Liukuva työaika ei tarkoita sitä, että päivittäisen 8 tunnin jälkeiset liukumat korvattaisiin jonain päivänä vastaavalla määrällä vapaata. Ylityö on ylityö ja liukuva tarkoittaa 8 mittaista päivää, jonka ALOITUS JA LOPETUS LIUKUU.
Karkein esimerkki on tämä. Eräs suomalainen yritys pitää harjoittelijoita yleensä 8-12h päiviä ja joskus 20h päiviä. Ylitöistä ei makseta. Mahdollisuus pitää ylimääräisiä tunteja vastaava määrä lomaa. Noh, töitä oli sen verran, että ei ko. mahdollisuus realisoitunut.
Seuraavassa työpaikassa samoin. Liukuva työajan käsite ymmärretty ja sovellettu täysin väärin. Ei mitään korvauksia.
Väärinymmärretty liukuva työaika
18
8343
Vastaukset
- Toimistotyöntekijä
Heips!
Liukuva työaika tarkoittaa: töihin tulo esim. 7-9 välillä ja pois voi lähteä 15-17 välillä. Eli normaali työpäivä 7,5 tai 8 tuntia.
Kaikki muu on ylityötä! Siitä saatava ylityökorvaus. Ylitöihin ei ole työntekijän pakko suostua!!!!
Kyllä työnantajat todellakin rikkovat lakia, jos jossakin on tuollainen käytäntö. Älkää hyvät nuoret nielkö kaikkea!!!- Anonyymi
Ylityötä on se jos työnantaja pyytää, ei se jos itse joutuu jäämään kun ei selviä päivän töistä työajalla...
- ruittu
Meillä puhutaan joustavasta työajasta ja se tarkoittaa juuri sitä, että 8 tunnin jälkeiset korvataan myöhemmin vastaavalla vapaalla. Tämä on täysin laillista ja sopimuksen mukaista. Työehtosopimus ainakin metallissa nimittäin sallii paikallisen sopimisen myös enimmäistyöajan pituudesta. Täytyy muistaa, että kaikki kahdeksan tunnin ylittävä työ ei ole ylityötä. Ylityotä on vain se, mikä on työnantajan ja työntekijän kesken ETUKÄTEEN sovittu ylityöksi. Jos on teetetty 20 tunnin työpäiviä, on tietenkin rikottu jo työaikalakia, mutta se ei tee työstä ylityötä.
- jfdlasködjf
Edellinen, voitko perustella kantasi?
Olen vahvasti sitä mieltä, että työnantajan aloitteesta "siis homman pitää olla valmis" niin kaikki 8 tunnin jälkeinen työ on ylityötä. - ruittu
jfdlasködjf kirjoitti:
Edellinen, voitko perustella kantasi?
Olen vahvasti sitä mieltä, että työnantajan aloitteesta "siis homman pitää olla valmis" niin kaikki 8 tunnin jälkeinen työ on ylityötä.Vain, jos sinulla ei ole liukuvaa työaikaa ja työnantaja on nimenomaan pyytänyt jäämään töihin yli kahdeksaksi tunniksi.
http://www.palkkatyolainen.fi/pt2004/pt0403/p040407-ne3.html
Tuolla kerrotaan muun muassa, että "liukuvaa työaikaa tekeville ei ylitöitä synny" ja ettei työnantaja ole velvollinen korvaamaan ylitöitä, jos ylitöihin ei ole jääty työnantajan aloitteesta. Käytännössä tämä merkitsee, että ylityöt pitää molempien osapuolten hyväksyä, jotta ne olisivat ylitöitä.
- väärin
Työaikalaissa sanotaan asiasta näin:
"Liukuvassa työajassa säännöllistä vuorokautista työaikaa lyhentää tai pidentää liukuma-aika, joka voi olla enintään kolme tuntia."
"Työnantaja ja työntekijä voivat sopia, että työajan ylitysten kertymää vähennetään työntekijälle annettavalla vapaa-ajalla."
Liukuvassa työajassa päivä voi siis olla kolme tuntia normaalia kahdeksan tunnin päivää pidempi tai lyhyempi.- aina sovittava
Ylityöstä on sovittava esimiehen kanssa joka kerta erikseen.
