savustus vinkkejä

kaipaan

Haluaisin svustaa juhanukseksi korjolohta mutta en ole perehtynyt kauhean paljon savustuksen saloihin. Ex- mieheni teki sen aina ja oli myös hyvä siinä. Lepän lastuja ja sokeripaloja tais laittaa laatikon pohjalle mutta muuten en tiedä miten se tapahtui. Eli kuinka kauan savustetaan, lämpötila ja koska suolaa laitetaan.

10

4822

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rotissööri

      tee normaali grillihiillos ja kun on hiilloksella, niin heitä päälle katajavihta ja kun se alkaa palaa, niin päälle vielä leppävihta ja sitten ritilä ja lohi. SUolaa vasta kun on valmis karkealla merisuolalla. Hienoa sokeria voit myös ripotella suoraan kalalle ja myös leppävihdan päälle hyvä vihje on myös, että anna olla riittävän kauan grillissä.

      • vanha kokki

        Tuloksena on pahuksen kitkerää kalaa, todennäköisesti vielä palanutta alapuoleltaan. Oletko edes itse kokeillut neuvomaasi tapaa Rotissööri?
        Varmempi tapa on suolata kala edellisenä päivänä. Kääri se kelmuun ja aseta jääkaappiin. Seuraavana päivänä virität grillin pienillä puupalikoilla ja annat niiden palaa jonkin aikaa, sitten nostat savustuslaatikon (sellainenhan sinulla on) hiipuvan valkean päälle. Anna laatikon kuumentua jonkin aikaa. Avaa kalapaketti ja kuivaa kala huolellisesti ja aseta savuritilälle. Savulaatikon kannattaa olla auki jonkin aikaa kalan asettamisen jälkeen, jotta kalasta irtoava kosteus haihtuisi, sillä se kosteus tuppaa kondensoitumaan laatikon kanteen. Sieltä se tippuu savustettavan päälle aiheuttaen värivirheitä ja kitkeryyttä kalan makuun. Pari kolme minuuttia riittää. Laita savulastuja pari kolme kourallista laatikon pohjalle, sokeria et välttämättä tarvitse, mutta antaahan se tietty väriä, tosin sitä tulee ilmankin. Nosta ritilä kaloineen laatikkoon ja sulje kansi. 1.5 kg:n kala vaatii n. 45 minuuttia valmistuakseen. Helppo tapa todeta kalan kypsyys on ottaa selkäevästä kiinni ja jos se irtoaa vetämällä on kalakin valmis. Älä kypsennä liian kauan, sillä kuivaa savukalaa on "ilkiä" syödä. Optimilämpö savustuksessa on 120-150 astetta, joskin kalan valkuainen alkaa hyytymään jo huomattavasti alle sadan asteen. Kokeilemalla onnistuu aina loppujen lopuksi parhaiten.
        Makoisia savukaloja sinulle.


      • rotissööri
        vanha kokki kirjoitti:

        Tuloksena on pahuksen kitkerää kalaa, todennäköisesti vielä palanutta alapuoleltaan. Oletko edes itse kokeillut neuvomaasi tapaa Rotissööri?
        Varmempi tapa on suolata kala edellisenä päivänä. Kääri se kelmuun ja aseta jääkaappiin. Seuraavana päivänä virität grillin pienillä puupalikoilla ja annat niiden palaa jonkin aikaa, sitten nostat savustuslaatikon (sellainenhan sinulla on) hiipuvan valkean päälle. Anna laatikon kuumentua jonkin aikaa. Avaa kalapaketti ja kuivaa kala huolellisesti ja aseta savuritilälle. Savulaatikon kannattaa olla auki jonkin aikaa kalan asettamisen jälkeen, jotta kalasta irtoava kosteus haihtuisi, sillä se kosteus tuppaa kondensoitumaan laatikon kanteen. Sieltä se tippuu savustettavan päälle aiheuttaen värivirheitä ja kitkeryyttä kalan makuun. Pari kolme minuuttia riittää. Laita savulastuja pari kolme kourallista laatikon pohjalle, sokeria et välttämättä tarvitse, mutta antaahan se tietty väriä, tosin sitä tulee ilmankin. Nosta ritilä kaloineen laatikkoon ja sulje kansi. 1.5 kg:n kala vaatii n. 45 minuuttia valmistuakseen. Helppo tapa todeta kalan kypsyys on ottaa selkäevästä kiinni ja jos se irtoaa vetämällä on kalakin valmis. Älä kypsennä liian kauan, sillä kuivaa savukalaa on "ilkiä" syödä. Optimilämpö savustuksessa on 120-150 astetta, joskin kalan valkuainen alkaa hyytymään jo huomattavasti alle sadan asteen. Kokeilemalla onnistuu aina loppujen lopuksi parhaiten.
        Makoisia savukaloja sinulle.

        suolahan irroittaa nestettä, joten jos sen suolaa edellisenä päivänä on savustettava tuote hieman kuiva ja siitä saattaa tulla "kengänpohjaa". Sen johdosta minä aina suolaan kaikki lämpökäsiteltävät ja savustettavat ainekset vasta jälkikäteen. Olenko oikeassa ?

        Muutoin olen lukenut lukuisia mielipiteitäsi ja haluaisin tavata tai ainekin ottaa Sinuun yhteyttä puhelimitse. Lähetätkö puhelinnumerosi tekstiviestinä 0509241847, niin soitan Sinulle. Varmaankin meillä olisi paljon yhteistä keskusteltavaa, arvoisa "vanha kokki".


      • vanha kokki
        rotissööri kirjoitti:

        suolahan irroittaa nestettä, joten jos sen suolaa edellisenä päivänä on savustettava tuote hieman kuiva ja siitä saattaa tulla "kengänpohjaa". Sen johdosta minä aina suolaan kaikki lämpökäsiteltävät ja savustettavat ainekset vasta jälkikäteen. Olenko oikeassa ?

        Muutoin olen lukenut lukuisia mielipiteitäsi ja haluaisin tavata tai ainekin ottaa Sinuun yhteyttä puhelimitse. Lähetätkö puhelinnumerosi tekstiviestinä 0509241847, niin soitan Sinulle. Varmaankin meillä olisi paljon yhteistä keskusteltavaa, arvoisa "vanha kokki".

        Oletko koskaan syönyt kuivaa graavia. Ei se neste poistu siitä kalasta suolaamalla. Enkä ole onnistunut vielä savustamallakaan kalaa kuivattamaan. Tosin, jos kalaa pidetään savussa tai uunissa liian pitkään, se kuivuu olipa siinä suolaa tai ei. Kannattaa kokeilla ehdottamallani tavalla, sillä se on vanha konsti ja hyväksi havaittu, eikä suinkaan omaa keksintöäni. Suolautuminen on huomattavasti tasaisempi, kuin jälkikäteen tehty. Savusilakoita suolataan tosin yleisesti kuvaamallasi tavalla.
        Koetahan, miten onnistut hienolla merisuolalla, suola on samaa, mutta ei tarvitse pelätä ratisevia ja hampaita rasittavia isoja suolarakeita. Nykyään aika monet kolleganikin maustavat pihvitkin jo ennen paistoa ja siihenkin tarvitaan suolaa. Eivät pihvit liioin kuivu vaikka suola on niissä ennen paistoa, kunhan sitä ei laiteta edellisenä päivänä, vaan juuri ennen "pellille" heittoa.
        Kiitos muuten ehdotuksestasi puhelimitse käytävästä ajatusten vaihdosta, mutta haluan kuitenkin säilyttää henkilöni toistaiseksi ns. inkognito. Toivottavasti et loukkaannu, mutta ymmärtänet toiveeni.
        Varmasti voimme ajatuksia vaihtaa näin julkisestikin, puolestani olen siihen valmis.


      • rotissööri
        vanha kokki kirjoitti:

        Oletko koskaan syönyt kuivaa graavia. Ei se neste poistu siitä kalasta suolaamalla. Enkä ole onnistunut vielä savustamallakaan kalaa kuivattamaan. Tosin, jos kalaa pidetään savussa tai uunissa liian pitkään, se kuivuu olipa siinä suolaa tai ei. Kannattaa kokeilla ehdottamallani tavalla, sillä se on vanha konsti ja hyväksi havaittu, eikä suinkaan omaa keksintöäni. Suolautuminen on huomattavasti tasaisempi, kuin jälkikäteen tehty. Savusilakoita suolataan tosin yleisesti kuvaamallasi tavalla.
        Koetahan, miten onnistut hienolla merisuolalla, suola on samaa, mutta ei tarvitse pelätä ratisevia ja hampaita rasittavia isoja suolarakeita. Nykyään aika monet kolleganikin maustavat pihvitkin jo ennen paistoa ja siihenkin tarvitaan suolaa. Eivät pihvit liioin kuivu vaikka suola on niissä ennen paistoa, kunhan sitä ei laiteta edellisenä päivänä, vaan juuri ennen "pellille" heittoa.
        Kiitos muuten ehdotuksestasi puhelimitse käytävästä ajatusten vaihdosta, mutta haluan kuitenkin säilyttää henkilöni toistaiseksi ns. inkognito. Toivottavasti et loukkaannu, mutta ymmärtänet toiveeni.
        Varmasti voimme ajatuksia vaihtaa näin julkisestikin, puolestani olen siihen valmis.

        joskus olen ilmakuivannut graavilohesta vatsalihakset ja maistuu oluttuopin kyytipoikana erinomaisesti. Venäjällähän jops ilmakuivattu vobla on suurta herkkua. Vobla = sisälmyksineen suolattu ja aurinkokuivatettu pieni lahna.


      • vanha kokki
        rotissööri kirjoitti:

        joskus olen ilmakuivannut graavilohesta vatsalihakset ja maistuu oluttuopin kyytipoikana erinomaisesti. Venäjällähän jops ilmakuivattu vobla on suurta herkkua. Vobla = sisälmyksineen suolattu ja aurinkokuivatettu pieni lahna.

        Ollessani Pietarissa, kummastelin ensiksi, miksi ihmeessä jokaisen kioskin ikkunassa roikkui kuivattuja pienehköjä lahnoja. Kyllä se sitten myöhemmin selvisi, kun asuntomme kivijalkakauppiaan kanssa nappasimme votkua kaupan takahuoneessa Pushkinskajan varrella. Tosin en saanut kyseiseen kalaan ihmeempää himoa, en erityisemmin pitänyt edes sen käsittelytavasta, kas kun meillä nuo hygieniakäsitykset hiukan eroavat itäisestä naapuristamme. Mutta, kuten sanoit, siellä se on hyvin suosittua muun pikkupurtavan kanssa. Saisimme oppia saman tavan, eli pientä naposteltavaa koko ryypiskelyn ajan. Niin ei se viinakaan sotkisi niin totaalisti tuota "humeetia".


    • Suolavedessä

      Eikö helpoin tapa ole suolata kala siten, että savustuksen jälkeen pidetään kalaa jonkin aikaa 10 %:ssa suolavedessä?

      • vanha kokki

        Kuitenkin tuo tapa on lähinnä hiillostetulle eli halstratulle kalalle paras.


      • turhuudenjumala

        käytän myös 10% suolalientä,kaikkiin kaloihin mitä valmistan, mutta ennen kypsentämistä. pitää esim kalassa herkästi ulospyrkivän valkuaisen kalassa sisällä, pysyy muutenkin mehevämpänä. kokonainen lohi 25 minuuttia, file 15, siika, siika, kuha ja ahven 8-10 minuuttia.


      • vanha kokki
        turhuudenjumala kirjoitti:

        käytän myös 10% suolalientä,kaikkiin kaloihin mitä valmistan, mutta ennen kypsentämistä. pitää esim kalassa herkästi ulospyrkivän valkuaisen kalassa sisällä, pysyy muutenkin mehevämpänä. kokonainen lohi 25 minuuttia, file 15, siika, siika, kuha ja ahven 8-10 minuuttia.

        Että pidät kaloja vain tuon mainitsemasi ajan suolavedessä ja se on ainoa suolaus kaloille, näinkö on?
        Varmasti pidät silloin likipitäen suolattomasta kalasta, mutta sehän on tietysti makuasia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kerro kiva muisto

      Kaivatustasi
      Ikävä
      94
      1753
    2. Sinkkujen kommentti järkyttävään raiskaukseen

      Mikä on kommenttisi tähän järkyttävään raiskaukseen? https://www.is.fi/uutiset/art-2000011204617.html Malmin kohuttu sa
      Sinkut
      358
      1169
    3. Susanna Laine, 43, pohtii tätä muutosta itsessään iän karttuessa: "En tiedä, onko se vähän ikäjuttu"

      Susanna Laine on kyllä nainen paikallaan Farmi-juontajana ja myös Tähdet, tähdet -juontajana, eikös vaan! Lue Susanna
      Suomalaiset julkkikset
      18
      1168
    4. Mikä on horoskooppisi?

      Entä tiedätkö kaivattusi?
      Ikävä
      95
      1028
    5. Onks se väärin jos

      Tutustuttaisiin edes vähän enemmän?
      Ikävä
      62
      823
    6. Vanhemmalle naiselle

      Kirjoitan tällä vanhalla otsikolla vaikka se joku toinen anonyymi naisen kaipaaja innostuukin tästä ja käyttää taas sam
      Ikävä
      36
      801
    7. Hyvää yötä

      Söpöstelen kaivattuni kanssa haaveissani. Halaan tyynyä ja leikin että hän on tässä ihan kiinni. *olet ajatuksissani
      Tunteet
      6
      744
    8. Mitä meidän välillä

      Tulee tapahtumaan? Sinusta paljon kiinni
      Ikävä
      46
      706
    9. En vaan ymmärrä

      Sinulla on hyvä puoliso, perhe, periaatteessa kaikki palikat kohdillaan. En ymmärrä, miksi haluat vaarantaa sen. Minulla
      Ikävä
      42
      680
    10. Mitä saat naiselta mies kun

      Otat ohjat? Saat feminiinistä pehmeyttä, lämpöä ja rauhaa. Kun nainen on tässä moodissa hän auttaa miestä lepäämään ja p
      Ikävä
      113
      676
    Aihe