Totuus suomalaisesta "perinneruoasta" on se, että se on lähinnä jotain puuroa ja velliä ja naurishaudukkaita.
Suomen OMA ruokakulttuuri jää jopa Afrikan paimentolaisheimoista jälkeen. Suomalaisethan ovat olleet metsäläisiä vailla minkäänlaisia sosiaalisia tai muita yhteisöllisiä taitoja, joten ruokakin on sen mukaista.
Kaikki "suomalaiseksi" väitetty oikea "perinneruoka" on naapureiden: karjalaisten, saamelaisten ja ennen kaikkea ruotsalaisten.
Harvoja "suomalaisia" ruokia on kalakukko, sekin "savolaisten". Loppu on talkkunajauhoa ja mämmiä, kuten Afrikan kaikkein primitiivisimmillä heimoilla vastaavat vilja/jauhoruoat (jamssia, hirssiä ja bataattijuuresta).
Harvat hyvät ruoat ovat muualta:
Karjalanpaisti ja särä Karjalasta (Venäjän vaikutius), poronkäristys Lapista (syödään myös Ruotsin ja Norjan "Lapissa").
Niin, eipä tule muuta mieleen. Loput ovat sitten klimppisoppaa (ei sekään suomalainen keksintö) ja talkkunajauhoa.
Mutta kaalikääryleet ovat Ruotsista ja alun perin Unkarin kautta Turkista, maksalaatikko Ruotsista, joulukinkku Ruotsista, lenkkimakkara Ruotsista, silli ja graavilohi Ruotsista, seisova pöytä ("voileipäpöytä") Ruotsista, Janssonin kiusaus Ruotsista, Lindströmin pihvi Ruotsista, Rydbergin pihvi Ruotsista, pyttipannu Ruotsista, ryynimakkarat Ruotsista ja Tanskasta, nakit Saksasta... En jaksa enää kirjoittaa. YKSIKÄÄN nykyajan maun mukaan herkullinen "perinneruoka" EI ole suomalainen. Suomen ruokakulttuuri on aina ollut pula-aikakulttuuria, jossa on syöty mitä on saatu tai löydetty metsästä.
Se selittää myös sen, että suomalaiset tänä päivänä syövät lähinnä eineksiä, "pizzaa", grillimakkaraa, ja ravintoloissa hakeutuvat pula-ajan USA-laisiin naurettavuuksiin joihin ovat kuvitelleet oppineensa USA-laisia tv-sarjoja tuijottaessaan, kaiken maailman Santa Fe, Arizona, Nevada - ja "ruoat" ovat näitä "tex-mex" ja pizza-pasta -moskaa joka on samaa kaikkien maailman maiden junttien ruokavaliossa.
Voi rahvasta!
Eikö päähänne jo mahdu, että Suomi on Ulko-Mongolian jälkeen maapallon kakkospersreikä!
Suomessa on Euroopan nuorin sivistys, Islantikin ohittaa sadoilla vuosilla. Myös Viro.
PS. Lukekaakin noita tämän palstan muita "perinneruokareseptejä", niin näettekin, mitä "herkkuja" ovat...
Totuus "perinneruoasta"
34
4934
Vastaukset
- sä puhutkin!
suomalainen olut ja kahvi on aivan karmeitä, ja pulla se vasta on käsittämätöntä
- sitroen.
tunnut niin hyvin tietävän nuo asiat, niin kerropa mistä Suomeen on tullut sellaiset perinneruuaksi luullut asiat kuin rieska, verileipä (ei -palttu), kampsut, uunijuusto, juhannusjuusto, erilaiset kalaruuat, tuppipotut, talkkuna (se savolainen/pohjalainen puuro eikä mikään kumma sekoite), kaalikeitto jne.
Odotan vesi kielellä valaistusta!- Suomalainen***
Vai noitako "ruokia" odottelet vesi kielellä???
En söisi vaikka maksettaisikin.
Perusta ravintola noilla "ruoilla" ja katso miten menestyvät...
Puuroravintola! Talkkunaravintola! Potturavintola!
Kamalinta mitä tiedän on Kainuun "leipäjuusto". - Olitko
nyt esittelevinäsi Suomen gastronomian huipputuotteet? Talkkunajauhoa ja pohjalaista puuroa?
