savustus vinkkejä

kaipaan

Haluaisin svustaa juhanukseksi korjolohta mutta en ole perehtynyt kauhean paljon savustuksen saloihin. Ex- mieheni teki sen aina ja oli myös hyvä siinä. Lepän lastuja ja sokeripaloja tais laittaa laatikon pohjalle mutta muuten en tiedä miten se tapahtui. Eli kuinka kauan savustetaan, lämpötila ja koska suolaa laitetaan.

10

4852

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rotissööri

      tee normaali grillihiillos ja kun on hiilloksella, niin heitä päälle katajavihta ja kun se alkaa palaa, niin päälle vielä leppävihta ja sitten ritilä ja lohi. SUolaa vasta kun on valmis karkealla merisuolalla. Hienoa sokeria voit myös ripotella suoraan kalalle ja myös leppävihdan päälle hyvä vihje on myös, että anna olla riittävän kauan grillissä.

      • vanha kokki

        Tuloksena on pahuksen kitkerää kalaa, todennäköisesti vielä palanutta alapuoleltaan. Oletko edes itse kokeillut neuvomaasi tapaa Rotissööri?
        Varmempi tapa on suolata kala edellisenä päivänä. Kääri se kelmuun ja aseta jääkaappiin. Seuraavana päivänä virität grillin pienillä puupalikoilla ja annat niiden palaa jonkin aikaa, sitten nostat savustuslaatikon (sellainenhan sinulla on) hiipuvan valkean päälle. Anna laatikon kuumentua jonkin aikaa. Avaa kalapaketti ja kuivaa kala huolellisesti ja aseta savuritilälle. Savulaatikon kannattaa olla auki jonkin aikaa kalan asettamisen jälkeen, jotta kalasta irtoava kosteus haihtuisi, sillä se kosteus tuppaa kondensoitumaan laatikon kanteen. Sieltä se tippuu savustettavan päälle aiheuttaen värivirheitä ja kitkeryyttä kalan makuun. Pari kolme minuuttia riittää. Laita savulastuja pari kolme kourallista laatikon pohjalle, sokeria et välttämättä tarvitse, mutta antaahan se tietty väriä, tosin sitä tulee ilmankin. Nosta ritilä kaloineen laatikkoon ja sulje kansi. 1.5 kg:n kala vaatii n. 45 minuuttia valmistuakseen. Helppo tapa todeta kalan kypsyys on ottaa selkäevästä kiinni ja jos se irtoaa vetämällä on kalakin valmis. Älä kypsennä liian kauan, sillä kuivaa savukalaa on "ilkiä" syödä. Optimilämpö savustuksessa on 120-150 astetta, joskin kalan valkuainen alkaa hyytymään jo huomattavasti alle sadan asteen. Kokeilemalla onnistuu aina loppujen lopuksi parhaiten.
        Makoisia savukaloja sinulle.


      • rotissööri
        vanha kokki kirjoitti:

        Tuloksena on pahuksen kitkerää kalaa, todennäköisesti vielä palanutta alapuoleltaan. Oletko edes itse kokeillut neuvomaasi tapaa Rotissööri?
        Varmempi tapa on suolata kala edellisenä päivänä. Kääri se kelmuun ja aseta jääkaappiin. Seuraavana päivänä virität grillin pienillä puupalikoilla ja annat niiden palaa jonkin aikaa, sitten nostat savustuslaatikon (sellainenhan sinulla on) hiipuvan valkean päälle. Anna laatikon kuumentua jonkin aikaa. Avaa kalapaketti ja kuivaa kala huolellisesti ja aseta savuritilälle. Savulaatikon kannattaa olla auki jonkin aikaa kalan asettamisen jälkeen, jotta kalasta irtoava kosteus haihtuisi, sillä se kosteus tuppaa kondensoitumaan laatikon kanteen. Sieltä se tippuu savustettavan päälle aiheuttaen värivirheitä ja kitkeryyttä kalan makuun. Pari kolme minuuttia riittää. Laita savulastuja pari kolme kourallista laatikon pohjalle, sokeria et välttämättä tarvitse, mutta antaahan se tietty väriä, tosin sitä tulee ilmankin. Nosta ritilä kaloineen laatikkoon ja sulje kansi. 1.5 kg:n kala vaatii n. 45 minuuttia valmistuakseen. Helppo tapa todeta kalan kypsyys on ottaa selkäevästä kiinni ja jos se irtoaa vetämällä on kalakin valmis. Älä kypsennä liian kauan, sillä kuivaa savukalaa on "ilkiä" syödä. Optimilämpö savustuksessa on 120-150 astetta, joskin kalan valkuainen alkaa hyytymään jo huomattavasti alle sadan asteen. Kokeilemalla onnistuu aina loppujen lopuksi parhaiten.
        Makoisia savukaloja sinulle.

        suolahan irroittaa nestettä, joten jos sen suolaa edellisenä päivänä on savustettava tuote hieman kuiva ja siitä saattaa tulla "kengänpohjaa". Sen johdosta minä aina suolaan kaikki lämpökäsiteltävät ja savustettavat ainekset vasta jälkikäteen. Olenko oikeassa ?

        Muutoin olen lukenut lukuisia mielipiteitäsi ja haluaisin tavata tai ainekin ottaa Sinuun yhteyttä puhelimitse. Lähetätkö puhelinnumerosi tekstiviestinä 0509241847, niin soitan Sinulle. Varmaankin meillä olisi paljon yhteistä keskusteltavaa, arvoisa "vanha kokki".


      • vanha kokki
        rotissööri kirjoitti:

        suolahan irroittaa nestettä, joten jos sen suolaa edellisenä päivänä on savustettava tuote hieman kuiva ja siitä saattaa tulla "kengänpohjaa". Sen johdosta minä aina suolaan kaikki lämpökäsiteltävät ja savustettavat ainekset vasta jälkikäteen. Olenko oikeassa ?

        Muutoin olen lukenut lukuisia mielipiteitäsi ja haluaisin tavata tai ainekin ottaa Sinuun yhteyttä puhelimitse. Lähetätkö puhelinnumerosi tekstiviestinä 0509241847, niin soitan Sinulle. Varmaankin meillä olisi paljon yhteistä keskusteltavaa, arvoisa "vanha kokki".

        Oletko koskaan syönyt kuivaa graavia. Ei se neste poistu siitä kalasta suolaamalla. Enkä ole onnistunut vielä savustamallakaan kalaa kuivattamaan. Tosin, jos kalaa pidetään savussa tai uunissa liian pitkään, se kuivuu olipa siinä suolaa tai ei. Kannattaa kokeilla ehdottamallani tavalla, sillä se on vanha konsti ja hyväksi havaittu, eikä suinkaan omaa keksintöäni. Suolautuminen on huomattavasti tasaisempi, kuin jälkikäteen tehty. Savusilakoita suolataan tosin yleisesti kuvaamallasi tavalla.
        Koetahan, miten onnistut hienolla merisuolalla, suola on samaa, mutta ei tarvitse pelätä ratisevia ja hampaita rasittavia isoja suolarakeita. Nykyään aika monet kolleganikin maustavat pihvitkin jo ennen paistoa ja siihenkin tarvitaan suolaa. Eivät pihvit liioin kuivu vaikka suola on niissä ennen paistoa, kunhan sitä ei laiteta edellisenä päivänä, vaan juuri ennen "pellille" heittoa.
        Kiitos muuten ehdotuksestasi puhelimitse käytävästä ajatusten vaihdosta, mutta haluan kuitenkin säilyttää henkilöni toistaiseksi ns. inkognito. Toivottavasti et loukkaannu, mutta ymmärtänet toiveeni.
        Varmasti voimme ajatuksia vaihtaa näin julkisestikin, puolestani olen siihen valmis.


      • rotissööri
        vanha kokki kirjoitti:

        Oletko koskaan syönyt kuivaa graavia. Ei se neste poistu siitä kalasta suolaamalla. Enkä ole onnistunut vielä savustamallakaan kalaa kuivattamaan. Tosin, jos kalaa pidetään savussa tai uunissa liian pitkään, se kuivuu olipa siinä suolaa tai ei. Kannattaa kokeilla ehdottamallani tavalla, sillä se on vanha konsti ja hyväksi havaittu, eikä suinkaan omaa keksintöäni. Suolautuminen on huomattavasti tasaisempi, kuin jälkikäteen tehty. Savusilakoita suolataan tosin yleisesti kuvaamallasi tavalla.
        Koetahan, miten onnistut hienolla merisuolalla, suola on samaa, mutta ei tarvitse pelätä ratisevia ja hampaita rasittavia isoja suolarakeita. Nykyään aika monet kolleganikin maustavat pihvitkin jo ennen paistoa ja siihenkin tarvitaan suolaa. Eivät pihvit liioin kuivu vaikka suola on niissä ennen paistoa, kunhan sitä ei laiteta edellisenä päivänä, vaan juuri ennen "pellille" heittoa.
        Kiitos muuten ehdotuksestasi puhelimitse käytävästä ajatusten vaihdosta, mutta haluan kuitenkin säilyttää henkilöni toistaiseksi ns. inkognito. Toivottavasti et loukkaannu, mutta ymmärtänet toiveeni.
        Varmasti voimme ajatuksia vaihtaa näin julkisestikin, puolestani olen siihen valmis.

        joskus olen ilmakuivannut graavilohesta vatsalihakset ja maistuu oluttuopin kyytipoikana erinomaisesti. Venäjällähän jops ilmakuivattu vobla on suurta herkkua. Vobla = sisälmyksineen suolattu ja aurinkokuivatettu pieni lahna.


      • vanha kokki
        rotissööri kirjoitti:

        joskus olen ilmakuivannut graavilohesta vatsalihakset ja maistuu oluttuopin kyytipoikana erinomaisesti. Venäjällähän jops ilmakuivattu vobla on suurta herkkua. Vobla = sisälmyksineen suolattu ja aurinkokuivatettu pieni lahna.

        Ollessani Pietarissa, kummastelin ensiksi, miksi ihmeessä jokaisen kioskin ikkunassa roikkui kuivattuja pienehköjä lahnoja. Kyllä se sitten myöhemmin selvisi, kun asuntomme kivijalkakauppiaan kanssa nappasimme votkua kaupan takahuoneessa Pushkinskajan varrella. Tosin en saanut kyseiseen kalaan ihmeempää himoa, en erityisemmin pitänyt edes sen käsittelytavasta, kas kun meillä nuo hygieniakäsitykset hiukan eroavat itäisestä naapuristamme. Mutta, kuten sanoit, siellä se on hyvin suosittua muun pikkupurtavan kanssa. Saisimme oppia saman tavan, eli pientä naposteltavaa koko ryypiskelyn ajan. Niin ei se viinakaan sotkisi niin totaalisti tuota "humeetia".


    • Suolavedessä

      Eikö helpoin tapa ole suolata kala siten, että savustuksen jälkeen pidetään kalaa jonkin aikaa 10 %:ssa suolavedessä?

      • vanha kokki

        Kuitenkin tuo tapa on lähinnä hiillostetulle eli halstratulle kalalle paras.


      • turhuudenjumala

        käytän myös 10% suolalientä,kaikkiin kaloihin mitä valmistan, mutta ennen kypsentämistä. pitää esim kalassa herkästi ulospyrkivän valkuaisen kalassa sisällä, pysyy muutenkin mehevämpänä. kokonainen lohi 25 minuuttia, file 15, siika, siika, kuha ja ahven 8-10 minuuttia.


      • vanha kokki
        turhuudenjumala kirjoitti:

        käytän myös 10% suolalientä,kaikkiin kaloihin mitä valmistan, mutta ennen kypsentämistä. pitää esim kalassa herkästi ulospyrkivän valkuaisen kalassa sisällä, pysyy muutenkin mehevämpänä. kokonainen lohi 25 minuuttia, file 15, siika, siika, kuha ja ahven 8-10 minuuttia.

        Että pidät kaloja vain tuon mainitsemasi ajan suolavedessä ja se on ainoa suolaus kaloille, näinkö on?
        Varmasti pidät silloin likipitäen suolattomasta kalasta, mutta sehän on tietysti makuasia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ikävä sinua

      Onkohan sulla ollut sama tunne kuin mulla viimeisten parin päivän aikana, eilen varsinkin. Ollaan oltu ihan lähellä ja k
      Ikävä
      27
      3613
    2. Oletko sä oikeesti varattu?

      Että sen takii ei voida olla tekemisissä?
      Ikävä
      41
      2459
    3. Otavassa tapahtuu!

      Rakennuspalo, yläkerta tulessa. Henkirikosta epäillään. Tiettyä henkilöautoa etsitään, minkä mahdollinen epäilty ottanut
      Mikkeli
      36
      2294
    4. Tulemmeko hyvin

      Toimeen ja juttuun keskenämme? Luulen, että sopisit hyvin siihen ☀️ympäristöön, paljon kaikkea erilaista.♥️mietin tätä s
      Ikävä
      7
      2057
    5. Tiedän kuka sinä noista olet

      Lucky for you, olen rakastunut sinuun joten en reagoi negatiivisesti. Voit kertoa kavereillesi että kyl vaan, rakkautta
      Ikävä
      43
      1572
    6. Rakas, kerro mulle

      Miltä se tuntuu?
      Ikävä
      38
      1519
    7. Horoskooppikysely

      Oma ja ikävän kohteen horoskooppi? Sopivatko yhteen?
      Ikävä
      13
      1309
    8. Oletko ollut vihainen, suuttunut tai pettynyt

      johonkin kaivattusi toimintaan?
      Ikävä
      127
      1302
    9. Pitkäaikaiset työttömät työllisyystöillä takaisin yhteiskuntaan

      Vaikka se vähän maksaakin, niin parempi on valtion teettää hanttihommia, jottei yksilöistä tule yhteiskuntakelvottomia.
      Maailman menoa
      266
      1275
    10. Kesäseuraa

      Kesäseuraa mukavasta ja kauniista naisesta. Viesti tänään mulle muualla asiasta jos kiinnostaa Ne ketä tahansa huoli, t
      Ikävä
      45
      1265
    Aihe