Mansikan viljely siemenistä

Viljelijä

Moi! Onko kenelläkään tietoa siitä, tarvitseeko mansikan siemenet kylmäkäsittelyä ennen istuttamista maahan? Voiko siemenet laittaa suoraan peltoon vai onko hyvä kasvattaa ne ensin taimeksi ruukuissa? Entä onko istutusajankohdalla mitään väliä?

9

23149

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • smaragd2

      No enpä vielä ole moisesta kuullut,että siemenestä mansikan taimia ja ehkä vielä avomaakylvönä.Ja kaikki tietenkin kotipuutarhassa.
      Mitä itse olen mansikan kanssa pelehtinyt ,niin mansikanviljelijät ottavat emotaimista pistokkaita ja juurruttavat ne kasvihuoneissa tai avomaalla.Emokasvit ovat valikotuja,terveitä hyviä taimia.mansikan viljelijät saattavat toimia myös pienimuotoisina taimikauppiaina.
      Kesäkuukkaviljelijät,jotka myös myyvät mansikantaimia,esim.ns.kuukausimansikkaa tai ns.amppelimansikkaa,ostavat siementoimittajilta mansikansiemenet.Nämä siemenet idätetään optimaalisissa idätys ja taimetushuoneissa jo helmikuussa.Sitten ne taimet kasvavat monien koulintojen kautta omissa ruukuissaan ja ovat myyntikunnossa touko-kesäkuussa.
      Että sikäli aika hankalalle projektisi kuullostaa.Jos haluat mansikoita,hyödynnä em.ammattiosaamista ja osta kasvit heiltä.Tai jos olet kokeileva hortonoomi ja sirkkalehtikin riittää hengen ravinnoksi,ni ei muuta kuin kylvämään vaan.

      • Viljelijä

        Suuret kiitokset hyvistä ja asiantuntevista neuvoista!!


      • Anonyymi

        Masentava ja selkeästi ignorantti kommentti sekä lähestymistapa - ja vieläpä ensimmäisenä kommenttina hyvin ikävä.

        Mansikka esim. Rügen onnistuu helposti siemenestä. Siemenet multaan, pidä kosteana lämpimässä ja pimeässä niin kauan, kun ovat itäneet. Sitten siirrät viileämpään ja valoisaan. Pidä kosteana. Kun kasvaneet, niin panet taimet erikseen purkkeihin (vaikka maitotölkin osaan - muista reiät pohjaan, ettei lillu. Mansikka ei tykkää kuivasta. Sitten kun avomaalle tai penkkiin istutat taimia, niin koita istuttaa taimi samaan syvyyteen, kuin ruukussa. Onnistuu satavarmasti. Ja talvehtii hienosti pienessäkin kohopenkissä. Vielä, jos saat aarteet linnuilta suojaan, niin ei muuta, ku mansikoita syömään.


    • Hyviä ovat

      Vuosi sitten keväällä laitoin itämään kuukausimansikan siemeniä, ihan sellaiseen pitkittäin halkaistuun maitotölkin puolikkaaseen. Siemenet itivät tosi hyvin. Ostin siemenet kaupasta.

      Alkukesästä siirsin taimitölkit ulos. En ehtinyt edes koulia niitä isompiin purkkeihin. Joskus kesäkuussa laitoin ne suoraan taimilaatikosta maahan, omenapuun alle (omppupuut on mulla mulloksella). Jo ekana kesänä ne tekivät mansikoita! Sellaisia ahomansikan makuisia... Tänä kesänä mansikkani ovat oikein röyhähtäneet kasvuun. Lehdet ovat "valtavia", siis paljon isompia kuin ahomansikalla. Mutta hedelmät ovat semmoisia pieniä ja maku on entisenlainen. Kannattaa ehdottomasti kokeilla!

      • Pelle Pelokki

        Kuukausimansikka onnistui minullakin yli odotusten siemenestä kasvattaen. Nyt ovat jo kolmatta vuotta samat pehkot. Koska taimia tuli paljon, laitoin osan niistä pihalle kukkapenkin reunaan, osan amppeleihin, jotka syksyisin istutan maahan ja keväällä taas otan ylös. Loput taimista laitoin muovilla katettuun harjuun, aivan kuin muutkin mansikat pruukataan, mutta talvea ne ei kestäneet. Kuukausimansikan marjat ovat aromikkaita ja hyviä, kokeilkaa!


      • ensimmäinen mansikkataimi m...
        Pelle Pelokki kirjoitti:

        Kuukausimansikka onnistui minullakin yli odotusten siemenestä kasvattaen. Nyt ovat jo kolmatta vuotta samat pehkot. Koska taimia tuli paljon, laitoin osan niistä pihalle kukkapenkin reunaan, osan amppeleihin, jotka syksyisin istutan maahan ja keväällä taas otan ylös. Loput taimista laitoin muovilla katettuun harjuun, aivan kuin muutkin mansikat pruukataan, mutta talvea ne ei kestäneet. Kuukausimansikan marjat ovat aromikkaita ja hyviä, kokeilkaa!

        hei, kiva kuulla. Kasvatin siemenestä kuukausimansikan taimia. Ne jäivät pieniksi, kun unohdin istuttaa ne suurempaan ruukkuun (tuli uskonpuute ja jätin ne takapihalle) ajoissa. Loppukesästä riehaantuivat kasvamaan. Ja pelkäsin talvehtimisongelmia (espoo). Nyt en enää. :)


    • Anonyymi

      Siemenistä minäkin mansikkamaani kasvatin, että kyllä onnistuu ja marjoja tulee...

      • Anonyymi

        Millloin laitoit siemenet kasvamaan?


    • Anonyymi

      Mulla oli viimekesänä 4 erilaista jatkuvasatoista mansikkaa ruukussa talon vieressä. Talvetin ne äidin kasvihuoneessa ruukussaan ja tänä kesänä ovat olleet äidin rappusilla. Kaikista on tullut mansikkaa enemmän kuin hänen varsinaiselta mansikkamaalta, jossa noin 30 taimea.

      Nyt huomasin nurmikkoni reunalla pari mansikantaimea. Taitavat olla niistä viimekesäisistä itse itäneitä. Siirrän ne parempaan paikkaan kasvamaan.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1896
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1648
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe