Mitä teidän 9kk ikäiset osaavat ja mitä leikkejä leikitte?

tyllerön äippä

Meidän tyttö 9,5kk vanha ja osaa kontata,
nousta seisomaan tukea vasten,
pinsettiotteen hallitsee,
sanoo äittä,tätä, ym. joilla tuskin mitään erityistä asiaa tarkoittaa.
Syö käsin itse,
vilkuttaa,ym.

Meillä leikitään hippasta, ratsastusta polven päällä, lattialla leluilla, taputtelua, ym.

pitäisi saada lisää ideoita noihin leikkeihin, sekä ideoita kuinka opettaa lapselle kaikkea uutta.

Jokos teillä luetaan iltasatu ym.

montako hammasta on tullut ja minkä kokoisia teidän vauvat ovat?

meillä 4 hammasta ja koosta en tarkkaan tiedä kun neuvola vasta ensi viikolla. mutta painoa on noin 9-10 kg.

18

4098

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • osaa

      jo kävellä, oppi 8kk iässä käveleen, nyt juostaan jo paikasta toiseen kiireellä parin viikon päästä 10kk. aiti sanoo ja pappa ja muuta muminaakin tulee, mut ei yhdistellä. potalla on alettu opettelemaan ja onkin pissannu jo muutamia kertoa kiltisti.

      pinsetit on yviä löytään kaiken roskan lattialta ja ite tykkää syödä sormiruokaa, muuten mie syötän.

      unilelu tuli vasta pari viikkoa sitten olennaiseksi ja yöt onkin muutenki vähän kitinää, ei aina mt yleensä syö vieläkin öisin.

      hampaita on 4 ylhäällä ja 4 alhaalla. maitoa juo vaan enään tuttipullosta öisin muuten ihan lasista tai ite nokkamukista.

    • >>>>>>...

      juuri nuo samat taidot osataan meilläkin. jopa äittä ja tätä kuuluvat myös sanavarastoon.
      meidän neitillä vasta kaksi alahammasta. näyttää ylhäälle tulevan kohta.
      neiti painaa myös n. 10kg vaikka syntyessään oli alle 2kg. ennenaikaisuuden takia.

    • lokamami-06

      Meidän poika on 9kk 1vk vanha. Hän nousee hienosti konttaus asentoon ja pääseekin eteenpäin, mutta päätä joskus hieman "laahaa". Ei nouse vielä itse seisomaan tukea vasten mutta autettuna pysyy hyvin pystyssä.
      Taputetaan kovasti, ja läpsytellään isin ja äidin kasvoja (huom puristaa muuten nenästä tosi lujaa...auts=)!
      Suusta tulee jos jonkin moista pärinää ja pulinaa, ättättää, pappappaaa, kakkakkaa yms. tosi selkeetä!
      Mukavia leikkejä masun päällä hytkyttely, isin partakutittelu...
      Hampaita on tällä hetkellä 7, ja lisää on tulossa kun ikenet taasen punoittaa ja kiukkukin on välillä loputtomalta tuntuvaa....
      Painoa pojulla on vähän vajaa 8kg, tosi hoikka poju meillä...
      Kertokaahan muutkin ysikuisistanne. Ei mitenkään vertailumielessä, kaikki vauvelithan kehittyy omia aikojaan..

    • 10 kk

      Tyttö ryömii, istuu itse. Ei vielä konttaa eikä seiso tukea vasten. Pinsettiote löytyy, kaikki koppakuoriaisista lähtien menee suuhun..en tietenkään anna syödä niitä =)

      "Sanoja" tulee hirvee liuta, joka päivä oppii jotain uusia äänteitä. Äiti, äittä, päne (=kärpänen) pappa, tutti, nännä, vauva yms..

      Nostaa kättä kun joku tulee (=terve) ja vilkuttaa kun lähtään (=hei hei). Taputtaa.

      Leikitään kutitusta, piilosta, laululeikkejä, luetaan paljon. Iltaisin lauletaan joku tuutulaulu, ei vielä lueta satuja.

      Hampaita on neljä, kaks alhaalla eessä ja kaks ylhäällä eessä. Koosta en tarkkaan tiedä minäkään mutta arvioisin reilu 9kg.

      Sormiruokaa (leipää yms.) syö itse, muuten minä syötän. Hyvä on syömään. Juo tuttipullosta kuin myös nokkamukista ja tavis mukista. Yöt nukkuu, n.10 tuntia heräämättä.

      Tällästä täällä..