Muuten: kaalikeitot ovat yleensä Karjalasta tai jopa Venäjältä. Ainakin ne, joissa on muutakin makua kuin kaalin. - vastaavia leipiä
on kaikissa maailman kulttuureissa - eri nimisinä tietystä, ja eri viljalajeista tehtynä riippuen siitä, mitä missäkin viljellään, ja erilaisissa uuneissa paistettuina.
- vanha kokki
vastaavia leipiä kirjoitti:
on kaikissa maailman kulttuureissa - eri nimisinä tietystä, ja eri viljalajeista tehtynä riippuen siitä, mitä missäkin viljellään, ja erilaisissa uuneissa paistettuina.
Olipa se valmistettu missä, miten ja mistä tahansa.
Ruoan kanssa on hieman kuin musiikin kanssa, aina tulee uusia tyylisuuntia. Nykyinen iskelmämusiikki on sen laatuista, etten ainakaan minä, viitsi edes kuunnella sitä. Jokaisella ikäpolvella on omat ihanteensa, harvoista tulee ikivihreitä. Näin se menee myös ruokien kohdalla. Nykyään ihmiset matkustavat monikymmenkertaisesti enemmän kuin minun nuoruudessani. Matkailu avartaa myös erilaisten ruokakulttuurien osalta. On erittäin hieno asia, että näin on käynyt, sillä nyt on vertailukohtia, mitä muut maat pystyvät tarjoamaan.
Jokaisella kulttuurilla on omat perinteiset tapansa ja ruokansa, joita he yrittävät kunnioittaa kukin kykyjensä mukaan.
Kirjoittaja Suomalainen*** on nähtävästi henkilö, jolle jo syntyminen Suomalaiseksi on ollut karmea onnettomuus, mutta siitä hän voi syyttää vain vanhempiaan.
Mistähän mahtaa olla peräisin tieto, kun hän väittää esim. kaalikääryleiden alkuperämaaksi Turkin. Sitä se ei todellakaan ole, vaan niitä tehtiin sitä ennen jo Kreikassa ja ties missä välimeren maassa. Milloin viininlehtiin , milloin kaaliin, erilaisin täyttein. Turkki jos mikä on eräs ruokien suuri sulatusuuni, joka on lainannut sieltä sun täältä, heidän mielestään parhaat palat. Kirjoittaja mainitsee Suomalaisiksi perinneruoiksi muiden muassa myös pyttipannun ja Rydbergin pihvin. Kumpikaan ei kuulu Suomalaiseen perinneruokavalikoimaan. On totta, että molemmat maat, niin Venäjä kuin ruotsikin ovat vaikuttaneet hyvin paljon muinaisiin ruokiimme. Mutta niin ovat aikanaan vaikuttaneet Venäjän keittiöön niin Ranska, kuin monet muut naapurimaat. Ruotsi on imenyt vaikutteita Tanskasta ja Saksasta. On äärimmäisen vaikeata sanoa mikä ruoka on täsmälleen mistäkin lähtöisin, se vaatii salapoliisin työtä.
Kirjailija Jussi Talvi teki aikoinaan varsin ansiokkaasti sitä työtä näiden asioiden eteen.
Kyllä Ulko-Mongoliassakin on omat perinteiset herkkunsa, vaikka eivät ne välttämättä meille maistuisi. On melko sivistymätöntä mollata isovanhempiemme ja heidän isovanhempiensa työtä, he ovat luoneet muunmuassa myös tämän maan ruokakulttuuria niillä aineksilla ja välineillä mitä käytettävissä on silloin ollut.
Olen ollut niin kauan ravintola-alalla, että olen nähnyt trendivaihtelut moneen otteeseen. Se mikä eilen oli IN on tänään auttamatta OUT, ellei joku niitä vanhoja vaali. Kansamme kulttuurihistoria on nuori, verrattuna moneen eurooppalaiseen kansaan ja nimimerkki Suomalaisen*** tapaiset henkilöt pitävät huolen siitä, ettei se pääse edes vanhenemaan. Suomessa on satoja muitakin perinteisiä ruokia kuin klimmpisopat ja talkkunat, joita useimmat ihmiset eivät ole ikinä edes maistaneet. En väitä että ne ovat minunkaan herkkujani, mutta silti niitäkään ei saa unohtaa, sillä aina on joku, joka tykkää myös niistä.
