lahja morsiammelle

Mikä on tämä perinne, että sulhanen antaa hääpäivän jälkeisenä aamuna morsiammelle lahjan? Onko muilla tarkempaa tietoa tällaisesta?
Ilmianna
Jaa

15 Vastaustamutta ei kovasti yleisessä käytössä.
Ilmianna
Jaa
Huomenlahjahan se on, mutta toivottavasti en ole käsittänyt väärin, koska luulen että myös sulhaselle sen voisi antaa (vihje morsiamille). Huomenlahja on vanha perinne, mutta vielä tänäänkin käytössä. Tarkoitus antaa jotakin kaunista ja mieluiten pysyvää, ei siis välttämättä suklaata, vaan vaikka joku vaate tai koru..
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
se on ollut MIEHEN lahja vaimolleen. Ja se on ollut KORU. Vähemmän on kuule käytössä.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Kyseessä on todellakin huomenlahja ja ainakin meillä halusimme antaa molemmille muiston ensimmäisestä päivästämme avioparina. Minä sain kauniit korvakorut ja mieheni kellon. :o)
Ilmianna
Jaa
Seuraava löytyi netistä:
Hääpäivän jälkeisenä aamuna on sulhasella ollut tapana antaa vaimolleen jokin persoonallinen huomenlahja. Vielä 1800-luvulla huomenlahjasta oli maininta laissa. Lahjan katsottiin olevan korvausta vaimon omilta vanhemmiltaan uuteen kotiin saamistaan kapioista.

Itse olen jostain kuullut, että huomenlahja oli ennen jotain arvokasta. Idea oli se, että jos aviopuoliso kuoli, voisi vaimo myydä huomenlahjan ja elää siitä saatujen rahojen turvin. Eli ei heti olisi tarvinut uutta miestä ottaa. Tämä versio taitaa tosin olla jostain muualta kuin Suomesta... onko jollain tietoa?
Ilmianna
Jaa
LAHJA JONKA SULHANEN YLEENSÄ ANTAA MORSIAMMELLE HÄÄYÖN JÄLKEEN ON KAI PERINTEISESTI JOKU KORU TAI MUISTOESINE KIITOKSENA HÄISTÄ JA ENSIMMÄISESTÄ AAMUSTA SULHASENA, ITSE SAIN MIEHELTÄNI KULTAISEN RANNEKETJUN, JOKA ON TODELLA KAUNIS JA AINA KÄDESSÄ KUIN MYÖS KIHLA- JA VIHKISORMUS.
Ilmianna
Jaa
huomenlahjat kokonaan antamatta. On kait vanha perinne, mutta minusta turha!! Varsinkin, kun tuo matti vierailee usein kukkarossa. =)
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
me annoimme toisillemme huomenlahjat, kuin myös bestmanille ja kaasolle..
tosin omat lahjamme anoimme vasta marraskuussa ja häät pidettiin elokuussa.. raha pulan vuoksi.. mutta jotain muistoa.. minä sain mieheltäni kultaisen ketjun kaulaan, jossa roikkui kultainen sydän.. kun saamme lapsia ym. oman talon ym. niin siihen ketjuun aina keräämme erilaisia koruja.. esim.. kultainen, helistin, tutti, talo.. ym.. merkittäviä päiviä.. minä annoin miehelleni taskumatin kaiverruksin..

kaaso sai kalevala korvakorut ja bestman insinöörinä attasea-salkun(johon osallistui myös kaaso bestmanin vaimona..)
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Hei!

Kyllä kyseessä on huomenlahja ja ainakin meidän ystäväpiirissä se on suosittu ja kaikki ovat sen toteuttaneet!
Lahjaksihan voi antaa melkein mitä vaan pysyvää, minkä toinen muistaa ikusesti olleen huomenlahja, joten suklaa ei sinäänsä käy, kun ei ole ikuista!

*Itse annoin miehelleni laadukkaan kellon ja itse sain kultaiset timanttikorvakorut, aivan mielettömän ihanat sydämen muotoiset!
Sain 1 v. häälahjaksi samaa sarjaa olevan kaulakorun, jossa oli sama timanttinen sydän kuin korvakoruissa. Ja mieheni oli nämä todella itse valinnut ilman vihjeitäni! Innolla odottelenkin heinäkuista 2 v hääpäiväämme! :)

*Paras ystäväni antoi miehelleen teettämänsä lippiksen ja hän sai mieheltään hopeisen ranneketjun.

