Tietääkö kukaan millä konjakilla Jaloviina
on "leikattu" ??? Eli lantrattu ?? Eli minkä merkkistä konjakkia tavalliseen Jaloviinaan käytetään? Vai lieneekö jokin tuote salaisuus???
Jaloviina....
56
29280
Vastaukset
- kun eivät kerro
Altia ei kerro suhdetta eikä sitä mitä konjakkia tai brändyä on sekoitukseen käytetty.
Veikkaisin, että kyseessä on joku edullinen VS-konjakki ja suhde on suunnilleen 50/50.
Nimitys on nykyään - maustettu ja värjätty viina.
Ei tämä tee juomasta sen parempaa tai huonompaa, parasta sekoituksissa. Hieman liian viinamaista sellaisenaan.- ole mikään
ihmeellinen juoma. Konjakkia tai brändiä on sekoitettu keskenään.
Sillä ei ole mitään merkitystä onko konjakkiin lisätty viinaa vai viinaan lisätty konjakkia, loppu tulos on aivan sama.
Värillinen, maustettu viina, ei sen ihmeellisempää. - Herra Y.
ole mikään kirjoitti:
ihmeellinen juoma. Konjakkia tai brändiä on sekoitettu keskenään.
Sillä ei ole mitään merkitystä onko konjakkiin lisätty viinaa vai viinaan lisätty konjakkia, loppu tulos on aivan sama.
Värillinen, maustettu viina, ei sen ihmeellisempää.Omituinen höpöttäjä, epäloogista. Konjakki tai brändi sekoitettu keskenään. Hienoa!
- leikkaus
Hommahan on "leikattu" juuri toisinpäin, eli se konjakki tai brandy on "leikattu" ilmeisesti tavallisella väkiviinalla, eikä toisinpäin, että se väkiviina olisi leikattu konjakilla. Kyllä sitä konjakkia/brandyä on selvästi yli puolet.
- Susiraja
Tuota se Jaloviina on "keksitty" sodan aikaa 1932, eli sotilaat on leikannu pontikkaa Saksalaisilta saamalla Konjakilla! Ensimmäinen oli 0 tähden Jallua eli laitettiin vain väriksi Konjamiinia, eli "Vääpeli" oli sen nimi!!!¨
Nykyään on 1 ja 3 tähden Jallua.. 1 tähti meinaa
että on 1/4 konjakkia ja Kolemn tähden on 3/4 osaa konjakkia!!! neljän tähden jallua ei ole koska se olisi pelkkää konjakkia!!! Mutta sitä vain ihmettelen että mikähän on se konjakki merkki millä ne sitä Viljaviinaa leikkaa????? - Anonyymi
Susiraja kirjoitti:
Tuota se Jaloviina on "keksitty" sodan aikaa 1932, eli sotilaat on leikannu pontikkaa Saksalaisilta saamalla Konjakilla! Ensimmäinen oli 0 tähden Jallua eli laitettiin vain väriksi Konjamiinia, eli "Vääpeli" oli sen nimi!!!¨
Nykyään on 1 ja 3 tähden Jallua.. 1 tähti meinaa
että on 1/4 konjakkia ja Kolemn tähden on 3/4 osaa konjakkia!!! neljän tähden jallua ei ole koska se olisi pelkkää konjakkia!!! Mutta sitä vain ihmettelen että mikähän on se konjakki merkki millä ne sitä Viljaviinaa leikkaa?????Jalompaa ainetta eli konjakkia leikataan, onoa sitten kyse viinasta tai pontikasta.
"Jaloviina (lempinimeltään Jallu, myös leikattu konjakki, ruots. Ädelbrännvin) on suomalainen väkevä alkoholijuoma, joka valmistetaan sekoittamalla viljaviinaa ja konjakkia[3][4] tai nykyisin mahdollisesti muuta brandyä (Alko ilmoittaa valmistusaineeksi ”rypäletisleen”[5]). Sen valmistuksessa käytetään värin vuoksi myös hieman sokeriväriä ja maun pehmentämiseksi sokeria. Jaloviinan valmistus aloitettiin vuonna 1932 kieltolain päätyttyä.[6] Sitä myydään noin puoli miljoonaa pulloa vuodessa.[7] Jaloviina ja Jallu ovat Altia Oyj:n omistamia rekisteröityjä tavaramerkkejä.[8] Jaloviinan osuus Altian maustettujen viinojen myynnistä oli vuonna 2004 Altian oman ilmoituksen mukaan 60–70 prosenttia.[9][10]
Jaloviinan esikuvana oli ruotsalainen kansankonjakiksi kutsuttu leikattu konjakki, Eau-de-vie. Leikattu konjakki tuli Ruotsissa myyntiin 1920-luvulla."
https://fi.wikipedia.org/wiki/Jaloviina
Voisi käyttää nyös maustettua jos konjakkia vain vähän, mutta Leikattua nimellä Alko myy näköjään edelleen tuolaista "mausettuakin".
https://www.alko.fi/tuotteet/103996/Puolustuslaitos-Leikattua/ - Anonyymi
Ihan sama. Kauhee olo tulee molemmista. Tuplakankkunen, vaikka kuinka leikkaa ;)
- rankasti
Kyseessä on halvan konjakin ja kirkkaan viinan sekoitus ei sen ihmeellisempää.
* tähden jallussa on 25% konjakkia ja 75% kirkasta viinaa.
** tähden jallussa ( jota ei käsittääkseni enään myydä ) oli 50% konjakkia ja 50% kirkasta viinaa.
*** tähden jallussa on 75% konjakkia ja 25% viinaa.
Konjakki ei ymmärettävistä syistä ole aivan parasta laatua, jotain halpaa perus VS-konjakkia lienee. Altia ei kerro laatua eikä sekoitus " virallisesti".
Tehtiin aikoinaan kun haluttiin myydä omaa tuotetta - Jaloviinaa, kun perus kirkas ei ollut tarpeeksi juhlallista ja konjakki oli liian kallista sekä vielä tuontitavaraa.
Jallun merkitys on vähentynyt ja sivistyneet ihmiset juovat konjakin konjakkina ja kirkaan ruokaryyppynä, mutta eivät sentään sotke niitä keskenään.
Pula-ajan tuote joka tulee häviämään pikku hiljaa, voi olla, että tähden poistuvat ja tilalle tulee yksi tähdetön tuote. Ei ole mikään myyntivaltti tällä hetkellä, lisäksi aika kallista *** 0.7l pullo reilut 16€.
Kun laittaa muutaman euron lisää saa halvan konjakkipullon, joka on kuitenkin paremman makuista kuin Jallu.- joooo9
Tai sitten ei ole yhtä hyvän makuista kuin ***-tähden Jallu. varsinkaan mökillä kivenkolosta kaivettuna.
- ei meillä
joooo9 kirjoitti:
Tai sitten ei ole yhtä hyvän makuista kuin ***-tähden Jallu. varsinkaan mökillä kivenkolosta kaivettuna.
sentään niin kova kuri ole. Viinat löytyy kaapista, joka ei ole lukossa ja viinat on ostettu juotavaksi, ei piilotettavaksi.
- Baarimikko
Jallu on itseasiassa tällä hetkellä yksi ostetuimmista viinoista mitä ravintoloista saa. Jallu on kokenut uuden tulemisen viimeisten vuosien aikana mistä saa kiittää aika pitkälti rokkibändejä. Jallukola esimerkiksi monessa paikassa korvannut lähes täysin rommikolan.
- Salainen_Agentti
joooo9 kirjoitti:
Tai sitten ei ole yhtä hyvän makuista kuin ***-tähden Jallu. varsinkaan mökillä kivenkolosta kaivettuna.
Pöh, ei yhden tähden voittanutta. Kolmen tähden jallu on hifistelyä.
- no jaa
mutta jallusahan ei ole kyse (mielestäni) konjakista vaan viinasta jota on pehmennetty konjamiinilla
- Moro sano poro
Tämä nyt on yksi tyhmimmistä kommentistä aikoihin mitä tulee tuohon, että tuote tulee pikku hiljaa häviämään. Ei muuten tule. Jallulla on vankka kannattajakunta ja monissa sokkokonkutesteissä Jallu on valittu parhaaksi konkuksi, vaikka ei edes sitä ole! Sinä olet juuri yksi näistä junteista jotka eivät ymmärrä muun kun merkkien ja hinnan perään ja olet olevinaan jotakin kun ett juo Jallua, sinun mielestäsi epäsivistyneiden juomaa. Katso peiliin niin näet sen epäsivistyneen ihmisen.
- kukvbkjhv
Salainen_Agentti kirjoitti:
Pöh, ei yhden tähden voittanutta. Kolmen tähden jallu on hifistelyä.
Minä suosin nollan tähden Jallua. Eli kirkasta viinaa.
- Salainen_Agentti
kukvbkjhv kirjoitti:
Minä suosin nollan tähden Jallua. Eli kirkasta viinaa.
Ei "vääpeli" suinkaan kirkasta viinaa ole.
- kukvbkjhv
Salainen_Agentti kirjoitti:
Ei "vääpeli" suinkaan kirkasta viinaa ole.
Tiedä mistään 'vääpelistä', vaan kun
"Kyseessä on halvan konjakin ja kirkkaan viinan sekoitus ei sen ihmeellisempää.
* tähden jallussa on 25% konjakkia ja 75% kirkasta viinaa.