Mitä tulee Suomalaiseen leipään. Tuskin missään maailmassa on niin laajaa valikoimaa erilaisia leipiä, eri viljoista ja niiden yhdistelmistä leivottuna, kuin meillä Suomessa.
Mitä tule makaroni, eli nykyään hienosti kutsuttuihin pastaruokiin, mahtaneeko se pastakaan olla tosiasiallisesti Italialaista alkuperää, ettei vaan Kiinalaiset olisi senkin takana.
En todellakan väitä, että Suomalainen keittiö on maailman paras, mutta se on maailman ainoa Suomalainen keittiö ja siitä voimme olla ylpeitä. - juuso
Suomalainen*** kirjoitti:
Vai noitako "ruokia" odottelet vesi kielellä???
En söisi vaikka maksettaisikin.
Perusta ravintola noilla "ruoilla" ja katso miten menestyvät...
Puuroravintola! Talkkunaravintola! Potturavintola!
Kamalinta mitä tiedän on Kainuun "leipäjuusto".todella hyvää, kun sitä palastelee kahviin niin sitä on mukava lusikoida..
- Pölhökustiko?
Suomalainen*** kirjoitti:
Vai noitako "ruokia" odottelet vesi kielellä???
En söisi vaikka maksettaisikin.
Perusta ravintola noilla "ruoilla" ja katso miten menestyvät...
Puuroravintola! Talkkunaravintola! Potturavintola!
Kamalinta mitä tiedän on Kainuun "leipäjuusto".Johan on nyt menneet jauhot väärään reikään.
Olet kyllä uskomaton...taidatkin olla jonkinsortin hienoperse, mulle ainakin kelpaa ihan tavallinen kotiruoka kuten esimerkiksi näin kesällä maitokaali ja letut oman maan mansikoilla eipähän tartte alkaa mitään sammakonkoipia kokkaamaan...ite varmaan vetelet sushia päivästä toiseen ja jos kuvittelet olevas jotenkin tosi cool niin menet tiibetiläiseen ravintolaan vetämään jakin nenärustoja sitruunaruholla höystettynä.
Hei, ei se satu vaikka tunnustaisitkin syntyneesi maahan jonka puhtaat ruoka-aineet ja erikoinen kulttuuri saavat turistit vihertymään kateudesta(ainakin meilläpäin).
Kyllä se siitä...elämä jatkuu.
-Tapani- - muttei
vastaavia leipiä kirjoitti:
on kaikissa maailman kulttuureissa - eri nimisinä tietystä, ja eri viljalajeista tehtynä riippuen siitä, mitä missäkin viljellään, ja erilaisissa uuneissa paistettuina.
se olekaan silloin rieskaa, vaan sen maan "erikoisuus", niinkuin rieska meillä!
- kaikki lähtee
Ennen vanhaan ruokia on tehty niistä raaka-aineista, mitä on ollut tarjolla, joten ehkä jotkut ruoat on vähän omalaatuisia, mutta kyllä niitä varmaan on mieluummin syönyt kuin ollut syömättä. Ja varmaan monilla mailla on samantapaisia ruokia juuri siksi, että on ollut käytössä samantapaisia raaka-aineita.
Suomalainen ruokaperinnehän on varmaan todella uusi verrattuna juuri kreikkalaiseen ym. Mutta ei se tarkoita, että oltaisiin "matkittu" muiden maiden ruokia. Tietääkseni esim. kaalikääryleet ja -keitto ovat Karjalasta. Voihan vaikutteita olla muualta, mutta eiköhän suomalaisetkin ruokaa ole osanneet aina tehdä, niin ettei tarvitse muita matkia.
Kaikki eivät tykkää perinneruoasta, en minäkään ennen. Nyt sitä vaan kaipaa kaikkien hampurilaisten ja pizzojen sijaan.
Niin, ja noista rieskoista ja muista vielä... Koitappas keksiä leipätaikina, joka ei muistuttaisi jo olemassa olevia. Siis YKSINKERTAINEN sellainen. Huomaat, miksi leivät ym. ovat niin samankaltaisia.
Olen hyvin pahoillani, että olet Suomeen syntynyt, kun kerran näytät maatamme noin inhoavan. Suosittelen muuttamista ulkomaille parempien ruokien pariin. Minä jään tänne syömään marjoja talkkunalla ja viilillä, kaalikääryleitä, kalakukkoa ym. muita herkkuja. Minä kun satun niistä pitämään. - höpiset??