*Toinen ystäväni antoi miehellensä solmioneulan ja sai mieheltänsä hopeisen kaulaketjun.

*Siskoni sai mieheltään kultaisen kaulakorun, jossa pieni sydän ja antoi miehelleen kalvosinnapit.

Kaasolle ja bestmanille kuuluu antaa myös lahjat kiitokseksi. Mutta heille annettavien lahjojen nimi ei ole huomenlahja, vaan kiitoslahja.
Annoin kaasolleni hopeiset korvakorut ja bestmanille annoimme suuren kukkakimpun.
Itse sain kaasona hopeisen kakkulapion.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
ittekki oon tällääne mätzimumma
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Huomenlahja. Aivan turhia lahjoja. Koruliikkeiden hömpötystä ja joutavaa materiaa... Ja niille jotka sanovat että olisi vain miehen lahja vaimolle, niin olikos sitten myötäjäiskirstut ja muut käytössä?
Hauska idea jos siihen haluaa leikkisästi suhtautua. Mutta ehkä kannattaa sopia toteutus yhdessä.
Ilmianna
Jaa
Apelle pitää antaa viinapullo ja anopille hartiahuivi, siis sulhasen on tämä muistettava. Kuuliaislahja on myös annettava morsiammelle. Morsiamen äidin on kudottava pakka palttinaa lakanoiksi. Ja morsiamen ehdittävä ne lakanat tehdä ja kirjoa nimmarinsa niihin, että anoppi näkee miten ahkeran miniän saa. Morsiamen pitää punoa sulhaselleen tupakkakukkaro nauhoista jo ennen kosimista, että sulhanen tietää, että kosia voi ja tulee myönteinen vastaus. Puhemies on myös oltava ja sille lahjoitettava puhemiehen paita. Kaasot ja bestmannit on lahjottava, kaasoille huivit ja korut ja sulhaspojat juotettava kunnon humalaan. Isot häät pidettävä ja koko pitäjä niitä juhlimaan. Vähintään yksi ruumis on häissä tultava.

Sitten vasta voi olla kunnolla naimisissa. Vihkipappi tietysti on vielä muistettava, mutta kun ei sille enää nykyään voi sitä lehmää eikä lammasta antaa, niin ostetaan vaikka polkupyörä. Ja häät kustantaa morsiamen kotiväki. Plus vielä muutkin myötäjäiset oltava. Perinteet kunniaan.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Meillä kyllä pappi tuli omakustanteisesti etelä-Suomesta napapiirille vihkimään, vaikkei saanutkaan polkupyörää. Mutta kun näki morsiameni ensi kerran, niin pakkohan se oli! Ja ihastui niin, että ihan umpisolmuun vihki.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Minulla on sellainen käsitys että huomenlahja oli sulhasen tapa kiittää tuoretta vaimoaan hääyöstä, eli nimenomaan jos oli neitsyenä tullut aviovuoteeseen. Muista jutuista en ole koskaan edes kuullut. Turha perinne nykyään.
Ilmianna
Jaa
Suomen laista ja ns. maantavasta en osaa sanoa, mutta muualla huomenlahja on ollut eräänlainen leskeneläke eli naisen taloudellinen turva aviomiehen kuoleman varalta. Huomenlahja on voinut olla melkein mitä tahansa arvokkaasta korusta vaikka isoon kartanoon asti, aivan miehen ja hänen sukunsa varallisuuden mukaan. Vaimo on puolestaan tuonut mukanaan myötäjäisensä eli tavallaan perintönsä, jota on kuitenkin todennäköisesti käytetty jo avioliiton aikana, eikä vaimo läheskään aina ole saanut enää muuta perintöä omalta suvultaan. Vaimon varallisuus on ollut hänen miehensä vallan alla, mutta huomenlahjaan miehellä ei ollut koskemista.

Myös morsiaimen suku on ollut hyvin kiinnostunut tulevasta huomenlahjasta, sillä mitä turvatumpi leskeytyneen vaimon taloudellinen asema oli, sitä vähemmän todennäköisesti hän on joutunut palaamaan (mahdollisesti lapsijoukon kanssa) oman sukunsa luo.
Ilmianna
Jaa

Vastaa alkuperäiseen viestiin

lahja morsiammelle

Mikä on tämä perinne, että sulhanen antaa hääpäivän jälkeisenä aamuna morsiammelle lahjan? Onko muilla tarkempaa tietoa tällaisesta?

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta