Onko tällä palstalla liikkuvilla kokemusta natriumglutamaatin ym. lisäaineiden vaikutuksesta migreeniin? En ole aiemmin asiaa juuri ajatellut, toki kuullut puhuttavan yleisellä tasolla lisäaineiden ja yleensäkin ravinnon muuttumisen vaikutuksesta nykyisiin 'elintasosairauksiin', allergioihin, vatsavaivoihin, migreeniin... nyt uppouduin lukemaan artikkeleita ja keskusteluja aiheesta ja ihan ahdistuin huomatessani, kuinka monesta tuotteesta minunkin jääkaapissani ja maustehyllyssäni ko. ainetta löytyy, saati sitten kaikkea muuta E-alkuista...
Aikamoista remonttia kyllä vaatisi meidän perheen ruokavalio jos lisäaineita välttämällä yrittäisin saada migreenin kuriin, siinä määrin tulee eineksiä, makkaroita ym. käytettyä ja itse tehtyäkin maustettua seoksilla joista löytyi tuo -hui kauhistus- arominvahvenne! Oletteko te muut saaneet apua migreeniinne ruokavalion muutoksilla?
Natriumglutamaatti?
14
6643
Vastaukset
- migreeniä mutta
olen huomannut täysin selkeästi ravintoon lisätyn natriumglutamaatin aiheuttavan lihasjäykkyyttä ja siitä johtuvaa päänsärkyä. Hommaan liittyy myös ahdistuneisuus ja paniikkihäiriö.
Kokeilin jättää lisätyn glutamaatin pois ravinnosta ja oireet helpottuivat noin viikon sisään huomattavasti, sitten söin jonkun "makkarapihvin" joka on malliesimerkki glutamaattipommista ja kas... kahden päivän kuluttua lihasjäykkyys ja ahdistuneisuus palasivat.
Ehkäpä aineenvaihduntani on elämän varrella menettänyt kykynsä käsitellä aminohappoketjusta irroitettua glutamaattia ja vaikuttaa sitten laskemalla GABA:n tasoa aivoissa aiheuttaen juuri näitä matalalle GABA:lle tyypillisiä oireiluja.
Glutamaattia esiintyy ravinnossa luonnostaan mutta se on sitoutunut muiden aminohappojen kanssa, irrallisena sen E-koodit ovat E-620 - E-625.- eräs 30+ nainen
Olenkin ihmetellyt kaikki nämä vuodet miksi lihakset ovat tosi jumissa, ja yksi tekijä voi olla tuo natriumglutamaatti. Myös muut oireet. Tosin olen varonut kofeiinia ja suklaata ym. Nyt pitäisi ottaa selvää mikä on GABA. :) Jännä juttu ettei lääkäristä saanut tietoa, vaan ihan muualta näistä monista eri jutuista mitkä asiaan liittyy.
Monissa paikoissa on natriumglutamaattia, joten siinä onkin välttelemistä riittävästi jos kokeilen välillä olla ilman. Tosin jo tiedän että saan isosta määrästä "ruokamyrkytys oireet".
- Tiinalta
Jossain artikkelissa kerrottiin, että migreeni on herkkyyttä tasapainon muutoksille, siinä mainittiin ainakin magnesium-tasapaino, glutamaatti-tasapaino, prostaglandiini-tasapaino ja joku muu aine, jota en tuntenut. Se mille muutoksille itse kukin on herkkä riippuu siitä missä kohtaa se migreenivika on. Eli migreeni on vaan oireryhmä, joka voitais myös erotella moneksi eri taudiksi riippuen siitä, missä kohtaa se syy on. Varmaan sen takia natriumglutamaatti on paha joillekin, mutta se tuskin on kaikkien migreenikkojen kaikkien kohtauksien aiheuttaja (vaikka minusta on tuntunut, että joku täällä on joskus ollut sitä mieltä, ei kuitenkaan kukaan tämän ketjun kirjoittajista). Herkkyys prostaglandiinitasapainon muutoksille vois olla ainakin kuukautismigreenin takana.
