Gekko !

Santtu

Hei. Ajattelin, että gekko olis mukava lemmikki. Oon aatellu leobardi gekkoa. Mutta, en oo löytänyt tarpeeksi tietoa. Että voisko joku omistaja laittaa tänne tietoo esim. terraariosta ja tavaroista mitä sinne pitää laittaa. Ja sitten vielä ruokinnasta. Kiitos jo etu käteen!

13

3603

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mmmmmmmmmmmm

      Käy osoitteessa www.herppi.net niin löydät sieltä foorumeilta erinomaisen hyviä ohjeita hoidosta.


      Leogekko tarvitsee ainakin 60x40 cm kokoisen terran, mielellään isomman. Mitä enemmän gekkoja, sitä enemmän tilaa tarvitaan. Korkeus olis hyvä olla jotain 40-60 cm. Älä laita kahta urosta keskenään, paras olisi jos pitää olla enemmän kuin yksi gekko niin olisi 1 uros ja 2 naarasta. Sillä tavoin uros ei härnää yhtä naarasta liikaa. Tietenkin, jos on eri sukupuolta olevia liskoja, niin munien tuleminen on todennäköistä.

      Terraarion sisälle se tarvitsee lämpömaton joka kattaa enintään 1/3 terran pohjasta. Lisäksi ns. wetboksin joka on käytännössä esim karkkilaatikko/jäätelörasia jonka sisälle laitetaan kosteaa lannoittamatontaturvetta. EI MULTAA säilöntä ym muiden aineiden takia! Turvetta täytyy vaihtaa välillä ja kostutella silloin tällöin. Wetbox on tärkeä gekon nahanluonnin kannalta ja usein liskon lempipiilo. Se sijoitetaan mielellään osittain lämpömaton päälle. Terraariossa olisi hyvä olla myös lämpölamppu, joka on käytännössä tavallinen hehku tms lamppu joka lämmittää terraarion yhtä nurkkaa. Muualla terraariossa pitää olla huoneenlämpö ja lämpöpaikalla n 35 astetta. Lämpölamppu kannattaa sijoittaa suunnilleen samaan kohtaa lämpömaton kanssa, jotta liian suuri ala terrasta ei lämpene. Isompaan terraarioon on huomattavasti helpompaa järjestää oikeat lämpötilat, kuin aivan pieneen. Terraariossa tulisi olla myös tarpeeksi ilmastointireikiä. JOs terra tehdään esim vanhasta akvaariosta, tulisi koko katon olla verkkoa tai reikäpeltiä.

      Myös piilopaikkoja pitäisi järjestää joka puolelle terraa. Piilopaikoiksi sopii esim ruukunpuolikkaat, kivet, kannot, yms.

      Gekolla on oltava vesikuppi ja ruokakuppi. Lisäksi gekolla tulee olla terraariossa kalkkikippo eli pieni astia, jossa on aina saatavilla kalkkia tai jauhettuja kananmunan kuoria.

      Ruoki gekkoa erilaisilla ötököillä: vahakoisilla, jauhomadoilla, jättijauhomadoilla, heinäsirkoilla, hämähäkeillä, perhosilla yms. Sirkat ovat terveellisimpiä, ja jos annat aina jauhomatoja lisko lihoo liikaa. Ruokaa annetaan AIKUISELLE gekolle 1-2 kertaa viikossa. Leoskit ovat yöeläimiä, joten ruuan voit jättää kuppiin myös yöksi. Poikaselle ruokaa voi tarjota vaikka joka päivä.

      Mitä paremmin hoidat ruoaksi tulevat ötökät, sitä paremmin gekkosi voi. Muista pöllyttää ruoka vitamiinijauheella kerran viikossa, niin varmistat gekkosi hyvinvoinnin.

      • santtu

        Kiitos pitkästä vastauksesta, mutta kysyisin vielä että onko tuo kaikki aivan pakollista? Tietääkseni sitä lämpö mattoo ei oo pakko olla, vaan pelkkä lamppu riittää.Ja siinä viimeses "Muista pöllyttää ruoka vitamiinijauheella kerran viikossa" niin onko se aivan välttämätöntä? Ei oikeen houkuttele hoitaa jotain matoi ja heinä sirkkoja:( Mut jos löytää ulkoo kotoa vaikka perhosia niin voiko niitä antaa? Entä ne kananmunan kuoret niin voiko niitä ite jauhaa? Vastaisitko vielä noihin, kiitos!


      • leeko_
        santtu kirjoitti:

        Kiitos pitkästä vastauksesta, mutta kysyisin vielä että onko tuo kaikki aivan pakollista? Tietääkseni sitä lämpö mattoo ei oo pakko olla, vaan pelkkä lamppu riittää.Ja siinä viimeses "Muista pöllyttää ruoka vitamiinijauheella kerran viikossa" niin onko se aivan välttämätöntä? Ei oikeen houkuttele hoitaa jotain matoi ja heinä sirkkoja:( Mut jos löytää ulkoo kotoa vaikka perhosia niin voiko niitä antaa? Entä ne kananmunan kuoret niin voiko niitä ite jauhaa? Vastaisitko vielä noihin, kiitos!

