Hitsaus akkukaapelit kiinni

Mikä hajoaa?

Hitsailin passatin (-88 1.6bensa) helmoja ja ottanut akunjohtoja irti. Sen jälkeen rupes ajaessa valot himmeneen eli varmaan ei lataa. Mistä kannattaisi aloittaa vianhaku? Onko laturi uusittava jos diodit kärvähtäneet vai selviääkö pelkällä jännitteensäätäjän vaihdolla?

11

11586

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ihmeessä

      diodeilla ja jännitteensäätäjällä ei ole mitään tekemistä toistensakanssa

    • mitään

      Ei pitäisi akunjohdot kiinni ollessa hajota mitään. Joissain oppaissa jopa suositellaan johtojen kiinnipitoa, lyijyakku kun toimii varsin hyvänä "puskurina" mahdollisille kiertäville virroille.

      En ole koskaan ottanut mistään hitsaamastani autosta akunjohtoja irti, mitään ei ole koskaan hajonnut. Yleensähän hitsattava paikka on varsin kaukana moottoritilasta ja virtahan kulkee lyhintä reittiä pitkin hitsauskoneen navasta toiseen.

      Latauksen voit tarkistaa ihan yleismittarilla, auto käynnissä pitäisi jännitteen olla karkeasti 13-15V.

      • Indusoitumisesta?

        "Yleensähän hitsattava paikka on varsin kaukana moottoritilasta ja virtahan kulkee lyhintä reittiä pitkin hitsauskoneen navasta toiseen."

        Näinhän se on, mutta vaikka hitsattava paikka ja varsinainen hitsauksen virtapiiri olisikin vaikka takapuskurissa, voi silti auton korirakenteessa ja johtosarjoissa indusoitua hetkellisesti suuriakin jännitteitä.

        Varminta on ottaa miinuskaapeli irti, ei se niin iso homma ole että kannattaisi siltä välttyäkseen riskeerata laturin tai muitten sähkölaitteiden kunto.


      • täydellinen,,,

        tietämättömyys voi tuoda tuollaisen varmuuden. Virta ei tosiaankaan kulje lyhintä reittiä, vaan kaikkealta mistä se suinkin pääsee.

        Virran suuruus on jännite jaettuna vastuksella, joten harhavirrat voivat olla hyvinkin pieniä, mutta riittävän suuria tuhotakseen elektroniikkaa.


      • da.da

        näin on varsinkin jos ja kun hitsin maadotuksen laittaa siihen kappaleeseen mitä hitsaa ei se minnekään kierrä.


      • mikä hajoaa?
        da.da kirjoitti:

        näin on varsinkin jos ja kun hitsin maadotuksen laittaa siihen kappaleeseen mitä hitsaa ei se minnekään kierrä.

        maadoitus oli parinkymmenen sentin päässä samassa helmassa jota hitsasin. Siltikin laturi hajosi.

        Tarkemmin tutkiessa siitä oli käämi poikki roottorista. Liukurenkaista mitattaessa vastus oli ääretön. Normaalisti siinä kuulemma pitää olla 4 ohmin paikkeilla vastusta.

        Kaverilta sain käytetyn laturin ja taas toimii. Kiitoksia kaikille vastanneille. Nyt tiedän ottaa maakaapelin aina pois akusta hitsatessa.


    • irti,,

      Kyllä ohjeena on ollut irroittaa akun miinuskaapeli hitsitöitä varten ja perusteena, että vaihtovirtalaturin diodit voi kärähtää.
      Ja jos ne meni, niin taitaa olla helpompi vaihtaa koko laturi ja silloihan se säädinkin vaihtuu nykykoslissa myös (laturin persuksissa).

      • mikä hajoaa?

        noita diodeja saa erikseen tuohon, eikö niitä voi pelkästään vaihtaa? onko vaikea homma?

        Normaalisti olen ottanu miinusjohdon irti, mutta kaveri hehkutti ettei ikinä ole ottanut hitsatessa johtoa irti ja mitään ei ole sattunut. Siks en pitänyt niin tärkeänä. Siinä ne nähdään hyvät neuvot.


