Herra Ylioppilas

piiat ja herrat

lue täältä "teoriaa arvostetaan liikaa" täältä. Olen samaa mieltä, että Suomessa on juuri näin. Lisäksi olen huomannut, että tämä jo nuorisoonkin iskostunut "amislaiset" pudotetaan astetta alemmalle arvostuksessa ylioppilaiksi lukijoiden kanssa. Naurettavaa, mutta totta!

Mutta mistä kaikki juontaa?
No, vilkaisepa muutama vanha suomalaiselokuva. Ei voi kuin nauraa, mitä tuo "herra ylioppilas" teema saikaan silloin aikaan. Oli "agronomi"-perheitä maalla, joissa piika niiasi kauniisti rouvalle ja herralle ja herrotteli sitä ylioppilaspoikaa, joka oli sitten niiin viisas ja älykäs. Tämä kaikkihan upposi suomen kansaan täysillä. Kukaan vähänkään varakkaampi ei halunnut enää muuta kuin tuota kahtiajakoa - herroihin, oppineisiin ja piikoihin ja renkeihin, noihin alempi-arvoisiin. Syntyi työväenluokat ja akateemiset.

Akateemiset, kun hekivat seuraa esim. lehtien seuranhakupalstoilta tai kirjeenvaihtoilmoituksilta, niin aina muistivat laittaa ehdoksi "akat" (akateeminen). Varsin ymmärrettävää, eikö?

Nyt tämä suloinen Suomi on toistanut tätä Koulutuksen tärkeyden mantraa jo vuosikymmeniä, eikä loppua näy.

Sitten ihmetellään vielä, onko täällä tapahtumassa kahtiajakoa köyhiin ja rikkaisiin !
Ettei vaan yksi painava syy olekin tämä "koulutus".Ja sen mukanaan tuoma eriarvoisuus. Ja sen mukanaan tuomat ennakkoluulot. Ja sen mukanaan tuoma syrjintä.

9

1902

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • meinaat?

      Korkeammalle kouluttautunut yleensä tietää enemmän asioita kuin vähemmän kouluttautunut. Onko tässä jotain epäselvää?

      • kysynpä vaan

        Olen aloittajan kanssa samaa mieltä, mutta koulutuksellako tietomäärä punnitaan? Mistä tiedämme onko kirjojen kirjoittajat olleet täyspäisiä? Kun monesti juuri ne kirjojen kirjoittajat ja nämä älykkäät (edisonit ja muut nerot) ovat olleet kouluttamattomia, mutta silti fiksuja.

        Erään kansainvälisesti suuren yhtiön ent.varatoimitusjohtaja muuten ei ollut kuin merkonomi koulutukseltaan. Ja samainen herra työskentelee muuten isomman pörssiyhtiön toimarina nykyään. Edelleen koulutuksena pelkkä merkonomi. Elämän kokemus se on kirjatietoa arvokkaampaa ja sieltä jo mistä se oikea tieto tulee.


      • varovaisia

        kyllä se niin on vain harva korkeasti koulutettu lähtee yrittäjäksi eli ei luo työpaikkoja. Tyhmät ovat riittävän rohkeita alkaakseen yrittäjiksi. Vai lieneekö tiedon puute.


      • paljon onkin.

        Älä luule että tieto tulee koulutuksesta. Jos tietää jostain suppeasta aihealueesta kaiken, voi muuten olla täysi nolla.
        Oletan kysyjän olevan erittäin korkealle koulutettu. Tuollaisia ne yleensä päästää ulos itsestään. Useat ovat työelämään joutuessaan/päästyään, ehkä hiukan järkiintyneet. Se ei valitettavasti ole yleistä.


    • oi olla vaikka ylioppilas

      Kyllä tosiasia on että ei sillä valkolakilla tehdä todellisia töitä jos kaikki ovat ylioppilaita niin kohta tohtorit on liukuhihnalla niinkuin japanissa, siihen riittäisi halvempikin koulutus

      • kiva tietää

        Koulutetut saa sairaan huonoa palkkaa, erityisesti naisvaltaiset alat. Korkea koulutus Suomessa on hyvän koulutusjärjestelmän tulos. Kansainvälisesti verrattuna korkealla koulutuksella pääsee töihin, joissa maksetaan palkkaa joka on alle teollisuustyöntekijöiden keskiarvon.
        MUTTA...kaikkea ei voi mitata rahassa.


    • inflaatio

      Opetusministeriöllä on tavoite korkeakouluttaa 70 % ikäluokasta. Se tarkoittaa sitä, että korkeakouluun pääsemiseen riittää älykkyysosamäärä n 75 - 80. Koska tuolla älykkyydellä täytyy pystyä myös valmistumaan on opetuksen taso ja vaatimukset asetettu sen mukaisesti.

      Koko korkeakoulutus onkin Suomessa kärsinyt inflaation.

      Mitä muuta voikaan odottaa korkeakoulujärjestelmältä, josta valmistuneista merkittävä osa on keskimääräistä tyhmempiä.

    • Joskus ennenmuinoin Suomi-Filmien aikaan ylioppilaslakki oli jonkinlainen statussymboli. Nykyäänhän yo-todistuksella voi heittää vesilintua, ellei ole todella hyvät paperit. Lukioon pääsee kuka vaan, jos suostuu tinkimään koulun sijainnista. Ammatikoulutuksen arvostus on taas hienoisessa nousussa. Se on hienoa; myös ns. duunarihommiin tarvitaan sitä älykästä ja kunnianhimoista porukkaa, joka aiemmin haki vain ja ainoastaan lukioon. Tällä tavalla ammattillisen koulutuksen arvostus nousee > positiivinen kierre.

      Osaava ammattimies tai -nainen pääsee kyllä etenemään urallaan varsinkin jos on oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Monet ammattikoulun käyneet tienavat enemmän kuin akateemisen koulutuksen saaneet.

      Toki (alasta riippuen) koulutus on avain vaativampiin/kiinnostavampiin/paremmin palkattuihin tehtäviin. Ei siinä minusta ole mitään väärää.

    • ex--työtön

      Lukio antaa kattavan yleissivistyksen, korkeakoulutus analyyttisyyden. Ihminen voi pätevöityä toki muitakin polkuja pitkin mutta kansakunnan kannalta on hyödyllistä järjestäytyä myös opinnoissa. Kaikki tutkinnot ovat yhteiskuntaa lukitsevia siinä mielessä, että ne ovat halutunlaisen laadun takuutodistuksia. Olen teollisuudessa työskennellessäni nähnyt "akateemisen", paremminkin analyyttisen, koulutuksen hyödyt. Sille on tilausta kuten monen muunlaisellekin pätevyydelle.

      Muuten, ei kukaan enää nykypäivänä kulje ylioppilaslakki päässä pitkin kesää kuten Suomifilmeissä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      96
      2615
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2223
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1937
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1671
    5. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1665
    6. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1626
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      35
      1599
    8. 91
      1543
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      117
      1408
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1264
    Aihe