periytyykö, kuka tietää...

adhd aikuinen1982

Heips!
Olen adhd diagnoosin aikuis iällä saanut 25-v nainen. Diagnoosi helpotus, joka selkeytti monia asioita, mutta nyt mietityttää, kuinka todennäköistä on, että lapseni saa saman diagnoosin...?
Oma isäni on aivan selvä Adhd, ei vain ole diagnoosia saanut, itselläni on... Mieheni taas on "normaali" tylsä ja rauhallinen... Kuinkas mahtaa tulevan lapsen laita olla? Saanko odottaa perheeseen toista "tuhatjalkaista liipasinherkkää asenneongelmaista"...
Kirjoitelkaa omia kokemuksia, kiinnostaa:)

14

5542

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • periytyy

      Prosentteja en muista mutta luulisin että jotain 50.Lapsella sitä ei kai pysty vielä toteamaan ennen 4 ikävuotta.Voi olla että lapsesta tulee just se villi vipeltäjä mut toisaalta jos olet itse addi,ymmärrät lasta paremmin.Älä murehdi asiaa etukäteen!!!!

      • periytyy

        ja ei ole todellakaan mitään 50%:n luokkaa!! Vaan paljon, paljon vähemmän. Eli luulo(ed.viestin kirj.) EI ole tiedon väärti.


      • mieltä*
        periytyy kirjoitti:

        ja ei ole todellakaan mitään 50%:n luokkaa!! Vaan paljon, paljon vähemmän. Eli luulo(ed.viestin kirj.) EI ole tiedon väärti.

        AD/HD:n periytyvyys vaihtelee 70-90%:n välillä riippuen siitä, onko se toisen vai molempien
        vanhempien perimässä (Amen, 2000)


    • neurologisperäiset

      oireyhtymät periytyvät - adhd, add, asperger, tourette ym, mutta tuskin nykyääkään voidaan sanoa varmoja prosenttilukuja.
      Usein samassa ihmisessä on piirteitä useista oireyhtymistä, koska ne hipovat ts menevät limittäin, mutta se mikä on määrääviin piirre, antaa sitten dg:n...

    • adhd äiti

      periydy. Riipuu ihan kumman geenejä lapsi perii enenmmän. meidän neiti on ilmeisesti saanut nenemmän isänsä geenejä jotka ovat puhtaampia. Mutta varmaksi ei koskaan voi sanoa. nykyään on hyvät tukitoimet ja adhd pärjää ihan hyvin jos saa nämä tukitoimet ja ahdh:ta on eri voimakkuuksia. osa pärjää vallan mainiosti ilman lääkkeita jne.

      • Myös yksi

        Tiedän sen tasan tarkkaan sillä omalla pojallani todettiin ADHD vuonna 79 ja diognosoitiin se hän oli silloin 9 vuotias ja silloin se kulki nimella MBD hän on nyt aikuinen mutta silloin ei tästä vielä paljoa tiedetty joten olen joutunut yksinäni hoitamaan asiat hänet sysättiin silloin vain tarkkailuluokalle ja annettiin asian olla 19 vuotta nuoremmallakin tuntuu vaikeuksia olevan vaan ei samanlaisia kuin veljellään ja sitä kautta olen tutkinut itseäni ja miettinyt lapsuuttani ja koulunkäyntiäni ja tullut siihen tulokseen että minullakin on ja on se edelleen tosin olen jo 60 vuotias ja sitä suurta ikäluokkaa ei silloin kiinnitetty erityis lapsiin huomioita niiden annettiin vain olla tai pantiin apukouluun ja olen myös sitä mieltä että ADHD oli myös aikanaan isälläni mutta sitä on nyt enää vaikea todistaa hän olisi jo 105 vuotia.


      • Psykopatologia

        .
        "kumman geenejä lapsi perii enenmmän."

        Ymmärtääkseni ei näin (perii 50:50), vaan kyse on geenien "dominanssista".

        Alttius periytyä on tuntuva, mutta esitetyt korkeat luvut ovat hevonkakkaa. Asiaa ei voi edes esittää prosenttilukuina. Tulisi aina ymmärtää erilaisten tunnuslukujen merkitykset ja kontekstit. Näitä ovat konkordanssit ym.

        Periytyvyys on hyvin vaikea asia. Kertokaa "vaikeus" vielä kymmenellä!
        .


    • on 80%

      niin siinä sen tulikin se periytyvyys on 80%

      ADHD on neurobiologinen oireyhtymä, jossa aivojen välittäjäaineiden, lähinnä noradrenaliinin, dopamiinin ja serotoniinin pitoisuuksissa tapahtuu muutoksia. Oireyhtymän syynä ovat usein geneettiset seikat: usean geenin säätelemä periytyvä ominaisuus tai alttius, johon ympäristö vaikuttaa.

      Jos vanhemmalla on ADHD, lapsella on noin 20-54 prosentin riski sairastua siihen. Oireyhtymä aiheutuu noin 80-prosenttisesti perinnöllisistä tekijöistä ja 20 prosenttisesti raskauteen ja synnytykseen liittyvistä seikoista, kuten keskosuudesta, yliaikaisuudesta tai hapenpuutteesta.

      • Psykopatologia

        .
        Mutta luulen ilmauksen olevan väärän: "80 %:n periytyvyys".
        .


      • Psykopatologia
        Psykopatologia kirjoitti:

        .
        Mutta luulen ilmauksen olevan väärän: "80 %:n periytyvyys".
        .

        .
        "pitoisuuksissa tapahtuu muutoksia."

        Mitä tuo tarkoittaa?


      • ADHDminäkin
        Psykopatologia kirjoitti:

        .
        Mutta luulen ilmauksen olevan väärän: "80 %:n periytyvyys".
        .

        Periytyvyysaste, joka ilmaistaan prosenteissa, kuvaa sitä miten suuri osuus yksilöiden välisistä eroista johtuu perimästä ja kuinka suuri osuus ympäristöstä. Tai jos tarkkoja ollaan niin se kertoo paljonko johtuu additiivisista geenivaikutuksista. Geeniyhdistelmäthän eivät pääsääntöisesti periydy (geenithän ikään kuin huljutellaan sekaisin ja sitten puolet poimitaan sukusoluun, tai siis joka geenipaikasta satunnaisesti jompi kumpi). Jotta asia olisi vielä hankalampi, ympäristö vaikuttaa periytyvyysasteeseen: Jos yksilöt elävät samanlaisessa ympäristössä, geneettiset erot pääsevät luonnollisesti paremmin esiin - ja periytyvyysaste kasvaa.


        Tuo yllä mainittu 80 % ei käsittääkseni ole periytyvyysaste, vaan kertoo että 80 tapausta sadasta johtuu geeneistä, 20 muista syistä.


        No, se perinöllisyystieteen termeistä. Joka tapauksessa voitaneen sanoa, että jos itsellä tai puolisolla tai molemmilla on ADHD - ja etenkin jos sitä esiintyy suvuissakin - melko suuri on todennäköisyys saada ADHD-lapsi. Mutta entä sitten? Kuka meistä ei haluaisi olla olemassa? Omien voimavarojen kannalta asiaa on tietysti viisasta pohtia. Toisaalta, ADHD-lapsi, etenkin tyttö, voi olla myös alivilkas. Tosin huomiota ja huolenpitoa hänkin tarvitsee.


    • Meidän suvussa on tiedossani minä ja todennäköisesti yksi kuudesta lapsenlapsestani. Ei se mahdollisuus kovin suuri ole, jos perintötekijä ei tule molemmilta vanhemmilta.

      • ADHDminäkin

        Otos yhdestä suvusta ei ole kovin kattava johtopäätösten tekemiseen. Ei sinun eikä minun, mutta kerron silti päinvastaisen esimerkin: Minulla toisen vanhemman puolella on monta selvää ADHD:ta, toisen puolella ei yhtään. Ja kuinkas kävi...


    • Nadia024

      Sitähän tässä jännitetään. Mies diagnosoitu adhd, tarvis lääkkeet, mutta toisaalta pärjää loistavasti ilmankin. On tottunut olemaan "päänsä kanssa" ilman lääkkeitä ja osaa hallita useissa tilanteissa spontaaniuttaan ja räjähdysherkkyyttään. Olen raskaana ja lapsi on tervetullut, nyt vain sitten odotellaan, että mikäs uhmakkuushäiriö tälle lapselle sitten kehittyy.

      Eipä tuo haittaa, adhd-ihmisten kanssa on kuitenkin helppo tulla toimeen, sekä lasten, aikuisten että teinien. Pitää nyppiä oikeista naruista oikeissa tilanteissa ja tietää mitä pitää sanoa. Esimerkiksi mieheni kanssa osaan jo ennaltaehkäistä häntä stressaavia asioita (stressi moninkertaistaa aina adhd:n) ja saan hänet nopeasti puhumalla taantumaan.

      Sama se siis oikeastaan, periytyykö adhd vai ei.. Lapsen kannalta toivon ettei periydy, mutta eihän sille mitään sitten voi - sen kanssa opetellaan elämään ja lääkityksen tahdon välttää viimeiseen asti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      75
      5564
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2486
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1967
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      56
      1704
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1591
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1388
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1307
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      9
      1269
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1239
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1193
    Aihe