mitä tehdä ku heppa ei pysy aidois?

Eli hevonen tulee paimenen yli, vaikka on kavereita ja ruokaa iha ok määrä täs vaihees. :/ tosi ikävää ku joutuu olee yksin tarhassa. mitä keinoja???
Ilmianna
Jaa

3 VastaustaLaittakaa karkureissun jälkeen hetkeksi tavalliseen tarhaan.Kun jaksaa toistaa "arestia",uskon että pikku hiljaa tajuaa ettei karkureissulta tai aidan raahamisella mukana pääse enää takaisin vihreälle tai kavereiden luokse.Hevonen on fiksu,se tietää miksi joutuu karkureissun jälkeen tylsään tarhaan yksin.Kai teillä on sähkö laitumen aidassa?Sillä hevonen oppii nopeasti milloin napsahtaa.Tallilla jossa käyn,menee sähköpaimen suojaamassa tavallisten tarhojen aitaa eikä kukaan hevonen mene notkumaan aidalle,kun tietävät että sähköisku tulee.Ihme että jaksaa keskittyä tuollaiseen kun on kerran kavereita ja ruokaa.
Ilmianna
Jaa
Ongelma on vaikea. Hevonen on oppinut, ettei paimenpoikaa tarvitse kunnioittaa.

Kassun ehdotus oli muuten hyvä, mutta hevosen kyky ymmärtää syy-seuraus suhde kestää 3-10 sekunttiin eli hevonen pitäisi siinä ajassa ehtiä saada kiinni ja viedä "rankaistus"aitaukseen". Lisäksi hevosen logiikan mukaan sitä rangaistaisiin kiinni antautumisesta (eli asiasta jonka se teki viimeksi).

Karkaako hevonen aidan yli vai läpi (eli rikkooko aidan mennessään)? Jos hevonen karkaa aidan yli, kannattaa miettiä voisiko aitaan taittaa toisen langan ylemmäksi, jolloin yli hyppääminen ei kävisi niin helposti (sopiva korkeus toiselle langalle on 130-150cm, eli tarvitset erityiskorkeat aitatolpat). Jos hevonen menee aidoista läpi, kannatta ensin varmistaa kulkeeko virta kunnolla langassa ja onko aitauksen maadoitus kunnossa. Toinen varmistettava asia on, että hevonen saa aidasta "räpsyt" läpi rynniessään (paksu karva vaimentaa räpsyjä mukavasti).

Oletko päässyt näkemään minkälaisissa tilanteissa hevonen tulee aidoista läpi? Esim. karkaako hevonen täysin tietoisesti hyppäämällä aidan yli aina samasta kohti vai ajattatko muut hevoset sitä takaa, jolloin hevonen karkaa hyppäämällä aidan yli vai ärsyyntyykö hevonen esim. hyttysistä ja ottaa sen jälkeen spurtit aidan yli ja tallia kohti?

Voit kokeilla "aitakouluttaa" hevosta tekemällä sähköaidasta pienen aitauksen (esim. 5m x 5m, sen kokoinen, että hevosella ei ole tilaa ottaa vauhtia ja hypätä aitauksesta pois, mutta niin suuri, että hevonen voi olla siellä osumatta vahingossa lankoihin). Laita lankaan normaali "paimenpoika". Varmista, että lanka antaa hyvät "räpsyt".

Vie hevonen aitaukseen. Laita aitauksen ulkopuolelle jotain hevosta kiinnostavaa (esim. kaurasankko). Jää seuraamaan tilannetta sivummalle ( vähintää parinkymmenen metrin päähän). Kohta hevonen luultavasti alkaa kurotella kohti kaurasankkoa ja saa räpsyt aidasta ja näin toteaa, ettei aidan luo kannata mennä. Arempi hevonen oppii kerrasta ja kovapäisempi käy kokeilemassa useammin. Kun hevonen tyytyy kohtaloonsa ja ei yrittääkkään mennä kauroja syömään, vie hevonen laitumelle ja katso olisiko se oppinut läksynsä ja huomannut, että aitalangan lähettyviltä kannattaa pysyä pois. Jos hevonen ei parin kolmen tunnin sisällä mene tutkimaan tarjolla olevia herkkuja, se kunnoittaa jo aitaa (eli hevonen on oppinut, että aitaa ei kannata koskea, mutta sen yli hyppääminen on turvallista)

Jos hevonen menee langasta läpi tavoitellessaan herkkuja, korjaa aita ja kokeile uudestaan. Jos hevonen menee aidasta läpi toisenkin kerran, on liian paksunahkainen (eli aidasta saadut sähköiskut on sen mielestä liian vähäpätöinen kipu verrattuna odottavaan palkkioon eli kaurasankkoon tai vapauteen). Silloin kannattaa aitakoulutuksessa kastella hevosen pää ja ryntäät, jolloin sähköiskut tuntuvat kipeämmin tai tehdä hevoselle paimenpoika nauhsta päitset ja "valjaat" (yksi nauha hevosen kaulan ympärille ja toinen vatsan ympärille satulavyön kohdalle ja nämä yhdistetään vähintään yhdellä nauhalla), tällöin hevosen aidasta saamat tärskyt tuntuvat myös voimakkaammin.

Aitakoulutuksen turvallisuusohjeet.
1. Käytä aina tavallista paimenpoikaa (joko verkkovirralla tai akulla toimivaa). Älä yritä vahventaa hevosen saamia tärkyjä käyttämällä omatekoista muuntajaa tai mitää muita virityksiä.
2. Käytä aitauksen tekemiseen paimenpoika lankaa tai aitanauhaa (älä aitavaijeria tai rautalankaa). Paimenpoika lanka ja aitanauha antavat periksi, jos hevonen pillastuu, rautalanka ja aivaijeri taas kestävämpinä leikkautuvat helposti ihoon.
3. jos teet hevoselle aitanauhasta tai paimenpoikalangasta päitset ja valjaat, tarkista, että nauhan päät tulevat poispäin hevosesta (molemmissa on ohutta rautalanka säiettä, säikeen pää on ihoon osuessa terävä.). Älä taluta hevosta aitanauhapäitsistä, sillä päitset saattavat hangata kipeästi, jos hevonen erehtyy liikuttamaan päätää siten, että riimu kiristyy päässä.
4. Pidä hevosta silmällä koulutuksen aikana, jotta voit mennä avuksi, jos hevonen säikähtää todella saamiaan sähköiskuja. Toisaalta älä ole koulutuksen aikana aidan lähellä, jotta hevonen ei opi yhdistämään sähköiskuja sinuun vaan aitaan.
5. älä jatka koulutusta kerraallaan yli 3 tuntia. (jos hevonen ei ole tässä ajassa mennyt aidan luo niin, se tietää mitä sähköaitaa koskettaessa tapahtuu.) Aidan varominen on hevoselle rankkaa, toisaalta aidassa se ei pääse juomaan tai syömään, eikä suojaan auringon paahteelta.
Ilmianna
Jaa
Kannattaa laittaa lankoja usea rivi jos vain onnistuu
Ilmianna
Jaa

Vastaa alkuperäiseen viestiin

mitä tehdä ku heppa ei pysy aidois?

Eli hevonen tulee paimenen yli, vaikka on kavereita ja ruokaa iha ok määrä täs vaihees. :/ tosi ikävää ku joutuu olee yksin tarhassa. mitä keinoja???

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta