AJAN OPPIMINEN

Vinkkejä???

Kuinka olette opettaneet viikonpäivät ja kellonajat adhd lapselle?

Meillä on jo melkein koko ekaluokka takana ja ajat on vieläkin ihan hukassa.

Aamulla ajastin soittaa, kun on kouluunlähtö aika. Oon kehoittanut katsomaan kellon viisareita ja seuraamaan lukujärjestystä, mutta lasta ei kai kiinnosta. Ei vaan opi. Mikä auttaisi? Kokemuksia?

3

676

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • elä huoli.

      anna oppia itsekseen, kyllä ne oppii,toisilla vie vaan pirempään

    • aikasuunnitelma

      Meillä on 10-vuotias, jolle nämä asiat ovat aika tietämättömissä. Ajastimet, kännykkähälytykset pelaavat kyllä, itse soittelen.

      Olen miettinyt samoja asioita, koska tuntuu, ettei lapsella ole minkäänlaista "sisäistä kelloa". Kaverin luota hän ei ikinä huomaa lähteä itse ja sitten itkee kotona, kun ei ehdi tehdä, mitä oli aikonut kotona.

      Jossain määrin koulun säännöllinen rytmi on hyvä apu ainakin meillä. Puhumme yhdessä paljon ajasta. Pyydän esim. vapaapäivänä, että lapsi tekee "suunnitelman", kuinka paljon mikäkin asia vie.Tämä tapahtuu niin että itse aamulla mietimme, mitä tänään pitää ehtiä ja teemme suunnitelman, että mitä ehtii tehdä ennen ruokaaa tai välipalaa. Sitten lapsi miettii päivän kulun mielessään ja kertoo aikuisille, miten aikoo hoitaa asiat.Aikoja on helppo verrata siihen, kuinka kauan välitunti kestää, kuinka paljon oppitunti ja urheiluharjoitukset. Myös helpottaa, jos päivien rytmi on toistuva ja unirytmi myös.Vähitellen ajantaju siinä kehittyy.

      Minusta tavallinen viisarikello on helpottanut hahmottamista. Eihän ekaluokkalainen vielä monestikaan ymmärrä vähääkään ajan päälle, vaikka ei olisi adhd:kaan.Aamulähtöä meillä helpotti lista, jonka lapsi opetteli ulkoa: syöminen, pukeminen, vessa ja hampaidenpesu, koulutavarat, pukeutuminen. Pyrittiin siihen, että nämä asiat tehdään ensin peräkkäin tiettyyn aikaan mennessä ja sitten jos jää aikaa ennen kouluun lähtöä, saa tehdä omia juttuja, mutta ajastin pitää laittaa soimaan.

      Lapset unohtuvat haaveilemaan helposti. Riisumisessa ja pukeutumisessa käskin lasta mielessään laskemaan vaikka viiteentoista, vessareissulla käskin myös laskea hitaasti, joten sopiva "aika" löytyi siihen käytettäväksi.

      Ei ole hauskaa pakottaa lasta kellon rytmiin, mutta se on pakko. Korostamme kuitenkin sitä, että nämä aikarajat koskevat vain aamuja ja muita esim. harkkoihin lähtötilanteita.

      Kokemukseni mukaan lasta pitää paljon ohjeistaa ja ajasta puhua. Sanon, että katsopas nyt kelloa, kuinka paljon kello on, kun uskot tehneesi tämän asian ja sitten mietitään, toteutuiko aika.

      Ensin työ, sitten leikki on ollut hyvä periaate. Lapsi tekee tylsät ja välttämättömät asiat ensin ja oppii tekemään ne nopeasti, kun tietää, että siten saa enemmän omaa aikaa.

    • ammattilaiset

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      88
      1234
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1046
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      61
      788
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      14
      730
    5. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      287
      695
    6. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      694
    7. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      688
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      37
      646
    9. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      42
      634
    10. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      60
      628
    Aihe