Adhd-lapset kiusaajia?

Ovatko siis adhd-lapset

tyypillisiä koulukiusaajia? Kiusaajathan ovat vähän häiriintyneitä noin yleisesti ottaen. Muistan lukeneeni jostain että adhd-lapset alkavat helposti koulukiusaajiksi. Meillä lapsella oli hyvä kaveri, jolla adhd. Nyttemmin hänestä on tullut kiusaaja, nyt kesäloman aikana hän on jopa organisoinut koko pihan lapset omaa tyttöämme vastaan. Tytöllä on tosin muita ystäviä, mutta monet ovat nyt maalla jne.

Nämä tytöt ovat luokkakavereita, jostain syystä tämä adhd-tyttö on normaaliluokassa häiritsemässä muita. Oma lapseni on rauhallinen ja tympäisee jo etukäteen, että mitä jos tämä adhd-tapaus alkaa kiusata sitten syksyllä koulussakin. Vaikea sanoa miten käy tässä tapauksessa, tuleeko muita hänen puolelleen, siihenhän nämä kiusaajat pyrkivät. Mutta itse aion ainakin vaatia häirikön siirtoa erikoisluokkaan, mikäli tuollaista ilmenee.

21

5880

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • adhd pojan äiti

      En voi olla puutumatta muutamaan ´kohtaan sinun kirjoituksessasi.
      Mielestäsi siis adhd lapset ovat häiriintyneitä, ja nämä "adhd-tapaukset" eivät kuuluisi mielestäsi ns. normaaliluokkaan, ymmärsinköhän ihan oikein?

      Meidän 11v. adhd-poika ei ole koskaan ollut koulukiusaaja mutta on kyllä ollut koulukiusattu.
      Poika on ollut ns.normaaliluokassa koko ajan, ja nykyisin koulu menee loistavasti.
      Koskaan en ole pojan luokkakavereiden vanhemmilta kuullut, ettei heidän mielestään poikamme kuuluisi ns.normaaliluokkaan. Poika leikkii paljon luokkakavereiden kanssa vapaa-ajalla ja he yökyläilevät puolin ja toisin.

    • Äiti37

      Kyllä se valitettavasti on niin, että ns. terveet lapset yleensä kiusaavat näitä adhd-lapsia erilaisuudesta ja jos esim. käyvät eri koulua.
      Omalla pojalla adhd, oli koulukiusattu mutta ei koskaan kiusannut ketään. Kai näihin adhd-lapsiinkin mahtuu kiusaajia mutta ei se kiusaaminen johdu adhd:sta vaan jostai muusta. Niinkuin terveilläkin lapsilla.
      Eivätkä adhd-lapset ole häiriintyneitä vaan se on neurologinen sairaus.

    • yleistää,

      että adhd-lapset ovat kiusaajia. Minulla on kaksi adhd-lasta eikä kumpikaan ole koskaan ollut luonteeltaan sellainen, että kiusaisi. Päin vastoin: heitä molempia on kiusattu ja rajusti.

      Mutta yleinen ennakkoasenne on juuri tuollainen, että adhd-lapset ovat täysin vinksahtaneita ja juuri niitä kiusaajia. Joutuipa entinen naapuri perumaan ennakkoasenteitaan: olivat porukalla olleet sitä mieltä, että talon pihalla on nyt sitten lasten leikkirauha uhattu kun meidän adhd-lapset tulivat kuvioon. Pyysi anteeksi muutaman vuoden kuluttua ja sanoi, että koskaan ei ole kuullut kenenkään lasten suusta, että minun lapseni olisivat kiusanneet millään tavalla.

    • cheetah.grrr

      ADHD-lapset eivät ole tyypillisiä koulukiusaajia.

      Jos joku kiusaa lastasi, et pääse kovin pitkälle alkamalla vaatia lapsen siirtoa toiseen kouluun. (Annat sillä itsestäsi aika erikoisen kuvan koululle) Paljon pidemmälle pääset tiedottamalla kiusaamisesta kouluun ja ystävällisesti vaatimalla, että siihen välittömästi puututaan! Sekä kiusaaja että kiusattu tarvitsevat apua.