Migreeniin on tulossa uusi lääke, tehokkaampi ja sivuvaikutuksiltaan helpompi kuin triptaanit. Se ei ole vielä myynnissä, sitä vasta kokeillaan ihmisillä, mutta Ruotsissa se tuloa on jo hehkuteltu. - migreenin syy
Minä paranin lopettamalla kahvin ja maidon. Kärsin migreenistä kolme vuotta. Ilm. aiemmin ko. allergiat oireilleet muulla tavoin, ja todella viheliäinen migreenioire ilmaantui vasta aikuisena.
Rauli Mäkelä Antioksidanttiklinikalla Helsingissä tuntee ruoka-aineiden ja migreenin yhteyttä. Kannattaa käydä Mäkelän luona konsultaatiossa, jos haluaa testata migreenin reagoimista ruokavaliomuutoksiin. Maito on yllättävän voimakas allergeeni, ei pelkästään laktoosi, vaan maitoproteiini myös. Samoin kotimaiset viljat ja kofeiini.
Migreeniä mulla ei ole sellaisina päivinä joina olen pitänyt näppini erossa kahvista ja maitotuotteista. Silloin kun repsahdan, niin kylläpä korvien välissä tuntuu!!- myös kokemusta
Olen lapsesta asti sanut rajun migreenikohtauksen aina syötyäni kananmunaa. Äitini teki ruokapäiväkirjaa mistä asia selvisi. Testeissä se ei näytänyt mitään mutta nyt aikuisena saan jo kananmunan koskettamisesta ihottumaa ja kurkku saattaa turvota jajos vahingossa syön hitusen sitä on seuraavana päivänä migreeni. Nyt olen huomannut samat oireet kalasta. Viimeksi kun söin kalaa sain usean päivän migreenin ja ihottumaa.
Minulla on lähes päivittäistä päänsärkyä joka on yleensä tosi voimakasta ja mikään ei tunnu auttavan, täsmälääkkeetkin vain muutaman tunnin ja särky palaa. välillä tosi masentavaa, ja omalääkäri ei usko että ruoka voisi aiheuttaa sellaista, piti varmaan vaan pöhkönä kun ehdotin sitä vaihtoehtoa. Kiva kun muillakin on samoja oireita niin en ole ainoa latuaan. Täytyy kokeilla seuraavaksi tuota maitoa jota myös epäilen ja kahvi saattaisi olla myös.( tosin se joskus voi helpottaakin oloa) - manolita
Luuletko, että vaikka kahvi tuntuu sopivan ja joskus jopa tuntuu selvittävän tukkoista päätä ja alkavaa pikkumigreeniä, kofeiini voisi kuitenkin isommassa mittakaavassa olla migreeniä indusoiva aines. Juon kaksi kuppia päivittäin ja se suo minulle mukavan "piristeen" ja ilonaiheen, enkä nyt hevin lähtisi sitä purkamaan, MUTTA jo se vähentäisi migreenejä kaikenkaikkiaan, olen valmis luopumaan siitä (alkoholikin jo kiellettyjen listalla). Mielipiteitä? TIETOA?!
- Karin_aivopesula
manolita kirjoitti:
Luuletko, että vaikka kahvi tuntuu sopivan ja joskus jopa tuntuu selvittävän tukkoista päätä ja alkavaa pikkumigreeniä, kofeiini voisi kuitenkin isommassa mittakaavassa olla migreeniä indusoiva aines. Juon kaksi kuppia päivittäin ja se suo minulle mukavan "piristeen" ja ilonaiheen, enkä nyt hevin lähtisi sitä purkamaan, MUTTA jo se vähentäisi migreenejä kaikenkaikkiaan, olen valmis luopumaan siitä (alkoholikin jo kiellettyjen listalla). Mielipiteitä? TIETOA?!
Täällä on tietoa siitä, miksi kofeiini aiheuttaa erilaisia oireita ja mitä niille voi tehdä.
http://qmies.blogit.fi/mielenterveyden-tehohoito/
- GM
Mm. kaikissa Saarioisten valmisruuissa on tätä arominvahvennetta, jonka vuoksi perheessämme ei ole voitu ostaa heidän eikä suurimman osan muista valmistajistakaan valmistamia ruokia. Meille arominvahvenne aiheuttaa levottomat jalat -syndrooman, jolloinka unikin häiriintyy, kun jalat nykivät muutaman sekunnin välein. Kesti pari vuosikymmentä ennenkuin tämä yhteys itse tajuttiin. Itselleni se ei aiheuta muuta kuin päänsärkyä ja tiedänkin aina päänsäryn määrästä, jos käyn vaikka kiinalaisravintolassa kuinka paljon he ovat tätä myrkkyä ruokaani lisänneet. Ovat vierailut kiinalaisravintoloissa vähentyneet tosi paljon ; ( Haluaisin kyllä syödä ravintolassa.
- Madame_Migreeni
Cherrykirsikka ihmetteli natriumglutamaattia (E621) migreenin laukaisijana ja on huomannut, että sitä on paljon omassa jääkaapissa ja maustehyllyssä.
Natriumglutamaatti on E-lisäaineista tunnetuin migreenin laukaisija. Sitä on erityisesti kiinalaisessa ja valmisruuissa sekä mausteseoksissa maun vahvistajana.
Lisäaineet, joka usein myös mainitaan migreenin yhteydessä, ovat makeutusaine aspartaami (E951), jota on esim. kevytlimuissa ja karkeissa, nitriitit lihajalosteissa (E249-252) ja säilöntäaine bentsoehappo (E210).
Cherrykirsikka toteaa, että aikamoista ruokaremonttia vaatisi natriumglutamaatin välttäminen, samoin näiden muiden mainittujen. Kuinka sen sitten voisi toteuttaa? Siirtymällä ihan tavalliseen itse tehtyyn kotiruokaan ja valitsemalla työpaikkaruokailussa ne vaihtoehdot, joissa migreeniherkistäjiä ei ole. Kuukauden jakso päänsärkypäiväkirjan avulla (esim. http://www.terveyskartoitus.fi/calendar/) seurattuna antaa jo hyvän kuvan siitä, onko ruoka ja sen lisäaineet yksi niistä syyllisistä, jotka pitävät migreenimyllyn pyörimässä. Jokseenkin varmaa on, että ruoka ei ole ainoa syyllinen, mutta omaa päätään kannattaa kuitenkin sen verran arvostaa, ettei ehdoin tahdoin mätä vatsaansa sellaista, minkä tietää olevan pahaksi päälle.- HaLo´s
Minulla vaikuttaa migreeniin välittömästi... Kirjoitin itse asiassa E621:n koostumuksesta, käytöstä, korvaamisesta ja vaikutuksista terveyteen laajan artikkelin blogiini, en jaksa nyt kirjoittaa sen enempää vaan linkitän, jos jotakuta kiinnostaa enemmän :)
http://halonloota.blogspot.com/2010/02/e621-eli-msg.html - makrilli
HaLo´s kirjoitti:
Minulla vaikuttaa migreeniin välittömästi... Kirjoitin itse asiassa E621:n koostumuksesta, käytöstä, korvaamisesta ja vaikutuksista terveyteen laajan artikkelin blogiini, en jaksa nyt kirjoittaa sen enempää vaan linkitän, jos jotakuta kiinnostaa enemmän :)
http://halonloota.blogspot.com/2010/02/e621-eli-msg.htmlMinulla kanssa jo kymmenenvuotta sitten migreeni helpotti,kun vältän kokonaan natriumglutamaattia,aromisuola on toinen joka altistaa migreenille, lisä ja väriaineet myös. söin paljon kiinalaisia pataruokia joissa glutamaattia oli ja töissä isomitan tuotteita joissa kaikissa sitä,nyt tietääkseni sitä poistetaan. myöhemmin aikuis-iällä tulin allergiseksi maidon aineosille,maidon jättäminen pois ruokavaliosta täydellisesti on antanut minulle migreenittömän aikajakson,jotain yhteyttä täytyy olla.
- ei nimimerkkiä
makrilli kirjoitti:
Minulla kanssa jo kymmenenvuotta sitten migreeni helpotti,kun vältän kokonaan natriumglutamaattia,aromisuola on toinen joka altistaa migreenille, lisä ja väriaineet myös. söin paljon kiinalaisia pataruokia joissa glutamaattia oli ja töissä isomitan tuotteita joissa kaikissa sitä,nyt tietääkseni sitä poistetaan. myöhemmin aikuis-iällä tulin allergiseksi maidon aineosille,maidon jättäminen pois ruokavaliosta täydellisesti on antanut minulle migreenittömän aikajakson,jotain yhteyttä täytyy olla.
Kärsin lapsuudesta n. 20- vuotiaaksi asti viikottaisesta migreenistä. Jo lapsena syytä yritettiin selvittää mm. pään kuvaamisella ja jollain testillä jossa laitettiin piuhoja päähän ja välillä piti olla silmät kiinni tai auki...en muista kovin hyvin mitä kaikkea tehtiin mutta syytä migreeniin ei kuitenkaan löytynyt.
20- vuotiaana siirryin kasvisruokavalioon sekä eettisistä että terveydellisistä syistä. Nimenomaan terveydellisiin syihin perustui että liha jota söin oli yleensä leikkeleet joissa käytetään natriumglutamaattia. Lopetin kokonaan einesten käytön ja aloin syömään tavallista kotiruokaa. Ainoastaan keittoihin käytän liemikuutioita joissa on E-621, kuitenkin teen keittoja suht harvoin.
En ole kärsinyt migreenistä viimeisen 15 vuoden aikana kuin pari kertaa!!!! Omalla kohdallani ei tule mitään muuta syytä mieleen migreenistä parantumiseen kuin natriumglutaamatista luopuminen.
Kehotan ehdottomasti kokeilemaan natriumglutamaatitonta elämää migreenistä kärsiville!!!!
Tänne eksyin lukemaan kun etsin tietoa MSM- ravintolisästä kivunlievittäjänä reumassa ja säryissä. Yritän saada äitini kokeilemaan jos MSM:stä olisi apua koviin kipuihin joihin on määrätty hirveät määrät lääkkeitä.
Mielenkiintoista että avun kipuihin voi löytää muustakin kuin (myrkyllisistä) lääkkeistä joista voi tulla muita sivuoireita. - paulamummu
ei nimimerkkiä kirjoitti:
Kärsin lapsuudesta n. 20- vuotiaaksi asti viikottaisesta migreenistä. Jo lapsena syytä yritettiin selvittää mm. pään kuvaamisella ja jollain testillä jossa laitettiin piuhoja päähän ja välillä piti olla silmät kiinni tai auki...en muista kovin hyvin mitä kaikkea tehtiin mutta syytä migreeniin ei kuitenkaan löytynyt.
20- vuotiaana siirryin kasvisruokavalioon sekä eettisistä että terveydellisistä syistä. Nimenomaan terveydellisiin syihin perustui että liha jota söin oli yleensä leikkeleet joissa käytetään natriumglutamaattia. Lopetin kokonaan einesten käytön ja aloin syömään tavallista kotiruokaa. Ainoastaan keittoihin käytän liemikuutioita joissa on E-621, kuitenkin teen keittoja suht harvoin.
En ole kärsinyt migreenistä viimeisen 15 vuoden aikana kuin pari kertaa!!!! Omalla kohdallani ei tule mitään muuta syytä mieleen migreenistä parantumiseen kuin natriumglutaamatista luopuminen.
Kehotan ehdottomasti kokeilemaan natriumglutamaatitonta elämää migreenistä kärsiville!!!!
Tänne eksyin lukemaan kun etsin tietoa MSM- ravintolisästä kivunlievittäjänä reumassa ja säryissä. Yritän saada äitini kokeilemaan jos MSM:stä olisi apua koviin kipuihin joihin on määrätty hirveät määrät lääkkeitä.
Mielenkiintoista että avun kipuihin voi löytää muustakin kuin (myrkyllisistä) lääkkeistä joista voi tulla muita sivuoireita.Kannattaa jättää pois myös muut arominvahvistajat, kuten hiivauutteet ja pansuola. Kiva, että kirjoitatte aiheesta, sillä niin moni saa maksansa, munuaisensa ja suolistonsa pilalle migreeniin käytettävistä lääkkeistä. Eipä niitä jälkikäteen korjata kuin poistamalla elimiä:-(
No, luomusokerissakin on glutamiinihappoa ja glysiiniä, joista ainakin minulle tulee migreeni ja onhan niitä muutamissa lääkkeissäkin:
http://koti.netplaza.fi/~paula/kotikokkeli/patologi.html - lakto-ovo-vegetarist
ei nimimerkkiä kirjoitti:
Kärsin lapsuudesta n. 20- vuotiaaksi asti viikottaisesta migreenistä. Jo lapsena syytä yritettiin selvittää mm. pään kuvaamisella ja jollain testillä jossa laitettiin piuhoja päähän ja välillä piti olla silmät kiinni tai auki...en muista kovin hyvin mitä kaikkea tehtiin mutta syytä migreeniin ei kuitenkaan löytynyt.
20- vuotiaana siirryin kasvisruokavalioon sekä eettisistä että terveydellisistä syistä. Nimenomaan terveydellisiin syihin perustui että liha jota söin oli yleensä leikkeleet joissa käytetään natriumglutamaattia. Lopetin kokonaan einesten käytön ja aloin syömään tavallista kotiruokaa. Ainoastaan keittoihin käytän liemikuutioita joissa on E-621, kuitenkin teen keittoja suht harvoin.
En ole kärsinyt migreenistä viimeisen 15 vuoden aikana kuin pari kertaa!!!! Omalla kohdallani ei tule mitään muuta syytä mieleen migreenistä parantumiseen kuin natriumglutaamatista luopuminen.
Kehotan ehdottomasti kokeilemaan natriumglutamaatitonta elämää migreenistä kärsiville!!!!
Tänne eksyin lukemaan kun etsin tietoa MSM- ravintolisästä kivunlievittäjänä reumassa ja säryissä. Yritän saada äitini kokeilemaan jos MSM:stä olisi apua koviin kipuihin joihin on määrätty hirveät määrät lääkkeitä.
Mielenkiintoista että avun kipuihin voi löytää muustakin kuin (myrkyllisistä) lääkkeistä joista voi tulla muita sivuoireita.Mielenkiintoista, että joku muukin on siirtynyt kasvissyöjäksi! Itselläni alkoi migreeni noin 7-vuotiaana ja sitä oli koko ala-asteajan pari kolme kertaa viikossa (ja ainoa pahoinvointia!) Aloin itse kiinnittämään huomiota ruokavaliooni ja huomasin, että aina kun olen syöny jotain keinotekoista tai maustettua ruokaa niin siitä seurasi migreeni. Pikkuhiljaa ylä-asteiässä ruokavaliokseni muodostui yksinkertainen ruoka, jonka huomasin vasta myöhemmin olevan lakto-ovo-vegetaristin ruokavalio. Kanamunaa syön kyllä todella vähän, mutta lihaa, kalaa ja kanaa en ollenkaan. Ko. ruoissa on usein marinaadeja tai muita mausteita, joissa on aromivahvennetta. Maustetut snaksit, salsa-kastikkeet, barbeque yms. kastikkeet yms. ovat myös hyvin pahoja migreenin kannalta. Jo pelkästä niiden haistamisesta tiedän, että saisin migreenin jos niitä söisin.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1012598Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302355Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen192158Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663971716- 1131570
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1631297Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2681110- 711004
- 79956
Omalääkäri hallituksen utopia?
Suurissa kaupungeissa ja etelässä moinen onnistunee. Suuressa osassa Suomea on taas paljon keikkalääkäreitä. Mitenkäs ha178920