Millainen ADHD:n tunne elämä?

vuokkosaarinen

Miesystäväni sairastaa ADHD ta. Hän on torjuva, kylmä, ahdistunut ja levoton pahimpina päivinä kuin hirvi ajovaloissa, hyvät hetket ovat onnen kukkuloita. Koetamme jakaa arjen. Mutta tarvitsisin apua ymmärtämiseen. Kertokaa kokemuksistanne sairastuneet, ja puolisot. Miten voin helpottaa toisen oloa, kuunnella (ei puhu), antaa tilaa, puhua, halata? Auttakaa.

18

9591

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ....

      Voi avartakaa mun maailmaa, olen aika lohduton kun en voin tietää kuinka paha toisella on olla?

      • aragorn_90

        aika paha sanoa ku riippuu ihmisestä ite ainakin tykkäisin ku annettaan rauhottuu rauhassa:)


    • tohtoriadhd

      Huomenta niin täällä ei saa mainostaa lääkkeitä eikä vissiinkään reseptivapaita tuotteita. Mun neuvot on sano alkoholille ei se ei tosiaankaan sovi adhd ihmiselle tiedän kokemuksesta käy itiksen kirjastos lainaa kirja nimeltään aikuisen adhd ja aivojen arvoitus sen on kirjottanu anne lehtokoski mee googleen ja kirjota www.biovita.fi
      jos haluat multa lisätietoo meidän pitäis kirjotella vaikka www.luukku.com mestas vastaa ja kirjota sun luukku.comin osote niin voin auttaa ja neuvoa enemmän. olen teidän tienne parantumiseen teidän pitäis vaan kertoo ja kysellä mun henk. koht kokemusia.

    • ..j..

      Mulla on aikas lailla samanlaista, olen itse siis adhd. Omalla kohdallani kylmyys ei vältämättä merkitse rakkauden loppua tai sitä, etteikö välittäisi. Riidan tullen tai vain ahdistaessa, mä en saa sanaa suustani. Aivot menee tavallaan lukkoon. Mielessä on paljon asioita vaan niiden ulostuonti on vaikeaa. Uskon, että miestäsikin tämä asia vaivaa toden teolla. En osaa kunnollista neuvoa sulle antaa, kysy mieheltäsi, että tarvitseeko hän omaa aikaa silloin kun häntä ahdistaa. Tuppautuminen ja jatkuva tivaaminen, että "mikä sulla on, puhu" ei auta. Se saa entistä enemmän poistumaan ainakin minut henkisellä kantilla taka-alalle... Vaikka kuten meistä kaikki, jokaikinen, olemme erilaisia. On vaikea sanoa mikä on oikein ja mikä väärin. Tämä on ainoastaan minun näkökulma. Minua ainakin auttaa se, että saan itse omassa rauhassa miettiä asioita ensin ja sitten jossain vaiheessa myös tuon ne ilmi- jos en sanallisesti niin vaikka sitten tekstiviestinä tai kirjeen muodossa. Tämä ei tarkoita, että sun täytyisi ikuisesti odotella vastauksia tms. Siihen on myös sulla oikeus puuttua. Kun mieli on rauhassa, on helpompi myös antaa ja ottaa rakkautta vastaan. Mä en tiedä oliko näistä mun sepostuksista apua, näin on vaan meillä. Tsemppiä teille!

    • paljon...

      näistä jo. Tuntuu ettei ole aivan hakoteillä. Kun toinen sanoo että välittää mutta se kylmyys on niin kauheata ettei toisen sanoja meinaa uskoa. Varsinkin kun voi olla hyvät hetket ja hän heti perään vetäytyy ja ahdistuu itseensä.

      • ADHDminäkin

        Minä en tunne juuri koskaan itseäni ahdistuneeksi, mutta tuo vetäytyminen kyllä on tuttua. Varsinkin väsyneenä tulee hetkiä, jolloin ei vaan kerta kaikkiaan jaksa puhua. Toisinaan taas puhetta riittää vähän yli tarpeenkin, vaikkakaan en varmaankaan ole puhelias siinä mielessä kuin naisten usein sanotaan olevan. Minä ainakin toivon, että kun "hiljainen hetki" yllättää, minun vaan annetaan olla hiljaa.


    • Lucija

      Ja taipumusta jummittua pahaan oloon.Siis kun jotain vastoinkäymisiä tulee,ne on sitten kaikki mitä pää koppaan mahtuu.Eikä niistä aina osaa puhua,tai on itsellekin vaikea jäsentää mistä olo johtuu.Menee käytös tosi mielenvikaiseks ja usein loukkaan ihmisiä ympärilläni kun en osaa tuoda ajatuksiani julki,vaan sorrun tiuskimaan ja purkamaan pahaa oloani läheisiini.

    • RonjaS

      ADHD voi ilmetä eri ihmisillä eri tavoin, täällä joku kertoi, että voi mennä jossain tilanteessa aivan lukkoon, eikä pysty sanomaan tai tekemään mitään. Tällainen tulkitaan monesti kylmyytenä, vaikkei se sitä olekaan.

      Itselläni tunteet kyllä näkyvät, monesti liiankin paljon ja voimakkaasti. Koen asiat hyvin voimakkaasti ja tunteet jylläävät. Kun olen iloinen ja onnellinen, olen seitsemännessä taivaassa, kaikki on upeaamahtavaaihanaa ja myös sanon sekä näytän sen. Kun olen vihainen, olen yleensä aivan raivoissani, poljen jalkaa, huudan ja syljen tulta ja tappuraa. Sanon paljon asioita, joita en oikeasti tarkoita, olen todella ilkeä ja paha suustani. Raivon väistyttyä kadun sanojani ja käytöstäni suuresti. Diagnoosia en koskaan ole saanut, mutta käytöksessäni on viitteitä myös kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön (ennen maanisdepressiivisyys).

      ADHD ilmenee itselläni lähinnä niin, etten osaa enkä ole koskaan osannutkaan ns. kultaista keskitietä, olen hyvin ääripäiden ihminen - en kuitenkaan mustavalkoinen. Kun teen jotain, teen sen täysillä ja jos jokin asia ei kiinnosta, en kykene sitä tekemään, en vaikka kuinka yrittäisin. Aivan kuin minussa ja mielenkiinnottomassa asiassa olisi samanmerkkiset magneettiset varaukset, kiertelemme toisiamme, emmekä koskaan kosketa toisiamme...

      Minun tunteeni eivät siis varmasti jää epäselviksi, mutta ongelmallista se tämäkin on, sillä loppujen lopuksi en ehkä kuitenkaan koe asioita aivan niin voimakkaasti kuin ne tulevat ilmi käytöksestäni ja väärinkäsityksiä syntyy...

      Puolisoni onkin joskus sanonut, että hän on välillä aivan hengästynyt ja jopa ahdistunut kanssani, kun tunteeni ja ajatukseni lentävät hirveällä vauhdilla ja minä tyttö annan kaiken tulla ulos. Hän ei tahdo välillä millään pysyä perässäni ja kokee tunne-elämäni lähes kakofoniseksi, kun se minulle on täysin normaalia elämää.

      • MIeF90.0

        Mä on hyperaktiivinen addi. Tunteet valitettavasti heittää aika nopeasti mihin vain. Itse rakkaus ei häviä mihinkään. Kamalia sammakoita vaan lentää suusta joka päivä. Mun on aina pakko keskittyä siihen, mitä sanon, koska sanat tulee suusta vähän liiankin selkeästi ja varmasti nopeasti.

        Anteeksipyyntö on asia, jota yritän noudattaa, aina kun sen itse tajuan aiheelliseksi!


      • täälläkin
        MIeF90.0 kirjoitti:

        Mä on hyperaktiivinen addi. Tunteet valitettavasti heittää aika nopeasti mihin vain. Itse rakkaus ei häviä mihinkään. Kamalia sammakoita vaan lentää suusta joka päivä. Mun on aina pakko keskittyä siihen, mitä sanon, koska sanat tulee suusta vähän liiankin selkeästi ja varmasti nopeasti.

        Anteeksipyyntö on asia, jota yritän noudattaa, aina kun sen itse tajuan aiheelliseksi!

        Meikäläisellä tunteet pomppii heiluria. Noita sammakoita tulee multakin. Koitan kanssa pyrkiä anteeksi pyytelemään jos huomaan, että olen loukannut. Huono vaan kun yleensä ei edes tajua, että on jollain tapaa toista loukannut.


      • v..
        täälläkin kirjoitti:

        Meikäläisellä tunteet pomppii heiluria. Noita sammakoita tulee multakin. Koitan kanssa pyrkiä anteeksi pyytelemään jos huomaan, että olen loukannut. Huono vaan kun yleensä ei edes tajua, että on jollain tapaa toista loukannut.

        Ennen olin itsekkin tuollainen "heiluri". Esim. pienetkin riidat parisuhteessa ahdistivat niin paljon että työn teosta jos mistään muustakaan ei tullut mitään. Toivoin aina että ei tarvitsisi tuntea niin voimakkaasti. Ahdistus oli lähes päivittäistä.

        Concertan aloituksen jälkeen tilanne on tasoittunut kummastakin päästä on nuo huiput leikkautuneet pois ja olen muuttunut jo aika "kylmähköksi" joka ei sekään läheisten kannalta mikään paras mahdollinen juttu ole. Kuitenkin tämä parempi kuin ennen jolloin oli aina joku tilanne päällä.

        Itsellä on kuitenkin parempi olla näin ja oikeistaan olen lähes siinä pisteessä jossa toivoin joskus olevani..


    • sorttia

      löytyy kirjan mukaan, niitä jotka heittää sammakoita ja ovat hyperaktiivisia ja sitten uneksijoita, jotka mieluummin kääntyy sisäänpäiin (joihin itse kuulun). Minun on hyvin vaikeaa ikinä tuoda tunteita sanallisesti esille ja ahdistun helposti. Aikalailla tuntemukset heittelee kaikenkaikkiaan.

      • psykiatri

        ADHD ei vaikuta tunne-elämään lainkaan.
        Kyseinen mies taitaa pikemminkin olla mielisairas. Maanis-depressiivisyyden maaninen vaihe voi näyttää ADHD:ltä.


    • adhdlapsi

      Minulle on juuri ongelmana tuo ahdistus. Pienetkin asiat ovat elämänpäättäviä kun ne putkahtavat mieleeni.

      Kaverilla on varmasti vaikeuksia pysyä perässäni, elän kuin pikakelauksella ja ärsyttää joskus kun toinen on jäljessä.

    • Itse Piru

      oireistojen joukkoon,jotta Amerikassa ideoitu lääke Ritalin voidaan myydä.Mitäs se haittaa jos joku on vilkkaampi ja toinen taas rauhallisempi.????Eihän täällä maailmassa kaikki ihmiset todellakaan ole samaan muottiin valettu.Ja mistä johtuu ettei nykyään enää puhuta temperamentti-opista?Siksi,koska nuo temperamentit eli ihmisen erilaisuudet on luokiteltu sairauksisksi.Miksi?Koska lääketehtaat ovat Amerikassa ideoineet siitä hyvän MARKKINARAON.

      • Kurkkaa diagnoosin taakse

        Enpä tiedä olenko juuri tuon typerämpää väitettä missään nähnyt. Ensin siis keksittiin lääke ja sitten sille sairaus vai miten se tapahtui? Oliko lääketehtailla pula jo olemassa olevista sairauksista? Ja tutkijat kaikkialla maapallolla tekevät samanlaisia havaintoja määrätynlaisista aivotoiminnan häiriöistä, kun menevät muotiin mukaan, vai olisiko heidät peräti lahjottu?

        Temperamenttierot ja adhd eivät ole sama asia, sen paremmin kuin temperamenttierot ja alzheimerintauti tai temperamenttierot ja kaksisuuntainen mielialahäiriö.

        Aloittajalle sanoisin, että miehesi voi olla kylmä ja kyvytön vastaamaan tunteisiin ihan adhd:sta riippumattomista syistä. Voi myös olla, että hän ilmaisee tunteitaan kyllä, mutta sinä et osaa tulkita häntä. Minun mieheni ei paljon puhu, mutta luen viestin "rakastan sinua" esimerkiksi siitä, että minun autooni vaihtuvat renkaat syksyllä ensimmäisenä ja öljyt siinä samalla. Jos jään kotiin nukkumaan hänen lähtiessä töihin, minulle on varmasti kahvi valmiiksi keitettynä pannussa. Palanuttahan se on kun herään, ja sähköäkin kuluu hukkaan, mutta ymmärrän hyvän tarkoituksen, enkä valita. Ei sen niin kummallista sen viestinnän tarvitse olla, arkiset pikkuasiat ja eleet kertovat enemmän kuin kynttiläillalliset ja (usein ontot) runebergiläiset puheet.

        Ei yleensäkään kannata, oli diagnoosi mikä tahansa, katsoa ketään pelkästään sen diagnoosin läpi. Usein käy niin, että kaikki, mitä tapahtuu, kaikki, mitä se diagnosoitu tekee, tulkitaan diagnoosista käsin, aivan kuin ihminen kutistuisi pelkäksi adhd:ksi tai aspergeriksi tai miksi nyt milloinkin.


    • tosiaan......

      Mielialat vaihtuu ja niiden mukaan mennään... Tulistun helposti mutta myös lepyn, täysillä eteen ja taakse, siltä useimmiten tuntuu. Haluan elämääni tasapainoa ja turvallísuutta, perheen ehkä joskus, MUTTA jokaisen päivän pitää olla erilainen ja ilon täyteinen. Samoja asioita voi tietysti tehdä jos ne on todennut hauskoiksi. Kumppanin pitäisi olla samanlainen. On todella hankalaa jos toinen on rutiineista pitävä tosikko, kokemusta löytyy. Ja huom, hauska ei tarkoita "päätöntä sekoilua", vaan elämysten hakua ihan selvinpäin.
      Silloin jos v*tuttaa, on toisen parasta olla hiljaa ja antaa olla. Kuoresta ulostautuu kun siltä tuntuu ja yleensä adhd:t nopeasti, koska mielialat vaihtuu todella nopeasti, eikä pahassa olossa ole kiva rypeä.

      • Ashd88

        Itselläni on myös ADHD ja suosittelen hankalina hetkinä vain kuuntelemaan mikäli miehesi suostuu puhumaan, mutta älä yritä saada häntä puhumaan ellet sitten hallitse hyviä puhe ja suostuttelu taitoja, ahdistukset ovat pahimpia tunteita joita itse ainakin tuntiessani raivostun helposti jos joku ei suostu kuuntelemaan tai yrittää väkisin saada juttelemaan.

        Lisäksi suosittelen jotain mielipuuhaa kun pitää rentoutua, itse soitan pianoa


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2830
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      104
      2065
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      43
      1554
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      70
      993
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      911
    7. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      880
    8. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      874
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      785
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      726
    Aihe