        Ensinäkin lamppua sekä mattoa ei molempia tarvita, mutta koska leopardigekko on hämäräeläin suosittelen ehdottomasti mattoa, sillä lämpölampusta lähtöisin oleva lämpö menee kyllä täysin harakoille, koska useimmat leot ei siihen päivää mene paistattelemaan, koska luonnossa ovat kuumimman, valoisimman, osan maan alaisissa luolissa.
        Toiseksi, en tiedä mistä tämä vastauksen antanut henkilö on saanut päähänsä, että kerran viikossa riittää, se meinaa ei riitä. Leopardigekon terraarioon tulee laitta kalkki/monivitamiini seosta tarjolle, sekä ruokaeläimet tulee pölyttää monivitamiinilla tai kalkilla joka ruokintakerralla.
        Mitään kananmunankuoria en rupeisi jauhamaan, apteekista kun käy ostamassa 5e 100g pussin liitujauhetta ja eläinkaupasta esim Nutrobalia (20e), riittää satsi muutaman vuoden. Kananmunankuoria jauhaessa menee ikä ja terveys, eikä ne sitäpaitsi sisällä kaikkia tarvittavia vitamiineja.
        Ulkoalöytämiäsi perhosia voit kyllä antaa, jos ne on sopivan kokoisia ja vähäkarvaisia. Ikävä totuus on se että jauhomatojen ja sirkkojen kanssa joutuu sähläämään jos leopardigekon meinaa omistaa.


    • eps -99 rulaa

      joo siel pitää olla paljon piiloi ja kiipeily paikkoi ja toosi hinoo hiekkaa tai haketta

    • gekkoli

      saanko kysyy! mä saan gekon ihan pian ja mietin että mitä siihen terran päälle pitää laittaa?? joku kansi vaiko häh? ja jos kansi ni millain sen gekon saa pois sieltä jos siinä on "lasikatto"?? ja jos siinä on joku verkko ni miten sen gekon saa seltäkään pois? mikä siinä pitää olla ettei gekko karkaa?

    • nimetön (y)

      kysyisin samaa kuin ylläoleva^^ :-D

    • LeopardiGekkohugo

      Gekkolille: kantta ei tarvitse jos on liuku ovet terraariossa ellei mitää köynnöksiä tämäntapaista laita niin ei katosta tartte huolehtii

    • gekkonen.

      Gekkolille: mtn kattoa ei tarvita koska leogekko on ainoa gekkolaji jolla ei ole niitä "imukuppeja" sormissa , joilla se voisi kiivetä. mutta jos on juuri joku kanto, oksa tai köynnös joka on korkea niin täytyy olla katto. itselläni on liukuovellinen terra ja ihan katto pään päällä ( katossa on pieni suikale reikäpeltiä) :D

    • gekko type

      mun gekolla ei ole imukuppijalkoja ni onko se vai ainoo gekko se leogekko jolla ei ole imukkuppijalkoja??? ja syökö gekko välttämättä sitä kalkkijauhoo ko en mä ainakaa oo ikää nähny ko mul o puolvuotta se gekko ollu...

    • q777

      kuinka kauan gekot elää ?? vastaus kiitos!

      • sylvi gekkonen

        mulle on ainakin puhuttu että (leogekot)eläis sellatteet 14-19 vuotta jos hyvin hoidetaan eikä mitään sairauksiakaan tuu.


    • lisko-fani

      Meillä leopardigekko eli 16vuotiaaksi. Ei ollu mitään sairauksia, kunnes lopetti syömisen ja ei liikkunut vaan kökötti samassa paikassa. Vietiin eläinlääkärille piikille. Leopardigekkohan on pitkäikäinen ja helppo lemmikki jos on oikeat olosuhteet ja ravinto sekä tarvittavat vitamiinit esim.Nutrobal. Meillä syötettiin jauhomatoja, sirkat on kans hyviä. Gekkohan luo nahkansa kerralla kokonaan ja ennen sitä menee aivan vaalean harmaaksi. Nahanluontia varten pitäis olla ns.wetboksi. Tein muovisesta aino-jäätelörasiasta sellaisen, sisäänmenoaukko ja turvetta rasian pohjalle, turvetta pitää sumuttaa että pysyy kosteana/märkänä. Kosteus auttaa että nahanluonti onnistuu, Sinne boksiin se meni luomaan nahkaansa ja tuli kirkkaana tyttönä takaisin :) Gekkoa ei saa häiritä nahanluonnin aikana. Kysele q777 jos haluat tietää lisää esim.terraariosisustuksesta, valaistuksesta ym.

    • Anonyymi

      Sain 3 kk sitten leopardigekon ja nyt me ostettiin sille uus terraario... Mutta saako ton lämpömaton niinku irti sen jälkeen ku se on liimattu kiinni? Koska ne lämpömatot maksaa kuitenki

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4613
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2259
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1774
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1508
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1443
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1308
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1227
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe