Olin sairaalassa katsomassa 85v. äitiäni joka 2,5 viikkoa sitten sai aivohalvauksen. Oikea puoli havaantui. Viime torstaina kun olin katsomassa äitiäni juttelin hänelle kaikki kuulumiseni ja tuntui siltä, että kaikki on hyvin. Yht´äkkiä hän alkoi oksentaa. Soitin hälytyskelloa. Hoitaja tuli, otti kepon ja antoi äidille sen terveeseen käteen ja sanoi, että pidä tota. Äidilläni oli myös nenä- mahaletku josta syötetään. Kun oksennus tuli niin sitä meni keuhkoputkiin ja hän yski punasena ja meinasi tukehtua. Hoitaja lähti hakemaan puhdasta paitaa. Hoitaja oli kun mitään ei olisi tapahtunut. Olen myös ihmetellyt miksi äitini nukkuu aina välillä koko vuorokauden. Toinen vierailia huoneessa kertoi, että pitävät verensokeria ylhäällä niin on väsynyt ja saavat olla rauhassa kun vanhus nukkuu. Koska sairaaloihimme saadaan lisää sairaanhoitajia jotka todella ovat kutsumusammatissaan.
Vanhusten hoito
15
1183
Vastaukset
- lähihoitajaopiskelija
Niinpä.. olen huomannut itse kanssa saman.. Olen nähnyt kanssa monia tilanteita, joita potilaita on syötetty nenämahaletkusta ja sen jälkeen on tullu oksennus. Hoitaja on katsellut vaan vierestä tai antanut jonkin kipon minne oksentaa, vaikka potilas on ollut tukehtua.
Tai jos potilas meinaa tukehtua ruokaan, niin hennosti vaan taputellaan selkää ja samalla jutellaan mukavia työkaverin kanssa.
Niin se on vaan nähtävästi, että hoitajat kylmettyvät työssään... - aihe liittyy
sinkkupalstalle,
mutta täytyy sanoa että joka alalla ammatti-ihminen turtuu tilanteisiin, joita tulee vastaan melkein joka päivä.
Luulen että hoitajantyökin on ammatti ja kaikkea ammatissa koettua ja vastaantulevaa ei voi ottaa henkilökohtaisesti ja isolla tunteella.
Ammatissa siis oppii ammattilaisen rutiinit. Ja jos tuollaista oppimista ei tapahtuisi, kävisi minkä tahansa ammatin harjoittaminen ylivoimaisen raskaaksi ko. ammattilaiselle. Eihän kukaan kestä henkisiä kriisitilanteista 8 tuntia päivässä ja 5 päivää viikossa, viikosta toiseen koko ajan.
En ole itse hoitaja, mutta ammatissa jossa käsitellään tunnepitoisia asiaoita asiakkaiden kanssa. Tilanteet on usein vielä sellaisia, että asiakkaalle se on kerran elämässä -tapahtuma, mutta minulla 3-4 kertaa viikossa, joka ikinen viikko, joten tunnetasoissa asioihin suhtautumisessa saattaa olla pienoisia eroja.- wimburg
Mitä sinä olisit halunnut hoitajan tekevän? Huutavan hysteerisesti ja panikoituvan, hössöttävän ja voivottelevan, että voi kamalaa voi kauheaa... Hoh-hoijaa.
Se on varmaan aika arkea sairaalassa, että joku oksentaa milloin minnekin ja eiköhän se henkilökunta tiedä milloin asiasta pitäisi huolestua, eikä silloinkaan siinä mikään hössöttäminen ja panikoituminen auta!
"Antoi kipon terveeseen käteen". No yllätys. Mitä muuta olisi kannattanut tehdä? Teipata suu kiinni vai? - ...
wimburg kirjoitti:
Mitä sinä olisit halunnut hoitajan tekevän? Huutavan hysteerisesti ja panikoituvan, hössöttävän ja voivottelevan, että voi kamalaa voi kauheaa... Hoh-hoijaa.
Se on varmaan aika arkea sairaalassa, että joku oksentaa milloin minnekin ja eiköhän se henkilökunta tiedä milloin asiasta pitäisi huolestua, eikä silloinkaan siinä mikään hössöttäminen ja panikoituminen auta!
"Antoi kipon terveeseen käteen". No yllätys. Mitä muuta olisi kannattanut tehdä? Teipata suu kiinni vai?..ehkä lähihoitajaopiskelijatkin oppii vähän lisää opiskeltuaan, ettei kannata niin hemmetisti hötkyillä ilman syytä.