** tähden jallussa ( jota ei käsittääkseni enään myydä ) oli 50% konjakkia ja 50% kirkasta viinaa.
*** tähden jallussa on 75% konjakkia ja 25% viinaa."
niin nollan tähden jallussa on 0% konjakkia ja 100% kirkasta viinaa. - Paljonko Vääpelissä on
Salainen_Agentti kirjoitti:
Ei "vääpeli" suinkaan kirkasta viinaa ole.
Paljonko Vääpelissä on muuten alkoholia?
- minkälaista on tämä
Moro sano poro kirjoitti:
Tämä nyt on yksi tyhmimmistä kommentistä aikoihin mitä tulee tuohon, että tuote tulee pikku hiljaa häviämään. Ei muuten tule. Jallulla on vankka kannattajakunta ja monissa sokkokonkutesteissä Jallu on valittu parhaaksi konkuksi, vaikka ei edes sitä ole! Sinä olet juuri yksi näistä junteista jotka eivät ymmärrä muun kun merkkien ja hinnan perään ja olet olevinaan jotakin kun ett juo Jallua, sinun mielestäsi epäsivistyneiden juomaa. Katso peiliin niin näet sen epäsivistyneen ihmisen.
Minkälaista Redbull Jaloviinapullo Cola sekoitus.
- Minkälaista on Jaloviina
minkälaista on tämä kirjoitti:
Minkälaista Redbull Jaloviinapullo Cola sekoitus.
minkälaista on Redbull Jaloviina Cola sekoitus on maultaan.Onko se raikas vai pehmeä.Vai täyteläinen Coktail sekoitus.
- Anonyymi
Baarimikko kirjoitti:
Jallu on itseasiassa tällä hetkellä yksi ostetuimmista viinoista mitä ravintoloista saa. Jallu on kokenut uuden tulemisen viimeisten vuosien aikana mistä saa kiittää aika pitkälti rokkibändejä. Jallukola esimerkiksi monessa paikassa korvannut lähes täysin rommikolan.
Jos jotain saa jaloviinasta kiittää, niin Ruotsalaisia. Sieltä on koko juoma lähtöisin. Suomalaiset ovat kopioineet Ruostsalaisia. Noloa.
- kusta
en oo kusta maistanu mutta ne jotka on, sanoo että se maistuu ihan viikon vanhalta kuselta, meinaan jaloviina. Eli kai siihen jotain w.s.o.p:tä on käytetty.
- savossa
Viime talvena,savonliänin piäkaupunnissa vieraillessa,taksijonossa tarjoilimme tätä kultaista juomaa samaan jonoon eksyneille irlantilais-turisteille.
Heidän ensikommenttinsa olivat että,onpa hyvää viskiä.
Eli aivan turhasta juomasta ei nähtävästi ole kyse. - Kerran kävin, ja menen uud...
savossa kirjoitti:
Viime talvena,savonliänin piäkaupunnissa vieraillessa,taksijonossa tarjoilimme tätä kultaista juomaa samaan jonoon eksyneille irlantilais-turisteille.
Heidän ensikommenttinsa olivat että,onpa hyvää viskiä.
Eli aivan turhasta juomasta ei nähtävästi ole kyse...palataan tähän historiaan, niin pakkihan kertoo oikeat suhteet. Jos historiaan palataan niin, pakin kansi täytettiin Konjakkilla (Cognac) (oliko se alkuperäinen sitten brandyä, niin vaikea sanoa), se kaadettiin pakkiin ja loput täytettiin perus kenttäjuomalla (metsäpolttonen) mitä oli tarjolla. Eli ponua ja pariin kertaan tislalltua viiniä sekaisin (brandy/cognac). Ei silloin tavailtu mitä se maustettu litku oli..Saatiin uusi "hienostunut" maku ja taas jaksettiin seuraavaan nousuun.
9.K/JR 37 / Muistelmat - Heikki Harju
Kerran kävin, ja menen uud... kirjoitti:
..palataan tähän historiaan, niin pakkihan kertoo oikeat suhteet. Jos historiaan palataan niin, pakin kansi täytettiin Konjakkilla (Cognac) (oliko se alkuperäinen sitten brandyä, niin vaikea sanoa), se kaadettiin pakkiin ja loput täytettiin perus kenttäjuomalla (metsäpolttonen) mitä oli tarjolla. Eli ponua ja pariin kertaan tislalltua viiniä sekaisin (brandy/cognac). Ei silloin tavailtu mitä se maustettu litku oli..Saatiin uusi "hienostunut" maku ja taas jaksettiin seuraavaan nousuun.
9.K/JR 37 / MuistelmatTäällähän puhutaan ihan puuta ja heinää. Jaloviina on kuulunut Alkon tuotevalikoimaan alusta alkaen ja jalon kansanperinteen mukaan sen valmistus aloitettiin välittömästi kieltolain kumoutuessa 5.4. 1932 klo 10. Eräälle historioitsijalle huomauttaisin, ettei Suomi sotinut missään tuohon aikaan. Nimi juomalle saatiin Altian henkilökunnan nimikilpailusta. Valmistusaineina olivat tuolloin halpa konjakki, jota leikattiin pöytäviinalla. Alkuperäisessä reseptissä oli tähtien määrän osoittama osuus konjakkia ja loput pöykkyä eli siis:
* 1/4 konjakkia, 3/4 pöytäviinaa
** 2/4 konjakkia, 2/4 pöytäviinaa
*** 3/4 konjakkia, 1/4 pöytviinaa
Sodan aikana (1939-1944) säännösteltiin myös konjakkia, joten tarjonnassa oli ns. Vääpeliä eli nollan tähden Jaloviinaa, jossa konjakkia oli vain väriksi. Kahden tähden Jaloviinan myynti ja valmistus on sittemmin lopetettu, eikä Altia enää paljasta Jaloviinan tarkkaa reseptiä. Tiedetään kuitenkin, että konjakin ja pöykyn lisäksi Jaloviina sisältää myös vähän lisättyä sokeria ja karamelliväriä.
Akateemisen Jaloviinaseuran laaduntarkkailija 2008 - sukis
sanoo tyyppi joka ei ole koskaan jallua maistanut eikä mitään muutakaan... parempi olisi olla hiljaa asioista joista ei mitään ymmärrä...
- sakke1976
Heikki Harju kirjoitti:
Täällähän puhutaan ihan puuta ja heinää. Jaloviina on kuulunut Alkon tuotevalikoimaan alusta alkaen ja jalon kansanperinteen mukaan sen valmistus aloitettiin välittömästi kieltolain kumoutuessa 5.4. 1932 klo 10. Eräälle historioitsijalle huomauttaisin, ettei Suomi sotinut missään tuohon aikaan. Nimi juomalle saatiin Altian henkilökunnan nimikilpailusta. Valmistusaineina olivat tuolloin halpa konjakki, jota leikattiin pöytäviinalla. Alkuperäisessä reseptissä oli tähtien määrän osoittama osuus konjakkia ja loput pöykkyä eli siis:
* 1/4 konjakkia, 3/4 pöytäviinaa
** 2/4 konjakkia, 2/4 pöytäviinaa
*** 3/4 konjakkia, 1/4 pöytviinaa
Sodan aikana (1939-1944) säännösteltiin myös konjakkia, joten tarjonnassa oli ns. Vääpeliä eli nollan tähden Jaloviinaa, jossa konjakkia oli vain väriksi. Kahden tähden Jaloviinan myynti ja valmistus on sittemmin lopetettu, eikä Altia enää paljasta Jaloviinan tarkkaa reseptiä. Tiedetään kuitenkin, että konjakin ja pöykyn lisäksi Jaloviina sisältää myös vähän lisättyä sokeria ja karamelliväriä.
Akateemisen Jaloviinaseuran laaduntarkkailija 2008kerrankin asiantuntevaa kommenttia eikä moista skeidaa jota kustavi edustaa.... (kaveri joka kommentoi tuotetta jota myöntää ettei ole koskaan maistanut...) ko. tyyppien kannattaisi olla aivan hiljaa tai mielummin vielä tutustua tuotteeseen ennen kommentteja..
- sukis
sukis kirjoitti:
sanoo tyyppi joka ei ole koskaan jallua maistanut eikä mitään muutakaan... parempi olisi olla hiljaa asioista joista ei mitään ymmärrä...
eli ko. kommentti on tarkoitettu kustavin kirjoittelulle
Heikki Harju kirjoitti:
Täällähän puhutaan ihan puuta ja heinää. Jaloviina on kuulunut Alkon tuotevalikoimaan alusta alkaen ja jalon kansanperinteen mukaan sen valmistus aloitettiin välittömästi kieltolain kumoutuessa 5.4. 1932 klo 10. Eräälle historioitsijalle huomauttaisin, ettei Suomi sotinut missään tuohon aikaan. Nimi juomalle saatiin Altian henkilökunnan nimikilpailusta. Valmistusaineina olivat tuolloin halpa konjakki, jota leikattiin pöytäviinalla. Alkuperäisessä reseptissä oli tähtien määrän osoittama osuus konjakkia ja loput pöykkyä eli siis:
* 1/4 konjakkia, 3/4 pöytäviinaa
** 2/4 konjakkia, 2/4 pöytäviinaa
*** 3/4 konjakkia, 1/4 pöytviinaa
Sodan aikana (1939-1944) säännösteltiin myös konjakkia, joten tarjonnassa oli ns. Vääpeliä eli nollan tähden Jaloviinaa, jossa konjakkia oli vain väriksi. Kahden tähden Jaloviinan myynti ja valmistus on sittemmin lopetettu, eikä Altia enää paljasta Jaloviinan tarkkaa reseptiä. Tiedetään kuitenkin, että konjakin ja pöykyn lisäksi Jaloviina sisältää myös vähän lisättyä sokeria ja karamelliväriä.
Akateemisen Jaloviinaseuran laaduntarkkailija 2008Nämä Jallu- ja Mannerheimin viina-asiat tuntuvat olevan Suomen kansan omaa urbaanilegendaa, josta löytyy joka essonbaarissa oma asiantuntijansa.
Yllä oleva Jaloviinan syntyä kuvaava juttu on varmaan aivan oikea ja liittyy nimenomaan Jaloviinaan, joka on aivan oma, pitkäaikainen tuotteensa ja asia sinänsä. Ei siis liity sanottavammin sotaan vaan pikemminkin alkoholin tuotekehitykseen ja suomalaiseen alkoholinvalmistuksen historiaan.
Sitävastoin Gustun 75-vuotisjuhlilla jatkosodan aikana tarjottu "leikattu konjakki" oli jotain mitä oli - ei siis Jallua. Väsyneen ja leipääntyneen sotilaan suussa maistui tietysti hyvältä vaikka pullon joutuikin jakamaan viiden muun miehen kanssa. Koska pullossa luki etiketissä "Laikattua konjakkia" tai sinne päin, jäi nimi elämään korpisoturin suussa. Ja koska tällaisesta rintaman vapaapäivästä jäi muutenkin hyvät muistot, kultasi aika muistot ja juomasta tuli jaloakin jalompaa. Jopa niin, että sitä nykyään näppärä markkinamies tuotekehittää uudelleen väittäen kopioivansa mennyttä panemalla sen pröystäilevään ja historiaa vääristelevään pulloon.
No, markkinaväelle sallittakoon kansan ketkutus.
Mannerheimin tempaus tarjota armeijalle paukku kesken sotatoimien on tietysti suomalaiseen mytologiaan hyvin istuva asia. Vaikka närästyksen ja mielihyvän raja lienee kulkenut tässäkin varsin lähellä toisiaan: humalahakuinen suomalainen mies ei pienestä tujusta tullut edes kiukkuiseksi ja monet porukat arpoivatkin joukosta ne pari, jotka saivat juoda koko pullon kahteen pekkaan.
Muut tekivät sitten itselleen kiljua kuten Tuntemattomassa näytetään.
Muuten - ne jotka sanovat Jallun olevan maultaan hienointa konjakkia tai kuten tuolla yllä: "olipa hyvää viskiä" eivät tee Jaloviinalle oikeutta. Legendanlykkääjät eivät ilmeisesti tunne konjakkia semminkään viskiäkään: Jallu on jallua, konjakit konjakkeja ja eritoten viski aivan jotain muuta.- kröhömm
Heikki Harju kirjoitti:
Täällähän puhutaan ihan puuta ja heinää. Jaloviina on kuulunut Alkon tuotevalikoimaan alusta alkaen ja jalon kansanperinteen mukaan sen valmistus aloitettiin välittömästi kieltolain kumoutuessa 5.4. 1932 klo 10. Eräälle historioitsijalle huomauttaisin, ettei Suomi sotinut missään tuohon aikaan. Nimi juomalle saatiin Altian henkilökunnan nimikilpailusta. Valmistusaineina olivat tuolloin halpa konjakki, jota leikattiin pöytäviinalla. Alkuperäisessä reseptissä oli tähtien määrän osoittama osuus konjakkia ja loput pöykkyä eli siis:
* 1/4 konjakkia, 3/4 pöytäviinaa
** 2/4 konjakkia, 2/4 pöytäviinaa
*** 3/4 konjakkia, 1/4 pöytviinaa
Sodan aikana (1939-1944) säännösteltiin myös konjakkia, joten tarjonnassa oli ns. Vääpeliä eli nollan tähden Jaloviinaa, jossa konjakkia oli vain väriksi. Kahden tähden Jaloviinan myynti ja valmistus on sittemmin lopetettu, eikä Altia enää paljasta Jaloviinan tarkkaa reseptiä. Tiedetään kuitenkin, että konjakin ja pöykyn lisäksi Jaloviina sisältää myös vähän lisättyä sokeria ja karamelliväriä.
Akateemisen Jaloviinaseuran laaduntarkkailija 2008Altiaa ei vielä 1932 ollut olemassa, joten lienee ollut kysymys OY Alkoholiliike AB:n henkilökunnasta...?
- Gunnar1
crudo kirjoitti:
Nämä Jallu- ja Mannerheimin viina-asiat tuntuvat olevan Suomen kansan omaa urbaanilegendaa, josta löytyy joka essonbaarissa oma asiantuntijansa.
Yllä oleva Jaloviinan syntyä kuvaava juttu on varmaan aivan oikea ja liittyy nimenomaan Jaloviinaan, joka on aivan oma, pitkäaikainen tuotteensa ja asia sinänsä. Ei siis liity sanottavammin sotaan vaan pikemminkin alkoholin tuotekehitykseen ja suomalaiseen alkoholinvalmistuksen historiaan.
Sitävastoin Gustun 75-vuotisjuhlilla jatkosodan aikana tarjottu "leikattu konjakki" oli jotain mitä oli - ei siis Jallua. Väsyneen ja leipääntyneen sotilaan suussa maistui tietysti hyvältä vaikka pullon joutuikin jakamaan viiden muun miehen kanssa. Koska pullossa luki etiketissä "Laikattua konjakkia" tai sinne päin, jäi nimi elämään korpisoturin suussa. Ja koska tällaisesta rintaman vapaapäivästä jäi muutenkin hyvät muistot, kultasi aika muistot ja juomasta tuli jaloakin jalompaa. Jopa niin, että sitä nykyään näppärä markkinamies tuotekehittää uudelleen väittäen kopioivansa mennyttä panemalla sen pröystäilevään ja historiaa vääristelevään pulloon.
No, markkinaväelle sallittakoon kansan ketkutus.
Mannerheimin tempaus tarjota armeijalle paukku kesken sotatoimien on tietysti suomalaiseen mytologiaan hyvin istuva asia. Vaikka närästyksen ja mielihyvän raja lienee kulkenut tässäkin varsin lähellä toisiaan: humalahakuinen suomalainen mies ei pienestä tujusta tullut edes kiukkuiseksi ja monet porukat arpoivatkin joukosta ne pari, jotka saivat juoda koko pullon kahteen pekkaan.
Muut tekivät sitten itselleen kiljua kuten Tuntemattomassa näytetään.
Muuten - ne jotka sanovat Jallun olevan maultaan hienointa konjakkia tai kuten tuolla yllä: "olipa hyvää viskiä" eivät tee Jaloviinalle oikeutta. Legendanlykkääjät eivät ilmeisesti tunne konjakkia semminkään viskiäkään: Jallu on jallua, konjakit konjakkeja ja eritoten viski aivan jotain muuta.Viski on vitun pahha
- rhä
crudo kirjoitti:
Nämä Jallu- ja Mannerheimin viina-asiat tuntuvat olevan Suomen kansan omaa urbaanilegendaa, josta löytyy joka essonbaarissa oma asiantuntijansa.
Yllä oleva Jaloviinan syntyä kuvaava juttu on varmaan aivan oikea ja liittyy nimenomaan Jaloviinaan, joka on aivan oma, pitkäaikainen tuotteensa ja asia sinänsä. Ei siis liity sanottavammin sotaan vaan pikemminkin alkoholin tuotekehitykseen ja suomalaiseen alkoholinvalmistuksen historiaan.
Sitävastoin Gustun 75-vuotisjuhlilla jatkosodan aikana tarjottu "leikattu konjakki" oli jotain mitä oli - ei siis Jallua. Väsyneen ja leipääntyneen sotilaan suussa maistui tietysti hyvältä vaikka pullon joutuikin jakamaan viiden muun miehen kanssa. Koska pullossa luki etiketissä "Laikattua konjakkia" tai sinne päin, jäi nimi elämään korpisoturin suussa. Ja koska tällaisesta rintaman vapaapäivästä jäi muutenkin hyvät muistot, kultasi aika muistot ja juomasta tuli jaloakin jalompaa. Jopa niin, että sitä nykyään näppärä markkinamies tuotekehittää uudelleen väittäen kopioivansa mennyttä panemalla sen pröystäilevään ja historiaa vääristelevään pulloon.
No, markkinaväelle sallittakoon kansan ketkutus.
Mannerheimin tempaus tarjota armeijalle paukku kesken sotatoimien on tietysti suomalaiseen mytologiaan hyvin istuva asia. Vaikka närästyksen ja mielihyvän raja lienee kulkenut tässäkin varsin lähellä toisiaan: humalahakuinen suomalainen mies ei pienestä tujusta tullut edes kiukkuiseksi ja monet porukat arpoivatkin joukosta ne pari, jotka saivat juoda koko pullon kahteen pekkaan.
Muut tekivät sitten itselleen kiljua kuten Tuntemattomassa näytetään.
Muuten - ne jotka sanovat Jallun olevan maultaan hienointa konjakkia tai kuten tuolla yllä: "olipa hyvää viskiä" eivät tee Jaloviinalle oikeutta. Legendanlykkääjät eivät ilmeisesti tunne konjakkia semminkään viskiäkään: Jallu on jallua, konjakit konjakkeja ja eritoten viski aivan jotain muuta.> No, markkinaväelle sallittakoon kansan ketkutus.
Miksi pitäisi sallia? - anojel
-kyllä ennemmin juon jaloviinaa kun kusta ...en minäkään kusta ole juonut ...mutta maalais järkeä voi käyttää tässäkin asiassa ...
- Konukin värjätään
Heikki Harju kirjoitti:
Täällähän puhutaan ihan puuta ja heinää. Jaloviina on kuulunut Alkon tuotevalikoimaan alusta alkaen ja jalon kansanperinteen mukaan sen valmistus aloitettiin välittömästi kieltolain kumoutuessa 5.4. 1932 klo 10. Eräälle historioitsijalle huomauttaisin, ettei Suomi sotinut missään tuohon aikaan. Nimi juomalle saatiin Altian henkilökunnan nimikilpailusta. Valmistusaineina olivat tuolloin halpa konjakki, jota leikattiin pöytäviinalla. Alkuperäisessä reseptissä oli tähtien määrän osoittama osuus konjakkia ja loput pöykkyä eli siis:
* 1/4 konjakkia, 3/4 pöytäviinaa
** 2/4 konjakkia, 2/4 pöytäviinaa
*** 3/4 konjakkia, 1/4 pöytviinaa
Sodan aikana (1939-1944) säännösteltiin myös konjakkia, joten tarjonnassa oli ns. Vääpeliä eli nollan tähden Jaloviinaa, jossa konjakkia oli vain väriksi. Kahden tähden Jaloviinan myynti ja valmistus on sittemmin lopetettu, eikä Altia enää paljasta Jaloviinan tarkkaa reseptiä. Tiedetään kuitenkin, että konjakin ja pöykyn lisäksi Jaloviina sisältää myös vähän lisättyä sokeria ja karamelliväriä.
Akateemisen Jaloviinaseuran laaduntarkkailija 2008Radio Rockilla justiin joku höpisi saaneensa reseptin käsiinsä, ja kertoi varsinkin kolmosjallussa olevan hyvä hintalaatusuhde. Joten liekö sitten jotain ihan hyvää konjamiinia käytetty...
Ja se Pöytäviinahan on sitä ihan samaa perusviinatislettä kuin Kossu, Finlandia ja luultavasti myös monen liköörin pohja, jota tarvittaessa maustetaan esim. sokerilla (Kossu) jne. - usko ahti mäntylä
Isäs opettanna akkansa juommaa kustako. Tulevans mielee 67 vihtajärven peltoon jalovääpelin klopit jetkä vei kehtilän piispa kettulan tähti varastolliesen vankkureilla omalle navetalle ja viettihä sielä aikansa kunnes piispa tullo ja san perkeleen hölömölääset nyt se oo et tynnyrit takas piispalaa ja ruvetaa keitto puuhii tai tulloo häätö venjälle ja sehä klopit usko ja ei enää tähtijuomoo koskennu pikemminki kartto
- AAAAALLLLLTTTTTTIIII
kröhommille - Altia ainakin mainostaa olevansa peräisin jo vuodelta 1889...
- Lahdentakaa
Muistaako kukaan koska ** myynti lopetettiin?
- Vanhin serkku
APUA,apua,apua,onko Jaloviinan myynti Alkossa lopetettu?
Maanantaina piti mennä ostaan 3 tähden juomaa mukaan kotiseutumatkalle serkkujen kanssa Venäjän puolelle esiisiemme talo raunioille.
Isoisämme tarjosi aina Jallua napsit aikuisille heillä kyläiltäessä,hänen kunniakseen ottaisimme kivijaloilla napsit kultaista juomaa.
Kertokaa jos tiedätte kiitos.
Kyselee vanhin serkku Leena - kustavin puolesta
Opetelkaa hyvät ihmiset lukemaan. Kustavi sanoi, ettei ole maistanut kusta, joten ei voi sitä Jalluun verrata.
Ja Leenakin varmaan jo huomannut, että kyllä sitä Jallua vielä Alkosta saa. - talonmiehenvapaapäiv
Joo ja yksi juttu,jos luulet olevasi autiolla saarella ja juot kolmentähden jallua niin eikös vaan seläntakaa kuuluu, yhdentähden jallu olisi parempaa.Aina siis aina joku väittää yhdentähden jallua paremmaksi...
- jdshbfjkhsbf
Jos ei jallupullon jälkeen nukuta, on hermoissa vikaa.
- Minkä tähden juot
Yhden tähden : )
- muuutttoritu
jallupullon korkki otsassa kiilti, pullo huulille vielsi, jalo viina röyhtäsyn päästin , tyhjä on jalupullo, ryypystä kyykyssä, silmät ne pyörivät , mittaillen putellia, se kanveesiin vie,
- tuima napsu
En juo alkoholia uskonnollisista syistä. Vaan ihan muista syistä.
- ja viron pottuja
jallua piloillaan!
- jalomielinen21
kyllä jallu lämmittää työmiehen perjantai-iltaa. suosittelen jokaiselle skeptikolle!
- jalomieli
Ja nyt on 2 tähden jallua Alkossa, mutta vain erikoiserä. Nopeet syö hitaat.
- alkotar
Itse asiassa ei taida olla 2 tähden jallua vielä alkossa. Tulee myyntiin 5.4 kieltolain poistumisen vuosipäivän myötä.
- ljy
Ainakin Jyväskylässä näytti kahta tähteä jo olevan. Pitihän sitä pari pulloa hakea.
- Ostin juu
Tampereella kans jo Alkon hyllyssä.
- Se tavallinen tarina
Viinanjuonti on paras aloittaa nuorella iällä, jolloin elimistö on vielä kunnossa. Konjakki on sivistyneen aloittelijan juoma. Juomatta jäänyt konjakki kannattaa aina terästää ja täydentää jämäpullo pöytäviinalla, jolloin saadaan leikattua konjakkia. Sama toistetaan, jolloin saadaan leikattua jaloviinaa. Lopulta juodaan puhdasta pöytäviinaa. Pöytäviinaa ruvetaan sitten leikkaamaan punaviinillä. Lopulta juodaan pelkkää punaviiniä. Kun kolmekymmentä vuotta on kulunut, aletaan leikata elimistöä ja valmista alkaa tulla...
- Huulio
Ei jaloviinaa oo leikattu millää konjakilla.. VAAN se on viljaviinalla, leikattua konjakkia !
- tiituliitu1
Konjakkitalolla voi olla montaa eri etikettiä, mitä se pulloihinsa liimaa. Altia tilaa vain "konjakkia" joka on siis jonkun valmistamaa toki, mutta tuskin minkään "merkkistä". Halvinta ja nuorinta, jos ei sitten peräti brandyä, eli vielä halvempaa. Ei kukaan sitä lopullisesta Jallusta erota.
Tämä rypäletisle X on sitten leikattu etanolilla. Eli ei minkään "merkkisellä" viinalla, vaan puhtaalla etanolilla. - Tähdetöntä
Yhden tähden Jallu on hyvää viinaa, kolmen tähden Jallu on huonoa konjakkia. Siinä se ero
- Nuoremmat_parempaa
VS-konjakit on mun makuun paljon parempaa kamaa kun ne vanhemmat koska vanhemmissa konjakeissa se puunmaku peittää hedelmällisyyden maun mitä näissä nuoremmissa VS-konjakeissa on.
Nuoremmat konjakit kunniaan. - Anonyymi
Palomimies ei pyydä seksiä.
Kertoo ei ole järvenrantoja, tarjoaa meille kyydin kun taksi ei kuule kutsua.
Asia
Heti vaihdot proteesin käyttäjät jalat, kaikki mukavat tulostettu elämästä, ja tuuli vielä kaataa näkösuojan.
Pyhänet on kiuretöussä emoniemi pitää olla heti vaihdot autolla. Ilmeisesti vaimo
Mukana sivusto sitä sanaa toivotta.
Uimasnmieli ei tee ei ole uimarantoja
Saatu koko pullo tarjous mutta ei harmita onhan minulla tuttu Mukana kaupassa Toini
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Vakava rikosepäily Seinäjoella
Ilkka ei taaskaan tiedä mitään mutta hesalaiset kertoo: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010959325.html412705Mitä on woketus?
Täälläkin hoetaan usein sanaa "woketus". Mitä se tarkalleen ottaen tarkoittaa? Ilmeisesti sen käyttäjät ymmärtävät sen k4182236Olet saanut kyllä tunnisteita
Itsestäsi ja meistä. Mutta mikä siinä on, ettet kirjoita etkä anna itsestäsi merkkejä. Ellei ole kysymys siitä, mikä ens212146Mies pakko olla rehellinen
Kiinnostuin koska olet tosi komea ja sulla on ihana puheääni. Olen aika pinnallinen sitten kai... 😓 kyllä olet tosi rau181930Oletko jo luovuttanut?
Joko olet luovuttanut kaivatun suhteen ja hyväksynyt, että mitään ei tule?1411759Ikääntyvien tilanne Suomessa on järkyttävä - Hoivakotiin ei pääse, vaan joutuu selviytymään yksin
Ikääntyvien tilanne Suomessa on järkyttävä… Hoivakoteihin sijoittamista vältellään, koska hoito on kallista ja hyvinvoin1371679Kristo Salminen, 52, riisuutui - Paljasti Iso-Börjen tatuoinnit - Somekansan tuomio yksimielinen
Iso-Börje, tuo iso, tatuoitu, yltiöromanttinen ja aika kuuma rikollispomo - vai mitä mieltä sinä olet? Lue lisää ja kat221186Hirvenmaitojuusto
Olin Prisman juustohyllyllä kun vierestä alkoi kuulua kamala paapatus. Siinä oli vanha muori, joka räyhäsi raivokkaasti,01142- 741049
Kerro mulle miksi juuri me
Kohdattiin? Tässä elämässä. Vaikka ollaan edelleen tutut tuntemattomat. Se on omituinen tunne.64945