Avoin Yliopisto yleisesti

neppari

Heii.

Aloitan pian avoimessa yliopistossa opintoni (kokopäivätyön ohessa) ja olisin tiedustellut lähinnä kokemuksia moisesta.

* Jotain, mitä tulisi ottaa opintoja aloittaessa huomioon, jota ehkä ette itse tajunneet heti?

* Paljonko olette opiskelleet (op:t) ja millaisessa ajassa?

* Opiskelutahti ja sen ylläpitäminen, vaikeaako alkuihastuksen jälkeen?

* Miten onnistunut työn (koko-, vuoro- tai osapäivä työn) ohessa, ongelmat?

* Jos opiskelitte etänä/verkossa, kokemuksia siitä?

* Opintojen maksullisuus, tuliko kalliiksi mielestäsi? Ottaen huomioon saadun edun (mikä moinen etu mahtoi olla, kouluun pääsykö)?

* Kaverin mielestä avoin yliopisto on vain tyhmien tapa maksaa rahalla itsensä sisään varsinaiseksi opiskelijaksi, mitä mieltä väitteestä?


Kaikki muutkin mielipiteet ja kommentit avoimeen yliopistoon liittyen ovat tervetulleita!

Faktatiedon osaan Googlettaa, mutta aidot kokemukset (negatiiviset ja positiiviset) kertovat minulle eniten.

4

5044

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • avoimessa

      Olen saanut kahdet perusopinnot lukuvuodessa, ja yhdet aineopinnot viime kevätlukukauden aikana. Tosin olen täysin työtön. Opiskelutahtini on määräytynyt lähdekirjallisuuden mukaan.

      Verkko-opinnot ja lukupiirit ovat käteviä tapoja oppimistehtävien ja tenttien ohessa. Suosittelen niitä.

      Kaverisi on väärässä, sillä "avoimen yliopiston väylän" lisäksi siinä kuluu aika työttömällä mukavammin eikä tarvitse hakea tarpeettomaan työvoimakoulutukseen.

    • perusopiskelijaksi

      Itse kävin avoimessa sekä pääaineeni cumlaude- että sivuaineeni approbatur-opinnot (nykyään siis aine- ja perusopinnot). Pääsin yliopistoon pääsykokeissa pyrkimällä, sillä omalla alallani avoimen kautta valituilla on keskimäärin enemmän opintoja.

      Avoimen opinnot olivat hyödyksi, koska en elämäntilanteeni vuoksi olisi aiemmin voinut aloittaa yliopisto-opintoja. Toisaalta ne valmensivat siihen, mitä tuleman pitää, ja kolmanneksi ne helpottavat nykyistä työmäärää. Opiskelen siis yliopistossakin kokopäivä (vuoro)työn ohessa.

      Minulla meni noin lukuvuosi per 25 op, nopeampikin tahti olisi onnistunut. Eli minäkin aikalailla materiaalin saannin varassa tentin. Aineopinnoissa oli läsnäolopakkoja, seminaareja ja ryhmätyöskentelyä, perusopinnot suoritin itsenäisesti kirjat lukemalla ja tenttimällä.

      Se kannattaa ottaa huomioon, että yliopistoon pyrkiessä vain arvioidut suoritukset otetaan huomioon (siis jos hakee avoimen väylän kautta). Itselläni jäi pari tenttiä ja useita op:itä huomioimatta juuri siksi, kun tentit olivat vielä arvioimatta hakuvaiheessa; väylähaku oli jo alkukeväästä.

      Deadlinet ovat usein se paras kannustin. Maksettua ei oikein kannata haaskata. Oma nykyinen opiskelupaikkakuntani on eri kuin kotipaikkakuntani, joten matkoihin ja siirtotentteihin kuluu lähes yhtälailla rahaa - en usko, että kaikkea menetettyä rahaa koskaan saa takaisin, mutta ei itseensä sijoittaminen tyhmää ole.

      Nämä minun mielipiteitäni. Olen seurannut myös suoraan aloittaneiden kollegoitteni työskentelyä, ja enemmän tuntuvat tuskailevan töiden ja tekniikan vuoksi kuin avoimessa aiemmin opiskelleet. Oma alani on tosin sellainen, että opiskelijat ovat iäkkäämpiä keskimäärin, työkokemusta ja tuota avoimen opiskelua monella jo takana. Lisäksi monet perheellisinä opiskelevat työn ohessa. "Alusta aloittavat" ovat useammin erilaisilla vapailla, joten rahaahan siinäkin menettää.

    • Manalainen

      Aloitin itse opinnot syksyllä 2006 ja vuodenvaihteeseen mennessä pitäisi olla 25 op eli perusopinnot suoritettu. Tahti on ollut oikein sopiva, etenkin kun neuvottelin töistä opintovapaata täksi vuodeksi 2 päivää/vko. Olen ehtinyt hyvin keskittymään kirjoihin eikä ole aina tarvinnut valita edes sitä "matalin aita" -vaihtoehtoa (jos on saanut valita osan tenttikirjoista). Kokopäivätyön ohessa en olisi näin "laadukkaasti" jaksanut opiskella, mutta toiset ovat toki tarmokkaampia (tai vähemmän kunnianhimoisia) kuin toiset.

      Alun jälkeen tuli huomattua, että lukutekniikassa oli hiukan tehostamisen varaa ja etenkin esseiden ym. laadinta oli pitkän opiskelutauon jälkeen ensin työlästä ja hidasta, mutta aika nopeasti siihen rytmiin lopulta pääsi mukaan. Opiskelen ihan kokonaan verkossa, ainoastaan yksi tentti on tähän mennessä ollut ns. normaali tentti ja muut on suoritettu netin kautta. Verkkokeskustelut ovat olleet hyvä apu ja keino edes hiukan tutustua opiskelukavereihin. Jos on tottunut siihen, että on oltava konkreettinen ryhmä johon kuuluu, voi verkko-opiskelu tuntua melko yksinäiseltä puuhalta, mutta minulle sen antama vapaus on toisaalta ollut ihan loistojuttu.

      Rahallista panostusta en ole kokenut ylivoimaiseksi, hiukan kalliiltahan tuo reilun 300 euron maksu aluksi tuntui, mutta toisaalta se motivoi todellakin suorittamaan opinnot. Varsinaista konkreettista etua en vielä ole opinnoistani saanut, motiivini ei siis ole ikinä ollut "päästä rahalla sisään yliopistoon", vaan saada käytettyä aikaa siihen mikä kiinnostaa ja haastaa itsensä, nähdä mihin pystyy. Jos kovin tyhmä olisin, niin tuskin olisin vetänyt viitosia joka jaksosta niin kuin tähän asti, joskaan ilman työtä eivät nekään ole tulleet.

      Ainoa negatiivinen asia mikä tulee mieleen on se, että opiskelemani alan aineopintoja ei ainakaan vielä ole verkossa saatavilla, niin että joudun ehkä vuodenvaihteen jälkeen palaamaan sorvin ääreen kokopäivätoimisesti. Opistoissa järjestettävä avoimen yliopiston opetus kun tuntuu keskittyvän lähinnä klo 17 jälkeen arki-iltoihin ja viikonloppuihin, mikä tuntuisi hiukan rajoittavalta vapaan verkko-opiskelun jälkeen.

      Onnea opintoihisi ja toivottavasti tulet olemaan niihin yhtä tyytyväinen kuin minä omiini! :-)

      • Sadetanssijatar

        Kävin verkkokurssina matkailun apron (25 op), aikaa kului n. 6 kk. Opiskelutahti ja -muoto oli minulle oikein sopiva, kiirettä ei tullut ja kun suunnittelin heti alusta alkaen suoritusten ajoituksen kunnolla, oli helppo edetä etappi etapilta. Tein kolmivuorotyötä ja vaikka elämänrytmi tuolloin oli epäsäännöllinen, sain toisaalta opiskelusta hyvää järjestystä päiviini. Motivaatio säilyi opintojen ajan ja uuteen kurssiin oli mukava tarttua.

        Pari kurssia suoritettiin verkossa, yksi esseellä ja loput tenttimällä. Sain lisäksi järjestettyä erittäin joustavasti siirtotentit, eli opinahjoni lähetti tenttikysymykset kotipaikkakuntani yliopistolle, jossa tein tentit. Ohjeistuksessa mainittiin, että kulut tästä maksan itse, mutta vielä tähän mennessä näistä siirroista en ole maksanut euroakaan. Muutenkin opinnot olivat mielestäni ehdottomasti hintasa väärtit - ei missään nimessä mitään rahastusta.

        En allekirjoita kaverisi väitettä. Innostuin avoimen opinnoista niin paljon, että hain ja pääsin opiskelemaan tutkintoa. Ala ei ole matkailua, mutta pystyn melko varmasti liittämään nämä opinnot tutkintooni sivuaineina. Käyttäisin siis ennemmin sanontaa ponnahduslauta, toisaalta avoimessa voi myös testata opiskelutaitojaan. Jos siis joku aihealue tai -kokonaisuus kiinnostaa, kokeile ihmeessä!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      219
      1733
    2. RIP Lauri Paavola

      Kansalaisaktivisti ja freelance-journalisti Lauri Paavola on kuollut vain 31-vuotiaana. Hän tuli tunnetuksi hyvin kärjek
      Maailman menoa
      33
      1654
    3. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      322
      1301
    4. Jokohan se viimein myöntäisi

      Vai onko vielä jotain epäselvyyttä sen asian suhteen?
      Ikävä
      138
      1219
    5. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      126
      1207
    6. En pidä sinusta, en kirjoita viestejäni sinulle.

      Yritä nyt ymmärtää. En koskaan tule kiinnostumaan sinusta. Jätä minut rauhaan täällä.
      Ikävä
      94
      1155
    7. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      139
      1115
    8. Upea, kaunis ja menestynyt Martina menee onnellisesti naimisiin

      Mitäs palstan vihaajamönkeröt tähän? Kiehuttaako? Kaikki vain eivät ole kauniita ja menestyviä kuten Martina.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      244
      1039
    9. Asuntojen reaalihinnat alimmillaan 20 vuoteen

      Sääliksi käy niitä jotka pari vuotta sitten maksoivat itsensä kipeäksi. Kohta pankki ottaa asunnon haltuunsa ja huutok
      Maailman menoa
      94
      1016
    10. Tiedätkö näen

      sinun pelisi hyvin kirkkaasti.
      Ikävä
      63
      1003
    Aihe