Postasit epämääräisen valituskyhäelmän suomalaisista perinneruuista.
"puuroa, velliä, naurishaudukkaita, kalakukko, talkkunajauhoa, mämmiä, karjalanpaisti, särä, poronkäristys, klimppisoppaa, kaalikääryleet, maksalaatikko, joulukinkku, lenkkimakkara, silli, graavilohi, voileipäpöytä, Janssoninkiusaus, Lindströminpihvi, Rydberginpihvi, pyttipannu, ryynimakkarat, nakit, eineksiä, pizzaa, grillimakkaraa, tex-mex, pizza-pasta –moskaa"
Luettelit ylläolevia ruokia/ruoka-aineksia, mutta miten ne liittyvät mihinkään perinteisiin?
Sana ruokaperinne tai perinneruoka ihan miten vaan, pitää sisällään paljon muutakin kuin jonkin asian teknisen määritelmän. Mikään ruoka ei ole perinneruoka ellei siihen liity jotain historiallisempaa näkökulmaa. Monissa maissa vesi on kuulemma vanha ja perinteikäs juoma. Eihän se voi pitää paikkaansa eihän se maistu miltään? - ........................
Taidat olla joku itumikko kun tuollaista paskaa jauhat. Kyllä kunnon perinneruoat Suomessa on tehty kalasta ja riistasta. Totta helvetissä paikallisissa ruokakulttuureissa käytetään paikallisia raaka-aineita. Viljatuotteet/peruna ovat kaikki tuontitavaraa, jotka maanviljely on tuonut pöytiin mahdollistanut ns. korkeampien kulttuurien kehityksen, koska ilman maataloutta ei olisi ollut mahdollista ruokkia kasvavaa populaatiota ja eri yhteiskuntaluokkia.
Väitän että suomalaisesta riistasta kalasta marjoista sienistä saa aikaiseksi kohtuullisen paljon parempaa perinne-evästä kuin mistä tahansa minkä tahansa maan sapuskasta. Luuletko tosiaan että muualla maailmassa on jotenkin hohdokkaampaa perinneruokaa? Käyppäs sapuskoimassa jossakin Kiinan maaseudun viljeliän "perinneruokaa" ja tule sitten kertomaan kuinka ihanaa se olikaan. Kiinahan on sentään tuhansia vuosia vanha sivistyskulttuuri.- kivikauden lopulta
No, suomalaiset tunsivat maanviljelyksen jo kivikauden lopulta lähtien, joten sekään ei nyt niin tuontitavaraa ole.
Kiukaisten kulttuurin löytöihin (n. 2000-1500/1300 eKr.) liittyvät mm. viljan siitepölyt ja kuoreton ohran jyvä.
- persereikä
Sun kannattaa muuttaa Pohjois-Koreaan oikeaan kulttuurin kehtoon, joka on luonut ihan omat perinneruokansa. Valtion kannustamina ihmiset siellä ovat ottaneet heinän perinneruuakseen, kun paljon muutakaan ei ole saatavilla. Muuta pois, tykkäät varmasti heidän ruuistaan.
- Suomalainen***
Yleishuomautuksena: eniten pistää silmään täällä kirjoittaneiden huono sisälukutaito tai vähintään surkea luetun ymmärtämiskyky.
Lukekaapa tarkkaan läpi aloituskirjoitukseni vielä uudestaan, ja ajatuksen kanssa.
Moniin näihin kommentteihin pätee toteamus, että "niinhän minäkin tuolla ylhäällä totean". Sitten on merkittävä määrä tahallaan "väärinymmärryksiä".
Jääköhän montakaan todellista asiakommenttia jäljelle?- voitkin kertoa
mistä on peräisin väittämä, että muinainen pula-aika vaikuttaa siihen, että nykyihminen syö eineksiä ja pitsaa? Lisäksi kiinnostaisi tietää millä mittarilla mitattuna Suomi on maailman kakkosperäreikä ja mikä oikeuttaa Ulko-Mongolian ykköspaikalle ja olivatko kaikki maat tosiaan vertailussa mukana?
- ......................
mitä tuosta kasasta sitä itteään ei sitten ymmärretty oikein? Taitaa olla OP:n oma ulosantitaito se jossa vika on. Jos kirjoitus oli tarkoitettu sarkasmiksi, niin lopputulos oli lähinnä naurettavan ja säälittävän välimaastosta.
- kainuulainen herkkusuu
...................... kirjoitti:
mitä tuosta kasasta sitä itteään ei sitten ymmärretty oikein? Taitaa olla OP:n oma ulosantitaito se jossa vika on. Jos kirjoitus oli tarkoitettu sarkasmiksi, niin lopputulos oli lähinnä naurettavan ja säälittävän välimaastosta.
Kirjoita herkkujen nimet oikein! Sen kun sipertää kahviin, niin ei parempaa herkkua.
Palvilammaskeitto, kalakeitot, kaskinauriit, Kainuun talkkuna, rönttöset. Tulepas herkuttelemaan Kainuuseen. Mm Pohjois-Euroopan paras vapaanajankohde Katinkulta on ottanut perinneruuat menuunsa. - tuossa
kainuulainen herkkusuu kirjoitti:
Kirjoita herkkujen nimet oikein! Sen kun sipertää kahviin, niin ei parempaa herkkua.
Palvilammaskeitto, kalakeitot, kaskinauriit, Kainuun talkkuna, rönttöset. Tulepas herkuttelemaan Kainuuseen. Mm Pohjois-Euroopan paras vapaanajankohde Katinkulta on ottanut perinneruuat menuunsa.mainittiin juustoleipä? En mä ainakaan löytänyt. Ja sitä paisti jossakin puolen Suomea sitä sanotaan leipäjuustoksi.
- olet sinä,
Karjalaiset alkujaan suomalaisia, saamelaiset suomen puolella suomalaisia, savolaiset ovat suomalaisia.
Ansaisetko Sinä olla? - kullakin :)
Mistä maasta sinä olet ruokinesi ? Et ainakaan ihanasta Suomenmaastamme ...mikä liet ?!
- varsinainen juntti
Kun et tajua hyvän päälle mitään ja mollaat armasta Suomea ja sen ruokaperinnettä.
Mikä helveti siinä on, että kaikki suuri, monimutkainen ja kallis on hyvää, mikään muu ei???!!! ...on välttynyt ulkomaisilta vaikutuksilta ruokakulttuuriinsa. Usein vaikutteet on otettu kauan aikaa sitten ja pitkän ajan kuluessa, että niiden vaikutteiden alkuperäkin saattaa oll vaikeasti todettavissa.
Ihminen on missä hyvänsä ollut pakotettu käyttämään hyväkseen paikallisia raaka-aineita Kaija Wargin tapaan: man tager vad man haver eli käytetään mitä on tarjolla.
Ulkomaiset vaikutukset tuskin tekevät perinneruoasta yhtään sen vähäarvoisempaa.
Ranskalainen patonki ei kuulemma alunperin ole ollut ranskalainen, vaan on tuontitavaraa Itävallasta. Englantilaisen paahtoleivän juuret johtavat Portugaliin.
Itse näkisin, että suomalaisen perinneruoan ongelma ei liity mitenkään niihin vaikutuksiin, joita ruokakulttuurimme on saanut muualta. Pikemmin sen taaksejäämiseen on vaikuttunut suomalaisten huono itsetunto. Perinneruokaa ei ole pidetty riittävänä esim. ravintolassa tarjottavaksi, vaan se on korvattu ulkomaisilla ruokalajeilla.
Toisin on täällä Portugalissa, jossa ravintoloissa syödään kansanruokaa. Sitä ei tarvi sanahelinällä kuvailla eikä sen kanssa konstailla.
Portugalin yleisin keitto on caldo verde, soseutettu perunakeitto, jossa on hieman pilkottua galisialaista kaalta(viherkaali)ja muutama makkaranpala. Keitto tuo mieleeni pohjanmaalaisen klapsakan, joka valmistettiin suurustamalla edellisen päivän perunavoin (muusin)tähteet jauhoilla (peruna, vehnä). Maitoa lisättiin nesteeksi ja syötiin voinokareen kera.
Jos olisimme Portugalissa, saattaisi Pohjanmaalainen muttikin olla ruokalistalla ja kenties pullamaitokin.