      Tiedätkö, että maailma on täynnä "häiriintyneitä" ihmisiä? ADHD-ihmisistä, joilla on kuntoutus hoidottu hyvin, erittäin harva on "häiriintynyt". Koulukiusaajien joukossa on kaikenlaisia lapsia. Kiusaaja on usein ensin itse ollut kiusattu tai hänellä on muita itsetuntovaikeuksia, joiden takia alkaa kiusaamaan muita. Tietenkin jokainen vanhempi ajattelee ensisijaisesti omaa lastaan. Mutta onko oman lapsen kannalta parasta se, että kaikki kuopat siloitetaan ja "ilkeät" ihmiset ajetaan toiseen kouluun. Kuin että asioita opetellaan selvittämään ja hankalienkin ihmisten kanssa voi elää. Koulukiusaamista ei missään tapauksessa saa hyväksyä, mutta tärkää on se, että pysyy aikuisena, eikä alennu kiusaajan tasolle.

      • ja tähän väliin

        Sanotaanpa vielä, että kiusaaminen yleensä on ikävä ilmiö, jota tapahtuu vielä aikuisenakin työpaikoilla. Kiusaamista on vaikea kitkeä lapsilta, kun vielä aikuisetkin harrastavat sitä. Neuvoisin ottamaan yhteyttä opettajaan ym. lähimpään tahoon. Jos kiusaaminen jatkuu, yhteys rehtoriin ja siitä edelleen koulutoimeen jne. Kiusaamisen taustalla voi olla erilaisia tekijöitä, joten seuraa, vaikuttaako kiusaaminen systemaattiselta, sanallista, fyysistä. Yleensä parhaaseen tulokseen pääsee, kun keskustelee asioista rauhallisesti ja fiksusti ja selvittää faktat. Ketään ei myöskään saa "ristiin naulita" noin vain, vaan myös syytetyllä on oikeus kertoa näkemyksensä. Ja pyytää anteeksi / muuttaa käytöstään. Kyseessä voi olla myös väärinkäsitys.


    • Ei oo ei

      Minun 10-v adhd-poika ei edes jaksaisi keskittyä em. jatkuvakestoiseen kiusaamiseen. Hyvä kun jaksaa 5 min yhteen asiaan keskittyä. Ja toivottavasti muut äidit hoksasivat asian erilaisen esitystavan.

      Omani on myös kiusattu, koska on erilainen; herkkä, helposti hermostuva ja oppiminen on erilaista.

      "Kiusaajathan ovat vähän häiriintyneitä noin yleisesti ottaen."

      ^^^Niin varmasti ovat, mutta tuliko mieleesi, että käytöshäiriöitä on paljon muitakin kuin ADHD:stä johtuvia?? Hyvä, että ADHD:stä puhutaan, mutta sitten sillä on tämä nurja puoli... :(

    • Eläkää elämäänne

      Jonkin verran on alkavat jurppimaan tämä ADHD-sählääminen. Kaikki lapset tuntuvat olevan jotenkin sairaita nykyään. Omalla ala-asteen luokallani 70-luvun lopulla kaikki pojat ja puolet tytöistä olivat ADHD-tapauksia nykymittapuun mukaan. Ja aina joku on kiusannut jotakuta. Ennen se on vaan ollut normaalia.

      • adhd lapsen äiti

        nyt oli jo "puuttuttava" tähän hysteeria asiaan.

        ensinnäkin tämä "hysteeria" auttaa ja tukee näitä erityislapsia kasvamaan ns."kunnon" kansalaisiksi paremmin kuin että lasta ei hoideta sairautensa vuoksi, asiaa voisi kuvata että jos sinulla on esim.astma etkä hoida sitä ajoissa kuntoon, et myöhemmin pysty ns.normaali elämään....

        itselläni on siis adhd poika 7vuotta sekä add tyttö 14vuotta, enkä päivääkään ole HÄVENNYT että minulla on erityislapsia, he ovat monesti joissakin asioissa todella viisaita.

        joten mietippä muuteman kerran ennenkö seuraavan kerran puhut hysteeriasta.


      • cheetah.grrr

        Olet sitä mieltä, että ADHD-hysteria tympäisee.. Mutta miten se nyt sitten liittyy siihen, että nykyään puhutaan koulukiusaamisesta ja ennen vanhaan ei? Vaikka ADHD:tä ei vielä tunnistettaisi, se ei poista sitä tosiasiaa, että koulukiusaaminen on ajanut monet lapset ja nuoret syrjäytymiseen, mielenterveysongelmiin ja itsemurhiin kautta aikojen.. myös silloin kun se oli sinun mielestäsi normaalia.

        Tässä ketjussa nimenomaan keskustellaan siitä, että onko nykyajan ADHD-piirteitä omaavat ihmiset niitä koulukiusaajia. Eiköhän ennen vanhaan ne opettajien silmäterät ollut myöskin niitä taitavampia kiusaajia. Ne vilkkaat tekivät vain kepposia ja saattoivat olla kuitenkin niitä kaikkein reiluimpia kavereita.

        Sellainen ope, joka ei puutu kiusaamiseen, omaa samanlaisen asenteen kuin sinä.

        Enpä usko, että nykymittapuun mukaan 70-luvun lapsista puolet saisivat adhd-diagnoosin, koska nykyäänkin se on noin 3-5% väestöstä eli noin 1-2 oppilasta luokalla. Että mitenhän on sen hysterian laita. Ei tänä päivänäkään kaikki vilkaat ole Tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriöisiä.

        Tulipahan kerrottua, mikä minua tympäisee ;-)


      • tuntematon äiti
        adhd lapsen äiti kirjoitti:

        nyt oli jo "puuttuttava" tähän hysteeria asiaan.

        ensinnäkin tämä "hysteeria" auttaa ja tukee näitä erityislapsia kasvamaan ns."kunnon" kansalaisiksi paremmin kuin että lasta ei hoideta sairautensa vuoksi, asiaa voisi kuvata että jos sinulla on esim.astma etkä hoida sitä ajoissa kuntoon, et myöhemmin pysty ns.normaali elämään....

        itselläni on siis adhd poika 7vuotta sekä add tyttö 14vuotta, enkä päivääkään ole HÄVENNYT että minulla on erityislapsia, he ovat monesti joissakin asioissa todella viisaita.

        joten mietippä muuteman kerran ennenkö seuraavan kerran puhut hysteeriasta.

        Hei, kerroit että sinulla on adhd ja add-lapset..kuinka ne teillä poikkeea toisistaan ja onko sinun add-lapsella lääkitystä?


    • Huhhuh.

      Itse olen ADHD, ja jouduin ihan NORMAALIEN lasten taholta hyvin julman ja väkivaltaisen koulukiusaamisen uhriksi!!

      Eli minua kiusasivat ihan NORMAALIT äidin pikku kullannuput, joilla kyllä taisi olla vikaa päässä, kun nyt tarkemmin ajattelee.

      • ap kirjoittaja

        vikaa päässä! Kiusaajat ovat pahasti häiriintyneitä lapsia. Ehkäpä tämänkin meidän tyttöä nykyisin kiusaavan tytön kiusaamistaipumus johtuu muusta kuin hänen tarkkaavaisuushäiriöstään. En siis tietysti tarkasti tiedä mikä hänen diagnoosinsa on. Tiedän vain, että se liittyy keskittymiseen. Hän häiritsee koululuokassa. Olen todennut sen omin silmin "avoimien ovien päivänä". Hän on jatkuvasti äänessä, opettaja saa huomautella koko ajan, hän häiritsee ympärillään istuvia jne. Mutta kun nyt enemmistö tähän vastanneistakin on sitä mieltä, että adhd ei siis altista kiusaajaksi, olen taipuvainen uskomaan.

        Itse olin aikoinani 80-luvulla pahan koulukiusaamisen uhri. Kiusaamiseen ei puututtu millään tavalla.Siksi otinkin esiin sen, että kiusaaja olisi syytä siirtää muualle jos kiusaamista ilmenee. Eli en tiedä miten ensi vuonna koulussa käy tyttöni luokalla, mutta olen varautunut kaikkeen.

        Kumma, että joku oli sitä mieltä että koulussa pidetään erikoisena jos kiusaajan siirtoa vaaditaan. Itse jouduin vaihtamaan aikoinani koulua kiusaamisen takia. Minulle olisi ollut huomattavasti parempi jatkaa samassa koulussa ja kiusaajat olisi siirretty. Itsehän en ollut syyllinen kiusaamiseen. En viitsi edes kertoa, miten monivuotinen kiusaamisen vie itsetunnon nuorelta. Itsetunnon takaisin saaminen ei ole aina helppoa.


      • cheetah.grrr
        ap kirjoittaja kirjoitti:

        vikaa päässä! Kiusaajat ovat pahasti häiriintyneitä lapsia. Ehkäpä tämänkin meidän tyttöä nykyisin kiusaavan tytön kiusaamistaipumus johtuu muusta kuin hänen tarkkaavaisuushäiriöstään. En siis tietysti tarkasti tiedä mikä hänen diagnoosinsa on. Tiedän vain, että se liittyy keskittymiseen. Hän häiritsee koululuokassa. Olen todennut sen omin silmin "avoimien ovien päivänä". Hän on jatkuvasti äänessä, opettaja saa huomautella koko ajan, hän häiritsee ympärillään istuvia jne. Mutta kun nyt enemmistö tähän vastanneistakin on sitä mieltä, että adhd ei siis altista kiusaajaksi, olen taipuvainen uskomaan.

