Aihe

huimaus ja jännitys

kerokaa miten pois

Hei!

Kärsin toisinaan huimaavasta olotilasta, kun olen paikoissa joissa on paljon ihmisiä, tavarataloissa ym... Minulla ei ole kuitenkaan ilmennyt muita paniikkihäiriöön liittyviä oireita esim.liika hengitystä ym.. Pystyn kuitenkin hoitamaan normaalit asioinnit kaupoissa.

Joskus välttelen paikkoja joissa on paljon ruuhkaa ja pitkistä kassajonoista en tykkää. Miten toiset samasta kärivät olette jaksaneet ja selvinneet tilanteista esim kaupassa? Olisiko tälläiseen jännittämiseen jotakin lääkettä jota voisi ottaa tarvitteassa? En haluaisi mitään jatkuvaa lääkitystä koska koen selviävän ilmankin, mutta ainut häiritsevä asia on huimaus joka tulee jännittämisestä. Huimaus on jotenkin jäänyt"päälle" ja tulee tietyissä tilainteissa esille ja sen kautta pelko pyörtymiseen.

Elmässäni ei ole tapahtunut mitään erikoisempaa josta se voisi olla oire. Ainoastaan nuorempana olin jännittäjä esim. esiintymistilanteissa. Kerokaa kohtalotoverit vinkkejä ja omia kokemuksia.

11

3290

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • -arosusi-

   moi,

   mulla tuli n.kuukausi sitten kesken työpäivän paha huimauskohtaus johon liittyi myös pulssin nousu, käsien tärinää, hikoilua, pakokauhun tunnetta jne. Luulin että on kuumetta tai jotain ja lähdin kotiin kesken päivän. Viikonlopun lepäsin ja kävin ostamassa kuumemittarinkin mutta ihan normaalilämpöä se näytti. Maanantai-aamuna töihin mennessä tuli sitten bussissa samanlainen kohtaus ja otin kierroksen päätepysäkin kautta ja marssin suoraan terveysasemalle. Paniikkihäiriötä tai muutakaan ei (ainakaan vielä)diagnosoitu sinä päivävnä. Sain vain reseptin opamoxiin (rauhoittava lääke). Olen sitä muutaman kerran kokeillut ja tuntuu toimivan. Vaan tiedän että sillä ei ratkaista asiaa ja se kun on vielä jatkuvassa käytössä riippuvuutta aiheuttava lääke niin yritän olla varovainen sen kanssa. Ja koska nykyisin alkaa huimata jo kun kotiovesta ulos lähtee kadulle kävelemään ja on vaikeuksia pysyä tajuissaan kaupan kassalla tai liikennevälineessä niin varasin ajan psykologille, aika tosin vasta parin viikon päästä. Jospa sitten lähtisi selviämään.
   Tosta hengityksestä sen verran että vaikka tuntuu että et hauko happea tai ylihengitä niin voi olla että pintahengität jännityksen vuoksi ja se aiheuttaa huimauksen tunteen. Paperipussiin hengittelyhän on se peruskeino huimauksen estoon mutta sitä harvemmin kehtaa kaupan kassalla alkaa suorittamaan =)
   Löysin etsiessäni tällaisen linkin mistä löytyy juttua pinta-/palleahengityksestä ja muutenkin harjoituksia rentoutumiseen joita ajattelin alkaa harjoittamaan jospa ne vähän helpottaisivat oloa.

   http://www.kelaa.com/punainen/index.php?PHPSESSID=79fb4dc85bfa0d65aa1c364c020f742a&topic=1273.msg9941

   toivottavasti olosi helpottuu ja hyvää kevättä!

  • Matztz

   Tutun kuulloinen tarina. Olet joutumassa kierteeseen, josta on syytä pyristellä heti irti. Yksi tapa on käydä kaupassa silloin, kun siellä on mahdollisimman hiljaista. Ja jos on heikko olo jo mennessä niin älä mene kauppaan ennen kun olo kohenee. Pahinta on saada paniikikohtaus kaupan perimmäisessä nurkassa ostoskärri täynnä tavaraa.

   Yksi kätevä konsti on hangittää kaksi (2 ) kertaa oikein syvään ja käyttää etenkin vatsan alueen lihaksia. Vedä ilmaa niin paljon kuin saat ja puhalla se rauhassa ulos. kaksi kerta riittää.

   Lääkkeiden osalta suosittelen tutustumista karnosiinin ja e-epan käyttöön. Ne ovat auttaneet monia. Biovita on suomalainen yritys, jonka sivuilla asioita on käsitelty perinpohjaisesti.

   Lisäksi kannattaa lukea kirja "Anna mielesi toipua". Tekijä on Scherwan-Schreiber. Kirjastosta löytyy.

   Paniikkioireiden kanssa eläminen vaatii paljon työtä ja tiukkaa asennetta. Koeta välttää liikaa itsetarkkailua.

   SOS-lääkkeinä on hyvä olla ihan reseptitavaraa kuten Oxepan ja Propral. Käytä niitä vain äärimmäisessä hädässä, mutta pidä pari nappia aina mukana niin sekin jo helpottaa.

   • alkup.

    Oletko käyttänyt noita lääkkeitä Oxepan ja Propral. Auttaako ne vaan fyysisiin oireisiin?


   • -arosusi-
    alkup. kirjoitti:

    Oletko käyttänyt noita lääkkeitä Oxepan ja Propral. Auttaako ne vaan fyysisiin oireisiin?

    Oxepamissa on samat vaikuttavat aineet kuin tossa opamoxissa mitä mulla on. Ovat siis rauhoitavia lääkkeitä, jotka auttaa niin fyysisiin kuin henkisiinkin (ahdistus) oireisiin. Toi propral taas ei ole rauhoittava lääke ja se estää vain fyysisiä jännityksen oireita. Tässäpä linkkiä:

    http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=far00812

    http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=far00726

    Kummatkin lääkkeet reseptitavaraa siis.


   • Matztz
    alkup. kirjoitti:

    Oletko käyttänyt noita lääkkeitä Oxepan ja Propral. Auttaako ne vaan fyysisiin oireisiin?

    Otan itse puolikkaan miedointa Oxepania ja puolikkaan Propralia yhtäaikaa. Fyysinen jännitys lähtee 10 minuutissa ja vie paniikin mennessään. Lääkkeet on kyllä aika järeitä pieninäkin annoksina ja niiden ottaminen syö voimia. Oxepaniin voi jäädä koukkuun. Propral auttaa mm. esiintymisjännitykseen ja vie vapinan pois.


  • tääläkin!

   itse vain saatan saada sen huimaus kohtauksen ihan koto-oloissakin...ja vaikka vaan istuma asennossa,tulee olo että kaatuu tai että "horjahtaa" taaksepäin.onko muille tuttua?ja epätodellinen olo on vaivannut vuosia!vasta täältä palstalta osasin yhdistää sen näihin psyyke ongelmiin.n.3kk olen nyt syönyt omega 3:sia jotka muistaakseni sisältää myös tuota e-epaakin eikä juuri apua tunnu,olen nuori vasta 23-vuotias ja tuntuu että pakko on mennä lääkäriin jo näitten vaivojen kanssa,tuntuu että elämä menee hukkaan kun ei voi muutakun tarkkailla oloaan ja vaivojaan...kärsin myös kaikkien vakavien sairauksien pelosta ja se vie elämän ilon...mukavaa että täälä on edes kohtalo tovereita! :)

   • anon93949399

    Itselleni määrättiin 40mg:n propraalia lievään esiintymisjännitykseen. Mitä täältä foorumilta on tullut luettua, suurin osa syö noita 10mg:n pilleireitä.

    Onkohan tuo 40mg liian tujua ja lähteekö jalat alta :D ?


  • maalaisjärjellä

   toi huimaus on semmoinen asia et se voi johtua niin monesta asiasta ja itsekin olen yrittänyt selvittää mistä mun huimaukset/ hetkittäinen pyörryttävä tunne voi johtua.

   mulle annettiin suoraan paniikkihäiriö diagnoosi ja söin vuoden mielialalääkettä. se ei ollut mun mielestä se oikea diagnoosi, kävin myös terapian.

   mun mielestä kannattaa tutkituttaa myös perusveriarvot ja niskat. Myös korvat voi aiheuttaa huimausta.ja myös migreeni voi aiheuttaa tuota.Kannattaa yrittää ensin erottaa ja poissulkea joitain asioita ennen ku on turvautumassa minkäänlaiseen lääkitykseen.

   huimaus tuntuu olevan eritätin yleistä ja näköjään juuri jännitykseen liittyvä, kuten myös mulla. Mulla sitä tulee toisinaan ihan kun vs on alhaalla jne.

   et ole yksin oireittesi kanssa mutta pidä itse huoli kun menet lääkärille asian kanssa, sä olet se joka tietää miltä tuntuu, pidä puolesi :)

   • avon

    huimaa päivittäin ja vuosien ajan,eli se on mullakin niinku päällä koko ajan,se on tosi kiusallista ja rajoittaa elämää... mulla on paniikkihäiriö ja monesti huimaava tunne laukaisee paniikin ja pelkään huimausta todella paljon


   • Anonyymi
    avon kirjoitti:

    huimaa päivittäin ja vuosien ajan,eli se on mullakin niinku päällä koko ajan,se on tosi kiusallista ja rajoittaa elämää... mulla on paniikkihäiriö ja monesti huimaava tunne laukaisee paniikin ja pelkään huimausta todella paljon

    Vanha ketju mutta mulla samaa ja ihanaa että muillakin huimaus aiheuttaa paniikin pääl... Mulla nääs paniikkihäirö ka jännitysniskat... Kaikki verikokeet kunnossa... Viime viikol otettu...


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Vanha ketju mutta mulla samaa ja ihanaa että muillakin huimaus aiheuttaa paniikin pääl... Mulla nääs paniikkihäirö ka jännitysniskat... Kaikki verikokeet kunnossa... Viime viikol otettu...

    Jeps, todella yleistä. Mulla huimaus aiheuttaa paniikin, ja paniikki huimauksen,
    eikä ole mitenkään mukava "vaiva". Ja tulee sellainen epätodellinen olo :(
    Joskus on kauppareissu jäänyt tekemättä, pelon takia.
    Joskus taas auttaa, kun vaan "sisulla" menee, ja voi jopa helpottaa.
    Niitä "paniikkipillereitä" mitä ne nyt kenelläkin on, on viisainta pitää mukana,
    se että tietää, että niitä on, jo voi helpottaa.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Muusikko Pave Maijanen, 70, on kuollut

   "Talvella 2018 hän sai ALS-diagnoosin. Ensioireet hän huomasi syksyllä 2018. Tuolloin Maijanen alkoi tuntea kummallisia lihaskramppeja ja huomasi, ett
   Maailman menoa
   112
   5366
  2. Sofia muutti hotelliin ilmaiseksi

   "Seiskan saamien tietojen mukaan kohukaunotar Sofia Belorf, 30, olisi muuttanut helsinkiläiseen luksushotelliin äskettäin. Seiskan saamien tietojen mu
   Kotimaiset julkkisjuorut
   368
   1911
  3. Maisa Torpan raskausuutisesta...

   Maisa Torppa ilmoitti olevansa raskaana. Yksi asia ihmetyttää ja on ihmetyttänyt aikaisemminkin: Maisa Torpan Instagramissa tykkääjissä/kommentoijiss
   Kotimaiset julkkisjuorut
   52
   1789