ADHD onkin huijausta

Tiesinhän minä

Tuoreen brittiläisen tutkimuksen mukaan ns. ADHD:tä ei ole olemassa, kysessä on siis ominaisuus joka ennen tunnettiin nimellä LAISKUUS! Psykologit ovat kehittäneet määritelmän sairauteen jota ei siis ole olemassa. Ennen laiskureille ja häiriköille annettiin "isän kädestä"- ehkäpä tulevaisuudessa palataan vanhaan ja toimivaan käytäntöön sekä unohdetaan tämä älytön hyysääminen. "ADHD lapset" saavat vaan hyvän syyn jatkaa toimintaansa. Tässä tehdään karhunpalvelus lapsille! Itse toimin ala-asteen opettajana ja haluaisin niin rankaista näitä häirikköjä mutta kun laki kieltää...vielä

42

8513

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • cheetah.grrr

   Siitäkin huolimatta, että kirjoituksesi mitä suurimmalla todennäköisyydellä on provo, niin saanen hieman kommentoida ADHD-lapsen äitinä ja ADHD-miehen puolisona.

   Minun ADHD-poikani on tosi ahkera. Häntä ei voi luonnehtia millään tavalla laiskaksi.

   Ja jos tätä sairautta ei siis ole olemassa, niin kumma juttu, että siihen sopiva lääke toimii juuri oletetulla tavalla. Suosittelen siis kaikille ihmisille, jotka kokevat olevansa laiskoja sopivaa annosta esim. Concertaa. Kannattaa kuitenkin ensin yrittää saada joku lekuri luulemaan, että sinulla on sellainen sairaus (mitä ei kuitenkaan ole olemassa), niin saat reseptin kouraan.

   Jee! Laiskuuteen on siis keksitty lääke!!

   Mikäs sairaus se sitten on, jos joku vaikuttaa Pahvilta, mutta ei sitä kuitenkaan ole...

   Täytyypä tästä mennä kertomaan miehellenikin joka on koko päivän tehnyt ruokaa ja siivonnut, että ei hänelläkään ole ADHD. Katsotaan, mitä hän sanoo, kun kerron hänen olevan vain laiska!

   • cheetah.grrr

    Ja unohdin vielä kertoa, että tämä mieheni, jolla on ADHD (jota ei siis kuulemma ole olemassa), sai lapsena ja nuorena erittäin paljon "isän kädestä", mutta jostain syystä hänen kohdallaan nämä ADHD:n kaltaiset oireet säilyivät. Hänen isänsä ajatteli, että remmillä saadaan lapsesta ns. tavallinen.


   • Meurastaja

    Tiedoksi vain kukkahattu että concerta on lääkeamfetamiiniä :D Mitäpä jos tutkisit asiaa ja arvostaisit vähän poikaasi etkkä kemikaaleja


  • luin kyseisestä tutkimuksesta

   ja aika vahvat todisteet niillä kyllä oli. En sitten tiedä millä kriteereillä Suomessa pelataan mutta ehkä siinä on jotain perää. Ad/hd on varmasti osittain keksitty sairaus mutta jotkut vaan on sellaisia. Se että on keskivertoa tyhmempi ei kuitenkaan tee ihmistä yhtään huonommaksi! Jos ei halua uskoa kyseiseen ilmiöön niin ei ole pakko. Yhdyn kyllä mielipiteeseen että ei kyllä ennen AD/HD ollut olemassa, miksi nykyään tuntuu että joka toinen kärsii siitä. Väkivaltaa en tosin suosittele, ehkä laitoshoito/rauhoittavat auttaisivat asiaa.

   • siinä meillä

    oikein asiantuntija...

    ADHD - lääke sattuu olemaan piristävä. Ja että ADHD = keskivertoa tyhmempi. Herää pahvi!!!


   • kokemusta on

    Tietämättömyys aiheuttaa ennakkoluuloja. Adhd on keskittymishäiriö. Olen kokeillut monenlaisia lääkityksiä mutta kyllä bentsot ja niiden johdannaiset ovat parhaita. Joku kirjoitti ettei muka rauhoittavia käytetä adhd lääkityksessä. Totta, siinä käytetään pääasiassa anfetamiini johdannaisia jotka ovat siis piristäviä lääkkeitä. Jostain syystä adhd sairastavalla vaikutus on päinvastainen (Duodemin:FATO). Selitystä ei ilmiölle tarkoin tiedetä. Eli molemmat ovat oikeassa/väärässä. Lisää tutkittavaa siis riittää kyseisestä syndroomasta.


   • "hyvä"

    kaksi asiaa. Esimerkiksi poikani on ollut adhd testien lisäksi älyykkyytesteissä, ja hän on keskivertoa älykkäämpi...! hänen aivonsa vaan ovat sellaiset, että hän ei pysty keskittymään, unohtelee asioita, keksii uusia asioita vaikka edellinen tehtävä on kesken... Onneksi lääkkeet ovat auttaneet!


   • jämerästi
    kokemusta on kirjoitti:

    Tietämättömyys aiheuttaa ennakkoluuloja. Adhd on keskittymishäiriö. Olen kokeillut monenlaisia lääkityksiä mutta kyllä bentsot ja niiden johdannaiset ovat parhaita. Joku kirjoitti ettei muka rauhoittavia käytetä adhd lääkityksessä. Totta, siinä käytetään pääasiassa anfetamiini johdannaisia jotka ovat siis piristäviä lääkkeitä. Jostain syystä adhd sairastavalla vaikutus on päinvastainen (Duodemin:FATO). Selitystä ei ilmiölle tarkoin tiedetä. Eli molemmat ovat oikeassa/väärässä. Lisää tutkittavaa siis riittää kyseisestä syndroomasta.

    siten, että jos olet tehnyt jotain kiellettyä, siitä on tullut seuraus?


   • auttaa kuri
    jämerästi kirjoitti:

    siten, että jos olet tehnyt jotain kiellettyä, siitä on tullut seuraus?

    kotona rankaistiin jos tein väärin. Kyllä sitä aina vähän oppi. Onneksi ei ollut vapaan kasvatuksen vanhempia. Olisin varmasti juoppoaj työtön jos kotona ei aikoinaan olisi ollut kunnon kuria.


  • hyvä

   että pojallani, jolla todettiin L.A.I.S.K.U.U.S, toisella nimellä adhd, on lääkkeet auttaneet mm. keskittymiskykyyn valtavasti! Olen todella kiitollinen sekä lääkäreille että lääkkeille, nyt poikani pystyy käymään koulua lähes normaalisti!