Täällä Azoreilla järjestettiin aivan äskettäin pienessä kylässä perinnekeittokilpailu, josta kerrottiin isolla otsikolla lehdessä.
Se että pizzasta on tullut kansanruoka, kuvastanee suomalaisen perinteisen ruoan arvostusta tai pikemminkin sen suurta puutetta. Näin ole käynyt ei Portugalissa, ei Espanjassa vaan perinteiset ruoat ovat pitäneet pintansa. Kummatkin kulttuurit ovat varmasti ssaneet vaikutuksia muualta.
Tämä palsta on ymmärtääkseni tarkoitettu asialliseen mielipidevaihtoon eikä asiattomaan ja ruokottamaan kielenkäyttöön. Palstan valvojan olisi syytä siistiä ainakin Totuus "perinneruoasta" -mielipidekirjoittajan kielenkäyttöä.- Korjaajahenkilö
Tuon siteeraamasi keittäjättären todellisuudessa käyttämä nimi oli Cajsa (Kajsa) Warg, ja oikea virallinen nimi Anna Christina Warg (1703-1769), ei Kaija Warg.
Korjaajahenkilö kirjoitti:
Tuon siteeraamasi keittäjättären todellisuudessa käyttämä nimi oli Cajsa (Kajsa) Warg, ja oikea virallinen nimi Anna Christina Warg (1703-1769), ei Kaija Warg.
Kiitos kun korjasit. Samaa kokkia tarkoitin. Mutta täytyy myöntää, että olin kommenttiani kirjoittaessani jonkin verran tuohtuneessa mielentilassa, sillä minun on vaikea ymmärtää, kuinka joku voi kirjoittaa aiheesta niin negatiivisesti ja alatyylisesti, se kuin keskustelija, jonka sanomaa kommentoin. Niinpä tarkistusluku jää heikonpuoleiseksi.
- vanha kokki
Muistan joskus syöneeni Portugalissa eräänlaista simpukkakeittoa, joka koostui kuorineen keitetyistä, noin peukalonkynnen kokoisista vaaleista simpukoista. Mahdatko tunnistaa ja mikä olisi kyseisen keitoksen nimi. Jotenkin minusta työläs ruoka syötäväksi, kun niitä kuorellisia oli niin tuhottomasti. Uskoisin kyseessä olleen jonkinlaisen perinteisen ruokalajin.
vanha kokki kirjoitti:
Muistan joskus syöneeni Portugalissa eräänlaista simpukkakeittoa, joka koostui kuorineen keitetyistä, noin peukalonkynnen kokoisista vaaleista simpukoista. Mahdatko tunnistaa ja mikä olisi kyseisen keitoksen nimi. Jotenkin minusta työläs ruoka syötäväksi, kun niitä kuorellisia oli niin tuhottomasti. Uskoisin kyseessä olleen jonkinlaisen perinteisen ruokalajin.
Kuvaamastasi keitosta minulla ei ole omakohtaista kokemusta, mutta tein hieman tutkimustyötä ja se saattaisi olla ollut Sopa de Conquilhas. Conquilha on pienehkö (kotilo 3-4 cm) ja sitä on runsaasti Algarvessa liejuisilla vesijättöalueilla, mm. Ria de Alvorissa, jossa sen kerääjiä näkee päivittäin. Conquilhasta tehdään yleiesti keittoa ja se resepti esiintyy kaikissa omistamissani portugalilaisissa keittokirjoissa.
- vanha kokki
masseur kirjoitti:
Kuvaamastasi keitosta minulla ei ole omakohtaista kokemusta, mutta tein hieman tutkimustyötä ja se saattaisi olla ollut Sopa de Conquilhas. Conquilha on pienehkö (kotilo 3-4 cm) ja sitä on runsaasti Algarvessa liejuisilla vesijättöalueilla, mm. Ria de Alvorissa, jossa sen kerääjiä näkee päivittäin. Conquilhasta tehdään yleiesti keittoa ja se resepti esiintyy kaikissa omistamissani portugalilaisissa keittokirjoissa.
Luulenpa sinun osuneen juuri naulankantaan, sillä juuri Algarvessa sitä kivikovaa kilisevää soppaa vaimoni kanssa eteemme saimme. Kyytipoikana oli sikäläinen vinho verde. Viini tuli juotua, mutta soppa jäi lautaselle, ei makunsa vuoksi vaan, kun meillä oli hitonmoinen nälkä ja simpukoita "miljoona". Jokaisen simpukan kaivelemiseen kului aikaa, saadakseen suuhunsa noin herneen kokoisen palleron simpukan lihaa. Helpompiakin eväitä on tullut syötyä.
- Algarvella
vanha kokki kirjoitti:
Luulenpa sinun osuneen juuri naulankantaan, sillä juuri Algarvessa sitä kivikovaa kilisevää soppaa vaimoni kanssa eteemme saimme. Kyytipoikana oli sikäläinen vinho verde. Viini tuli juotua, mutta soppa jäi lautaselle, ei makunsa vuoksi vaan, kun meillä oli hitonmoinen nälkä ja simpukoita "miljoona". Jokaisen simpukan kaivelemiseen kului aikaa, saadakseen suuhunsa noin herneen kokoisen palleron simpukan lihaa. Helpompiakin eväitä on tullut syötyä.
Minäkin olen törmännyt tuohon "minisimpukkaan" Algarvella Albufeirassa, mutta ei sopassa, vaan PIZZAN päällä!!! Oli siinäkin kaivelemista...
- Edellinen
Algarvella kirjoitti:
Minäkin olen törmännyt tuohon "minisimpukkaan" Algarvella Albufeirassa, mutta ei sopassa, vaan PIZZAN päällä!!! Oli siinäkin kaivelemista...
Tosin lähes yhtä hankalaa oli samaisessa Albufeirassa syödä katkarapuja piri-piri-kastikkeessa. Nekin olivat kuorimattomia, eikä ollut kovin helppoa saada niitä kuoria pois kun katkat lilluivat kuumassa (joskin koko ajan jäähtyvässä) kastikkeessa. Sottaista se ainakin oli, ja annoksessa oli reilusti yli 20 katkarapua...
- Sammakonreisiä
Kulttuurivaikutteet yleensäkin lainautuvat helposti kieli- ja valtiorajojen yli. Ruokakulttuuri ei ole poikkeus. Omaleimaiseksi kulttuuripiirteen tekee lainautumisvaihetta seuraava vakiintumisvaihe, jossa kulttuuripiirre vakiintuu tietyn alueen tavaksi ja saa omaleimaisia piirteitä, ikään kuin kehittyy omaan suuntaansa. Esimerkiksi suomalaisten ja unkarilaisten kaalikääryleet ovat kovastikin erilaisia.
Suomalainen ruokakulttuuri kuten kulttuuri yleensäkin on saanut mukavasti vaikutteita sekä idästä että lännestä. Lisäksi nykyiseen ruokaperinteeseen on jäänyt joitakin saamelaisten tuokia, mm. poronkäristys. Karjalaisia ja savolaisia pidän kyllä alun perinkin aivan suomalaisina, vaikka karjalan kieli sittemmin eriytyikin omaksi kielekseen on meillä myös karjalan murrekin suomen kielessä.
Ruokakulttuurikin on ollut eriytynyttä, koska suomalaisten heimotkin asuivat erillään - samasta syystä meillä ovat murteetkin niin erillään toisistaan. Ei ollut mitään yhtenäistä Suomen kansaa. Eli kyllä kalakukko siinä mielessä on suomalainen ruoka ja karjalanpaisti myös.
Alkuperäisen kirjoittajan käsitys siitä, että alkuperäinen suomalainen ruokakulttuuri olisi kivikautista (huttua, puuroa, velliä ja rokkaa), on tietysti siinä mielessä totta, että harva eurooppalainen kansa edes asui Euroopan alueella niin varhain kuin suomalaiset. Ruokaperinteen pitkälle ulottuvat juuret eivä tee siitä kuitenkaan primitiivistä tai "huonoa". En allekirjoita alkuperäisen kirjoittajan väitettä suomalaisen sivistyksen nuoruudesta! Suomalainen kulttuuri on hyvin vanhaa! Esim. kun kaskenpolttaja-suomalainen haudutti nauriit hiilloksessa, nykysuomalainen kätkee luontevasti perunat nuotioon tai hauduttaaa kasvikset foliossa grillissä. Kulttuuri muuttaa muotoaan.
Kansainvaelluksen tiimellyksessä monella eurooppalaisella kansalla vanha kulttuuri unohtui ja erityisesti niiden kansojen keskuudessa, jotka perustivat valtion, ruokakulttuuri keskittyi hoviin. Muualla Euroopassa kansa tarkoitti keskiajalla maaorjia, joilla hädin tuskin oli edes ruokaa. Ei ranskalainen ruokakulttuuri ollut Ranskan kansan ruokaa vaan pienen hoviväen ylellisyys!
Hoveissa oli tietysti paremmat taloudelliset edellytykset kehittää ruokakulttuuriakin. Suomalaiset olivat pitkään Ruotsin kansalaisia, joilla oli sama kuningas, samat oikeudet ja velvollisuudet kuin ruotsalaisillakin. Ei siis ole ihme, että tämä on vaikuttanut ruokakulttuuriinkin. Esim. vanhan rokkaperinteen jatkaja hernesoppa on edelleenkin yksi suosituimpia kouluruokia. - vemp
Tämä onkin mielenkiintoinen ja antoisa aihe. Yleensähän on niin, että kun kaksi kulttuuria reunoiltaan sulautuu saadaan aikaan lopputulos, joka on parempi kuin osiensa summa. Näin olisi meilläkin kuulunut käydä kun itäinen ja läntinen kulttuuri löivät kättä.
Jostain syystä vasta sotien evakkkomatkat ovat tuoneet uusia tuulia läntiseen ruokakulttuuriin ja päinvastoin - uskoakseni. Ja kun väliin on vielä tunkeutunut 70-luvun jälkeen kansainvälinen keittiö ja roskaruoka, niin omasta cross kitchenistämme on tullut jotenkin omalaatuinen sekoitus vähän kaikkea.
En haluaisikaan puhua juuri suomalaisesta ruokakulttuurista kuin maakunnallisesta tai heimollisesta ruokakultturista. Näinhän se on suurissa ruokamaissa - Saksassa, Ranskassa, Italiassa ja Espanjassakin. Kyllä andalusialainen ruoka poikkeaa varsin paljon katalonialaisesta ruoasta tai niinkin lähellä toisiaan olevat alueet kuin Piemonte ja Toscana Italiassa. Meille se voi olla yhtäkaikki italialaista ruokaa, mutta meneppä Napolissa ylistämään Toscanan herkkuja niin saat korvillesi.
Meidän omilla heimoillamme on jokaisella omanlaisensa ruokakulttuuri, jota kannattaa ylläpitää ja kehittää. Se luo identiteettiä ihmisille ja rikastuttaa naapurinkin elämää.
Sitävastoin edelleenkin ihmettelen, miksi idän ja lännen vuosisatainen vaikutus ei ole näkynyt tämän paremmin ruoissamme vaan kun roskaruoka tuli lankesimme heti loveen. Jos oma kulttuuri on väkevä ei Mäkkäri pääse niin nopeasti rantautumaan. - on länsirannikon
perinne ruoka
- Mainiota!
Jippii!
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 833940
Loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä tilassa
Seinäjoella Pohjan valtatiellä perjantaina sattuneessa liikenneonnettomuudessa loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä t342933Minä en ala kenenkään perässä juoksemaan
Voin jopa rakastaa sinua ja kääntää silti tunteeni pois. Tunteetkin hälvenevät aikanaan, poissa silmistä poissa mielestä992223Onko jollakin navetassa kuolleita eläimiä
Onko totta mitä facebookissa kirjoitetaan että jonkun navetassa olisi kuolleita eläimiä? Mitä on tapahtunut?301860- 311760
Tiedän, että emme yritä mitään
Jos kohtaamme joskus ja tilaisuus on sopiva, voimme jutella jne. Mutta kumpikaan ei aio tehdä muuta konkreettista asian231742Miksi olet riittämätön kaivatullesi?
Mistä asioista tunnet riittämättömyyden tunnetta kaipaamaasi ihmistä kohtaan? Miksi koet, että et olisi tarpeeksi hänell501587Mitä, kuka, hä .....
Mikähän sota keskustassa on kun poliiseja on liikkeellä kuin vilkkilässä kissoja271527- 281481
Näin pitkästä aikaa unta sinusta
Oltiin yllättäen jossain julkisessa saunassa ja istuttiin vierekkäin, siellä oli muitakin. Pahoittelin jotain itsessäni81475