      • Hitsaillut ja kämmännytkin

        Ohjeita ajoneuvon hitsailuihin on syytä noudattaa. Akun kaapelit irti heti ekaksi, laturin piuhat irti lisäksi kaikkien herkkien lisälaitteitten, sytytysboksien, ruiskuboksien, hälyttimien ym. laitteitten piuhat (ovat yleensä sellaisilla liittimillä kytketty, joita ei voi väärin asentaa. Siksi, että jännite/virtapiikit rikkoo elektroniikkaa hyvin helposti. Toinen tärkeä asia on se, että rauta/teräs ruostuneena on todella huono sähkönjohdin kupariin verrattuna. Jos maadoituspiste on liian etäällä korissa/lohkossa, saattaakin käydä niin, että hitsausvirta "oikaisee" auton johtimia myöten muutamakaan 1.5 m2 johdin ei hitsausvirralle oo, kuin hehkulanka, joka palaa hetkessä. Maadoitus on syytä ainakin pitää samassa auton osalohkossa, joka on varmasti suoraan yhteydessä hitsattavaan osaan (ruostunut pelti ei koskaan ole hyvä johdin). Usein hitsauksen jälkeen alkaa auton sähkölaitteet "kummittelemaan" joskus löytää vian auton johdinsarjoista, tai maadoituskaapeleista jotka on menneet toimimattomiksi väärin toteutetun hitsauksen seurauksena. Huom! Jos autonne radio alkaa rahahtelemaan epätasaisella tiellä ajettaessa, niin viekää autonne, sekä radio jonkun sähkömiehen tutkittavaksi, ja käskekää tarkistaa auton alustan ja korin välisten maadoitusten kunto ihan johtimet irroittamalla ja tarvittaessa johtimet/maajohtimet uusimalla. Kiertäkää kaukaa myös sellaiset vanhemmat autot joihin on rakennettu huonosti/epäsiististi johdotettuna, stereoita, lisävaloja sun muuta krääsää, tai ensi töiksenne poistakaa ne johtimineen. Oon muutaman kerran laiskuuttani, tai saamattomuuttani polttanut tällaisten asennusten seurauksena hiljattain hankittujen autojeni johdin sarjoja, hyvä, ettei koko auto oo syttynyt tuleen. Olin katsonut jo aiemmin niitä asennuksia "vinoon" mutta jättänyt ne sikseen, savuisin seurauksin.
        Itsekin jouduin kerran omien hitsausteni seurauksena johtopalon uhriksi, ja siitä "viisastuneena" oon tehnyt hitsausmaadoitukset asianmukaisesti. Nykyisten uudempien "elektroniikkahirmujen" kanssa on oltava aurinkoa tarkempi myös hitsauksissa, niistä kun hajoaa huonossa tapauksessa paljon ja kallista tavaraa.


    • RTT

      kyrvähtänyt. sen sanoo jo järkikin. 220V on liikaa 12V järjestelmälle.

      • TRTR

        entä jos hitsaa voimavirtavehkeellä (380V)?
        silloin varmaan räjähtää kaikki sähkövehkeet!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa

      ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?
      Ikävä
      85
      4550
    2. Ei sinussa ollut miestä

      Selvittämään asioita vaan kipitit karkuun kuin pikkupoika.
      Ikävä
      127
      3958
    3. Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."

      Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai
      Ensitreffit alttarilla
      33
      2521
    4. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      197
      1535
    5. Wiisaat Lappajärvellä iät.

      Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.
      Lappajärvi
      12
      1286
    6. Missä Steffe hiihtää?

      Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1243
    7. Olet elämäni rakkaus

      On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el
      Ikävä
      36
      1198
    8. Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä

      Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?
      Sinkut
      62
      1193
    9. Milloin nainen, milloin?

      Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä
      Ikävä
      61
      1153
    10. Olen menettänyt yöunet kokonaan

      Nytkin vain tunnin nukkunut. En tiedä johtuuko se sinusta vai tästä palstasta. Olis mukava nähdä oikeasti eikä arvuutel
      Tunteet
      17
      1065
    Aihe