  • PROVO--

   siis aivan surkea.

   Minäkin tien juuri tutkimuksen että

   SINÄ OLET AIVOTON PÄSSI, ja tää osuu paljon lähemmäs oikeeta kun toi brittitutkimus!

  • hgjhygk

   Taisit unohtaa linkin???

  • Jösses

   Kannattaakos tätä edes kommentoida...

  • isyliini

   Kosmetologi, insinööri vai muutoin vai tietämätön ope? Teeppäs oikein lehtikirjoitus tästä asiasta, perustele se viittein ja jäädään odottelemaan tuloksia....

   • Linkitys kielletty

    Lehti oli British Medical Journal-eräs maailman arvostetuimassa lääketieteellisessä julkaisuista. Tiede on tiedettä. Siinä ei mutu-mielepiteteillä ole arvoa. ADHD on kumottu; jos joku pystyy toisin todistamaan niin eikun vaan artikkeli kyseiseen lehteen.


   • just joo
    Linkitys kielletty kirjoitti:

    Lehti oli British Medical Journal-eräs maailman arvostetuimassa lääketieteellisessä julkaisuista. Tiede on tiedettä. Siinä ei mutu-mielepiteteillä ole arvoa. ADHD on kumottu; jos joku pystyy toisin todistamaan niin eikun vaan artikkeli kyseiseen lehteen.

    Kirjoitusvihreistä päätellen et ole edes ala-asteen ope vaan surkea provoilija. Hanki elämä!


  • naamaan...

   sillä paranee keskittyminen. Tosin zombimainen olemus ja kuolan valuminen haittavaikutuksia.

   • Jattanen

    ...menkää te "nettiviisaat" jo "totuuksinenne" pois täältä ja antakaa meidän, joita asia koskee, keskustella täällä rauhassa.


  • flooratar

   tiedosta että haluat opettajana olla noin ilkeä.
   Miksi menit moiseen ammattiin ellet ymmärrä erilaisuutta? Mulle ainaki diagnoosi oli suuri helpotus. Et ymmärtäisi vaikka kertoisin joten empä kerro tarkemmin.

   Vaihda ammattia

  • tsaidu

   Ihan pienenä vinkkinä vaan että tämä palsta on tarkoitettu MEILLE jotka haluamme keskustella "tarkkaavaisuushäiriöisen lapsen kasvatuksesta ja kehittymisestä".Ei teidänlaisillenne pöljille.Sori.Antakaa meidän pitää lapsillamme tai itsellämme tämä rakas kirjainyhdistelmä.Olemme tehneet kaikkemme että olemme saaneet sen!!Emme luovu siitä.Sehän on elämän suola.Te kateelliset!!
   Hankkikaa oma palsta!!!! >o(

  • höpö höpö

   Veljeni on nimenomaan fyysisissä töissä tavattovan ahkera ja hän on henkisestikin sillion hyvällä tuulella. Hän on sellainen yrittäjä, jossa työt keskittyvät paljon keväälle ja syksyyn. Uskonkin itse, kun ajattelen muutamia tuntemiani yrittäjiä, että heilläkin on lapsena ollut esim. kouluvaikeuksia, nyt yrittäjänä pärjäävät hyvin mutta saattavat olla välillä vaikeita työnantajia, että näilläkin on ollut jotain neurologista poikkeamaa. Veljelläni on paljon hienomotorisia vaikeuksia, kengännauhat ovat edelleen aikuisena vaikeat solmia. Häntä ei ole lääkitty.

   Mielestäni syy siihen, miksei näitä ennen löydetty on yksinkertainen, enkä tajua miksei tätä kukaan ole tutkinut. Ihan maalaisjärkeni sanoo, että ennen tehtiin fyysistä työtä paljon enemmän, sellaista rutiininomaista, missä ei tarvinnut luovuutta ja keskittymistä niin paljoa, kuten vaikkapa metsurin hommat.

  • Äiti adhd lapselle

   Pojallani on aivotoiminnan häiriö, joka näkyy ihan aivokäyrässä. Syntyi hapenpuutteesta synnytyksen yhteydessä.
   Tunnetaan nimellä adhd tai mbd

   Lapselleni annettiin pienenä varoitus epileptisista kohtauksista, niitä ei ole tullut mutta poissaolokohtauksia kyllä.Ja riehumiskohauksia myös.

   Jos joku tahtoo väittää että olen paaponut lapseni pilalle ja siksi hän oirehtii niin painukoot kuuseen tai kuusen alle.
   Tai vieläkin alemmas.
   Sen verran rankkaa on ollut kasvattaa tätä lasta, joka ei todellakaan ole edes laiska.
   Koulunsa käynyt ja työtä tehnyt monen monta kesää tienaten itse taskurahansa.
   Koulu on ollut vaikeaa, varsinkin teoria-aineet.Paitsi matematiikka. se sujui.
   Mutta laitapa poika käytännön töihin, niin sujuu ja hyvin sujuukin.

   Fiksu ja filmaattinen nuorimies hänestä kasvoi, hoitaa nykyään itse asiansa.

   Ihminen joka arvostelee noin lasta ja vanhempaa voisi asettua hetkeksi tämän asemaan.
   Vieläköhän puolen vuoden päästä väittäisi ette tätä adhd.ta ole olemassakaan.

  • ovat ihmeellinen

   elin. Ja kaikilla ne eivät toimi samalla tavalla.

   Uskoa voi joko siihen, että ihmisten kyvyt ovat kaikilla lähtökohtaisesti samat tai siihen, että meidät on varustettu erilaisilla lähtökohdilla.

   Itse uskon tuohon viimeiseen.

   Se, miten näihin lähtökohtiin vastataan, määrää minkälaisiksi kasvamme. Se vastaaminen ei ole pelkkää perinteistä kasvatusta ja älykkyyden kehittämistä perinteisin menetelmin. Se on paljon myös fysiologiaan puuttumista. Ja jos ei olla nähty fysiologisen puolen kehittymisen merkitystä alusta pitäen, ulkoasu muokkautuu sitten sen mukaan, mikä sattuu olemaan ympäristön vastaus käyttäytymiseen.

   Kuritus ja simputus eivät ole se keino, millä autetaan ihmistä eteenpäin. Keinot ovat aivan muualla. Ainakin opettajina toimivien pitäisi ymmärtää aivojen toiminnasta myös se puoli, mikä ei liity suoranaisesti kognitiiviseen oppimiseen. Aivojen syvempien alueiden merkitys korostuu oppimis- ja niistä seuraavissa käyttäytymisvaikeuksissa. Ja niitä syvempiä alueita pitäisi osata myös treenata ja vahvistaa, jos mielii oikeasti saada oppimista aikaiseksi.

   Opettajat hohoi, korkea aika sivistäytyä vähän laajemmin.

  • Kieltää ADHD:n

   "Professori Gerald Hightown Yalen yliopistosta on työskennellyt oppimisvaikeuksista kärsivien lasten parissa jo useita vuosikymmeniä. Hänen johtaman tutkimusryhmän julkaisu herätti suuren kohun tiedemaailmassa; käyttäytymishäiriöt eivät perustu hänen mukaansa objektiiviseen analysointiin vaan medikaalisaatioon ja psykologien harhatietoon. "ADHD diagnoosina on vanhentunut" Hightown kertoo. "Ei ole osoitettu häiriön pohjaavan neurotieteeseen vaan enemmänkin varhaislapsuudessa tehtyihin kasvatusvirheisiin" lisää professori."

   • cheetah.grrr

    Tämä Gerald saa pitää mielipiteensä, sillä on myös paljon tutkimuksia (ja koko ajan tutkitaan lisää) siitä, miten ADHD:hen liittyviä geenejäkin on löydetty.

    Elänkö siis valheessa? Onko kenelläkään pokkaa väittää, että kaikki ADHD:n kaltaiset ongelmat johtuvat kasvatuksesta? No, onneksi minun antamani kasvatus kestää ja on kestänyt lähemmänkin tarkastelun.

    Ja kukin voi sitten miettiä niitä kasvatusvirheitä. Kukaan ei tietenkään ole virheetön, mutta on se kumma, että joidenkin lapsista tulee täysin oireettomia terveen oloisia lapsia, vaikka vanhemmat tekevät huiman paljon virheitä, ja sitten toisten lapsista tulee oireellisia, vaikka kasvatus on ollut varhaislapsuudesta lähtien erittäin johdonmukaista ja järkevää. Ja lisättäköön, että ADHD ei ole käyttäytymishäiriö. Sellainen lapsi, jonka kuntoutus aloitetaan liian myöhään, saa usein ADHD-diagnoosin lisäksi käytöshäiriödiagnoosin ja ADHD:hen liittyy usein käytöshäiriö. Ja niihin saattaa usein liittyäkin olosuhteet.

    Täytyypä kertoa taas perheelle, että teillä onkin vanhentunut diagnoosi ;-)

    Sorry vaan, jos kuulostaa herneen ottamiselta nenään. Tuntuu vaan niin järjettömän epäoikeudenmukaiselta, että joillain riittää energiaa (kuten tällä Geraldilla) tyrmätä ADHD..

    Voimia teille kaikille, jotka todella elätte tarkkaavaisuushäiriön tai tarkkaavaisuushäiriöisen kanssa. Meitä ei paljon lohduta tutkimukset, joiden mukaan tämä ei ole totta. Luottakaa itseenne!


   • toivo
    cheetah.grrr kirjoitti:

    Tämä Gerald saa pitää mielipiteensä, sillä on myös paljon tutkimuksia (ja koko ajan tutkitaan lisää) siitä, miten ADHD:hen liittyviä geenejäkin on löydetty.

    Elänkö siis valheessa? Onko kenelläkään pokkaa väittää, että kaikki ADHD:n kaltaiset ongelmat johtuvat kasvatuksesta? No, onneksi minun antamani kasvatus kestää ja on kestänyt lähemmänkin tarkastelun.

    Ja kukin voi sitten miettiä niitä kasvatusvirheitä. Kukaan ei tietenkään ole virheetön, mutta on se kumma, että joidenkin lapsista tulee täysin oireettomia terveen oloisia lapsia, vaikka vanhemmat tekevät huiman paljon virheitä, ja sitten toisten lapsista tulee oireellisia, vaikka kasvatus on ollut varhaislapsuudesta lähtien erittäin johdonmukaista ja järkevää. Ja lisättäköön, että ADHD ei ole käyttäytymishäiriö. Sellainen lapsi, jonka kuntoutus aloitetaan liian myöhään, saa usein ADHD-diagnoosin lisäksi käytöshäiriödiagnoosin ja ADHD:hen liittyy usein käytöshäiriö. Ja niihin saattaa usein liittyäkin olosuhteet.

    Täytyypä kertoa taas perheelle, että teillä onkin vanhentunut diagnoosi ;-)

    Sorry vaan, jos kuulostaa herneen ottamiselta nenään. Tuntuu vaan niin järjettömän epäoikeudenmukaiselta, että joillain riittää energiaa (kuten tällä Geraldilla) tyrmätä ADHD..

    Voimia teille kaikille, jotka todella elätte tarkkaavaisuushäiriön tai tarkkaavaisuushäiriöisen kanssa. Meitä ei paljon lohduta tutkimukset, joiden mukaan tämä ei ole totta. Luottakaa itseenne!

    toi on ittekkin näköjään adhd, yrittää vaa kiihkeesti pistää lisää vettä myllyyn...


   • toivo
    cheetah.grrr kirjoitti:

    Tämä Gerald saa pitää mielipiteensä, sillä on myös paljon tutkimuksia (ja koko ajan tutkitaan lisää) siitä, miten ADHD:hen liittyviä geenejäkin on löydetty.

    Elänkö siis valheessa? Onko kenelläkään pokkaa väittää, että kaikki ADHD:n kaltaiset ongelmat johtuvat kasvatuksesta? No, onneksi minun antamani kasvatus kestää ja on kestänyt lähemmänkin tarkastelun.

    Ja kukin voi sitten miettiä niitä kasvatusvirheitä. Kukaan ei tietenkään ole virheetön, mutta on se kumma, että joidenkin lapsista tulee täysin oireettomia terveen oloisia lapsia, vaikka vanhemmat tekevät huiman paljon virheitä, ja sitten toisten lapsista tulee oireellisia, vaikka kasvatus on ollut varhaislapsuudesta lähtien erittäin johdonmukaista ja järkevää. Ja lisättäköön, että ADHD ei ole käyttäytymishäiriö. Sellainen lapsi, jonka kuntoutus aloitetaan liian myöhään, saa usein ADHD-diagnoosin lisäksi käytöshäiriödiagnoosin ja ADHD:hen liittyy usein käytöshäiriö. Ja niihin saattaa usein liittyäkin olosuhteet.

    Täytyypä kertoa taas perheelle, että teillä onkin vanhentunut diagnoosi ;-)

    Sorry vaan, jos kuulostaa herneen ottamiselta nenään. Tuntuu vaan niin järjettömän epäoikeudenmukaiselta, että joillain riittää energiaa (kuten tällä Geraldilla) tyrmätä ADHD..

    Voimia teille kaikille, jotka todella elätte tarkkaavaisuushäiriön tai tarkkaavaisuushäiriöisen kanssa. Meitä ei paljon lohduta tutkimukset, joiden mukaan tämä ei ole totta. Luottakaa itseenne!

    juur niin..elvistellään, että meidän lapset on kasvatettu niin hyvin että!!!sit sanotaan että:Voi kun te kasvatitte tuollaisen adhd-lapsen... Perkele!!! Eivät tajua että me on panostettu kasvatukseen paljo enemmän, kuin helppojen lasten kohdalla, mutta kun nää kusipää vanhemmat pääsevät kuin koira veräjästä näiden helppojen lastensa kanssa, moittimaan muita, tietämättä mitään kuinka vaikeaa voi olla adhd-lapsen kans


  • mikä provo

   ei mulla muuta.

  • huijausta

   niin miksi yleensä tuppasit juuri tälle palstalle?

  • kirjoittaja olla

   opettaja?

   Millä vuosituhannella hän on koulutuksensa saanut jos ei tiedä ADHD:n olevan neurologista alkuperää?

   Taivaanisä; varjele lastani tuollaiselta opettajalta!

   • koulutuksessa

    vielä painotettiin että ei pidä mennä vanhempien hysteriaan mukaan (esim. ADHD-hössötys). Ammattilaisena näen mitä ADHD-diagnoosi käytännössä tarkoittaa; suurin osa koulukiusaajista ja häiriköistä on "ns.ADHD-lapsia". Vanhemmat tekevät valituksen siitä kun heidän kultapojuansa on kohdeltu väärin. Eräs tapaus tuli siitä kun kaksi isoa miesopettajaa joutui estämään erästä "ASHD-lasta" käytännössä tappamasta luokkakaveriansa. "Tukahdutimme hänen luovuutensa" sanoi äiti. Kouluviraston ohjeiden mukaan ADHD:tä ei enää diagnosoida sairaudeksi vaan kasvatusperäiseksi häiriöksi.


   • olen ymmärtänyt
    koulutuksessa kirjoitti:

    vielä painotettiin että ei pidä mennä vanhempien hysteriaan mukaan (esim. ADHD-hössötys). Ammattilaisena näen mitä ADHD-diagnoosi käytännössä tarkoittaa; suurin osa koulukiusaajista ja häiriköistä on "ns.ADHD-lapsia". Vanhemmat tekevät valituksen siitä kun heidän kultapojuansa on kohdeltu väärin. Eräs tapaus tuli siitä kun kaksi isoa miesopettajaa joutui estämään erästä "ASHD-lasta" käytännössä tappamasta luokkakaveriansa. "Tukahdutimme hänen luovuutensa" sanoi äiti. Kouluviraston ohjeiden mukaan ADHD:tä ei enää diagnosoida sairaudeksi vaan kasvatusperäiseksi häiriöksi.

    että ADHD:tä on oltava kyllä ainakin kahta sorttia. Toisen voi saada esim. synnytyksen yhteydessä happivajauksessa ja toisen saa, kun kasvatetaan täysin ilman rajoja, annetaan lapsen kasvaa täysin omien vaistojensa varassa. Näin kasvavat narsistit ja rajattomat eivät ymmärrä toisen ihmisen tunteita, eivätkä pysty käsittelemään tunnekuohujaan järjellä. Tällaiset ja samalla levottomat, impulsiiviset tyypit luokitellaan ADHD:ksi samoin kuin ne, joilla vaiva on puhtaasti aivovaurioperäistä. Siinä aivovaurion saaneet kyllä saavat osakseen väärinymmärrystä, jos käytös tulkitaan kasvatuksella aikaan saaduksi.

    ADHD ei taida olla mikään tarkka lääketieteellinen diagnoosi vaan se tehdään käyttäytymisen perusteella. Silloin samaan joukkoon mahtuu monenlaista perää olevaa tyyppiä.


   • cheetah.grrr
    olen ymmärtänyt kirjoitti:

    että ADHD:tä on oltava kyllä ainakin kahta sorttia. Toisen voi saada esim. synnytyksen yhteydessä happivajauksessa ja toisen saa, kun kasvatetaan täysin ilman rajoja, annetaan lapsen kasvaa täysin omien vaistojensa varassa. Näin kasvavat narsistit ja rajattomat eivät ymmärrä toisen ihmisen tunteita, eivätkä pysty käsittelemään tunnekuohujaan järjellä. Tällaiset ja samalla levottomat, impulsiiviset tyypit luokitellaan ADHD:ksi samoin kuin ne, joilla vaiva on puhtaasti aivovaurioperäistä. Siinä aivovaurion saaneet kyllä saavat osakseen väärinymmärrystä, jos käytös tulkitaan kasvatuksella aikaan saaduksi.

    ADHD ei taida olla mikään tarkka lääketieteellinen diagnoosi vaan se tehdään käyttäytymisen perusteella. Silloin samaan joukkoon mahtuu monenlaista perää olevaa tyyppiä.

    että hieman hankkisit lisätietoa ADHD:sta, sillä kuvaamasi luokitus on aika harhaanjohtava. On totta, että aivovaurion voi saada synnytyksessä ja joillekin näille lapsille tulee myöhemmin ADHD diagnoosi. Mutta suurimmalla osalla tapauksista perinnöllisillä tekijöillä on kuitenkin katsottu olevan kaikkein suurin osuus oireiden synnyssä.

    Kasvatuksella saadaan paljon "pahaa" aikaiseksi ja kun lapsi kasvatetaan täysin ilman rajoa, hän voi tarvita psykiatrista hoitoa, mutta silloin diagnoosiksi ei tule ADHD.

    ADHD:n syitä ei nykyään pystytä kunnolla lääketieteellisesti selvittämään, mutta on löydetty jo usempi geeni, jotka ovat yhteydessä ADHD:hen. "Lisäksi ADHD:n on katsottu johtuvan hermoratojen vajaatoiminnasta. Impulsin siirtymistä aivosolusta toiseen edesauttavat solujen välissä olevat välittäjäaineet, jotka ovat kemiallisia yhdisteitä, esim. dopamiini, noradrenaliini ja serotoniini. Nämä aineet joko kiihottavat tai estävät hermojen impulsseja. ADHD:ssa keskeisenä ongelmana pidetään puutteellista impulssien estokykyä. Tämän vuoksi lapset toimivat nopeasti ja ajattelematta."

    Täällä joku on naurahtanut kun olen aikaisemmin kirjoittanut välittäjäaineista. Kuitenkin tämän edellä lainatun tekstin osoittaa todeksi ne monet lapset, jotka syövät lääkkeitä, jotka vaikuttavat noihin välittäjäaineisiin. En jaksa kirjoittaa tähän, miten tarkasti vaikuttavat.. Mutta se on aivan varmaa, että kasvatuksella aiheutetut ADHD:n kaltaisen oireet eivät vähene lääkityksellä.

    Kun kirjoitit, että aivovaurion saaneet saavat osakseen väärinymmärrystä, niin voin kertoa, että moni muukin ADHD saa osakseen väärinymmärrystä, jos se luokitellaan niin karkeasti. Minun poikani ei ainakaan ole saanut aivovauriota, mutta ei myöskään ole kasvanut ilman rajoja.

    (Lähteenä olen käyttänyt MBD ja ADHD diagnosointi, kuntoutus ja sopeutuminen, PS-kustannus 2004; sekä uusimpia luentomuistiinpanoja ADHD-keskuksen luennoilta)


   • cheetah.grrr
    koulutuksessa kirjoitti:

    vielä painotettiin että ei pidä mennä vanhempien hysteriaan mukaan (esim. ADHD-hössötys). Ammattilaisena näen mitä ADHD-diagnoosi käytännössä tarkoittaa; suurin osa koulukiusaajista ja häiriköistä on "ns.ADHD-lapsia". Vanhemmat tekevät valituksen siitä kun heidän kultapojuansa on kohdeltu väärin. Eräs tapaus tuli siitä kun kaksi isoa miesopettajaa joutui estämään erästä "ASHD-lasta" käytännössä tappamasta luokkakaveriansa. "Tukahdutimme hänen luovuutensa" sanoi äiti. Kouluviraston ohjeiden mukaan ADHD:tä ei enää diagnosoida sairaudeksi vaan kasvatusperäiseksi häiriöksi.

    Kouluvirasto ei taida olla se taho, joka antaa ohjeet siitä, miten ADHD diagnosoidaan ;)

    Toivottavasti nykyinen opettankoulutus antaisi enemmän eväitä erityislasten kohtaamiseen. Pelkkä erityispedagogiikan pakollinen kurssi ei kyllä riitä. Itse ainakin olen hankkinut kaiken tietämyksen omien lasten ja jatkokoulutuksen kautta.


   • kun oikaisit
    cheetah.grrr kirjoitti:

    että hieman hankkisit lisätietoa ADHD:sta, sillä kuvaamasi luokitus on aika harhaanjohtava. On totta, että aivovaurion voi saada synnytyksessä ja joillekin näille lapsille tulee myöhemmin ADHD diagnoosi. Mutta suurimmalla osalla tapauksista perinnöllisillä tekijöillä on kuitenkin katsottu olevan kaikkein suurin osuus oireiden synnyssä.

    Kasvatuksella saadaan paljon "pahaa" aikaiseksi ja kun lapsi kasvatetaan täysin ilman rajoa, hän voi tarvita psykiatrista hoitoa, mutta silloin diagnoosiksi ei tule ADHD.

    ADHD:n syitä ei nykyään pystytä kunnolla lääketieteellisesti selvittämään, mutta on löydetty jo usempi geeni, jotka ovat yhteydessä ADHD:hen. "Lisäksi ADHD:n on katsottu johtuvan hermoratojen vajaatoiminnasta. Impulsin siirtymistä aivosolusta toiseen edesauttavat solujen välissä olevat välittäjäaineet, jotka ovat kemiallisia yhdisteitä, esim. dopamiini, noradrenaliini ja serotoniini. Nämä aineet joko kiihottavat tai estävät hermojen impulsseja. ADHD:ssa keskeisenä ongelmana pidetään puutteellista impulssien estokykyä. Tämän vuoksi lapset toimivat nopeasti ja ajattelematta."

    Täällä joku on naurahtanut kun olen aikaisemmin kirjoittanut välittäjäaineista. Kuitenkin tämän edellä lainatun tekstin osoittaa todeksi ne monet lapset, jotka syövät lääkkeitä, jotka vaikuttavat noihin välittäjäaineisiin. En jaksa kirjoittaa tähän, miten tarkasti vaikuttavat.. Mutta se on aivan varmaa, että kasvatuksella aiheutetut ADHD:n kaltaisen oireet eivät vähene lääkityksellä.

    Kun kirjoitit, että aivovaurion saaneet saavat osakseen väärinymmärrystä, niin voin kertoa, että moni muukin ADHD saa osakseen väärinymmärrystä, jos se luokitellaan niin karkeasti. Minun poikani ei ainakaan ole saanut aivovauriota, mutta ei myöskään ole kasvanut ilman rajoja.

    (Lähteenä olen käyttänyt MBD ja ADHD diagnosointi, kuntoutus ja sopeutuminen, PS-kustannus 2004; sekä uusimpia luentomuistiinpanoja ADHD-keskuksen luennoilta)

    tietojani. Ja otanpa tarkemmin selkoa asioista. En ole se opettajan kannalta asioista vauhkoava.

    Mutta sitä vielä mietin, että kun niiden välittäjäaineiden toiminnan muokkautuminen on ihmisellä käsittääkseni myös riippuvainen siitä, miten ympäristö vastaa vuorovaikutustilanteissa (varsinkin lapsena), niin olisiko mahdollista, että välittäjäaineiden toiminta voi häiriintyä myös silloin, kun kasvatus on epäjohdonmukaista ja aiheuttaa esim. turvattomuutta?

    En väitä tällä, että ADHD-diagnoosin saaneilla olisi näin, mutta että näinkin voidaan saada välittäjäaineiden toiminta häiriintymään. Ja aika varma olen, että lääkärit tekevät diagnoosejaan näkemättä ihan kaikkia yhteyksiä. Siis onko kyse fysiologisesta syystä vai kasvatuksella aikaan saadusta.

    Useimmat geenithän on myös sellaisia, jotka aktivoituvat jostain ympäristötekijästä. Miksei tällainen ADHD-geeni voisi olla sellainen? Toisilla se pamahtaa päälle ihan sinällään, esimerkiksi puhtaasti fysiologisesta tekijästä, toisilla voi käydä näin psyykkisen ympäristön vaikutuksesta.

    Asiat on mielestäni aika monisyisiä.


   • cheetah.grrr
    kun oikaisit kirjoitti:

    tietojani. Ja otanpa tarkemmin selkoa asioista. En ole se opettajan kannalta asioista vauhkoava.

    Mutta sitä vielä mietin, että kun niiden välittäjäaineiden toiminnan muokkautuminen on ihmisellä käsittääkseni myös riippuvainen siitä, miten ympäristö vastaa vuorovaikutustilanteissa (varsinkin lapsena), niin olisiko mahdollista, että välittäjäaineiden toiminta voi häiriintyä myös silloin, kun kasvatus on epäjohdonmukaista ja aiheuttaa esim. turvattomuutta?

    En väitä tällä, että ADHD-diagnoosin saaneilla olisi näin, mutta että näinkin voidaan saada välittäjäaineiden toiminta häiriintymään. Ja aika varma olen, että lääkärit tekevät diagnoosejaan näkemättä ihan kaikkia yhteyksiä. Siis onko kyse fysiologisesta syystä vai kasvatuksella aikaan saadusta.

    Useimmat geenithän on myös sellaisia, jotka aktivoituvat jostain ympäristötekijästä. Miksei tällainen ADHD-geeni voisi olla sellainen? Toisilla se pamahtaa päälle ihan sinällään, esimerkiksi puhtaasti fysiologisesta tekijästä, toisilla voi käydä näin psyykkisen ympäristön vaikutuksesta.

    Asiat on mielestäni aika monisyisiä.

    Olet ihan oikeassa, että asiat ovat näissä asioissa aika monisyisiä.

    Tällä hetkellä ajatellaan, että ADHD voi tulla jos on sille altistavia geenejä. Siitä ollaan montaa mieltä, mikä on ympäristön osuus. Mutta toki silläkin joissain tapauksissa on merkitystä.

    Niistä lääkäreistä vielä, että meidän lasten tutkimusrumbassa ainakin aika tarkkaan selviteltiin perheen tilannetta ja tarkkaan selviteltiin sikiöajastä tähän päivään lapsen kehitystä.

    Eli siis kun tämä ADHD:n syiden selvittäminen ei ole ihan niin yksinkertaista, niin useammat ADHD-lasten vanhemmat kokevat sen raskaan arjen keskellä myös erittäin ahdistavana sen ympäristön, joka osoittaa syyttävällä sormella. Varsinkin kun osa sukulaisistakin on sitä mieltä, että ADHD on muoti-ilmiö tai kasvatuksen seurausta. Itse koitan olla välittämättä, mutta on joitain päiviä, kun tekisi mieli pyytää naapureita esim. viikoksi seuraamaan, mitä tämä arki oikeasti on.

    Ja kun on itse omien erityislasten kautta kokenut, miten kaikista ponnisteluista huolimatta lapset ovat sitä mitä on, niin ei enää opettajana niin helposti "osoita vanhempi syyttävällä sormella".


   • kertovat
    cheetah.grrr kirjoitti:

    Olet ihan oikeassa, että asiat ovat näissä asioissa aika monisyisiä.

    Tällä hetkellä ajatellaan, että ADHD voi tulla jos on sille altistavia geenejä. Siitä ollaan montaa mieltä, mikä on ympäristön osuus. Mutta toki silläkin joissain tapauksissa on merkitystä.

    Niistä lääkäreistä vielä, että meidän lasten tutkimusrumbassa ainakin aika tarkkaan selviteltiin perheen tilannetta ja tarkkaan selviteltiin sikiöajastä tähän päivään lapsen kehitystä.

    Eli siis kun tämä ADHD:n syiden selvittäminen ei ole ihan niin yksinkertaista, niin useammat ADHD-lasten vanhemmat kokevat sen raskaan arjen keskellä myös erittäin ahdistavana sen ympäristön, joka osoittaa syyttävällä sormella. Varsinkin kun osa sukulaisistakin on sitä mieltä, että ADHD on muoti-ilmiö tai kasvatuksen seurausta. Itse koitan olla välittämättä, mutta on joitain päiviä, kun tekisi mieli pyytää naapureita esim. viikoksi seuraamaan, mitä tämä arki oikeasti on.

    Ja kun on itse omien erityislasten kautta kokenut, miten kaikista ponnisteluista huolimatta lapset ovat sitä mitä on, niin ei enää opettajana niin helposti "osoita vanhempi syyttävällä sormella".

    tällaisissa asioissa tietämättömyydestä. Yksi oireyhtymän ilmentymä ei voi kertoa siitä, mitä se kaikkien kohdalla on. Ja sillä perusteella kaikkien kanssaihmisten pitäisi nähdä ADHD:kin moni-ilmeisenä.

    Siitä moni-ilmeisyydestä johtuen ei voi mennä arvioimaan perheiden tilanteita ja syy-seuraussuhteita. Ihan varmasti erityislasten vanhemmat kokevat jo valmiiksi kaikenlaisia tunteita, kuten syyllisyyttäkin, vaikka asioille ei todellakaan itse olisi voinut mitään.

    Aiantuntijoiden tehtävä on arvioida syitä ja seurauksia, mutta pääasiassa keksiä keinot auttaa selviämisessä. On opettamaan, parantamaan ja kuntouttamaan koulutettujen ihmisten osa auttaa toisia niistä lähtökohdista, jotka on käsillä. Joten jos joku opettaja kokee työnsä raskaaksi lasten parissa, hakekoon apua, keksiköön keinoja tai vaihtakoon alaa. Mutta on toki vanhemmankin velvollisuus pyrkiä yhteistyöhön opettajan kanssa ja nähdä sekä hyväksyä omassa lapsessaan myös ne piirteet, mitkä tekevät ryhmässä toimimisen vaikeaksi ja ehkä toisia lapsia kohtaan jopa vaaralliseksi. Opettajan työ on tosiaan aika hankalaa, jos vanhemmat asettuvat täysin poikkiteloin lapsen häiritsevään tai vaaralliseen käyttäytymiseen liittyvissä tilanteissa ja pesevät kätensä niistä. Ja näin on tietysti muittenkin lasten vanhempien kohdalla, kuin ADHD-lasten.

    Sitten niistä lääkärin tutkimuksista. En tiedä, miten mahtavat lääkärit tutkia sitten aikuisia, jotka saavat ADHD-diagnoosin. Ainakin tiedän sellaisen henkilön, joka on saanut aivovaurion ja sen jälkeen ADHD-diagnoosin. Sitä en osaa sanoa, oliko hänellä ADHD:n piirteitä jo ennen aivovauriota.


   • Ope2
    cheetah.grrr kirjoitti:

    Kouluvirasto ei taida olla se taho, joka antaa ohjeet siitä, miten ADHD diagnosoidaan ;)

    Toivottavasti nykyinen opettankoulutus antaisi enemmän eväitä erityislasten kohtaamiseen. Pelkkä erityispedagogiikan pakollinen kurssi ei kyllä riitä. Itse ainakin olen hankkinut kaiken tietämyksen omien lasten ja jatkokoulutuksen kautta.

    En edes tiedä mistä aloittaa...Työni, ammattini ja "sydämenasiani" kautta luen kommentteja yhtä aikaa kauhuissani ja tyytyväisenä.

    Aloitan ensin opettajien asemasta. Opettajat eivät valitse/valikoi luokkaansa tulevia oppilaita. Minä, erityisluokanopettajana toivotan ovestani sydämellisesti tervetulleeksi kaikenlaiset erilaiset oppijat. Minä olen saanut siihen koulutuksen, minä olen ammattini valinnut. Integraatio/inkluusio ovat kuitenkin verrattain uusia tuulia kasvatuksen alalla. Sen vuoksi moni kollegani luokanopettaja ei ole koulutettu opettamaan erilaisia oppijoita luokkassaan. Kyllä, erilaisia oppijoita oli luokissa ennenkin, vain ilman diagnoosia, mutta ajan henki ja lasten kasvatus olivat silloin toinen juttu. Silloin opettajalla oli toisenlainen auktoriteetti ja lapset kasvatettiin kotona vähemmän neuvottelevassa kulttuurissa. Ja kaikille opetettiin samalla mallilla. Nykyään opettajat koulutetaan kohtamaan lapsia yksilöllisemmin ja oppimisnäkemys on konstruktivistinen.

    Kyllä, muutosten tuulissa opettajan tulisi kouluttautua, päivittää itseään. Mutta kun kaupungit eivät opettajia kouluta! Kysymys: jos maksat itse koulutuksesi, otat palkatonta virkavapaata työstäsi ja hoidat oman luokkasi työt siinä ohessa (opettaja ohjeistaa sijaiset hommiinsa), kuinka monen opettajan voi olettaa koulutukseen osallistuvan? Ei monen. Missä muussa ammatissa täydennyskoulutusta hoidetaan näin? Ei missään. Eli jos Pekkasi tai Maijasi saa "ammattitaidotonta opetusta", mars opetusvirastoon! Vaatikaa päättäjiä kouluttamaan opettajia!

    Mitä tulee ADHD:n on ilo lukea Cheetahin kaltaisten aikuisten perehtynyttä kommentointia. Koulu ei tee pelkästään työtä lapsen kanssa vaan ennenkaikkea YHTEISTYÖTÄ vanhempien kanssa. Kun vanhemmilla on selkeä kuva lapsen haasteista ja lapsi hyväksytään perheessä (totta, monet perheen elävät "ADHD-denialissa"), ollaan jo pitkällä. ADHD:n kohtaaminen ja hyväksyminen on haastavaa, mutta vasta hyväksymisen myötä tulee hoito.

    Hoitamaton ADHD luo sivutuotteena jo VARHAISLAPSUUDESSA itsetunto- ja minäkuva-ongelmia, jotka viimeistään kouluiässä ilmenevät haasteina käyttäytymisessä. ADHD-lapsi tarvitsee hoidon lisäksi kasvatuksessa myönteisen, terveen minän kasvuun positiivisia lähestymistapoja; paljon positiivista palautetta, onnistumisen kokemuksia, kasvukeskusteluja, rakkautta ja hyväksyntää. Ei lasta, minkäänlaista lasta kasvateta "isän kädellä"! Oli lapsen haaste mikä hyvänsä ns. vanhoilla kasvatusmetodeilla ei tehdä kuin vahinkoa.

    Monen vuoden kokemuksella voin todeta, ettei lapsen, jolla on ADHD eikä hoitoa, tulisi opiskella yleisopetuksen suurissa ryhmissä. 25 oppilaan ryhmässä paineet ovat liian kovat, vertaisryhmä sopimaton, opettajan resurssit/koulutus vajaavaiset ja mahdollisuudet yksilöllisempään opetukseen olemattomat. Sen sijaan erityisopetuksen pienryhmissä annetaan opetusta oppilaan tarpeiden mukaisesti, sopivaan tahtiin, ja hänelle tehdyn suunnitelman mukaisesti. Opettaja on koulutettu tehtävään ja luokassa toimii usein toinenkin aikuinen. Jos vanhemmat ovat erityisopetusta vastaan, tulee vanhempien tutkailla omia asenteitaan lastaan ja ADHD:ta kohtaan. Erityisopetus ei tee lapsesta vammaista tai millään tavalla huonompaa. Sen sijaan sellaisen kuvan antaa lapselle mm. ADHD:n kieltäminen, asian salaaminen sukulaisilta tai erityisopetuksen kieltäminen.

    Kaikki urani aikana kohtaamani tytöt ja pojat, joilla on tarkkaavaisuuden haasteita, ADHD, ADD, MBD, miksi sitä on milloinkin kutsuttu, ovat olleet upeita lapsia, joissa näkyy sama potentiaali kuin kenessä hyvänsä lapsessa! Sen potentiaalin esille tuominen hoidollisin ja opetuksellisin menetelmin on meidän aikuisten tehtävä, ja ensisijaisesti kodin tehtävä!

    Vanhempien huoli ja hätä omista lapsistaan saa miettimään ja kyseenalaistamaan asioita, luonnollisesti. Luotettava tapa saada informaatiota on kääntyä asiantuntijoiden puoleen.

    Iloitkaa ja olkaa ylpeitä erilaisista, ainutlaatuisista lapsistanne. Niin minäkin oppilaistani :-)


  • mark damiani

   Höpö höpö!!! Se on ihmisen evoluutiota eli kehittymistä moniprosessoivaksi olennoksi samanaikaisten ärsykkeiden vastaanottoon sekä niihin vastaamiseen. Itselläni todettiin se muksuna 80-luvun alussa, kun sitä ei ollut vielä edes diagnosoitu suomessa. Vanhempani työmatkat suuntasivat useasti USA:han ja siellä heille tehtyjen terveydellisten tutkimusten valossa minullekin suositeltiin täällä kotimaassa erään silloisen erikoislääkärin vastaanotolle. Minä sain silloin itse päättää otanko lääkehoidon vai en. Halusin tietysti olla urhea enkä halunnut, vaikka minun oli vaikea kohdistaa keskittymistä kokonaisen tunnin ajaksi kouluhommiin kerrallaan.
   Sitä myös hiukan arveltiin minun synnynnäisen sydänvikani takia, koska monet lääkkeet ovat kuitenkin Amfetamiini-johdannaisia ja ei olisi tiedetty millaisia ongelmia sillä puolen olisi luvassa. No lekuri neuvoi minua vaikka puhumaan itselleni ja siten keskittymään yhteen asiaan kerrallaan. Jeeh, sain sittenkin luvan "höpistä" ääneen, niin kuin kaverini aina sanoivat, kun näkivät minun leikkien välissä keskittyvän kovasti johonkin asiaan itselleni samanaikaisesti selostaen, etten vain unohtaisi mitään tai eksyisi asiasta toiseen. EI SE OLE LAISKUUTTA ETTÄ AIVOT TOIMIVAT HYPERKINEETTISELLÄ TASOLLA. SE ON TYHMYYTTÄ, JOKA EI YMMÄRRÄ AIVOJEN TOIMINTAA!!! Ainoa huono puoli oli myös se, että yliaktiivisesti toimivat aivot etsivät aina uutta tietoa, joten minäkin olen aina ollut tietoinen erilaisten asioiden kehityksen suunnasta moniin eri suuntiin. Siitä on se vaara, että aikuisen on suuri vaara sairastua skitsofreniaan, koska kuvitelmien ja todellisen elämän raja on hiuksen hieno suuren tietomäärän sekä voimakkaan mielikuvituksen yhteissummana. Tuolloin minulle myös valaistiin asiasta, mikä tänä päivänä tunnetaan ns. huumeongelmana eli amfetamiinin tulosta suomen katukaupan markkinoille, jolloin minäkin pääsin itselääkitsemisen jaloon taitoon. Nyt 15v. amfetamiinin laittoman käyttämisen jälkeen on pakko todeta: ihmiset ovat tyhmiä kun uskovat kaiken suoraan eivätkä ota mitään selville itse!!
   Minulla se toimii oikein hyvin, eikä ole koskaan ollut mitään muita ongelmia kuin ne ihmniset, jotka eivät tajua yhtä perus asiaa elämästä eli mikä toiselle on huume, se on ensimmäiselle myrkkyä ja kolmannelle lääke. Kaikilla meillä ihmisillä on erilainen fysiikka ja kemia, joten eri asiatkin vaikuttavat meihin eri tavoin. Ja mitä tulee amfetamiinin ja sydänvian yhteispeliin, niin se olikin vain opeteltava juttu. Lähdit pienistä annoksista ja kokeiluista, niin kuin kuka tahansa pioneeri lääketieteen opiskelija, joka haluaa tietää kuinka parantaa fysiikkaansa asioilla, joilla moni ei lähtisi leikkimään. Mutta minä olen aina uskonut vanhaan sanotaan: mikä ei tapa se vahvistaa!!! And that´s goddam true, my life proves it strongly! Nyt kohta 45v. elämä hymyilee, koska tajusin jo varhain, että minun täytyisi itse etsiä vastaukset omiin juttuihini, koska minun tieni oli niin erilainen kuin monen muun ja uskoin, että erehdys/onnistumis valintaa voi myös käyttää hyväksi, kun etsii itsensä modifionti konsteja. Tätä kautta minä tutustuin ns. Synthetic Biology and Genetic Engineering -käsitteisiin ja samalla myös tajusin, että olin itse ollut omalla tavallani sen edellä kävijä. Kaikille ADHD-ihmisille sanon: Fight for the freedom to be what You are and will be, it´s Your constitutional right! Forget that old scrub being disordered, that time is over, finally!!!

  • mark damiani

   Lainaus: "Itse toimin ala-asteen opettajana ja haluaisin niin rankaista näitä häirikköjä mutta kun laki kieltää...vielä"

   I think You are somekind of pervert, who shouldn´t be that close and near those innocent children! I wonder how did You ever get there in first place, teaching children with that kind of motivation, huh. If I were You, at least I kept my mouth shut!!! Stupid idiot, be aware angry adults...

  • anti medical

   Lääketeollisuus on huijareiden ala ja huumeiden johdannaislääkkeet myös mukaanottaen ADHD lääkkeet. Niitä käyttäneet lapset Amerikassa ovat sitten teini-ikäisinä aivot täysin sekaisin olevia kouluampujia. Lääketeollisuus on suurilta osin turhia psyykelääkkeitä täynnä.

  • hohhoijakkaaa

   Jep jep. Kohta on varmaan siniset silmätki kumottu, ei voi olla muunvärisiä kuin ruskeita. Aloittaja voisi pohtia hiljaa mielessään, kuinka täydellisesti hän voi perustella mitään näkemäänsä ja kokemaansa. Ehkä oletkin vain kuvitellut kaiken.

  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

   Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
   Maailman menoa
   390
   3877
  2. Vernu Vasunta

   On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
   Suomussalmi
   135
   2710
  3. En kelpaa sinulle

   Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
   Ikävä
   129
   1877
  4. Taidat vanhempi nainen

   Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
   Ikävä
   73
   1320
  5. Voi nainen...

   Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
   Ikävä
   51
   1202
  6. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

   Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
   Maailman menoa
   172
   1199
  7. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

   Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
   Ikävä
   74
   1180
  8. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

   Miehelle kysymys :)
   Ikävä
   64
   1125
  9. Naiselle kysymys

   Mitä oikein näet minussa?
   Ikävä
   51
   952
  10. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

   Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
   Maailman menoa
   291
   940
  Aihe