- kun viisas olet
Mitähän tämän hoitajan sitten olisi sinun mielestäsi pitänyt tehdä?
- ???
Taidat sinäkin olla hoitaja. Olen ymmärtänyt, että olisi kutsumustyö josta saadaan myös palkkaa.
- ??!!
??? kirjoitti:
Taidat sinäkin olla hoitaja. Olen ymmärtänyt, että olisi kutsumustyö josta saadaan myös palkkaa.
Olet ymmärtänyt väärin. Ala on kutsumustyötä nykyään todella harvalle. Työtä se on siinä missä kaikki muukin. Ihme käsite tämä kutsumustyö!
Ja ihan mielenkiinnosta vielä, miten sen hoitajan olisi pitänyt toimia?
- sen sanoi
Piste.
- ....
Verensokerin koko ajan ylhäällä pitäminen ei ole varmaan elimistölle terveellistä. Ihmettelen! Ja kai tuon ikäisellä pitäisi olla haluamiaan virikkeitä halvauksesta huolimatta. Eli voisi olla muualla kuin maata sairaalassa tai sit sairaalaan virikettä kaikille.
Niin tukehtua...
Voi itku taas. - Ei ikinä sairaalaan
Tiedän että monissa sairaaloissa vanhuksi´lle syötetään niin paljon lääkkeitä etteivät voi liikkua eivätkä puhua...Vain sen takia että perkeleen lääkärit ja hoitajat saavat olla rauhassa.. Tiedän erään vanhuksen joka syötettiin melkein lääkkeillä tainnuksiin istutettiin vaipoissa tuoliin 12 TUNNIKSI..!!!
Ennenkuin tultiin häntä katsomaan... Eikö saatana vanhuksilla ole heille mitään arvoa..??
Pitäisi heitä kohdella sillä arvokkuudella joka heille kuuluu..!!!- ärsyttää sinun kaltaiset
Joo, just noihan se menee.. Lääkkeitä syötetään jotta hoitajat sais olla rauhassa?! Hei haloo!! Sitten jos niitä lääkkeitä ei anneta ni valitetaan ku vanhusten kivuista ei välitetä ym. Monissa sairaaloissa yritetään nimenomaan vähentää vanhuksilta lääkkeitä, mutta monisairaat ihmiset tarvitsevat monia lääkkeitä ja sitten jos niitä lääkkeitä ei anneta, syytetään hoidon laiminlyönnistä. Vanhukset ovat usein heiveröiriä, aina ei ruoka maistu... ei ihme jos menee pää sekaisin lääkkeistä. Oletko muuten nähnyt ahdistunutta, harhoista ja tuskaisuudesta kärsivää alzheimeria sairastavaa ihmistä? Olisiko parempi jättää lääke antamatta? Kyllä sillä lääkehoidolla kuule ajatellaan potilaan parasta.
Vanhuksia taas nostetaan istumaan (niitä ketkä jaksaa) siksi, että vähäisintäkin toimintakykyä halutaan tukea ja antaa vanhukselle pieniä virikkeitä sängyssä makuuttamisen sijaan. Tämä on usein myös omaisten toive.
Sitten vielä pieni esimerkki hoitajien "laiskuudesta". 20-paikkaisella osastolla on iltavuorossa kaksi hoitajaa. Potilaista yli puolet ns. petiin hoidettavia, eli eivät pysty enää edes istumaan. Heidät on syötettävä, pestävä, vaihdettava vaipat jne. Loputkin tarvitsevat apua liikkumisessa, pukemisessa, vaippojen laitossa, wc-käynneillä, syömisessä... Itsenäisesti "käveleviä" potilaita on kaksi. Siinä ei paljon hoitajat istuskele, että kaikki potilaat saadaan hoidetuksi ennen yöhoitajan tuloa. Nii, ja yöhoitaja on siis yksin osastolla. Rinnakkaisosaston hoitajan kanssa yhdessä käyvät kääntämässä näitä potilaita kaksi kertaa yössä.
Hoitajat arvostavat kyllä vanhuksia ja pyrkivät antamaan heille parhaan mahdollisen hoidon. Kävisitte joskus katsomassa omaisianne sairaalassa, niin ei tarvitsisi potea huonoa omaatuntoa ja purkaa sitä hoitajiin!
- Ei kannata jäädä kitumaan
säästää niin paljon rahaa esim, sijoitustoiminnalla tai rahastosijoituksilla, että on vanhana varaa yksityiseen hoitolaitokseen eli siellä on vanhus asiakas, jota palvellaan juuri niinkuin hän haluaa.
Pestään ja vaipotetaan vaikka joka tunti jos on tarvis ja on hyvää ja ravitsevaa ruokaa.
Jos on hyvät suhteet lapsiin, niin hekin voivat käydä usein ja tuoda herkkuja vanhukselle ja siellä on mahdollisuus omaan televisioon ja tietokoneeseen etc.- Niinpä niin
Tossa oli hyvä pointti jos vanhus oksentaa niin miksi hoitajan pitäisi remuta siinä vieressä?Hoitajat näkevät päivittäin oksennusta, verta sun muita eritteitä. Miksi ei kaarimaljaa voi antaa vanhukselle toimivaan käteen? sehän on yksi omatoimisuuteen kannustava tekijä. Monet omaiset kuvittelevat, että heidän mummoaan ei hoideta kunnolla kun ei joka hetki tehdä jotain asiaa puolesta. Asiahan on niin, että jos joka asia tehdään puolesta niin loppujen lopuksi he makaavat sängyssä koko loppu ikänsä ja odottavat yläkertaan pääsyä. Jo pienikin asia on sitä paljon puhuttua omatoimisuutta ja kuntoutumista.
Niin ja sitten oletteko ajatelleet, että samalla osastolla on muitakin potilaita?? ja ehkä paljon sairaampia kuin se teidän mummonne tai juuri joku "tilanne" päällä.. ei alipalkatulla ja alimiehitetyllä hoitoalalla ole kuiteenkaan kuin ne kaksi kättä per ihminen niin kuin muissakin ammattikunnissa.
Hoitaja ei tehnyt mielestäni mitään väärää kun haki puhtaan paidan.. mieti jos ei olisi hakennut ja tuommoinen " meinasi tukehtua" on maalikon ja ammattilaisen silmissä hiukka eri asia.
Mielestäni ihmiset voisi arvostaa enemmän hoitajia.. aina haukutaan tai jos jotain hyvää tekee niin sitten ei edes kiitosta saa.
Vajaalla työ voimalla ne duuniaan tekee ja silti tulee teidänkin mummoilta se vaippa vaihdettua.
- Ota selvää - ensin
Tutustupa aloittaja vaikka geriatriaan ihan eka enstex, ettei tarvitse tyhmiä julkisilla foorumeilla ihmetellä.
Erikoissairaanhoidossa taitaa hoitajia vielä olla ihan tarpeeksi, vain kuntatasolla terveyskeskusten vuodeosastot yms. laitokset säästävät väärästä paikasta ja vähentävät hoitajia vaikka ei ole enää varaa vähentää.
Minkä tahansa ammatin voi osata hyvin, vaikka niin kutsumusta ei olisikaan. Ja olipa kutsumus tai ei, niin hoitajat näkevät asioita tuhatkertaisesti tavalliseen kansaan verrattuna, joten he tietävät kyllä millä tahdilla missäkin kohdassa toimitaan. - ammattitaitoistasuht
Luulen, että aloittaja etsii ja peräänkuuluttaa hoitajien empaattista suhtautumista hoidettavia henkilöitä kohtaan ja se tarkoittaa rauhallista ja läsnäolevaa käyttäytymistä tapahtuipa mitä tahansa. On aika loukkaavaa, jos hoitaja tavallaan "toisella kädellä " hoitaa tuollaisen tilanteen ja kun omainen paikalla. Ei ollut aivan ammattitaitoista hoitotyötä.
Varmasti hoitajakoulutuksessa on empaattista suhtautumistapaa opetettu moneen otteeseen.
Empatiaa voi esittää vaikkei sitä tuntisikaan kaikissa tilanteissa, siihen kai perustuu "sisar hellä, hento valkoinen" vaikutelma.
Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Mies vinkkinä sulle
Jos pyytäisit kahville tai ihan mihin vaan, niin lähtisin varmasti välittämättä muista857505- 965424
- 2614669
- 444555
- 643302
- 502728
Olet oikeasti ollut
Niin tärkeä mulle ja kaikki meidän väliltä on pilattu ei yksistään sinun toiminnalla vaan minun myös.222378- 512362
Kuuluu raksutus tänne asti kun mietit
Pelkäätkö että särjen sydämesi vai mikä on? En mä niin tekisi mies koskaan 😘292352- 412214