja ilman tolkutonta nohittamista, niin en yhtään ihmettele, ettei kukaan opettaja halua saada tällaista kiviriippaa kiusakseen. Tekemistä on aivan tarpeeksi ilman tällaisia resurssituhlareitakin.


    • nobody2

      Joo meillä myös amk:ssa (Kajaanissa) valmistuminen ja opinnäytetyön eteneminen oli ihan kiinni siitä miellyttikö pärstäkerroin opettajaa. Surkea koulu se todellakin oli. Olisi pitänyt kuunnella viisaampia, kun varoittivat menemästä. Varmaan yksi tämän maan surkeimpia kouluja. Mutta onneksi se on nyt osa menneisyyttä. =)

      • katsovie

        Voi olla surkea koulu ja surkea oppilas. Tosiasia silti on, että pärstäkerroin ratkaisee kaikkialla elämässä, koulussa, työssä, parisuhdemarkkinoilla jne.


    • aikuisoppilas

      Olen huomannut että AMKssa suhtaudutaan aikuisiin oppilaisiin kuin pieniin lapsiin. Jopa yli 30v!!! Ihan hirveetä käytöstä opettajilta. Voi jopa joidenkin oppilaitten kohdalla sanoo että kiusaamista. Tietenkin joidenkin oppilaiden kohdalla on myös vikaa ettei osaa tarpeeksi vakavasti suhtautua kouluun mutta meidän luokassa oli kilttejä. Ei voi kyllä kehua että on laadukasta koulutusta.

    • Auktoriteetti

      Onhan jäykkä vanhanajan opetustyyli opettajalla. Menee siitä, missä aita on matalin. Osassa kouluja tuollainen tapa jäi historiaan ajat sitten. Itse kun opiskelin Turun tekulla 80 luvulla, niin eräskin opettaja kiersi kokeidenkin aikana luokassa ja neuvoi niitä, joilla oli ongelmia koetehtävien kanssa. Myös "koe" oli opetus- ja neuvontatilanne hänelle. Itse en usko ollenkaan sellaiseen opetukseen, jossa opettaja vaatii täydellistä seurantaa ja hissuksiin oloa tunneilla. Sellaisella opetuksella saadaan kyllä luotua kuria, pelkoa ja auktoriteetin kunnioitusta, mutta harvemmin pysyviä oikeita tuloksia. Silmätikuksi voi joutua vaikkei mitään "pahaa" olekaan tehnyt. Elämä on sellainen. Tsemppiä opettajan silmätikulle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      60
      1967
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      51
      1701
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      55
      1617
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1547
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1525
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1445
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1326
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1183
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1158
    Aihe