Saisiko

apuja?

Muistan, että maakellarin haju tulee geosmiinista, mutta mistä tulee sellainen pistävä kissan pissan haju, ammoniakin? haju, joka tarttuu tiukasti esim. vaatteisiin? Aiheuttaa helposti oireet kyllä, mutta mikä sitä tuottaa?
Toinen ongelma koskee myös hajua eli se on jotenkin raikkaan tuntuinen kemikaalimainen, tämä on ensi vaikutelma ja hetken oltua sellaisissa tiloissa tuntuu tunkkaiselta, ihan kuin ilma loppuisi. Tämä haju aiheuttaa päänsärkyä, nenän vuotoa ja limakalvoturvotusta, huimausta ja silmien mustuaisten suurentumista, ihan kuin olisi huumattuna. Voiko olla mahdollista, että on jonkun homeen tai bakteerin aineenvaihduntatuote?
Nämä kaksi eri hajukokemusta ovat eri rakennuksissa, mutta mietityttää, onko syytä suurempaan huoleen?

10

8392

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hypokondrikkoko

      mutta meillä oli pesutiloissa tuo samainen kissan pissan haju. Todella häijy sellainen, joka tarttui vaatteisiin todella ilkeästi.
      Siellä oli chaetomiumia ja stachybotrysta.

      Sitten meillä oli toisenlainen löyhkä, minkä huomasimme tavaroissamme vasta puhtaaseen tilaan viedessä, se oli makeanimelä omenamainen löyhkä, joka antoi oireita jopa puhdistusyritysten jälkeenkin, joten kaiken olemme hävittäneet.
      Luin jostakin, että Paecilomyces variootii home saa vanhemmiten moisen makean löyhkän...
      Kodissamme oli aina raikas ja puhdas tuoksu, ei mitään homeen hajua. Päätä särki, huimasi, oksetti, hiukset lähtivät, verta joka reijästä ja näytin narkkarilta sillä pupillit olivat valtavat ja jopa erikokoiset...
      Kiinnostuneena seuraan mitä vastauksia saat...

      • KTL mikrobiologian osasto

        Kosteusvaurioissa kasvaa myrkyllisiä mikrobeja
        Joanna Peltola, erikoistutkija
        KTL, Mikrobiologian osasto
        09 4744 8755, [email protected]

        On jo pitkään tiedetty, että toistuvat kosteusvauriot johtavat mikrobikasvuun rakennusmateriaaleissa ja että tämä saattaa johtaa rakennuksessa asuvien tai työskentelevien ihmisten sairastumiseen. Sairastumisen aiheuttavat mikrobit ja/tai niiden tuottamat yhdisteet tunnetaan edelleen huonosti. Tämän väitöskirjatutkimuksen tarkoituksena oli etsiä kosteusvaurioisista rakennusmateriaaleista tai rakennusten sisäilmasta uusia haitallisia mikrobeja ja niiden tuottamia haitallisia yhdisteitä. Tutkimuksessa löydettiin kosteusvaurioisista rakennusmateriaaleista sekä kosteusvaurioisten rakennusten sisäilmasta useita myrkyllisiä yhdisteitä tuottavia bakteeri- ja sienilajeja.
        Mikrobikasvu johtuu yleensä materiaalien toistuvasta kastumisesta esimerkiksi vesivahingon seurauksena. Jos kastuneita materiaaleja ei kuivata tai poisteta, vaan kosteuden annetaan jäädä rakenteisiin, tämä johtaa ennen pitkää mikrobikasvuun. Tästä taas saattaa seurata rakennuksessa asuvien tai työskentelevien ihmisten altistuminen mikrobeille ja mahdollisesti sairastuminen. Tähän mennessä toteutuneet tutkimukset eivät toistaiseksi ole osoittaneet selvää syy-yhteyttä mikrobiologisten löydösten ja ihmisten saamien oireiden välillä. Tämän väitöskirjatutkimuksen tarkoituksena oli etsiä kosteusvaurioisista rakennusmateriaaleista tai rakennusten sisäilmasta uusia haitallisia mikrobeja ja niiden tuottamia haitallisia yhdisteitä.


        Myrkyllisiä yhdisteitä tuottavia kantoja

        Kosteusvaurioisista rakennusmateriaaleista tai rakennusten sisäilmasta löydettiin useita bakteeri- ja sienilajeja, jotka tuottivat myrkyllisiä yhdisteitä. Myrkyllisyystesteissä indikaattorisoluina käytettiin karjun siittiösoluja. Seuraavia mikrobilajeja edustavat kannat tuottivat siittiöiden uintiliikkeen lamaavia myrkyllisiä aineita: Streptomyces griseus, Streptomyces sp., Nocardiopsis exhalans, Nocardiopsis alba subsp. alba, Bacillus simplex (macroides), Bacillus pumilus, Trichoderma harzianum, Trichoderma atroviride, Paecilomyces variotii, Alternaria sp., Fusarium sp. ja Aspergillus fumigatus sekä useat Stachybotrys chartarum kannat. Myös kasvipatogeeninä tunnetun Fusarium sambucinum kannan todettiin lamaavan siittiöiden uintiliikkeen.

        Useat Nocardiopsisaktinobakteerisukuun kuuluvat lajit tuottivat aineita, jotka olivat myrkyllisiä karjun siittiöille. Tämä siittiömyrkyllisyys on uusi ominaisuus Nocardiopsissuvulle. Samalla löydettiin kaksi uutta tieteelle ennen tuntematonta Nocardiopsislajia. Nämä löytyivät sisätiloista ja niille annettiin nimeksi Nocardiopsis exhalans ja Nocardiopsis umidischolae. Näistä Nocardiopsis exhalans tuotti myrkyllistä yhdistettä. Sisäilmasta eristettyjen Nocardiopsislajien todettiin sietävän hyvin kuivumista, joten Nocardiopsislajit selviävät hyvin muuttuvissa kosteusoloissa. Tämä ominaisuus yhdistettynä myrkyntuottoon tekee niistä mahdollisen riskisuvun sisätiloissa.


        Terveysriski

        Sisäilmasta eristettyjen aktinobakteerien (Streptomyces ja Nocardiopsis -lajien), Bacillus simplex (macroides) bakteerikannan sekä Fusarium sambucinum sienikannan tuottamat metanoliliukoiset yhdisteet hävittivät karjun siittiöiden mitokondrioiden membraanipotentiaalin. Tämän potentiaalin katoaminen voi johtaa apoptoosin eli ohjelmoidun solukuoleman käynnistymiseen lämminveristen soluissa. Krooninen altistus näille sisäilmasta löytyville mitokondriomyrkkyjä tuottaville mikrobeille voi olla terveysriski ihmisille.

        Nocardiopsis alba subsp. alba aktinobakteerikanta, Bacillus pumilus bakteerikanta sekä Trichoderma harzianum, Stachybotrys chartarum ja Paecilomyces variotii sienikannat tuottivat yhdisteitä, jotka vaurioittivat karjun siittiöiden solukalvoa. Solukalvoja vaurioittavat yhdisteet voivat tehostaa muiden samanaikaisesti esiintyvien myrkyllisten aineiden vaikutuksia.

        Tässä työssä kehitettiin myös uusia PCR -perusteisia menetelmiä haitallisten mikrobien toteamiseksi sisätiloista. Lisäksi tutkittiin 31 Stachybotrys chartarum -sienikantaa käyttäen RAPD-sormenjälki-tekniikkaa. Stachybotrys chartarum -kannat jakaantuivat kahteen alaryhmään. Vain toiseen alaryhmään kuuluvista kannoista havaittiin Tri5-geeni, joka koodaa erästä trikotekeenitoksiinien lähtöainetta ja toimii siten potentiaalisten trikotekeenien tuottajien indikaattorina.

        Tässä väitöskirjatutkimuksessa löydettiin rakennusmateriaaleista sekä sisäilmasta useita myrkyllisiä yhdisteitä tuottavia bakteeri- ja sienilajeja. Suurinta osaa näistä mikrobeista ei ole aiemmin pidetty merkittävinä löydöksinä. Nyt olisi syytä tutkia niiden tuottamien myrkyllisten yhdisteiden vaikutuksia edelleen sekä kartoittaa niiden yleisyys ja määrä sisäilmassa.

        Väitöskirjatyö tehtiin Helsingin yliopistossa, Soveltavan kemian ja mikrobiologian laitoksella.



        Lehden aineistoa lainattaessa lähde on aina mainittava.

        http://www.ktl.fi/portal/suomi/julkaisut/kansanterveyslehti/lehdet_2002/1_2002/kosteusvaurioissa_kasvaa_myrkyllisia_mikrobeja/


    • haju

      Työhuoneeni haju on kemikaalimainen, hyvin pistävä, vaikka ilmanpuhdistinkin on päällä. Hajun ollessa pahimmillaan suussa alkaa pistellä. Jotain mömmöjä on ja kovasti, sillä kotona työvaatteita pestessäni saan vaatteistakin oireita, vaikka pesen vaatteet joka ikinen päivä. Haju muistuttaa hiukan tuoreen maalin hajua, vaikka huoneessa ei ole maalattu aikoihin; mietinkin, hajoaako joku rakennusmateriaali kosteuden vaikutuksesta ja haju aiheutuu tuosta hajoamisesta.

      • mikä on

        sen ilmanpuhdistimesi toimintaperiaate?


    • ?=?=?==?==?

      työtilani wc:ssä oli juuri tuo kissanpissan haju. Sitä käytiin tutkimassa, mutta muut eivät ensin sitä haistaneet. Kun sitten taas tutkivat, huomattiin että se tuli viereisestä wc:stä, jota oli käytetty hyvin vähän. Tilaa vuokranneet henkilöt olivat jo poissa, joten wc oli käyttämätön. Ja haju kamala. Siinä sitten seistiin sen vessan ovella, työsuojelupäällikkö, tilavastaava ja minä. Ja viimen minuakin uskottiin. Kun haju kirveli kaikkien silmiä. Se tuli seinän toiselle puolen jostakin, mutta niin lievänä että vain minä sen haistoin. Kun tuo tilojen välinen ovi oli lukittu, ei tuota toista tilaa päässyt katsomaan kuin sitten tuon tilavastaavan kanssa.

      Myöhemmin näin Musterin raportin, jossa tuota tilaa missä minä hajun haistoin, oli tutkittu löytämättä mitään syytä. Tutkimus oli rajattu vain tuohon vessan, ei siis siihen seinän toiselle puolelle missä sen haistoi myös terveet. Joten mitään ei oltu löydetty, tila oli puhdas. Se mistä tuo haju tuli seinän toiselle puolelle, ei sitten selvitetty ollenkaan.

      Siksi olisikin ollun mielenkiintoista tietää mistä tuo kissanpissan haju muodostuu. Onko se wc tiloissa oleva viemäriongelma, vaiko mikä. Mutta nähtävästi ei kukaan tiedä, mistä tuo haju muodostuu....

      • viemärikaasuja

        ja nehän voi olla tosi vaarallisia


      • täällä taas

        se kissan pissan haju on tosi voimakkaana tuulikaapissa ja siellä ei ole mitään lattiakaivoja.


    • Anonyymi

      Muutin juuri vuokralle vm. 90 rivitaloon.

      Täällä on myös paikoitellen kissan pissan haju.

      Paikallistin hajun tulevan talon rakenteista.

      Parhaiten hajun saa esille vaatehuoneessa, jossa on poistoilmaventtiili ja tiivis ovi kynnyksellä.

      Kun laitan vaatehuoneen oven kiinni ja poistoilmapuhallin on päällä, niin vaatehuoneeseen tulee voimakas kissan pissan haju. Poistoilmapuhallin vetää ilmaa talon rakenteista ja rakenteista tuleva haju haisee vaatehuoneessa.

      En saa hajusta mitään äkillisiä oireita.

      • Anonyymi

        Oisko kissan pissa? Korvausilmahan voi tulla sisälle kohdasta minkä lähelle siellä ulkona ohikuljeksiva kissa käy seinän alaosaan ruuttaamassa.
        sen viestin leviäminenkin on taattu: poistoilma levittää laajalti hajua mukanaan lähiympäristöön.
        Kollilla voi olla jälkeläisiä tuolla menetelmällä jo hyvinkin paljon.
        En voinut kuin nauraa kissan kekseliäisyydelle- ja ihminen ei sitten ymmärrä, että kissanpissa voi ollakin kissan pissaa.


    • Anonyymi

      Alkuperäiseen kysymykseen vastaus.

      Raikkaan kemikaalimainen haju on pitkään jatkuneen kosteusvaurion haju. Haisee sieni.

      Kissanpissan haju tulee kastuneesta lasivillasta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14861
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    4. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    5. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3055
    6. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3054
    7. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    8. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    9. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3046
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe