Pähkinäallergiasta kysymyksiä

vasta sairastunut

Haluaisin kokemuksia miten lyhyessä ajassa pähkinäallergia on allergikoille ilmaantunut ja miten pahentunut?

Itse huomasin nyt aikuisena tulleeni yhtäkkiä allergiseksi pähkinälle. Ensimmäisen kerran huomasin että pähkinöiden syömisen jälkeen ylävatsa tuli kipeäksi, mutta en osannut liittää sitä vielä allergiaan. Toisella kerralla kurkkua alkoi kutittaa. Kolmannella kerralla ensin kurkkua alkoi kutittaa ja se tuli kipeäksi, sitten rinta/ylävatsa tuli kipeäksi ja lopuksi rinnasta alkoi puristaa, viiden minuutin sisällä tapahtui siis kaikki. Jokaisella kerralla söin hieman alle kymmenen hasselpähkinää. Ja kaikki kokeilukerrat olivat nyt kahden viikon sisällä.

Kuinka pian allergia voi siis pahentua? Ja uskallanko enää edes syödä tuotteita jossa on pieniä määriä pähkinää? Olen syönyt sellaisia ruokia missä ei sinänsä ole pähkinää mutta varoitetaan jämistä ja niistä ei ainakaan vielä tule mitään oireita. Ei myöskään tuotteista joissa on pieniä määriä mantelia. Onko allergian mahdollisuus pahentua hyvinkin äkkiä hengenvaaralliseksi? Oma allergiani voi liittyä lievään koivun siitepölyallergiaan joten jos tästä yhdistelmästä on kokemuksia niin olisi kiva kuulla myös niistä, paraneeko pähkinäallergia tällöin talvella yms?

4

3039

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • se tahtoo

      pysyväksi jäädä. Lisäksi voisit varoa soijaa, koska yleensä jos on pähkinäallergia, tulee allergiseksi myös soijalle.

      Itse join mansikkasoija-juomaa ja sain ahdistuskohtauksen. Hengitys vinkui ja leuan alus turposi. Ei ollut kiva kokemus.

      Esim. geishapatukassa on pähkinää ja jos sitä syön tulee kutina suuhun, silmiin ja korvakäytäviin. Ylipäänsä limakalvoille.

      Nää on niitä koivun siitepölyallergigoille tyypillisiä oireita.

      Muita varottavia, jos oireita tulee, ovat omena, päärynä,vesimeloni, kirsikka jne.

      • aloittaja

        syön yleensä todella vähän punaista lihaa joten soijarouhetta on tullut käytettyä aika paljonkin, ei nyt kuitenkaan muutamaan viikkoon. Toivottavasti en allergisoidu sillekin, onko se kuinka todennäköistä että pähkinäallergikko saa oireita myös soijasta?


      • allergisoidu
        aloittaja kirjoitti:

        syön yleensä todella vähän punaista lihaa joten soijarouhetta on tullut käytettyä aika paljonkin, ei nyt kuitenkaan muutamaan viikkoon. Toivottavasti en allergisoidu sillekin, onko se kuinka todennäköistä että pähkinäallergikko saa oireita myös soijasta?

        Mä olen allerginen kaikille pähkinöille ja mantelille, mutta en saa oireita soijasta.


    • Sannu

      Itselläni pähkinäallergia on ilmeisesti ollut lapsesta saakka, vaikka allergia on testein todettu vasta kymmenisen vuotta sitten (olen nyt 32).

      Muistan kuitenkin, etten ole koskaan tykännyt pähkinöistä, koska 'niistä on tullut kummallinen olo'. Lähinnä muistan tunteen suun ja kurkun kuivumisesta, joka oli niin voimakasta, etten pystynyt kunnolla puhumaan, jos olin syönyt pähkinää.

      Minun tapauksessani pähkinä tarkoittaa lähinnä hasselpähkinää. Mantelille en ilmeisesti ole allerginen, sillä sitä pystyn syömään ongelmitta (kuten myös pistaaseja), marsipaani on aivan lemppariani! Pystyn myös syömään soijaa ongelmitta ja jonkin verran myös maapähkinöitä. Jonkin verran tarkoittaa vuodenajasta riippuen 1-3 kourallista. Sen jälkeen kurkkua alkaa kuivamaan ja mahdollisesti myös kutiamaan.

      Saan oireita myös mm. herneistä (suurinpiirtein samantasoisia kuin maapähkinöistä), omenasta (voimakkaita, vaikkeikaan vaarallisia), päärynästä (samanlaisia kuin omenasta, mutta huomattavasti lievempiä), vesimelonista (hyvin lieviä, syön kyllä), kirsikasta/persikasta ja muista kivellisistä hedelmistä. Oireet ovat lähinnä kurkun ja korvakäytävien kutiamista, huulten turpoamista, kutinaa ja rohtumista, ikenien kutiamista. Ikäviä, mutteivät vaarallisia.

      Oireiden ärhäkkyys ja voimakkuus vaihtelevat vuodenaikojen mukaan, kesällä saan voimakkaampia reaktioita ja ne tulevat pienemmistä määristä allergisoivaa ainetta. Talvella oireet taas ovat lievempiä ja pystyn syömään suurempia määriä ilman oireita. Liittyy varmasti siitepölyallergioihini, kesällä ns. tausta-altistusta on paljon enemmän ja keho on muutenkin jo rasittunut ympärillä olevista allergeeneista, jolloin lisäaltistus saa reaktiokynnyksen ylittymään helpommin. Tai jotain sinne päin.

      Pähkinäallergiani on onneksi sen verran lievää laatua, että jos saan suuhuni jotain, joka sisältää hasselpähkinää, ehdin maistaa sen ennen kuin olen ehtinyt saanut sitä vaarallisen määrän. Eikä minun tarvitse välittää maininnoista 'saattaa sisältää pähkinää'. Jos pähkinä kuitenkin on mainittu yhtenä reseptin osana, en voi tuotetta syödä. Esim. yhdestä Geisha-konvehdista pystyn syömään vain 1/3-1/2 osan, kun jo saan oireita. En vielä vaarallisia, mutta oireita kuitenkin.

      Testailen itse allergioitani säännöllisen epäsäännöllisesti, sillä minulla ainakin allergioiden voimakkuus ja ärhäkkyys vaihtelee myös muuten kuin vuodenaikojen suhteen. Esim. 5 vuotta sitten en pystynyt ollenkaan käsittelemään perunaa raakana tai raakaa hiivataikinaa, käteni olivat heti rakoilla. Nyt ei ole mitään ongelmaa kummankaan kanssa. Tomaattiallergiani taas on voimistunut viimeisten vuosien aikana niin paljon, etten nykyään pysty syömään tomaattia ollenkaan kesäaikaan. Talvisin pystyn syömään jonkin verran.

      Allergiat voivat puhjeta yllättäen ja ne voivat myös hiipua. Niiden voimakkuus voi myös vaihdella, joten on täysin mahdollista, että olet tullut pähkinälle allergiseksi - jopa hyvin nopealla tahdilla. Allergisen reaktion aiheuttajaa kannattaa tietenkin välttää, varsinkin jos oireet ovat vaarallisia. Älä kuitenkaan ole koskaan syömättä jotain tuotetta vain varmuuden vuoksi, sillä allergiat voivat pahimmillaan rajoittaa ruokavalion hyvin yksipuoliseksi. Ole tarkkana ruokavaliosi kanssa, että se on riittävän monipuolinen.

      Itse syön myös sellaisia tuotteita, joille olen allerginen, kunhan oireet ovat siedettävissä ja kestettävissä - ja ovat lievempiä kuin mitä niiden syömisestä saatu nautinto...

      Allergioiden kanssa ei kannata leikkiä, ne voivat olla hengenvaarallisia, mutta niiden ei myöskään kannata antaa hallita elämää. Allergioiden ottaessa hallinan elämästäsi kärsit sinä itse sekä ympärilläsi olevat ihmiset.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8216
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2529
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2243
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1909
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1644
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1479
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1442
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1389
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1262
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1173
    Aihe