    • näinkin

      tai siis siskontytöllä näin.
      osaa kontata, nousta ilman tukea seisomaan, muutamia askelia ottaa, äiti osaa sanoa, nenän osaa osoittaa, pinsettiotteen hallitsee, uskoo sanan ei.
      8 hammasta, alhaalla ja 4 ylhäällä. pituutta 73 cm ja painoa noin 9kg.

    • kohta 9 kuinen

      neitokainen ei vielä juurikaan liiku. Hieman saa itseään hinattua lattialla. Tutkii mielellään kaikkea mahdollista ja mahdotonta jota nenän eteen osuu. Hampaita on yksi alhaalla. Syö sormiruokaa ja muuten syötetään. Maitoa juo pullosta, vettä lasista tai nokkamukista. Kova juttelemaan. Akkaa, äittää, tyttöö höpöttää jatkuvasti. Istuu ilman tukea muttei vielä osaa itse nousta istumaan. Nukkuu 12-13 tunnin yöunia, päivällä kahdet tunnin päikkärit. Rauhassa edetään täällä hämeessä=)

    • tsimtsam

      Meillä tytöl ikää 9kk ja 8päivää. Osaa kontata, seistä tuen kanssa kävelee tukea vasten. ollaan harjoiteltu pottailua ja melkein aina tulee pisu. Toinen hätä ei ole tullut kuin kerran...
      Sanoo äiti, iti, kakka, mitä ja muita möngellyksiä.
      Hampaita on kaksi alhaalla. Painoa jotain 9,5 kg hujakoilla... alle kymmenen...
      Leikkejä on pallottelu,taputtelu, piilonen ym... Pihalla laittaa kiviä omaan ämpäriinsä...
      Iltalaulu joka ilta...
      Perässä saa juosta. nii nopiaan konttaa jo. silmät saa olla selässä. aivan sama mitä käteensä löytää niin kaikki menee suuhun.
      Syö sormi ruokaa, muuten syötän. Juo itse tuttipullosta ja nokka mukista. Syö yöllä pullollisen maitoa. nukkuu yöllä n. 10-14 h ja herää yöllä 2-4 kertaa.... eiköhän täs tullu kaik...

    • pinjaliini

      Ikää tarkalleen 9kk ja 4pvä.
      Kävelee paljon tukea vasten, mutten konttailee. Seisoo pienen pienen hetken ilman tukea. Rimpuilee joka paikkaan. Eilen kauhistuin kun huomasin sen kontaavan sitterin yli. =) Pinsettiote on aika hyvin hanskassa.

      Sanoja ei vielä ole oikein tullut. On niin kova kiire liikkumaan, ettei sitä puhumaan joudeta. =)
      Sanoo äitä ja iti, mutta en tiedä ymmärtääkö niiden tarkoitusta vielä. Sanoi tuossa ihan selvällä suomen kielellä "äiti".

      Neljä hammasta löytyy. Että tällasta.

    • kohta 10kk..........

      Meillä viikon päästä tyttö 10kk, paino 10kg ja pituus 75,5cm....

      Ei liiku juurikaan vielä, istuu itse (ei ole kyllä noussut istumaan itse kuin kerran vasta), pinsettiote löytyy ja kaikki menee suuhun!

      Tykkää leikkiä "piilosta", heitellä palloa, "kävellä" kun kävelyttää käsistä, "rummuttaa" palikoita tai muita esineitä vastakkain, tanssia musiikin tahdissa ja leikkipuistossa vauvakeinussa kiikkuminen on uusin suosikki!

      Sanoo "ää"=äiti, "ihi"=isi, "heihei" "ei" ja kaikkea muuta omaa höpinää...

      Yöt nukkunut jotain 4-5kk ikäisestä ja pulloa syö enää ainoastaan iltaisin vellipullon sängyssä nukutettaessa...

      • kohta 10kk..........

        ja hampaita ei neidillä ole vasta kuin 2 alhaalla edessä...


