Ruokinnasta!

Kysyjä 8'D

Niin kysyisin, että paljonko suomenhevostamma tai ruuna tarvitsee ruokaa päivässä? Tai vuonohevostamma tai ruuna? Hevonen ruokitaan 3 kertaa, aamulla, päivällä ja illalla. Kuinka paljon heinäviipaleita kerralla? Kuinka paljon kauraa yms?
Hevonen kulkisi päivässä 1-2 tuntia, harrastehevosena.

23

4559

  Vastaukset

  • Suokille heinä aamulla ja päivällä 1.5½2kg kg ja illalla 3 kg. Kauraa vaikka 1 1 1 litraa sekä desi kivennäistä (esim. racing mineral, tosi hyvää) ja ruokalusikallinen suolaa. Iltaruokien sekaan voi turvottaa pari desiä lesettä sekaan ja sekoittaa kaurojen jne kanssa nioin menee kivennäiset alas.. Vuonolle kauraa vaikka ½ '½ 1 litraa ja samatllain lesettä ja suolaa mutta kivennäistä ½desiä.. Heinää 1 1 2 kg..

  • Suokille heinä aamulla ja päivällä 1.5/2kg kg ja illalla 3 kg. Kauraa vaikka 1 1 1 litraa sekä desi kivennäistä (esim. racing mineral, tosi hyvää) ja ruokalusikallinen suolaa. Iltaruokien sekaan voi turvottaa pari desiä lesettä sekaan ja sekoittaa kaurojen jne kanssa nioin menee kivennäiset alas.. Vuonolle kauraa vaikka ½ '½ 1 litraa ja samatllain lesettä ja suolaa mutta kivennäistä ½desiä.. Heinää 1 1 2 kg..

   • Hevosen pääravinto on heinä. Se ei pärjää ilam huomattavia ääriä korsirehua. Mikään hevonen ei pärjää 4 kg heinää pvässä. (paitsi Shetlandin poni) Tämähän lukee jo jokaikisen rehupussin kyljessä!! Edellä mainitulla ruokinnalla hevosesi korsirehun tarve ei tyydyty mitenkään ja vakavat terveydelliset ongelmat seuraavat. Kuten raju laihtuminen ja ähky. Heinää (jos TODELLA hyvälaatuista) on AIVAN minimissään annettava 6kg. Tällöin väkirehumäärät pidetään kohtuu korkeina. Tällainen ruokinta on käytössä AINOASTAAN kovassa käytössä olevilla kilpaheosilla. Pienemmän heinämäärän syöttäminen hevosellesi on HENGEN VAARALLISTA. Suosittelen suomenhevoselle 9kg heinää, siivun paino riippuu paalista. keskimäärin siivu painaa 0,5 kg-1,5kg. Säilöheinää on syötettävä sen kuivapainon mukaisesti. Eli säilöheinää painollisesti hieman enemmän. Vuonohevoselle antaisin 7-8kg. Kauraa suokille esim (riippuu koosta, luonteesta, lämpötilasta jne) Päivässä 2-3 l kauraa, kuvaamassasi käytössä. Lisäksi mineraalivalmistetta paketin OHJEEN mukaan. Suositellen Racing mineral plus, joka on erityisesti kauralla ruokittuja hevosia varten. Siinä on myös vitamiinit. Jos annat pelkkää mineraalia joka ei sisällä vitamiiniä on sinun lisättävä vitamiini valmiste ainakin talvisin. Kallis, mutta erinomainen tuote on Chevinal plus. Lisäksi tulee hevoselle antaa lesettä tai melassia. Lesettä litra, melassia vastaavasti puoli litraa. Liotettuun seokseen lisätään mineraalit ja vitamiinit. Porkkana on hyvä lisä talvisin... ja tyydyttää tuoreen tarpeen. Esim 1-2kg pvä. Suolaa ei tule lisätä ellei hevonen hikoile rajusti, mutta suolakivi tulee olla karsinassa. Vuonohevone ei tarvitse kauraa kuin 1,5 litraa päivässä. Maksimissaan 2L. Lisäksi litra lesettä, mineraalit ym, kuten suomenhevosellekkin. Olen koulutukseltani tallimestari, joten tietoni on alan uusimpien tietojen ja tutkimusten mukainen ja lähes kahden vuosikymmen kokemukseen perustuva. Onnea hevostesi kanssa.


   • HEVONEN TARVITSEE HEINÄÄ kirjoitti:

    Hevosen pääravinto on heinä. Se ei pärjää ilam huomattavia ääriä korsirehua. Mikään hevonen ei pärjää 4 kg heinää pvässä. (paitsi Shetlandin poni) Tämähän lukee jo jokaikisen rehupussin kyljessä!! Edellä mainitulla ruokinnalla hevosesi korsirehun tarve ei tyydyty mitenkään ja vakavat terveydelliset ongelmat seuraavat. Kuten raju laihtuminen ja ähky. Heinää (jos TODELLA hyvälaatuista) on AIVAN minimissään annettava 6kg. Tällöin väkirehumäärät pidetään kohtuu korkeina. Tällainen ruokinta on käytössä AINOASTAAN kovassa käytössä olevilla kilpaheosilla. Pienemmän heinämäärän syöttäminen hevosellesi on HENGEN VAARALLISTA. Suosittelen suomenhevoselle 9kg heinää, siivun paino riippuu paalista. keskimäärin siivu painaa 0,5 kg-1,5kg. Säilöheinää on syötettävä sen kuivapainon mukaisesti. Eli säilöheinää painollisesti hieman enemmän. Vuonohevoselle antaisin 7-8kg. Kauraa suokille esim (riippuu koosta, luonteesta, lämpötilasta jne) Päivässä 2-3 l kauraa, kuvaamassasi käytössä. Lisäksi mineraalivalmistetta paketin OHJEEN mukaan. Suositellen Racing mineral plus, joka on erityisesti kauralla ruokittuja hevosia varten. Siinä on myös vitamiinit. Jos annat pelkkää mineraalia joka ei sisällä vitamiiniä on sinun lisättävä vitamiini valmiste ainakin talvisin. Kallis, mutta erinomainen tuote on Chevinal plus. Lisäksi tulee hevoselle antaa lesettä tai melassia. Lesettä litra, melassia vastaavasti puoli litraa. Liotettuun seokseen lisätään mineraalit ja vitamiinit. Porkkana on hyvä lisä talvisin... ja tyydyttää tuoreen tarpeen. Esim 1-2kg pvä. Suolaa ei tule lisätä ellei hevonen hikoile rajusti, mutta suolakivi tulee olla karsinassa. Vuonohevone ei tarvitse kauraa kuin 1,5 litraa päivässä. Maksimissaan 2L. Lisäksi litra lesettä, mineraalit ym, kuten suomenhevosellekkin. Olen koulutukseltani tallimestari, joten tietoni on alan uusimpien tietojen ja tutkimusten mukainen ja lähes kahden vuosikymmen kokemukseen perustuva. Onnea hevostesi kanssa.

    Kuule et kää mikää tietäväine oo ku shetlandinponi xD


  • Molemmat rodut ovat aluperäisiä kylmäverirotuja, eli hyviä rehunkäyttäjiä.

   Suomenhevoselle varmaankin heinät näin:
   aamulla 2 siivua
   päivällä 1 siivu
   illalla 2-3 siivua
   Ja aamulla ½ dl kauraa ja illalla ½-1 l kauraa. mineralit, vitamiinit, tms.
   Riippuen siitä, että nouseeko hevosella kaura helposti päähän vai ei ja miten herkkä hevonen on lihomaan.

   Vuonohevoselle tietty vähemmän, koska on ponikokoinen.
   Heinät suunnilleen tällain:
   aamulla 1½ siivua
   päivällä 1 siivu
   illalla 2 siivua
   Kaurat jotenkin tälläviisiin: aamulla 3 dl-½ l ja illalla ½ l.
   Riippuen siitä, että nouseeko hevosella kaura helposti päähän vai ei ja miten herkkä hevonen on lihomaan.

   Ja nämä olivat esimerkkiruokintoja. Eivät siis lopullisia määriä.

   • hei. voisitko kertoa mielipiteesi oman lv-ruunan ruokinnasta... ruuna on 9v, painaa n.600kg. liikutus on vähäinen, koska jalka on tällä hetkellä "lomalla". liikkuu noin 2-3h/vk:ssa eikä hikeen asti. aamulla saa reilu 2 siivua heinää n.klo.8.30 ja n.klo 8.00 2dl kauraa (kaura tahtoo mennä päähän jos syöttää paljon)1dl mineral plus, 3rkl pellavasiemen öljyä ja porkkanaa. päivällä n.klo.15.00 2 siivua heinää.illalla n.klo.21.00 3 siivua heinää,1dl mineral plus, 20g valkosipulijauhetta,msm:ää ja omenaa/porkkanaa ja leipää..tuntuu että jotain olisi ruokinnassa vialla mutta....olisin kiitollinen jos kertoisit oman mielipiteesi=)


  • Heinän määrän suositus on 1-1,5kg jokaista 100kg kohden eli 600kg hevoselle suositus on 6-9kg/vrk. Itselläni on 650kg suokki joka syö reilun paalin päivässä ja on ok, lv 500kg syö myös saman verran ja on ok. Jos antaisin suokille enemmän se lihoisi jos taas lv niin se ei lihoisi. Molemmat on samanlaisessa liikutuksessa, toiset kuluttaa erilailla. Kaura on taas toinen juttu, itse en vois sitä syöttää kun se menee päähän, olenkin antanut racing prix:iä ja dodson&horrel pasture mix:iä. Järkikäteen ruokinnassa, monet kaverini ei syötä mitään muuta kuin hyvänlaatuista heinää ja hevoset voivat loistavasti! (tietysti suolakivi) Omatkin hevoseni pärjäisivät ilman racingia ym. kun ovat vähäisessä liikutuksessa. Itse en uskaltaisi alkaa työntämään kaikenlaisia vitamiini "litkuja" ja jauheita purkista, en ole niin lukenut että osaisin suhteuttaa ne oikein.

  • Heinän määrän suositus on 1-1,5kg jokaista 100kg kohden eli 600kg hevoselle suositus on 6-9kg/vrk. Itselläni on 650kg suokki joka syö reilun paalin päivässä ja on ok, lv 500kg syö myös saman verran ja on ok. Jos antaisin suokille enemmän se lihoisi jos taas lv niin se ei lihoisi. Molemmat on samanlaisessa liikutuksessa, toiset kuluttaa erilailla. Kaura on taas toinen juttu, itse en vois sitä syöttää kun se menee päähän, olenkin antanut racing prix:iä ja dodson&horrel pasture mix:iä. Järkikäteen ruokinnassa, monet kaverini ei syötä mitään muuta kuin hyvänlaatuista heinää ja hevoset voivat loistavasti! (tietysti suolakivi) Omatkin hevoseni pärjäisivät ilman racingia ym. kun ovat vähäisessä liikutuksessa. Itse en uskaltaisi alkaa työntämään kaikenlaisia vitamiini "litkuja" ja jauheita purkista, en ole niin lukenut että osaisin suhteuttaa ne oikein.

  • Minusta päivässä menee kaksi10 kg paaleja aamulla 2½ päivällä 1½ ja illalla 3½

  • Joku kysyi lv-hevosen ruokintaa. Itse syötän omalleni 8 kg heinää päivässä. Ennen kun oli jokapäiväisessä käytössä niin söi 9-10kg.
   Nyt olen vähentänyt kun en opiskeluiltani jouda joka päivä liikuttamaan. Kun taas oma täysveriarabi syö sen 8 kg päivässä, joskus saattaa mennä se 9 kg heinää.

   Itse olen sitämieltä että hevonen pärjää hyvällä kivennäisellä (joka on esimerkiksi Gemuse Gräuter, valmistettu luonnon yrteistä ja sopivat joka hevoselle) ja hyvälaatuisella heinällä. Ei tarvitse litkuja ja totkuja miljoonista eri purkeista jos hevonen on perusterve ja liikutus suhteessa ruokintaan kunnossa. Toki jos haluaa syöttää jotain väkirehua voi sen tehdä, mutta pääsääntösesti hevonen ei tarvitse mitään lisiä. Erikseen ovat tietysti kilpahevoset ja muuten rankassa fyysisessä käytössä olevat hevoset/ponit.

   Tästä aiheesta ollaan niin monta mieltä ja jokainen haluaa tuoda oman näkemyksensä esille, joten en tuomitse tekstilläni ketään muuta tähän osioon omaa ruokintaneuvoansa jättänyttä. Eli älkää aloittako sotaa. peace everyone

  • Minulla on 15 vuotias suomenhevos tamma, joka on nyt kevyellä liikunnalla. Hän saa 3siivua x 3 päivässä. Rehut menee näin 1dl kauraa, 1 dl ponya, 1dl mineralia lisät. Illalla samat. Hiekkakuurilla ja pellavaista.

   • Korjaus :D Saa heinää kolme ikean pussia heinää päivässä. oon huono arvioimaan niin päätelkää siittä


  • itse antaisin tän verran ruokaa:

   suomenhevosille:
   aamulla 2 siivua heinää ja 1l kauraa ja 0,5l racin prixiä
   päivällä 1 siivu heinää
   illa 3 siivua heinää ja 0,5l kauraa ja 0,2l kivennäisiä

   vuonohevosille:
   aamulla 2 siivua heinää ja 0,5l kauraa ja 0,5l racin prixiä
   päivällä 1 siivu heinää
   illalla 1 ja puol siivua heinää ja 0,3l kauraa ja 0,10l racin prixiä

  • mitä nämä 2-1-2 vaikka meinaa sitten???

  • siis paljonko heinää on yhdessä siivussa?

  • Hei,
   olen ehkä saamassa hevosta ja kysyisin että kuinka paljon heinää pv-hevoselle pitäisi antaa päivässä? Tulen liikuttamaan sitä säännöllisesti ja hyppään sillä varmaan 1-2 kert. viikossa ja maastossa tulen käymään ihan muuten vaan :D Vastatkaa nopeest!

  • olen kuullut monelta että racing mineral plus on tosi hyvää tollaselle ihan perus harraste hevoselle (sitä on moni valmentaja ehdottanut/suositellut meille) ja ostettiin sitä säkki kokeiluun jospa toi hepo tykkäis syödä sitä mutta tietääkö kukaan pitääkö sitä turvottaa?:D ollaan yritetty ettiä kaikkialta netistä tietoo ja kyselty mut kukaan ei oikeen tiiä, netistä ei löydy tietoo eikä säkissäkään lue. olis kiva jos sais vastauksen mahdollisimman nopeesti jos joku tietäs niin vois alkaa syöttään sitä:)

   • Mineral plussaa ei tarvi turvottaa. Ja tästä aikasemmasta heinän annosta, itellä kaks suokkia joilla aina heinää nokan edessä. Hevonen on laiduntava eläin, eli vapaa heinä on kaikista paras ja luonnollisin ruokinta. Vuorokaudessa kolme kertaa ruokinta on aika vähän..
    Toinen hevosista oli aikasemmassa kodissa ollu nimenomaan tällä kolme kertaa päivässä siivu-kaks kerrallaan ruokinnalla, ja hänellä oli taipumusta hotkia ruokansa ja äksyillä ruuan suhteen niin ihmisille ku toisille hevosille. Ekan kuukauden aikana tamma toki pyöristy, vapaaseen kun ei ollu tottunu, mutta sitte hoksas sen että heinän ääressä ei ole pakko olla niin kauan ku sitä on. Nyt on tyytyväinen ja hyvässä kunnossa oleva heppa. Eikä yhtään lihava! Näillä vielä todella iso tarha jossa heinää monessa eri paikassa, nimenomaan siksi että saavat toeuttaa sitä laiduntamista myös talvella. Ja jos ei ole mahdollista kiikuttaa heinää hevosille neljää-viittä kertaa päivässä, niin kuivaheinää saa myös pyöröpaalissa ;) helpottaa ruokintaa kummasti. Kauraa en ole antanu omilleni yli vuoteen, vaikka liikutukessa ovatki. Mineral plussaa 1,5dl aamulla. Normaali liikutuksessa hevonen pärjää pelkällä heinällä. Ei ne villihevosetkaan kaurapellolla ole syntyny. Turhat mössöt hevosilta pois ja heinää turvan eteen.


  • Saako sen MIneral Plussan turvotaa esim. pellavarouheen kanssa?

   • Kukahan osaisi kertoa että paljonko n.120-130cm korkealle ponille pitäisi antaa heinää päivässä? Paljonko kauroja? Liikutus 6pv/viikko.


  • Hei, voisko joku kertoo mulle että pärjäiskö lv laitumella yötä päivää jos antaa myös kivennäistä ja saa melkein joka päivä liikuntaa?

  • Mun 125cm korkea poni saa 4 kiloa heinää
   2dl kauraa 2dl speedpoweria ja 1dl mineral plussaa 1dl pellavaa. Lisäksi talvella rautaa. Liikkuu paljon mut energiaa on riittävästi :)

  • Mä tässä oon vähän alustavasti kaavaillut lv-tamman ruokinnan muutosta (pitää lihottaa ja saada lihasta sekä kuntouttaa kaikin puolin)
   5-6dl racing senioria
   5-6dl westerniä tai vastaavaa
   1dl chian siementä
   1-2tl valkosipulia
   1-3tl mns & inkivääri
   Sitten mietin vielä BE-special vitamiini liuosta kuuriluonteosesti (Inkivääri myös kuuriluonteisesti)
   Heinää n.8-9kg miten nyt syö ja lihoo niin helppmpi sitten määrittää sopiva annostus. Tällä hetkellä menty laskelmallisen taulukon mukaan ja alkaa pikkuhiljaa tuottamaan tulosta.
   Vinkkejä otan vastaan!

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. No niin....Tiemaksut sitten tulee.

   Jopa 1000€ lisää kuluja autoilijalle. Näin se Suomi varmaan yrittää ylöspäin mutta muistaa pitäisi että se raha on taas pois muusta kulutuksesta.Jälle
   Maailman menoa
   154
   4218
  2. Mielipiteitä amk pääsykokeesta?

   Itselle englanti ja eettiset taidot oli vaikeimpia... Jäikö teillä paljon vastaamatta kysymyksiin? Minulla joka osiossa jäi johonkin vastaamatta.
   Pääsykokeet
   85
   3922
  3. Henkirikos

   Tietoa kenelläkään viime yön puukotuksesta..?
   Jämsä
   18
   2325
  4. Senaatintorilla 10.000 mielenosoittajaa. Koronasta viis

   Senaatintorilla hirmuinen Black livers matter miekkari menossa. https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006528841.html
   Maailman menoa
   197
   1928
  5. Stefan maksoi velkansa

   Stefan maksoi eläkeyhtiölle velkansa. Siitä saitte kaikki kateelliset ja katkerat luuserit.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   43
   1809