Mutteripannu?

EspressoaHetiNyt

Tarkoitus oli mutteripannu hankkia, kaupassa vastaan tuli kahta eri kokoa: kolme- ja kuusikuppista. Joskus saattaa sellainenkin ilta löytyä, että pitäisi kahvit tarjoilla neljälle-viidelle ihmiselle, mutta yleensä kestitän vain itseäni. Miten on, kumpikos koko sitä nyt sitten kannattaa ostaa? Jos pääsääntöisesti keittelee yhtä-kahta kuppia kerrallaan, niin onko lopputulos surkea ellei jopa katastrofaalinen jos sitä yrittää isomman pannun kanssa säätää?

10

5681

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Patterimunnu

      Itse lopetin mutteripannun käytön nuoruudessani - todettuani mm., ettei sillä saa cremaa. Nyt olen kolmisenkymmentä vuotta käyttänyt sähköpumppuisia laitteita, joista cremaa syntyy.
      Mutta järkeilisin, että kahden kupin mutteri on järkevin sinun tapauksessasi. Jos on kolmas tai neljäs juoja, keität vain heti uuden satsin.

      • ....................

        tulee noin ehkä desi kahvia. Itse huitaisen mokoman lirauksen kerralla huiviin ja kahvihammasta jää yleensä vielä kolottelemaan. Olisi pitänyt ostaa itselle se 6 kupin versio.

        Mitäs ihmeellistä siinä cremassa on? Sehän on vain hienoakahvivaahtoa, jonka puuttuminen ei vaikuta kuin ulkonäköön mielestäni.


      • Crema*
        .................... kirjoitti:

        tulee noin ehkä desi kahvia. Itse huitaisen mokoman lirauksen kerralla huiviin ja kahvihammasta jää yleensä vielä kolottelemaan. Olisi pitänyt ostaa itselle se 6 kupin versio.

        Mitäs ihmeellistä siinä cremassa on? Sehän on vain hienoakahvivaahtoa, jonka puuttuminen ei vaikuta kuin ulkonäköön mielestäni.

        Crema on äärimmäisen tärkeää myös espresson oikealle maulle.


      • Crema* kirjoitti:

        Crema on äärimmäisen tärkeää myös espresson oikealle maulle.

        Minulle riittää mutteripannun kahvi, etenkin maitokahvin kannalta cremalla ei mielestäni ole väliä.

        Crema on varmasti tärkeää italiaisille ja Italian espressoperinteestä kiinnipitäville.

        Mutteripannu ja sen eri modernimmat versiot on tdoennäköisesti yksi länsimaailman yleisimpiä kotona käytössä olevia kahvipannuja. Pannua käyttävät mm. varsin monet espanjalaiset ja portugalilaiset kotitaloudet. Cremaa juodaan ulkona, saahan sitä kupin jopa 50 sentillä. Kertovat, että jotkut italialaiset eivät pese pannua lainkaan, ei ainakaan pesuaineella (eikä ole tarpeenkaan), jotta kahvin maku ei menisi pilalle.

        Omat pannuni ovat neljän ja kahdeksan kupin. Itse pidän pienestä määrästä "paksua" kahvia.

        Olen tehnyt isolla pannulla pienemmän määrän kahvia ja toimii.


      • Crema*
        masseur kirjoitti:

        Minulle riittää mutteripannun kahvi, etenkin maitokahvin kannalta cremalla ei mielestäni ole väliä.

        Crema on varmasti tärkeää italiaisille ja Italian espressoperinteestä kiinnipitäville.

        Mutteripannu ja sen eri modernimmat versiot on tdoennäköisesti yksi länsimaailman yleisimpiä kotona käytössä olevia kahvipannuja. Pannua käyttävät mm. varsin monet espanjalaiset ja portugalilaiset kotitaloudet. Cremaa juodaan ulkona, saahan sitä kupin jopa 50 sentillä. Kertovat, että jotkut italialaiset eivät pese pannua lainkaan, ei ainakaan pesuaineella (eikä ole tarpeenkaan), jotta kahvin maku ei menisi pilalle.

        Omat pannuni ovat neljän ja kahdeksan kupin. Itse pidän pienestä määrästä "paksua" kahvia.

        Olen tehnyt isolla pannulla pienemmän määrän kahvia ja toimii.

        "Makuasia", kirjoitat.
        Niinpä juuri. Niin kirjoitinkin tuossa edellä: "Crema on äärimmäisen tärkeää myös espresson oikealle maulle".
        Varsinkin, kun en juo maitokahvia ollenkaan missään muodossa, vaan vain ja ainoastaan pelkkää espressoa. Ja Suomessa ei todellakaan saa kahvilasta espressoa 50 sentillä. Pikemmin se maksaa 2-3 euroa, ja määräkin on se pienin mahdollinen. Ulkomailla tavallinen espressoannos vastaa tuplaespressoa Suomessa. Italiassa voi olla eri tavalla, siellä en ole käynyt.


      • jossa kävin
        Crema* kirjoitti:

        "Makuasia", kirjoitat.
        Niinpä juuri. Niin kirjoitinkin tuossa edellä: "Crema on äärimmäisen tärkeää myös espresson oikealle maulle".
        Varsinkin, kun en juo maitokahvia ollenkaan missään muodossa, vaan vain ja ainoastaan pelkkää espressoa. Ja Suomessa ei todellakaan saa kahvilasta espressoa 50 sentillä. Pikemmin se maksaa 2-3 euroa, ja määräkin on se pienin mahdollinen. Ulkomailla tavallinen espressoannos vastaa tuplaespressoa Suomessa. Italiassa voi olla eri tavalla, siellä en ole käynyt.

        kuppi espressoa maksoi keskimäärin 2 euroa, yleensä jotain 1,70 - 2.20 välillä. Riippuen oliko kuppila vai kahvila.

        Pari ensimmäistä kertaa kun join, sen pienen määrän kaataminen kurkkuun vei useamman minuutin.
        Siihen kuitenkin tottui ja kun Suomeen palattuani tilasin espresson, se oli kuin vettä. Todella laihaa.

        Ja kannattaa kokeilla kaataa tilkka Bailey'siä espresson sekaan. Maistuu ihan hyvältä.


      • tuollaista
        jossa kävin kirjoitti:

        kuppi espressoa maksoi keskimäärin 2 euroa, yleensä jotain 1,70 - 2.20 välillä. Riippuen oliko kuppila vai kahvila.

        Pari ensimmäistä kertaa kun join, sen pienen määrän kaataminen kurkkuun vei useamman minuutin.
        Siihen kuitenkin tottui ja kun Suomeen palattuani tilasin espresson, se oli kuin vettä. Todella laihaa.

        Ja kannattaa kokeilla kaataa tilkka Bailey'siä espresson sekaan. Maistuu ihan hyvältä.

        barbariaa, per favore!


      • Mikä ero?
        jossa kävin kirjoitti:

        kuppi espressoa maksoi keskimäärin 2 euroa, yleensä jotain 1,70 - 2.20 välillä. Riippuen oliko kuppila vai kahvila.

        Pari ensimmäistä kertaa kun join, sen pienen määrän kaataminen kurkkuun vei useamman minuutin.
        Siihen kuitenkin tottui ja kun Suomeen palattuani tilasin espresson, se oli kuin vettä. Todella laihaa.

        Ja kannattaa kokeilla kaataa tilkka Bailey'siä espresson sekaan. Maistuu ihan hyvältä.

        Eikö "kuppila" ole juuri kahvila? Siitähän se kuppila-nimitys tuleekin, kun kahvilassa käytetään (kahvi)kuppeja.


      • kahveissa on eroja
        Crema* kirjoitti:

        Crema on äärimmäisen tärkeää myös espresson oikealle maulle.

        Tässä nyt on keskustelu lähtenyt aivan väärille raiteille. Vaikkakin mutteripannussa käytetään espressokahvia samankaltaisella jauhatuksella mutteripannussa syntyvää kahvia ei voida missään nimessä kutsua espressoksi.

        Oikean espresson valmistukseen vaaditaan noin 9 barin paine ja 3-3,5cl vettä ~90 asteista vettä. Mutteripannussa saavutetaan korkeintaan 3 barin paine, yleensä 2-2,5 baria. Lisäksi veden lämpötila on 95-100 asteista. Näiden seikkojen takia mutteripannulla ei synny cremaa. Mutteripanulla keitetty kahvi ei siis ole mikään espresson alalaji vaan aivan oma kahvityylinsä siinä missä suomalainen suodatinkahvikin. Näin ollen mikäli ostaa mutteripannun ei voi olettaakaan saada cremaa. Tosin oikein keitettyyn kahviin syntyy hienoinen vaahto, joka tosin ei muistuta cremaa millään tavoin.

        Mutteripannullahan kahvi pitäisi keittää siten, että kun ylempään säiliöön tulee ensimmäiset pisarat kahvia sammutetaan lämmönlähde jolloin vesi siirtyy hitaammin säiliöstä toiseen ja saa kahvijauheesta kaiken maun irti. (tietysti myös lieden lämpötila vaikuttaa eli ei ole sama onko vesi saatu kiehumaan käyttämällä liedessä maksimipoweria, esim. 6 vai jotain pienempää esim. 4 koska tällöin liesi on valmiiksi jo hieman "viileämpi" jolloin kahvin valmistuminen hidastuu entisestään)

        Mikäli joku haluaa asiasta lisätietoa suosittelen hankkimaan seuraavan kirjan:
        https://www.akateeminenkirjakauppa.fi/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10151&storeId=10052&productId=3851403&langId=-11


      • ............
        jossa kävin kirjoitti:

        kuppi espressoa maksoi keskimäärin 2 euroa, yleensä jotain 1,70 - 2.20 välillä. Riippuen oliko kuppila vai kahvila.

        Pari ensimmäistä kertaa kun join, sen pienen määrän kaataminen kurkkuun vei useamman minuutin.
        Siihen kuitenkin tottui ja kun Suomeen palattuani tilasin espresson, se oli kuin vettä. Todella laihaa.

        Ja kannattaa kokeilla kaataa tilkka Bailey'siä espresson sekaan. Maistuu ihan hyvältä.

        "italiassa jossa kävin..." - vietä toki hiukan enemmän aikaa italiassa ja vieraile myös "oikeassa italiassa", turistialueiden ulkopuolella. suosittelen, ihan jo kahvinkin takia!

        italiassa caffé (suomessa tunnettu espressona) maksaa yleensä 0,70-0,95e paikasta riippuen. tuplan saa kepeästi 1,5-1,7e hintaan, jopa turistialueilla.

        se on kyllä totta, että italialaisen kahvin jälkeen ei "suomalainen" tai "amerikkalainen" kahvi maistu miltään.

        nimityksistä sen verran, että ainakin täällä roomassa (ja muuallakin italiassa käsittääkseni) ei tunneta espressoa, paitsi turistipaikoissa joissa hinnastot on laadittu juuri turisteja silmälläpitäen. jos siis tilaat caffé, saat "espressoa" ja usein vielä edullisempaan hintaan - turisteja pissitetään silmään täällä minkä keretään.

        "espressosta", jota itse kutsun kahviksi (il caffé), haluaisin mainita että se tehdään juurikin mutteripannuilla, bialletti-merkkisillä. se on aitoa, muut feikkiä. kahviloissa toki käytetään erilaisia automaatti- tai puoliautomaattivehkeitä ajan säästämiseksi, mutta aito caffé siis syntyy bialettin mutteripannulla edelleenkin monissa, monissa italialaisissa talouksissa. parasta saat, jos käytät mineraalivettä (ei frizzantea!!).


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Työsuhdepyörän veroetu poistuu

      Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan
      Pyöräily
      223
      6965
    2. Pakko tulla tänne

      jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää
      Ikävä
      42
      1249
    3. Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."

      Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1042
    4. Yksi kysymys

      Yksi kysymys, minkä kysyisit kaivatultasi. Mikä se olisi?
      Ikävä
      75
      891
    5. Hävettää muuttaa Haapavedelle.

      Joudun töiden vuoksi muuttamaan Haapavedelle, kun työpaikkani siirtyi sinne. Nyt olen joutunut pakkaamaan kamoja toisaal
      Haapavesi
      48
      845
    6. Katseestasi näin

      Silmissäsi syttyi hiljainen tuli, Se ei polttanut, vaan muistutti, että olin ennenkin elänyt sinun rinnallasi, jossain a
      Ikävä
      61
      837
    7. Työhuonevähennys poistuu etätyöntekijöiltä

      Hyvä. Vituttaa muutenkin etätyöntekijät. Ei se tietokoneen naputtelu mitään työtä ole.
      Maailman menoa
      93
      794
    8. Toinen kuva mikä susta on jäänyt on

      tietynlainen saamattomuus ja laiskuus. Sellaineen narsistinen laiskanpuoleisuus. Palvelkaa ja tehkää.
      Ikävä
      38
      791
    9. Tietenkin täällä

      Kunnan kyseenalainen maine kasvaa taas , joku huijannut monen vuoden ajan peltotukia vilpillisin keinoin.
      Suomussalmi
      14
      756
    10. Jäähalli myynnissä!

      Pitihän se arvata kun tuonne se piti rakentaa väkisin.
      Äänekoski
      43
      733
    Aihe