Henkilön oma-aloitteisesti normaalina työpäivinä tekemä työ on pääsääntöisesti liukumaa, joka korvataan tunti-tunnilta vapaana, mutta sopimuksesta myös yksinkertaisena rahakorvauksena. - NiinPänii
aina sovittava kirjoitti:
Ylityöstä on sovittava esimiehen kanssa joka kerta erikseen.
Henkilön oma-aloitteisesti normaalina työpäivinä tekemä työ on pääsääntöisesti liukumaa, joka korvataan tunti-tunnilta vapaana, mutta sopimuksesta myös yksinkertaisena rahakorvauksena.Noinhan se on ja helppoa saada ylityötunteja kun vaan uhkaa lähteä kotiin liukuman salliessa vaikka töitä olisi paljon jäljelläkin ;)
- hassua
NiinPänii kirjoitti:
Noinhan se on ja helppoa saada ylityötunteja kun vaan uhkaa lähteä kotiin liukuman salliessa vaikka töitä olisi paljon jäljelläkin ;)
Ei kai sitä nyt tarvitse "uhkailla" lähtevänsä töistä, jos työpäivän tunnit on täynnä.
Pitkää työpäivää kun ei ole pakko tehdä, varsinkaan ilman korvausta.
- ylityöstä
Kun työpaikalla on käytössä liukuva työaika, tulee myös määritellä missä ajassa keskimääräinen viikkotyöaika tasaantuu työaikalain/työehtosopimuksen keskimääräiseen viikkotyöaikaan. Työaikalain mukaan max 52 vkoa.
Vuorokautinen säännöllinen työaika voi liukua max 3 tuntia eli max 11 tuntia. Ja työnantajan tulee seurata ja valvoa että sitä myös noudatetaan. Ylityötä tehdään aina työnantajan suostumuksella, joka voi olla ns. hiljainenkin eli työnantaja sallii tietoisesti pitkät päivät. Ylitöihin tulee aina erikseen pyytää työntekijältä suostumus. Ja pakko niitä ei ole tehdä.
LIsätyötä taas on työaikalain sallima 40 viikkotunnin ja työehtosopimuksen mahd. alhaisemman viikkotyöajan väliset tunnit. Osa työehtosopimuksista määrittelee että niistäkin maksetaan jo ylityökorvaus, mutta työaikalain tarkoittamaa ylityötä ne siis eivät ole. Lisätöihin tarvitaan myös suostumus, mutta työnantaja voi pyytää sen jo työsopimuksen tekemisen yhteydessä.
Sekava soppa ja rajat usein häilyy. Työantajat toki usein vedättääkinh että "tehdään liukuman puitteissa.." mutta vikaa myös työntekijöissä, jotka ei tunne ja puolusta oikeuksiaan.- ...............
Työaikalaki:
"Sovittaessa liukuvasta työajasta on sovittava ainakin kiinteästä työajasta, työajan vuorokautisesta liukumarajasta, lepoaikojen sijoittamisesta sekä säännöllisen työajan ylitysten ja alitusten enimmäiskertymästä."
Siitä, missä ajassa työaika tasaantuu ei tarvitse sopia. Meillä saa olla plussa tai miinusta 40 tuntia, mutta ei niitä tarvitse millään aikajaksolla tasata. Työaikalain maininta 52 viikon tasausjaksosta koskee säännösllistä työaikaa, ei liukuvaa työaikaa. - "sovittu"
............... kirjoitti:
Työaikalaki:
"Sovittaessa liukuvasta työajasta on sovittava ainakin kiinteästä työajasta, työajan vuorokautisesta liukumarajasta, lepoaikojen sijoittamisesta sekä säännöllisen työajan ylitysten ja alitusten enimmäiskertymästä."
Siitä, missä ajassa työaika tasaantuu ei tarvitse sopia. Meillä saa olla plussa tai miinusta 40 tuntia, mutta ei niitä tarvitse millään aikajaksolla tasata. Työaikalain maininta 52 viikon tasausjaksosta koskee säännösllistä työaikaa, ei liukuvaa työaikaa.Taidanpa lakata vinkumasta (liukumaa tällä hetkellä 115 tuntia), sopparissa työaika on 7,5 tuntia per päivä.
Tämä neiti tekee niinkuin tuotantopuoli ja lähtee kotiin, ei ne työt mihinkään karkaa.
- Toimistotyöntekijä
Hei!
Tässäpä tämä:
kiinteän työajan pituus = se tuntimäärä, joka on vähintään tehtävä aina päivittäin
vuorokautinen liukumaraja = lain mukaan saa olla enintään kolme tuntia
päivittäisten lepoaikojen pituudet ja niiden sijoittaminen
säännöllisen työajan ylitysten ja alitusten enimmäiskertymän (nk. liukumasaldon) pituus = saa olla enintään ± 40 h. Kun liukuman plussaldo on täynnä, ei voi "liukua" eli pidentää työpäivää yli säännöllisen työajan ennen kuin on tehnyt yhden tai useamman lyhyemmän työpäivän. - **********
suurimmat yritykset teettättää liukumaan henkilökunnalla ylityöitä.
Onhan se moinen potti kun vaikka nelkyt tuntia teettättää ilman ylityökorvausta.
Pitäkää kiinni sopimuksista niistä löytyy netistä pilvin pimein tietoa.
Tyhmä ei ole se joka huijaa, vaan se jota voi vetää retkuun.
Yleisin sääntö on kaikki on ylityötä joka sovitun normaalityöajan jälkeen "pomaon" käskystä tehtäväksi.
Lyhempää työpäivää tekevät, kannattaa katsoa työehtosopimuksesta tarkemmin.
Myöskin monessa sopimuksessa on ehto kaikien työntekijöitten pittää olla tasavertaisia.
Myöskin paikallisella sopimisella ei voi heikentää yleisiä työehtosopimuksia. - pääministeri..
Liukuva työaika tarkoittaa juuri sitä, että työaika voi olla 3 h pidempi yhtenä päiivän ja toisena vastaavasti lyhmepi. Eli voi olla yhtenä päivänä 11 h ja toisena vaikka 5. Ylityötä tämä ei ole.
- metalli perussettiä
Näin se meilläkin menee. Metalliala. Ylitöitä ei käytännössä juurikaan harrasteta, kaikki menee työaikapankkiin (joustot). Työt on sellaisia, että ne on yksinkertaisesti pakko saada tehtyä sinä päivänä kuin ne on aloitettukin.
Ihan turha tähän on sanoa mitään vastaan, kaikki me joustetaan ihan vapaaehtoisesti, koska periaate on, että jos ei sovi, niin tilalle tulee sitten joku, jolle sopii.
- 7+123
saldoa tehdään liukumalla ja sitten pidetään vaikka pekkaspäivän kanssa perättäin niin saa 2 vapaata tai jos tarttee jonnee mennä niin silloinkin voi käyttää....ylityöt on erikseen ja ne on aina la-su 8tuntia molempina jolloin saa sen 44 tunnin palkan.
- Anonyymi
Nykyisin on käytäntö että yli
töistä ei makseta, jos itse joutuu jäämään ylityöhön kun ei selviä päivän töistä ko työai
kana... olin toimistotyössä ja siellä oli tämä käytäntö että
kun sairasti, joutui puhutteluun...
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Työsuhdepyörän veroetu poistuu
Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan483130Ruumis kanavassa
Mikä juttu eilen ollut poliisit palokunta ambulanssi ja ruumis auto sillalla. Tekikö itsemurhan272894- 1212326
Onko tässä paljon lääkettä..
Keski-ikäselle 43v Ketipinor 100mg Brintellix 10mg Venlafaxin 75mg Xanor 1mg Propral 40mg Xatral CR 10mg Esomepratsol 42281432Ei mitään menetettävää
Arvostin ja kunnioitin sun tunteita. Menit nyt liian pitkälle. Mulla ei ole enää mitään menetettävää ja sä tulet sen huo1631336- 111316
Oi! Jorma Uotinen ja Helena Lindgren paljastivat yllätysuutisen: "Rakkaudella"
Professori, tanssija, koreografi, Tanssii Tähtien Kanssa -tuomari Jorma Uotinen ja Suomen meikkitaiteen pioneeri, laulaj121083- 74989
Pakko tulla tänne
jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää39922Riittäisi juoruakkoille puhumista tässä kylässä
On mennyt mahottomaksi touhut. Taksi renki kuskaa akkaansa töihin lienekkö mitään lupaa yrittäjältä tähän touhuun. Kylän13802