köyhän miehen lannoitus

uuspuutarhuri

olen aloittanut puutarhahommat hiljalleen viime kesänä, ja sen verran lystikästä oli, että aion istutella taas keväällä uutta tarhaani. kysyisin kuitenkin sellaista, että koska lannoitteethan ovat oikeasti ulostetta, niin käykö myös ihmisen, tahi koiran uloste lannoitteesta? tulisi halvemmaksi nimittäin. en nyt tarkoita että menisin takapihalleni keskellä päivää kukkapuskaan paskalle, mutta jos esim. ulostaisin purkkiin ja lapioisin sen sitten siitä nätisti kukkapenkkiini. ja myös ureasta sama kysymys, käytetäänkö ureaa ylipäätään lannoitteena vai kuvittelenko vaan? meidän Donna pissii usein marjapuskan juurelle, ja ehkä vaan kuvittelen, mutta satomme oli viime kesänä huomattavasti suurempi kuin naapurin, sinne Donna ei ikipäivänä merkkaisi.

18

9677

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • käy

      lannoitteeksi, myös urea. Hajuhaittojen takia suosittelen, että kaivat vähän syvemmälle kuin muut lannoitteet. Jos käytät ureaa, laimenna vedellä.

    • Vilhelmiina79

      Moi!

      itse olen käyttänyt koirankakkaa lannoitteena. Tänä kesänä on tarkoitus kokeilla myös ihmisen ulostetta. Kaverini kokeili sitä viime vuonna ja sato oli upea! Kaalit kasvoivat kaksinkertaiseksi ja ylipäätänsä koko puutarha säteili :).
      Hän neuvoi että järkevin tapa on jotenkin kuivata uloste ja ripotella se sitten jauheena maahan. Hän oli itse kuivannut kiertoilmauunissa, mutta itse ajattelin virittää saunaan kuivaussysteemin. Ei oikein hotsita se uunissa kuivaaminen. Tietenkin vois pistää johonkin verkkopussukkaan, puun oksaan roikkumaan ulostetta ja odottaa että aurinko kuivattaisi. No mut saa kattoo. Vaihdetaan täällä jokatapauksessa kokemuksia miten luomuviljelyt toimivat! Jos saatais vaikka muitakin innostumaan?! Onnea yritykseen!

      • Anonyymi

        ei saa käyttää syötävään koska siinä on bakteereja joista voi tulla kipeäksi.


    • epäileväinen

      Yleensä suositellaan että esim.lehmän ja hevosen lannan (koskee varmaan myös muiden nisäkkäinen tuotoksia)pitää kompostoitua vuoden verran ennenkuin sitä voi käyttää lannoitteena. On muuten liian ytyä tavaraa. Samoin "urea" tosiaan kannattaa laimentaa.

      • Onttomukulakiurunkannus

        Tiedänpä yhden maalaistalon vuosikymmenten takaa, jossa oltiin peltojen lannoituksesta huolissaan, kun Seppo lähti armeijaan. Seppo oli niin hyvä sontimaan. ;-)


      • Juffe

        Se yhden pakkaskauden yli kompostoiminen on hyvä, sillä pakkanen tappaa osan bakteereista. Pakkasesta on hyötyä vasta sitten kun se komposti on jo valmiiksi palanut, muuten ei jäädy.

        Kasvimaalle ei kannata laittaa kuin lehmän tai hevosen lantaa tai vastaavaa. Ihmisten jätöksistä saattaa jotkut pöpöt villiintyä. Kukkapenkissä ei sitten ole niin tarkkaa. Toinen on se, että kotieläinten lannoissa on paljon enemmän lannoitusvaikutusta ja ravinteita, enemmän apua.

        Esim. härkäpapua, hernettä... voi käyttää kasvimaan lannoitteena. Ruoho sopii katteeksi kesällä, kun sillä saa kiusattu rikkaruohoja ja hyvät olot madoille -> kuohkeuttaa maata.


    • Elisama

      Käy mutta vasta kahden vuoden kompostoinnin jälkeen syötäville kasveille. Siis ihmisen ja koiranuloste samoin virtsa.
      On olemassa viruksia (useita) jotka voi levitä sitä kautta koska muutamat kasvit ottaa ne "verenkiertoonsa" sellaisenaan. Kuten mansikka ja vadelma tekee herkästi. Samoin useat vihannekset.
      Parempi kompostoida pari vuiotta kukille myös ettei ne pöpöt pääse maahan ja koteloidu siellä odottamaan aikoja parempia.

    • lannoitteena
      • lannoitteena

        Ulosteessa voi olla jotain suolistoloisia ja sitä ei kannata välttämättä sotkea joidenkin mielestä virtsan kanssa?

        http://www.smts.fi/MTP julkaisu 2002/poste/ka12malkki.pdf

        Virtsa itsessään on steriiliä ja oikein ravintorikasta.


      • Ruikinko vai ei

        Kun kuljeskelen pihan perällä, onkon suotavaa kuseskella suoraan kompostille vai ei?
        Käynnistyykö / voimistuuko kompostointi tästä, vai käykö päinvastoin?


    • hyviä lannoiteita

      mutta täytyy muistaa että varsinkin virtsassa on sen verran typpeä että sitä saa levittää vain kasvusesongilla eli noin juhannukseen asti, ei sen jälkeen muuten saadaan syksyllä villiintynyt kasvusto joka ei kestä pakkasia. Syksyllä pitää lannoittaa kalilla ja fosforilla jos lainkaan.
      Käytän virtaa tuorreeltaan (vahvasti lannoitettuna) kukille ja marjapuskille. Kompostiin joutuu myös kissojen kuiviketta josta kakat poistettu ja komposti yleensä käy tosi kuumana että hommat siinä hygienisoituu ja se saa levätä yhden talven yli.
      Tuoreen kompostin kanssa on sama juttu kuin virtsan, ei saa levittää syksyllä. Muutaman vuoden muhinutta saa myös syksyllä levittää.
      Virtsaa kannattaa lorauttaa lehtikompostiin kun se on muuten niin köyhää ettei juuri mitään tapahdu, voipi pistäytyä ulos pissalle suoraan sen kasan päälle.

      • Seita555

        mutta mistä niitä muita aineita sitten saisi luonnollisesti? Yks kaveri oli kuullu sellaisesta opuksesta, jossa neuvotaan enemmänkin halpoja kotikonsteja kasvien lannoittamiseen ja hoitoon. lieneekö kellään havaintoja ko. läpyskästä?


    • Siiri.

      Jostain kuulin sellaista, että lihaa syövien otusten (=ihmisen, koiran, kissan) jätöksiä ei saisi laittaa kompostiin. En tiedä miksi, tai onko tuossa edes mitään perää. Jyrsijöiden, lehmien, hevosten ja muiden kasvinsyöjien jätökset kyllä käyvät lannoitukseen. Täytyy myöntää, että en kyllä tahtoisi kissanpaskaa kasvimaalleni... Mutta kukkapenkkiin se varmasti kävisi. ;-)

    • Tuohon sun virtsakysymykseen, niin ei kannata kaataa virtsaa kasvien päälle johtuen ilmiöstä nimeltä osmoosi. Ilmiössä neste siirtyy puoliläpäisevän kalvon (kasvien solukalvon) läpi väkevämpään liuokseen, aiheuttaen tässä tapauksessa kasvien kuivumisen. Koska virtsa on väkevämpää kuin kasvien solujen sisältämä neste, niin kasvien soluneste siirtyy ulos soluista virtsaan, aiheuttaen kasvin kuihtumisen. Tämän ilmiöön (osmoosiin) perustuu mekanismi jolla kasvit ottavat nestettä ympäristöstään (myös kapillaari-ilmiö). Normaalisti kasvien soluneste on aina väkevämpää kuin ulkopuolinen vesi, jolloin normaalisti vesi siirtyy kasveihin. Painvastoin kuitenkin käy jos ulkopuolinen neste on väkevämpää ja siten kasvi kuolee.

    • bvvnnm

      Vanha ketju, mutta muistuttaisin, että mainittujen aineiden lisäksi nokkonen ja peltokorte ovat mainioita lannoitteita vedessä muutaman päivän liotettuina.

      • UskonJeesukseen

        Kaikista rikkaruohoista voi 'käyttämällä' valmistaa lannoitetta joissa NPK suhde on täydellinen. Tummimman vihreät lehdet parhaita.

        Laita lehtiä ja kasveja ämpäriin. Laita ämpäri aurinkoo. Anna käydä niin kauan kuin kuplia nousee pintaan. Haisee tosi pahalta. Ehdottomasti laimennettava veteen


      • UskonJeesukseen

        Siis lehtiä kasveja ja vettä päälle !


    • yuiittuyiyu

      Ajattelinpa kertoa täällä näppärästä niksistä, jonka keksin miehelleni talossa, jossa ei vielä ole sisävessaa. Ompelin vahvasta ilmaa läpäisevästä kankaasta säkin ja täytin sen oksahakkeella. Myös turve käy, tai kuivunut heinä, ja kuivia lehtiäkin voi olla, mutta ei ehkä niitä pelkästään, koska paakkuuntuvat. Se pussi sitten puun juurelle pihamaalle ja mies on käyttänyt sitä pisuaarina kautta vuoden sen sijaan, että kuseskelisi nurkkiin. Ei haise, on siistin näköinen, ja hake alkaa maatua jo vuoden 'kastelun' jälkeen. Siitä voi sitten tyhjentää kompostiin maatumaan lisää, tai suoraan kukkapensaiden juurelle keväällä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      36
      1486
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1311
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1245
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      7
      1243
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1218
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      2
      1208
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1204
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1180
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe