Aihealueet

Listaukset

  Missä kannattaa Saaristomerellä purjehtia / käydä /yöpyä?

  Otium

  Olen ensimmäistä kertaa pääsemässä Saaristomerelle ja Turun saaristoon purjehtimaan. Paikat ja satamat ovat sielläpäin toistaiseksi tuntemattomia. Onko sinulla hyviä vinkkejä; kokemuksia paikoista, joissa kannattaa käydä ja toisaalta listaa sellaisista, joita kannattaa välttää????

  11

  5152

   Vastaukset

   • Listahan on loputon, jos alkaisi enemmän miettiä.

    Sinun kannattaisi varmaan hankkia partiolaisten satamakirja heti aluksi.

    http://www.satamakirja.fi

    Käytännön kokemuksia tulee tänne taatusti piakkoin...

   • Ehdottomasti kannattaa käydä Korppoon Verkkanilla,syömässä panosvyöt

    • Tai sitten ei. No toisaalta, voihan sitä Verkkania suositella jos pidät kännipäisestä örvellyksestä. Ruoka oli muistaakseni ihan ok mutta ei mitään mistä kertoisi jälkipolville.

     Gullkrona on rauhallisempi paikka jo siitäkin syystä ettei anniskelua ole. Tosin ajoissa saa olla paikalla jos haluaa hyvän paikan mutta rannassa on kyllä aika hyvin tilaa myöhäisemmillekin. Satamamaksulla saa käydä koko kesän. Hieno paikka.

     Jurmo on tietysti aina käymisen arvoinen. Uskomaton luonto.

     Se on tietysti makuasia missä viihtyy mutta jos haluaa "eloisaa" örvellystä rannassa niin Nauvo on Verkanin ohella hyvä kohde. Nauvossa on hyvät palvelut ja parempaa ruokaa kuin Verkanissa.


   • Kivoja:
    Nauvo
    Houtskär - Näsby
    Lappo (taitaa kuulua virallisesti jo Ahvenanmaalle)
    Verkan
    Aspö (ehdoton!)
    Jurmo (uskomaton luonto)
    Utö (makee)
    Högsåra

    Vältä:
    Kustavi - Vuosaisten satama (aivan surkea!)
    Airisto - ei todellakaan hintansa väärtti

    Hauskoja purjehduksia!

   • Tuossa tulikin jo tunnettuja paikkoja, mutta tässä lisää:

    - Gullkrona. Pieteetillä pidetty kalastajatila. Hyvät saunat. Lapsille mm. peikkometsä ja "lossi".
    - Helsingholm. Saunassa puukiuas ;) Lapsia kiinnostaa varmasti lampaat.
    - Korppoon Björkö (Jurmon vieressä). Älyttömän suojainen ja SYVÄ laguuni. Makea sisäjärvi. Kaunis luonnonsatama.
    - Vänö
    - Borstö

    • Gullkronan lähistöllä on toinenkin paikka, Stenskär. Samantapainen, mutta paljon pienimuotoisempi ja siten kodikkaamman oloinen.


   • Jurmo on oma lukunsa. Kannattaa tulla ajoissa ennen sataman täyttymistä ja varata runsaasti aikaa pitkän saaren kiertämiseen. Nähtävyyksiä: kilometrien pituinen pulteriranta, kylä, kappeli, kalastusta, 1930-luvulla säännölliseen muotoon istutettu metsä, alkuperäinen metsä paloi kun Kustaa Vaasa (!) lähetti rangaistusretkikunnan merirosvoavia saarelaisia kurittamaan. Viime käynnillä oli islanninponeja. Muutaman mailin päässä Björköstä, jonka Byviken ja makeavetinen sisäjärvi myös nähtävyyksiä.

    Saaristomerellä komeita kivikirkkoja: Naantali, Parainen, Rymättylä, Nauvo. Utön majakkakirkko. Puukirkkoja: Hiittinen, Kökar, Nötö ja Vänön kappeli. Nauvon Berghamn: komeita kallioita, luontopolku ja kappeli. Nauvon kallioinen saaristo kokonaisuutena on Suomen upein. Hiittisissä Kasnäsin länsipuolella Kejsarhamn: kilometrin kävely kylään, jossa aivan mahtava kahvila (käykää myös maisemankatselu-puuseessä!) Kasnäsissä Saaristomeren kansallispuiston keskus: näyttely ja luontopolku (muistaakseni kivilajeihin painottunut). Laura Peterzenin myymälä verstas Kustavin eteläpuolella, hyvä satama ja ruokapaikka.

    • Eli Kejsarhamnista kilometrin päästä löytyy Farmors Cafe joka on saariston idyllisin. Myös lapsille eläimiä ihmeteltäväksi. Yleensä ainakin kaneja, koiria, lampaita ja lehmiä. Lyhyempi kävelymatka on itäpuolella olevasta satamasta mutta Kejsarhamn on suojaisampi ja rauhallisempi.


    • Kun Jurmo ilmeisesti monen muunkin mielestä kuuluu saariston hienoimpiin nähtävyyksiin, niin kerrottakoon anekdootti ajalta, jolloin presidentit olivat vielä Kekkosia. Vanhempani ostivat 1960-luvulla muutaman muun purjehtijaperheen kanssa maata Björkön naapurisaaresta saunan pystyttämistä varten. Tuohon aikaan ei nimittäin Vänön väylällä päässyt suihkuun missään Hangon ja Maarianhaminan välillä. Saunapaikka ostettiin Björkön kalastajalta Enzio Svanzonilta. Kun äitini kysyi Svanzonin rouvalta, onko tämä usein käynyt Jurmossa, rouva vastasi: ”alla går bara en gång till Jurmo”. Jurmo on nimittäin Salpausselän harjun jatke ja ainoa paikka Korppoon ulkosaaristossa, missä lapio pystyy maahan, minkä vuoksi siellä on kappeli ja kirkkomaa. Svanzonin rouvan mielestä Jurmoon mentiin vain kuolleena.


    • Olimme berghamissa simonsholm mökissä ja olimme hyvin pettyneitä.. en suosittele.


   • Korpoströmin eteläpuolella, Stora Hästö, Birskär ja Konungsskär. Konungsskärissä saaristomeren ainoa käytössä oleva autiotupa yöpymiseen. Stora Hästössä taas ainoa vedenalainen luontopolku sukeltamisesta kiinnostuneille.

    Lisäksi Helsinholmin vieressä oleva Sandö on ainutlaatuisen hiekkariutan vuoksi käymisen arvoinen paikka.

    Rauhalliset ja ehkä saariston hienoimmat satamat ovat Gullkrona ja Borstö. Borstössä on paljon historiaa ja nähtävää.

    Jos on aikaa ja mahdollisuus niin kannattaa lähteä Kökarin etelä osiin ihmettelemään vaikka hiidenkirnuja. Siellä on myös todella kaunista luontoa.

    Lista on mieltein loputon, paikkoja löytyy vaikka millä mitalla. Berghamn, Jurmo, Aspö, Nötö, Österskär, Björkö, Vänö, Rosala, Hiittinen ja tietenkin Bengtskärin majakka.

   suomi24-logo

   Osallistu keskusteluun

   Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Käsienpesu yhtä lähes tyhjän kanssa - Koronavirus leviää ilman välityksellä

    Kymmenet kirkossa käyneet saivat koronatartunnan Saksassa https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006517138.html "Yli 40 ihmistä on saanut koronavirustartu
    Maailman menoa
    182
    8980
   2. Trump häviää Presidentin vaalit ? Ennuste

    https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006516345.html Tuon mukaan Biden saa murskavoiton. Vaaleihin on aikaa, joten tilanne saattaa muuttua
    Maailman menoa
    114
    3958
   3. Sofia Belof on nyt Eiranrannan Stefun kotirouva

    Taas Seiska oli oikeassa, vaikka Sohvi jälleen oli kieltänyt muuttavansa Stefun omistamiin asuntoihin. Muuttopuuhissa neitonen oli heti kun ex:n isä h
    Kotimaiset julkkisjuorut
    152
    2975
   4. Millä oikeudella presidenttin Niinistö tenttasi pääministeriä ja eduskunnan puhemiestä eilen tv:ssä?

    Ei presidentti ole pääministerin esimies eikä eduskunnan puhemiehen esimies. Kummallinen tilaisuus. Yrittikö nöyryyttää Marinia ja Vanhasta?
    Maailman menoa
    138
    2760
   5. Martina Nannalle viinille

    Martina menee Nannalle viinille. Naapurin Roope on Martinan kuskina. Siis mitäh... Minkä ikäinen tuo Roope on? Tosi nuoria ystäviä Martinalla on. Pape
    Kotimaiset julkkisjuorut
    77
    1875