        Itse olin aikoinani 80-luvulla pahan koulukiusaamisen uhri. Kiusaamiseen ei puututtu millään tavalla.Siksi otinkin esiin sen, että kiusaaja olisi syytä siirtää muualle jos kiusaamista ilmenee. Eli en tiedä miten ensi vuonna koulussa käy tyttöni luokalla, mutta olen varautunut kaikkeen.

        Kumma, että joku oli sitä mieltä että koulussa pidetään erikoisena jos kiusaajan siirtoa vaaditaan. Itse jouduin vaihtamaan aikoinani koulua kiusaamisen takia. Minulle olisi ollut huomattavasti parempi jatkaa samassa koulussa ja kiusaajat olisi siirretty. Itsehän en ollut syyllinen kiusaamiseen. En viitsi edes kertoa, miten monivuotinen kiusaamisen vie itsetunnon nuorelta. Itsetunnon takaisin saaminen ei ole aina helppoa.

        On kyllä tosi väärin, että kiusattu joutuu siirtymään toiseen kouluun. Sitä harrastettiin ennen kai aika usein. Ei oltu halukkaita myöntämään, että kiusaamista todella tapahtuu ja näin ollen kiusaamiseen ei osattu puuttua millään tapaa. Nykyään koulusiirtoja ei tehdä ensisijaisena toimena koulukiusaamiseen, ei kiusatun tai kiusaajan näkökulmasta. Ensin tehdään monia asioita ja jokaisella koululla kuuluisi opetussuunnitelman mukaisesti olla suunnitelma, miten toimitaan kiusaamisen tapahduttua ja miten sitä ehkäistään. Tiedän, että nykyäänkin tapahtuu paljon kiusaamista, eikä siihen puututa riittävästi, mutta edistystä asiassa tapahtuu koko ajan. Kyllä koulussa pidetään erikoisena, että joku vanhempi alkaa ehdottaa ensimmäisenä toimena jonkun toisen lapsen siirtoa, koska sillä tavalla asioita ei hoideta hyvällä tavalla.

        Toivotaan, että syksyllä ei olisi kiusaamista, mutta onneksi olet valppaana puuttumaan asiaan heti, jos sellaista tapahtuu. Ja tiedustele ja pyydä luettavaksi kiusaamiseen liittyvä suunnitelma ja tarpeen vaatiessa vaadi sen toteuttamista.


    • tapauksia

      Kun vika on siellä vanhempien yläpäässä. Eivät osaa tai viitsi kasvattaa kakakroitaan muuta kun antavat periksi kaiken kun hermot eivät kestä tai eivät ole edes kotona ikinä. Mennään kuin tuulispäät missä milloinkin ja ketään ei ole rajoja asettamassa kakaroilleen.

      Ota käsittelyyn ne kiusaajien vanhemmat ja lue "lakia" heille ettei sellainen peli vetele! Koirillakaan on harvoin luonnevikaa vaan syy löytyy sieltä hihnan toisesta päästä varmasti 99 prosenttisesti. Kiusaajiahan tulee oleen yhteiskunnassa päiväkoti- koulu ja työmaailmaa myöten aina ja ikuisesti jotenka sinun pitää kasvattaa lapsellesi hyvä itsetunto jotta osaa suojautua niiltä. Otat kiusaajien vanhempiin yhteyttä ja koittaa lopettaa ensin sitä kautta ongelmaa ja jos ei auta niin muita keinoja kehiin.

      • Kerro minulle,

        miten lapsista tehdään adhd-tapauksia?


    • yleensä

      Vaikka juttu on vanha vastaan. Minulla ei ole adhd-lasta enkä itse ole adhd, mutta veljeni on mbd ja se saa joskus tällä palstalla vierailemaan.

      Aloittaja, yleistät nyt ihan turhaan. Kiusaajia on varmasti niin terveissäkin kuin erityisissäkin. Yhtä hyvin voisin sanoa, että kaikki ruskeatukkaiset ovat kiusaajia, sillä kaksi pahinta kiusaajaani ala-asteella olivat ruskeatukkaisia.

      Omalla luokallani oli aikoinaan eräs tyttö. En tiedä oliko silloin 70-luvulla mitään diagnoosia, mutta varmaan tänä päivänä saisi. Hän suuttuessaan, riehui, paiskoi tavaraoita, pulpettia ja ovia ja jopa rikkoin niitä. Hän suuttui hyvin pienistä asioista, kuten jos ei onnistunut. Mutta hän ei ikinä kiusannut ketään. Vaan päinvastoin, hän suureen ääneen huusi ja puolusti minua kiusaajia vastaan. Häntä ei kukaan uskaltanut kiusata, vaikka ei koskaan väkivaltainen ihmisiä kohtaan ollutkaan, tavaroita vain. Sen sijaan ne jotka minua kiusasivat, olivat tytöistä niitä hyviä oppilaita. He ovat menestyneet senkin jälkeen. Pojista taas kiusaajat olivat niitä heikoimmmin menestyviä, mutta mielestäni kukaan heistä ei täyttäisi minkään diagnoosin kriteerejä.

      Sinä et tiedä ap sitäkään, onko tyttösi tehnyt jotain, mikä on saanut tuon toisen tytön suuttumaan. Nykyvanhemmillahan on taipumus uskoa omaa lastaan sokeasti ja lapset ovat julmia. Itse asuin hyvin lähellä koulua pienellä paikkakunnalla, ja kyllä ne kullannuput kolttosia tekivät, sellaisia että vanhemmat eivät uskoneet. Eräs vanhempi ei sano minulle päivääkään, kun todistin eräässä jutussa, että kyllä hänen lapsensa oli siinä eräässä kolttosporukassa koulun pihalla mukana. Mutta totta se oli ja kyseisessä tapauksessa oli korvausvastuukin, joten pakkohan se oli totta puhua. Nämä muksut olivat kaikki ihan tavallisia.

    • Annio

      No huh. Ei päde ainakaan meidän lapseemme. On kyllä takuulla omapäinen ja saattaa joutua herkemmin tappeluun. Mutta on erittäin empaattinen, päiväkodissa parhaat kaverit olivat tytöt, jotka eivät olleet aivan tavallisia (jätän nyt kuvaamatta tarkemmin). Poika auttoi tyttöjä ja otti aina huomioon, että hekin pääsevät mukaan, jos oli heille hankalaa.

      Näin aivan tuntematta asioita, tyttö, josta kerrot, hänellä on luultavasti ennemmin kodista ja kasvatuksesta johtuvia ongelmia, jotka taas tietenkin saattavat johtua hänen ADHD:sta. Mutta mitään perustetta, että ADHD-lapsi olisi kiusaaja, sitä ei ole, ennemmin hän syrjäytyy, jos ei saa tarvitsemaansa tukea ja itsetuntonsa tarvitsemaa myönteistä palautetta. ADHD-lapsi ei ole häiriintynyt, edes 'noin yleisesti ottaen'.

      • Eläsiejaksahohhoijaa

        Ketjun aloittaja itse on aikuiselämässä kiusaaja ja pahan hengen ilmapiirin luoja, työpaikalla tai missä liekin. Näkeehän sen jo heti alkuun. Vaikea elämä ja paljon syyllisyyttä, koska täytyy kaataa se tällä kertaa adhd lasten niskaan. Eikä varmasti ole ainoa kohderyhmä. Todennäköisesti sukulaisetkin ovat pahoja ja aina se, joa sattuu olemaan hieman erilainen tai varsinkin eri mieltä. Näitä narsistisia vanhenpia olen opettajan tavannut työelämässä aivan liikaa. Adhd lapsilla saattaa olla vaikeuksia keskittyä ja liikkuvat luokassa, mutta todella tulevat yleensä itse kiusatuiksi. Tuollaiset vanhemmat ovat hankalimpia koulumaailmassa.


    • nainen777777

      ADHD ja kiusattu täällä.

    • Anonyymi

      Joo kaverilla on ADHD ja tärisee ja koittaa tehdä vaikutuksen tyttöihin (näyttää legit rotalta) siinä kuitenkaan onnistumasta puhuu paskaa kaikista! Oikeasti varmaan myös vammainen.

    • Anonyymi

      Ei ne ole kiusaajia vaan fiksuja ja hyvä ajattelevaisia ihmisiä eikä se tee niistä tyhmempiä vaikka se olisi joillakin ihmisillä ja se ei ole oikein että sanoo niitä kiusaajiksi koska kaikki eivät ole

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      169
      3090
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2101
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2044
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1875
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      71
      1583
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      26
      1336
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1242
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1231
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      34
      1201
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1188
    Aihe