    • 9kk ja viikko

      Meidan tyttaren poika on 9 kk ja viikko.
      Nousee seisomaan tukea vasten ja kavelee tukea vasten, mutta kun kiire tulee niin konttaa. Tyontaa tyontokarryaan, kavelee pahvilaatikoita tyontaen ja kavelee jos talutetaan molemmista kasista. Muutaman kerran unohtanut pitaa tuesta kiinni ja unohtunut seista tokottamaan yksinaan muutamaksi sekunniksi.
      Hampaita on 4 ylhaalla ja 4 alhaalla. Syo itse korppua ja leipaa ja hedelman paloja, nektariina nayttaa olevan sen herkkua. Korkeassa tuolissa istuessaan rummuttaa kasiaan kovasti. Juo nokkamukista vetta, mutta tyttareni nayttaa sita pitavan kiinni. Asumme eri kaupungeissa ja olemme Skype yhteydessa viikottain. On rintamaidolla, ei tuttipulloa, eika tutia. Nukkuu yot (paitsi kun hampaita oli tulossa) ja paivisin yhdet tai kahdet paivaunet (30min-1h).
      Tykkaa pallosta ja nauraa hekottaa kutittelusta, lapyttaa kasia ja pieninkin roska lattialta menee suuhun salaman nopeasti. Kay uimakoulua kerran viikossa ja ovat opettaneet etta vannatessa kaatavat vetta paan paalle ja poika laittaa silmansa silloin kiinni ja pursottaa suullaan.
      Paino on ehka 10kg, pituutta en tieda.
      Sanoja ei ole tullut, joskus jonkinlaisia aanteita kuten "ai". Naurua sen sijaan enemman. Joku olikin sanonut tyttarelleni, etta sina varmaankin olet paljon hymyillyt lapsellesi kun on niin naurusuu. Isansa puhuu pojalle portugalia, aiti, tyttareni puhuu englantia ja me isovanhemmat suomea, joten on siina lapsella oppimista kielissa, ei ihme etta tahan mennessa on varastoon tullut "ai"n lisaksi "papai" - portugaliksi isa.

      Tykkaa kovasti istua vaunuissa kun menevat kaksi kerrtaa paivassa paivakavelylle.

      Nyt kuuntelee satuja eika enaa halua kirjoja syoda kuten aikaisemmin. Illalla lauletaan joku kehtolaulu ja unilelu on ollut kauan aikaa. Muita leluja annetaan vain kolme kerrallaan ja leluja vaihdetaan usein. Nyt on myos yksi keittion kaappi annettu pojan kayttoon ja kerran on sinne itse kompinyt, mutta viihtyy siina keittion kaapilla hyvin kun aiti on lahella.

    • ed

      meillä reilu 9kk poika. nousee sesomaan tulea vasten, seisoo tosi kauan putkeen, joskus vielä mätkähtää maahan ku tasapaino katoaa.:D kävelee tukea vasten. ryömii vauhdilla, konttaa ei oikeastaan yhtään(!), vaan pari kertaa ennenku nousee seisomaan. taitaa konttausvaihe jäädä välistä. istuu itte, harvemmin kuitenkaa itte nousee istumaan. pinsettiote hyvä, syöö itte sormiruokaa. ei osaa vielä vilkuttaa eikä taputtaa käsiään.:D äittää kans hoetaan meilläkin, samoin tätä sanaa.
      painoa joku 9,5 kg. 3 hammasta.
      vesi ei maistu, eikä oikeen nokkamukista juo maitoakaan, purskuttaa vaan.
      yöt vaihtelevia, välilllä nukkuu putkeen, välillä herää tunnin välein. :(

    • 8kk2vk

      Poika 8kk 2vk ryömii, nouse seisomaan tukea vasten, osaa kävellä kun pitää käsistä kiinni. Konttausasennossa keinuu muttei ota "askelia". kaksi hammasta alhaalla, 3 ylhäällä. Ei puhu sanoja, jokeltelee ja tekee pieruääniä.

      ratsastetaan polevella mutta poika tykkää eniten nousta seisomaan matalia pöytiä vasten ja tutkia pöydällä olevia tavaroita. Muuten ollaan lattialla ja tutkitaan tavaroita ja varsinkin äänekkäät lelut on suosikkeja. En oikeen tiedä itsekään mitä tuon ikäisen kanssa voisi leikkiä? Muuta kun kukkuu-leikkejä.

    • !!!

      Poikanen 9,5kk.
      Nousee itse seisomaan tukea vasten, osaa kontata mutta ryömii kuitenkin ku pääsee nopeammin, pinsettiote hallussa, syö tosi karkeeta ruokaa ja osaa syödä "purukumia" (siis monet paperipalat oon suusta onkinu, ku pureksii, mut onneks ei oo yrittäny nielasta...). Osaa ottaa keinussa itse vauhtia, ymmärtää EIn, kävelee puita pitkin, osaa mennä istuma-asennosta kontilleen,

      Hampaita kaks ylhääl ja alhaal. Lempipuuhaa hyppiksellä pomppiminen ja keinuminen, keinuhevosella hurjastelu, kukkuuleikit, kylpeminen, kutittelu ja nukkuminen! Muskarissa suvereeni kehärummun paukuttelija... Jokeltelee, mutta enpä usko, että sanomalla mamma, pappa, ei, anna, joojoo, äiti tarkottaa sen kummempia :) Niin ja nauttii saunasta ja uimahallissa polskimisesta ja sukeltelusta!

      • Äitsyli

        Meillä poika 9 kk 1 vkoa. Painoa 7,5 kg ja pituutta 68 cm. Syntyi "isona keskosena" ( 2kg).

        Ryömii kovaa vauhtia, nousee seisomaan ja polvilleen tukea vasten, kävelee, jos pitelee käsistä. Nousee konttausasentoon, mutta ei konttaa, vaan hyppii toisinaan sammakkomaisesti. Osaa istua, mutta ei sitä juurikaan harrasta, koska on koko ajan mennossa. Osaa pinsettiotteen.

        Sanoo yksittäisiä tavuja, joissa on äätä ja joko p, k tai j lisäksi. Höpöttelee myös muuten omaa vauvankieltään. Kiljuu ja kirkuu joskus ilosta.

        Juomat annetaan toistaiseksi vielä tuttipullosta. Olisi varmaan aika siirtyä pikkuhiljaa nokkamukiin. Hampaita ei ole vielä ollenkaan.

        Leikkejä: laulut, lelujen ja keittiön kapustojen hypistely, kukkuuleikit, äidin tai isän polvella ratsastaminen, kutittaminen, lentokoneen leikkiminen, palapelin purkaminen (meillä on kaksi sellaista pienten lasten puista palapeliä, joiden palasissa on "kahvat") jne. Luen myös toisinaan kuvakirjoja (niihin vauvan keskittymiskyky riittää, vaikka on muuten tosi liikkuvaa sorttia). Kylpeminen on vauvasta hauskaa puuhaa.


    • 9kk ja viikko

      Olipa kiva saada niin monta vastausta ja akkia. Lahetettyani mailini huomasin etta edellinen oli vuodelta 2007 ja eivat varmaan nama enaa tartteneet lisa vinkkeja lastensa leikkeihin, koska heidan lapset ovat nyt jo 5 , mutta ainahan on samanikaisia lapsia.
      Joten oikein kiva yllatys tana aamuna kun aukaisin koneen. Lentokoneen leikkimisesta poika nayttaa tykkaavan. Nauraa hekottelee oikein aaneen. Nyt kuultuani tuosta palapelista, etsin esiin sen palapelin, jota tyttareni on kauan aikaa kaivannut. Minkalaisia ovat ne kukkuuleikit? En ole myoskaan kuullut vauvakeinuista, onko niita leikkipuistoissa vai onko sellaisia saatavana kaupoissa ja laitetaanko ne kotona johonkin roikkumaan. Tyttareni sanoo etta hanen on vaikea koko ajan keksia leikkeja poikansa kanssa ja sentakia laittaa vauvan vaunuihin ja lahtee kavelylle ja siita poika tykkaa. Mutta sadepaivat ovat hankalia, pitaisi keksia jotain uutta. Poika on tosi energinen pakkaus ja koko ajan menossa. Ymmartaa sanan "no", kun on menossa esim videoita ja muita sellaisia koskemaan.
      Ennenkuin nukahtaa jokeltelee yksikseen, se on varmaan sita vauvakielta, mita me ei ymmarreta.
      Eivat anna pojan katsoa televisiota ollenkaan mutta eivat itekaan saa katsoa, TV katsominen ei kuulema ole hyva alta 2 vuotiaille.

    • hki

      Meillä tyttö kävelee, istuu potalla sujuvasti, sanoo äiti ja isä, harjoittelee pukeutumista, syö itse.
      Muutama hammas on.

    • Anonyymi

      Meillä poika 9kk. Kontataan ja noustaan tukea vasten seisomaan. Parhaat leikit on hippa vanhempien kanssa ja pallottelu (4kk asti osannut heittää palloa) , ja yksin ollessa ajelee pikku autoilla ympäri kämppää, välillä myös kävely autoa kuljettaa käsin polvillaan samalla tavalla kuin pikkuautoja- pärinöiden saattelemana. Hampaita 4kpl, painoa 10.7kg . Höpöttelee paljon ja 8kk ikäisenä hoki äi-ti mutta se hiipui :😅???? Pinsettiote ollu hallussa ehkä 5-6kk lähtien🤔

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      54
      4336
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2209
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1724
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1468
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      23
      1400
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1278
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1195
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1126
    9. 22
      1076
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1004
    Aihe