Universiumi 30 vuotta

Veteranfan

Juhlavuoden kunniaksi täytyy kirjoittaa faktaa Star Wars universiumista mistä kaikki sai alkunsa.Ensimmäisen elokuvan tekstissä lukee -kauan sitten kaukaisessa galaksissa.Ensi vaikutelma kertoisi elokuvan tapahtumat olevan mennyttä aikaa sekä paikassa joka ei ole lähimaillakaan Maapalloa tai sen linnunrataa,kyseessä ei siis olekaan Scifi elokuva vaan täysin fantasia pohjainen tarina.Tieteis elokuvissahan aika ja paikka ovat tärkeitä,on selkeä tulevaisuus visio ajallisesti ja teknologiset ihmeet esitellään tarkasti,Maapallo on scifi elokuvien lähtökohta jossa on yleensä tapahtunut mullistavia asioita.Stanley Kubrickin Avaruus-seikkailu 2001 on sellainen Scifi leffa jossa on kerrottu tarkka aika ja paikka,joka ei tietenkään enää pidä paikkaansa ajallisesti eikä teknologisesti,eikä pidäkään sillä kyseessä oli tulevaisuuden visio.

Star Wars elokuva taas ei kerro mitään teknologiasta siihen vain viitataan viitteellisesti,teknologia ei ole koskaan ollut este Star Wars elokuvalle,eikä sitä teknologiaa pahemmin selitetetä rakenteellisesti.Ajattomuus on selkein asia joka tulee mieleen Star Warsista,elokuvissa on uutta ja vanhaa ideaa joka kietoutuu myyttiseen tarinaan.Myytit ovat menneitä tarinoita joita George Lucas kirjoitti elokuvaansa mestarillisesti,Scifi elokuvasta on siis turha puhua Star Warsin yhteydessä,fantasia elokuva joka on puettu "Scifin kaapuun" on selkeämpi selite.

2

377

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Olet tuota jo aika kauan kertonutkin. :)

      Ihan hyvät perustelut jotka pitävät paikkansa.

      Tuskin silti (esim.) kirjastot vaihtavat SW-kirjat FAN-luokitukseen.

    • Veteranfan

      Taas tuli uusia viitteellisiä asioita ilmi uuden trilogian Sithin Kosto jaksosta,Kashyyk planeetan taistelut tuovat jotenkin mieleen Francis Coppolan elokuvan Ilmestyskirja Nyt (Apocalapsy Now,1979) .
      Vietnamin sota elokuvan piti alunperin ohjata itse George Lucas,mutta onneksi Lucas kammoksui kuvaamista viidakoissa ja luopui projektista.Hyvä ystävä Francis Ford Coppola tarttui pahaa aavistamatta projektiin,eikä kammoksunut viidakko kuvauksia,vaikka niitä kuvattiinkin sitten 2,5 vuoden ajan reippaasti yli budjetoidun rajan.Siinä aikana Lucas sai itse tehtyä alkuperäisen Star Wars elokuvan,eikä harmitellut Vietnam sota leffan perään,vaan oli auttamassa ystäväänsä Coppolaa kuvauksissa,joka olikin hermoromahduksen partaalla.Tosin Lucas oli myös itse tukalassa tilanteessa Star Wars kuvauksissaan.
      Tuossa Sithin Koston Kashyyk planeetan taistelu Wookie-koptereineen ja maisemineen tuo mieleen Ilmestyskirja Nyt elokuvan helikopteri hyökkyksen Vietnamilaiseen kalastajakylään,vaikkei siihen suoranaisesti viitata,mutta uskon Lucasin ajatelleen menneisyyttään elokuvan tekijänä ja tehneen oman versionsa tuosta kopteri hyökkäyksestään,tai sitten ei.Mutta ainakin tuo lopun synnytys jakso,jossa Amidala on jossakin kuuasemalla avaruudessa on selkeä viite Stanley Kubrickin 2001 Avaruus seikkailuun.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      67
      4540
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2229
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1754
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1498
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1423
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1298
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1217
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1136
    9. 22
      1086
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe