Raparperin leikkaus?

-aurinko-

Miten raparperi täytyy valmistaa talveen? Täytyykö varret leikata maatamyöten vai voiko ne jäädä töröttämään? Pihassa muutama puska tätä kasvia...

6

2692

  Vastaukset

  • Raparperin lehtiruodit nykäistään irti kokonaisina käsin kiertämällä. Leikatut ruotien tyngät saattavat pilaantua ja houkutella paikalle tauteja ja tuholaisia.

   • meillä on neljä metrii pitkä raparperimaa ja enkä oo tehnyt sille mitään talven varalle . lannotetta vaan ja hyvin jaksaa.


  • Tervehdys,

   Älä koske raparperiin millään tavoin.

   Tässä ainoa hoito-ohje raparperille:

   Viiden-kymmenen vuoden välein raparperin juurakot nostetaan maasta. Juurakot jaetaan ja elinkelpoiset istutetaan uuteen paikkaan, johon on kaivettu 0,5 metriä syvä monttu, joka on täytetty rehevällä karjanlannalla, kompostilla tai puuseen alustalla.

   Tämä tarina on tosi! Raparperi vaatii typpipitoisen kasvualustan. Herraskaisia helsinkiläisiä tämä varmaan hirvittää, mutta raparperi tarvitsee kasvaakseen suuren määrän typpeä, ja typpeähän saadaan... no niin.

   Terv. Ken Tiessen

   • Raparperi kyllä kieltämättä kasvaa lannalla, mutta suuri typpi on vaarallista. Ei tietenkään raparperille vaan käyttäjille.
    Raparperi on sellainen joka muodostaa runsaasta typestä nitraatteja jotka ei ole terveellistä käyttäjille.
    Raparperin monttuun pitäisi laittaa eloperäistä, mutta hitaasti hajoavaa. Oksasilppu ja erilainen sahanpuru yms. ovat hyviä siihen tarkoitukseen.
    Ne estävät raparperin muodostamasta nitraatteja.


  • Ei niitä varsia leikata, eikä ne jää törröttämään. Ne lysähtää maahan talven tullessa ja ehkä jo ennenkin ja siihen ne maatuu ja häviää, usein jo seuraavaan kevääseen mennessä.
   Meillä on neljä tuuheaa raparperipuskaa rivissä. Ovat siinä olleet jo yli 70 vuotta, eikä niille mitään ole tehty, eikä tehdä. Mielestäni täysin älytön oli tuo jonkin sanoma, että juurakoita pitäisi välillä kaivaa ylös. No ei varmaan tarvi, jos vähänkään kelvollisessa maaperässä ovat. Mutta voi olla, että jos on istutettu hiekkaharjun päälle ja laitettu ämpärillinen multaa, niin saahan niitä olla kaivelemassa ylös harva se kuukausi ja lisäillä multaa. Mutta silloinkin löytyisi tilalle parempia menetelmiä.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sofia taas Stefun kanssa. Bailaamassa

   Stefu pisti kuvia ig storyyn. Juhlat jatkuuuuu
   Kotimaiset julkkisjuorut
   84
   1750