Win98 puhdistus/siivous

trolliolli

Tälläinen Pentium 2 -aikainen muinaishirviö otettiin kaapista, ajatuksena saada se jälleen käyttökuntoon. Koneessahan ei ole varmaan koskaan ollut palomuuria tai edes virustorjuntaohjelmaa ja kaikki on totaalisesti sekaisin. Lapsuusvuosina on tullut asenneltua ties mitä pelejä ja haittaohjelmia niiden mukana.

Kone lähtee kuitenkin käyntiin ja on periaatteessa ihan toiminnassa, mutta kyllähän siitä ihan kelpo peli pitäisi saada netti- yms. kevyeen käyttöön.

Millä tuota kannattaisi lähteä siivoamaan? Jotain ilmaisohjelmia, millä saisi aluksi vähän ylimääräistä roinaa pois. Vai kannattaako tuota edes yrittää putsata vai suosiolla formatoida kovalevy ja asentaa käyttis uudestaan?

Jos uudelleenasennus tulee kysymykseen, kannattaisiko tilalle laittaa 98 vai 2000? Molemmat varmaan löytyvät jostain kaapin perältä.

3

772

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vaikka näin

      Tallenna vaikka cd:lle se roina mitä tarvitset (omat dokumentit eli tekstit, kuvat, emailit yms.), formatoi koko levy ja asenna käyttis ohjelmineen uudestaan. Muista laittaa palomuuri, jos löydät niin etsi jostain WANHA versio Free Zonealarmista, uudemmat on kuuleman mukaan paskoja. toi on siis palomuurisofta. Tietysti paremman suojan saat kun laitat lisäksi rautapalomuurin elikkä laitteen adsl-modeemin perään siis ennen tietokonetta. Softa rauta kun suojaa parhaiten.

      Virustorjunnaksi sopis vaikka AVG free, ja muiden örkkien poistamiseen esim. Spybot ja Ad-aware. Sitten vielä imuroit HOSTS-tiedoston jonka laitat Windows-hakemistoon, se estää pääsyn mm. monille mainostajien sivuille jotka kerää tietoja surffailusta. Eli just mm. noita surffailun vakoilufirmoja. etsi Googlella "hosts unwanted parasites" hakusanoilla niin löydät tuon HOSTS-tiedoston.

      Ja kumpi, 98 vai 2000? Se on ihan sun oma harkinta. 98 on nykyään aika turvallinen jo koska sille ei enää ole kovin paljoa aktiivisia örkkejä, ja sen muinaisia aukkoja ei enää niin paljoa hyödynnetä, sen sijaan ne tehtailee nykyään viruksia mm. XP:lle Toisaalta sit jotkut ohjelmat vaatii joko XP:n tai 2000:n. Tietty voisit asentaa koneelle molemmat.

      Jos en väärin muista niin kantsis ensin asentaa 98 ja sen jälkeen vasta 2000, koska jos teet toisinpäin, niin 98:n asennus tuhoaa 2000:n asennuksen mut käsittääkseni 2000:n asennus taas osaa ottaa huomioon mahdollisen multi-bootin ja säästää 98:n levyllä eikä tuhoa sitä.

    • harza-vaan

      Niin tuossa edessä vastattiin jo suurimpaan osaan kysymyksiä, mutta jos on aikomus pelata vanhoja pelejä niin unohda 2000 sillä ei pysty käyttämään näitä. (Ellei sitten dosboxin avulla, jonka voi googlettaa).

    • Multimeedio

      että laitoin puhelinmodeemilla raakasti nettiin ja se läx heti softan sivuilta päivityksiä ettiin ja vaivaisen kolmenneljän tunnin raivoisan imutuksen ja melkein samanaikaisen päivityspakettien purkamisen jäljestä jäljestä mulla oli siinä viimeisintä huutoa oleva 98 kaikilla herkuilla paitti siihen sopivalla wiimeisimmällä wmp: llä eli ysillä, kun mä enään kerinny ja malttannu sitä tuntikausia imuttaa. Mulla oli se 98 monta tuntia ilman mitään palomuureja taikka virussoftia netissä kiinni sillä aikaakin, kun kaikessa rauhsaa joulusaunoin ja nettihän on vielä tänäkin päivänä yhä sitkeästi pystyssä, kuten huomaat.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      146
      2550
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1986
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1968
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1776
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1530
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1306
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe