Luin äsken pampersin sivulta että pastöroimattomat sekä sinihomejuustot on kiellettyjä kun niistä voi saada listerian. Tänään ostin kaupasta viola-merkkistä leivän päälle levitettävää tuorejuustoa enkä löytänyt siitä tietoa onko se pastöroitu. Uskallanko syödä sitä? Entäs edam, kai se on pastöroitu kun ei siinäkään lukenut. Tuntuu ettei uskalla syödä mitään sen listeriavaaran vuoksi: juustot, kalat, mahd. myös huonosti pestyt kasvikset..
saako juustoja syödä
10
905
Vastaukset
- Odotaja-80
Tosiaan tuorejuustot ja homejuustot ovat kiellettyjen listalla. Eli Viola on tuorejuusto. Itse olen syönyt kotimaista tuorejuustoa silloin tällöin. Kotimainen aura-juusto ei ole kielletty. Sitä ei tietystikään suositella syötävän kovin usein. Erittäin kiellettyjä ovat ulkolaiset tuorejuustot ja homejuustot. Varsinkin homejuustoissa on useinkin listeriaa.
Paniikkia ei kannata ottaa, mutta järki kädessä on hyvä asia. Pakastetut ULKOLAISET marjat ovat todellakin ei suositeltavien joukossa, sillä listeria saattaa vaania niissä.
Kaloja saa syödä, mutta älä syö vakumoituja kaloja! Vakuumipakkaus siis tyhjiöpakkaus, saattaa sisältää listeriaa. Myöskin järvikaloja suositellaan jättämään vähemmälle. Meressä elävät kalat taas ovat hyviä, kuten esimerkiksi lohi. Hyvä on muistaa, että kalaa tulisi syödä vähintään kerran viikossa omega3:n takia. Myös äyriäiset ovat ei suositeltavien joukossa.
Listeriabakteeri kotimaisissa maitotuotteissa on harvinaista. Suomessa sitä on löytynyt kerran Mouhijärven meijeristä. Tämä meijeri lopetti toimintansa bakteerin löydön jälkeen.
Listeria kannattaa kuitenkin ottaa tosissaan, sillä se tappaa sikiön. Joten muista aina kysyä varma tieto mistä ruokasi on valmistettu!- rv33
Viola on pastöroitu, kuten myös edam ja kuten kaikki suomessa valmistettavat maitotuotteet. Se kun on lakisääteistä tuo pastörointi suomessa.
Violaa voit vetää niin paljon kun jaksat, ei haittaa mitään! Aura juustoa en sellaseenaan söisi mutta esim ruuassa joka lämmitetään yli 60 asteiseksi voi huoletta syödä kun tuo ystävämme listeri (josta niiiiin turhaan, niiiin liikaa hössötetään) tuhoutuu silloin.
Kannattaa toki muistaa että pitsan täytteet ei normisti kuumene yli 60 asteiseksi et pitsan päällä auraa en söisi.
Suomessa on vuodessa noin 10 listeriaan sairastunutta henkilöä että riski on aika pieni oikeasti.
Ulkomaisten tuotteiden kohdalla kannattaa olla tarkempi tuosta pastörointi asiasta, kaikkialla kun se ei ole pakollista. - jos ei ole ummetusta!
rv33 kirjoitti:
Viola on pastöroitu, kuten myös edam ja kuten kaikki suomessa valmistettavat maitotuotteet. Se kun on lakisääteistä tuo pastörointi suomessa.
Violaa voit vetää niin paljon kun jaksat, ei haittaa mitään! Aura juustoa en sellaseenaan söisi mutta esim ruuassa joka lämmitetään yli 60 asteiseksi voi huoletta syödä kun tuo ystävämme listeri (josta niiiiin turhaan, niiiin liikaa hössötetään) tuhoutuu silloin.
Kannattaa toki muistaa että pitsan täytteet ei normisti kuumene yli 60 asteiseksi et pitsan päällä auraa en söisi.
Suomessa on vuodessa noin 10 listeriaan sairastunutta henkilöä että riski on aika pieni oikeasti.
Ulkomaisten tuotteiden kohdalla kannattaa olla tarkempi tuosta pastörointi asiasta, kaikkialla kun se ei ole pakollista.http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=97&conference=4500000000000654&subcat=1087
- kalenteri...
eli sain neuvolasta osotusajan kalenterin,minkä moni muukni on saanut,ja siinä luke "kiellettyjen ruokien" listalla,että briet,camambert sekä homejuustot tulisi syödä MAHDOLLISIMMAN TUOREINA,eli etteivät olisi ollenkaan kiellettyjä?! katsokaa ihmeessä tekin,joilla on tämä kalenteri.
ja tuosta violasta,niin sitä kulemma saa syödä kans,kuten kaikki bon jourit sun muut.neuvolasta kysyin ja täti vaan totes että voi syödä ja kyllä voi syödä myöskin "kiellettyjä" ruokia,kunhan vain kohtuudella niitä syö.ettei tarvitse kyllä hysterisoida kaikesta mitä suuhunsa pistää! - viola paketissa
lukee:
Ainesosat
Pastöroitu maito, kerma, suola, sakeuttamisaineet (E 415, E 407) ) ja hapate.
taitaa olla tuo sisälukutaito vähän heikko? - sanoo aurasta...
- menee juustoon...?
Tätä ei nyt ole kohdistettu erikseen kenellekään vastanneista, mutta tulipahan mieleen ja toivoisin jonkun tietävän vastauksen...
Minä en syönyt alkuraskaudessa Aura-juustoa just sen takia, kun pelkäsin listeriaa. Sitten neuvolantäti sanoi, että n Valiolta kysynyt moneen otteeseen saako vaiko eikö saa syödä Auraa. Ja sieltä on vastattu aina, että pastöroituja maitotuotteita saa syödä. Ja Aura-juusto tehdään pastöroidusta maidosta. Missä vaiheessa se mahdollinen listeria-bakteeri siis pääsee lipsahtamaan Aura-juustoon, jos maito josta se tehdään on pastöroitua?
Nyt mulla on menossa rv 32 2. Olen syönyt Aura-juustoa Sekä ruuan kanssa, esim. kastikkeessa niin, että se on kuumentunut tosi hyvin, mutta myös silloin tällöin esim. hampurilaisen välissä ihan sinällään.
Koko raskausaikana en ole ollut kipeänä, eli epäilisin etten ole sitä listeriaa saanut. Neuvolantäti ainakin sanoi, että listeria-tartunnan kyllä huomaan, koska se on kuin paha vatsaflunssa. Eli nostaa kuumeen ja on oksettava olo, jne.
Pitäisiköhän välttää nyt loppuraskaus kuitenkin ihan turvallisuussyistä tota Aura-juustoa, vaikka se pastöroitu tuote onkin...?
Olisi niin helppoa, jos kaikista ruoka-aineista olisi selkeästi sanottu, että SAA tai EI SAA. Silloin ei tarvitsisi arpoa minkään suhteen mitään...
- Odotaja-80
Tiedän asian ihan oman ammattini kautta, mitä kannattaa varoa. Meidän ravintolaketjussa on ehdottomasti kielletty käyttämästä Aura-juusto nimikettä yleisenä juuri listerian takia. Monessa paikassa nimittäin käytetään halvempaa, ulkolaista homejuustoa Auran korvikkeena, vaikka listalla selvästi lukisi esimerkiksi auraperunat. Tutkitusti monessa ulkolaisessa tuorejuustossa on listeriaa. Suuren keskenmenoriskin takia meillä ei syödä eikä syötetä ulkolaista tuorejuustoa.
- AUrajuustosta
Kuinkahan te sen pitsan valmistatte, jos se Aurajuusto ei muka kuumene 60 asteeseen? Itse ainakin paistan pitsaani 250 asteessa n. 10 minuuttia, kyllä varmasti kuolee pöpöt! Eri asia tietysti valmispitsat yms., jotka vaan lämmitetään.
- pitsan pinnan
AUrajuustosta kirjoitti:
Kuinkahan te sen pitsan valmistatte, jos se Aurajuusto ei muka kuumene 60 asteeseen? Itse ainakin paistan pitsaani 250 asteessa n. 10 minuuttia, kyllä varmasti kuolee pöpöt! Eri asia tietysti valmispitsat yms., jotka vaan lämmitetään.
lämpötila nouse kovinkaan korkeaksi vaikka paistettas 300 asteessa...
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Martinan uusi poikakaveri
Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu2063210Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.
Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva2391620Laita mulle viesti!!
Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus951472- 921389
Vanhemmalle naiselle
alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e461334Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen
No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.1571257Ajattelen sinua tänäkin iltana
Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin121188Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!
"Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze1231019Miehelle...
Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät89932Tuntuu liian hankalalta
Lähettää sulle viesti. Tarvitsen apuasi ottaa koppi tilanteesta. Miehelle meni.44803