kaksosten koulun aloitus??

liibalaaba

Perheesseemme kuuluu identtiset kaksospojat joiden pitäisi aloittaa syksyllä koulu. tässä vaiheessa mietityttää onko parempi yrittää saada heidät samalle vai eri luokille. Niinpä kyselen teiltä muilta kaksosten vanhemmilta millaisia kokemuksia teillä on?? Pojat on tosi vilkkaita, mutta kouluvalmiiksi todettu. Kouluun ilmoittautuessa kysyin miten yleensä sijoittavat, siis eri vai samalle luokalle? ehdottivat koulupsykologin arviota tilanteeseen. Pojat itse haluaisivat samalle luokalle. Varmaan molemmissa sekä hyviä, että huonoja puolia, mutta kommentoikaa ja kertokaa kokemuksianne.

13

2409

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • myös identtisten äiti

      Meillä myös vilkkaat identtiset kaksospojat, ADHD lievänä diagnosoitu. Menivät viime syksynä samalle luokalle vähän pakon sanelemana, kun koulussamme ei ole kuin yksi eka luokka. Luokkakoko on onneksi pieni, joten yksilöllisyys toteutuu kuitenkin. Jos pojat olisivat menneet isoon kouluun, missä useampi alkava eka luokka, olisimme todennäköisesti laittaneet heidät eri luokille.

      • liibalaaba

        kuinka teidän pojat on sopeutuneet kouluun? onko vilkkaudesta tullut ongelmia? missä vaiheessa saitte diagnoosin vilkkaudesta? Onko kouluvuosi yhtään rauhoittanut?


      • identtisten äiti
        liibalaaba kirjoitti:

        kuinka teidän pojat on sopeutuneet kouluun? onko vilkkaudesta tullut ongelmia? missä vaiheessa saitte diagnoosin vilkkaudesta? Onko kouluvuosi yhtään rauhoittanut?

        Ihan hyvin pojat ovat kouluun sopeutuneet, tosin tieto ADHD:stä on varmasti lisännyt opettajan ymmärrystä heitä kohtaan :) Tykkäävät kovasti koulusta, ovat erittäin tiedonhaluisia ja innokkaita oppijoita, ja sinällään tarkkaavaisuutta varmaan koulussa kohtuullisesti löytyykin. Välitunnit, ruokailut ja siirtymätilanteet ovat haasteellisimpia, edelleen tulee käytävällä juoksentelua, huutamista ja tappeluita (varsinkin heidän kesken, välillä ikävä kyllä toistenkin lasten kanssa). Kavereita ovat saaneet, eivät vietä koulussa koko aikaa yhdessä. Ovat myös kovin huomionhakuisia ja lakkaamatta äänessä... elikkä varmasti ongelmia koulussa onkin, mutta todella vähän niitä on kotiin asti tullut selvitettäväksi, kiitos ammattitaitoisen ja hyvän opettajan. Koulunkäynti muuten sujunut todella hyvin, siis oppiaineissa pärjäämisen suhteen.
        ADHD-diagnoosi saatiin neuropsykologin/neurologin tekemien koulukypsyystestien yhteydessä 6-vuotiaana. Sikäli meno on koulunalusta rauhoittunut, kun paikka ja tavat sekä ihmiset ovat tulleet tutuiksi, niin ylimääräinen levottomuus on vähentynyt. Olemme myös syöttäneet heillä E-EPAa syksystä asti, ehkä sekin on jotain helpotusta tuonut..? Lääkitystä pojilla ei ADHD:hen ole, eikä tarvettakaan ainakaan tällä hetkellä, hyvin pärjäillään näin!
        Onnea teille alkavaan kouluelämään!


    • tyttöjen äiti

      Mulla on kaksostyttäret, joita ei ole testattu, mutta ovat todennäköisesti identtiset. Ovat nyt eskarissa eri ryhmissä.

      Olivat monta vuotta samassa ryhmässä tarhassa, ja ongelmia oli. B-neiti vahtasi kokoajan A:ta, että mitä se tekee, mitä se saa jne. Ja A-neiti taas koetti sitten pitää huolta B:stä. Sen jälkeen kun menivät syksyllä eri ryhmiin, on kehitys parempaan ollut aikamoista. Kotona tapellaan vähemmän, erilaiset vaatteet puetaan päälle ilman tappeluita ja lapset myös tekevät eri juttuja, ilman että haluavat sen toisen kokoajan mukaan. Esim. käyvät ulkona eri aikaan jne.

      Heille tehtiin myös psykologin testejä, jotka vain vahvistivat tämän "eriyttämisen" jatkumista. Vielä vuosi sitten asiantuntijat pohtivat, olisiko eri ryhmiin laittaminen liian raskasta, mutta minä halusin sitä ehdottomasti. Eikä ole tarvinnut katua.

      Eli meidän tytöt menevät kyllä ehdottomasti eri luokille, vaikka se tietysti tekee arjesta astetta monimutkaisemman, kun eri luokilla saattaa olla eri rutiineja; läksyt yms.

      Niin, olen ollut tyttöjeni kanssa yksin 5 vuotta, joten siinäkin mielessä ratkaisu on ollut helppo ja hyödyllinen, koska kotona ovat sitten aika paljon tekemisissä toistensa kanssa minun kauttani.

      • opena

        jos kyseessä ovat identtiset tai samaa sukupuolta olevat kaksoset. Tyttö ja poika voivat hyvinkin olla samassa luokassa.

        Olen pyrkinyt aina siihen, että tunnistaisin myös identtiset. Aina se ei onnistunut kun vaihtoivat "merkkivärinsä" itse päinvastaisiksi. Joskus piti katsoa vaikkapa luomen paikka kasvoissa. Vanhemmat erottavat helposti, mutta kun käymäseltään ovat, niin aina ei tiennyt kumman piikkiin osaaminen meni.

        Olen myös keskustellut kaksosten itsensä kanssa, opettanut kymmeniä kaksospareja, ja varsinkin viides-kuudesluokkalaiset pojat kokevat ilmeisen hankalana vertailun (kotona lähinnä) ja "kilpailuasetelman". Usein näet on niin, että toinen on menestyvämpi, ainakin joissain asioissa. On käynyt niinkin, että toinen on piilottanut sisaruksen kirjat ulos lähtiessään, ettei toinen ehdi lukea enempi kokeisiin. Kaikenlaista on nähty...No ratkaisut on tehtävä tapaus kerrallaan, mutta liiallinen toiseen tukeutuminen tai kilpailu ei hyvästä.

        ps. on kokemusta tuplista myös perhepiirissä.


    • äiti69

      En ole itse kaksosten äiti, mutta tunnen monia niin identtisiä kuin ei-identtisiä kaksosia, ja he ovat kaikki samalla luokalla ja tyytyväisiä.

      Tyttäreni luokalla on kaksoset ja olisi vaikea kuvitella heitä eri luokille. Open tehtävä on sitten sijoittaa eri puolille luokkaa tms.

      Jos pojat tahtovat samalle luokalle, anna mennä. Myöhemmin ehtii kasvaa erilleen, koulun aloitus on muutenkin niin iso juttu.

      -H-

    • ...

      Itse olen kaksonen ja olemme aina olleet sisareni kanssa samalla luokalla. Laita poikasi samalle luokalle jos he niin itse haluavat. Pojat ehtivät kyllä itsenäistyä ajallaan eikä heitä kannata väkisin erottaa.

    • Emokas

      kaksoset on eri luokilla.Tyttö ja poika kylläkin.
      Mutta näin saavat opiskelurauhan sillä jo tarhassa oli kova kilpailu heidän kesken ja ollaan oltu sitä mieltä että hyvä ratkaisu.

      Enemmän vielä ehkä puoltaisin jos kyseessä samaa sukupuolta.Tulee turhaa kinaa kavereista,saisi molemmat omalta luokalta kaverit ja näin heillä olisi sitä ihan omaakin jotain ees.

      Mitä vanhemmaks meillä tulee kaksoset sitä enemmän kaipaavat yksilöllisyyttä.

      Eikä kukaa vertaa luokassa että sun sisko taikak veli sai sen ja sen numeron.Vaikka kotona sitten näkis miten toinen pärjää mutta luokassa sais olla ihan ilman sitä alituista kilpailua.

    • tuplalapsoset

      kävivät eskarin samalla luokalla ja halusivat samalle ekaluokalle.Sanoivat yhdeksi perusteluksi jotta jos ei aina kaveria ole luokassa niin on ainakin oma sisko.Kummallakkin on nyt omia kavereita eivätkä ole toisiaan tarkkailleet.Minä kyllä laittaisin samalle luokalle jos he itse sitä toivovat.

    • kaksonen itse

      Olen identtinen kaksonen ja on tullut seurailtua muitakin kaksosia. Itsenäisyys kärsii samalla luokalla, samoin psykologinen kehitys. Kaksonen on aina kaksonen; identiteetti kärsii. Haluaisitko sinä että kaikki huomio jakaantuisi puoliksi? Ihmisellä on tarve tuntea itsensä ainutlaatuiseksi ja yksilölliseksi. Itse siis olin eri luokalla kuin veljeni. Kaikki mitä muut sanovat on toiskäden tietoa, kannattaa uskoa mitä sanon. Kyllä he saavat viettää aikaa muutenkin kahdestaan. Välillä on mielenterveydenkin kannalta oltava erossa, edes koulussa.

    • jonli

      Mielestäni eri luokat kuulostavat paremmalta. Itselläni on identtiset kaksoispikkuveljet. Ala-asteella pojat olivat eri luokilla ja pitivät siitä kovasti. Molemmille muodostui oma kaveripiiri, kokeet olivat erilaisia ja kumpikin oli omalle opettajalleen ns. "ykkönen".
      Nyt yläasteella pojat ovat samalla luokalla. johtuu varmasti osittain murrosiästä mutta ero on kyllä huomattava. Nyt kotona on paljon enemmän poikien itse suorittamaa vertailua ja vahingoniloa paremmasta koenumerosta. Kovasti myös juorutaan jos toinen on käyttäytynyt huonosti koulussa. Mielestäni tämä jatkuva rähinä ja tappelu johtuu pitkälti siitä, että pojat eivät saa toisiltaa "lomaa". Toinen on kaikkialla, aamulla aamiaispöydässä, päivällä luokkahuoneessa, illalla taas kotona.
      Tietty he toisistaan pitävät mutta rajansa kaikella:)

    • Samalle luokalle

      Se minkä ns.luoja meille on yhdessä antanut, ei meidän ihmisten tarvitse tietentahtoen erottaa.
      Meidän identtiset ovat samalla luokalla ja kaikki,kuten ei identtisten kohdalla.
      Hehän ovat jokatapauksessa omia yksilöitään.
      Aika erottaa heidät toisistaan, siis miksipä meidän vanhemoien tulisi erottaa heidät, ennekuin ovat itse siihen valmiita.?
      Ovathan kohdussakin saanet asustaa kaksistaan.joten ihmisten typeryyttä erottaa toisilleen luodut!!

    • liibalaaba

      Pojat aloittivat koulun käynnin eri luokilla. Kesä-aika oli aikaa sopeutua tilanteeseen ja koulu on lähtenyt hyvin sujumaan. Itseltään heiltä kyselin nyt kommenteja eri luokilla olosta ja molemmat kertoivat olevansa tyytyväisiä siihen että ovat eri luokilla. Kiva kuulemma saada omia kavereita!!!

      Kiitos ja kumarrus kaikille kommentoijille!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2860
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      115
      2135
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      43
      1554
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      70
      1003
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      911
    7. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      884
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      880
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      785
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      736
    Aihe