"Aloittelijan kajakki"

sfnet.harrastus.melonta-listalla on käynnissä kiivas keskustelu aloittelijan kajakista:
http://groups.google.fi/group/sfnet.harrastus.melonta/browse_thread/thread/bba9fffc7d6c05c7/e087a989e4c268a4#e087a989e4c268a4

Oma mielipiteeni: peruskysymys, joka aiheuttaa hämmennystä, on se, että oikeilla opetusmetodeilla ja olosuhteissa kajakkimelonnassa on erittäin nopea/jyrkkä alkeisoppiminen. Kun ensi kertaa kajakkiin istuessa tukevinkin koulutuskajakki keikkuu pelottavasti, oikeasta, mutta tukevaksi ja helpoksi tunnetusta merikajakista nyt puhumattakaan, niin 3x3h melontakoulun jälkeen tilanne on jo aivan toinen. Tuo n. 4-5h vaihtelevaa melontaa ja perustekniikoiden ohjattua kokeilua aikaansaa sen, että "tukeva aloittelijan kajakki" on tämän jälkeen ikävä, raskasliikkeinen ja hidas. Heti koulun jälkeen on aloitteleva meloja lähes aina kypsä tutustumaan ihan oikeaan merikajakkiin ja kun ensimmäinen 100km on sillä takana, niin vielä aloittelijaksi tituleerattava on vahvasti kiinni lajissa ja valmis opettelemaan vaikeampia tekniikoita. Tästä se todellinen oppi vasta alkaa...

Mutta ajatus siitä, että ostaa itselleen (tai lahjaksi, kuten viitatussa keskustelussa) "helpon aloittelijan kajakin", on useimmiten rahan tuhlausta, kajakista kasvaa ulos todella nopeasti, ainakin jos alkaa tehdä retkiä tai pidempiä päivälenkkejä vaihtelevissa keleissä. Tämä odottamattoman jyrkkä oppimiskäyrä (ainakin useimmilla, tiedän poikkeuksia) hämää useimmat ekaa kajakkia hankkivat. Siksi olisi aina järkevää aloittaa laina- tai vuokrakajakeilla ja jos suinkin mahdollista, käydä melontakoulu, ja vasta sitten valita, kun on kokeillut erilaisia vaihtoehtoja, ensimmäinen ostettava kajakki. Se tuskin on "aloittelijan kajakki". Minusta nämä viimeksimainitut sopivat vain vuokrakäyttöön, ei yksityisille.

4

3807

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ludwig II

      No nopeuden voi unohtaa ja keskittyä nautintoon, mikä tulisikin olla melonnan yksi tärkeimmistä asioista. Myös halvalla ja ns. ¨helpolla aloittelijan kajakilla¨ voi nauttia vuodesta toiseen jos nopeus ei ole tärkein päämäärä. Kilpailu ja kuntoiluhan ovat kaksi eri asiaa.

      • Olen samaa mieltä. Kuntoilla ja nautiskella voi ilman nopeuttakin. Alkeet hyvin oppineen melojan kajakki on hyvä yhdistelmä ominaisuuksia, kompromissi: liioitellusta tukevuudesta voi tinkiä hallittavuuden, nopeuden, mukavuuden, aallokko-ominaisuuksien, tavarankuljetuskyvyn ym ("nautittavan melonnan") vuoksi. Siis ei ole mitään yksittäistä, ylitse muiden asettuvaa ominaisuutta, ehkä turvallisuutta lisäävää hallittavuutta lukuunottamatta. Kuntoilla voi ilman nopeuttakin, mutta hivenen nopeammalla kajakilla ehtii käydä samassa ajassa ja samalla vaivalla hieman kauempanakin, eli siten lisätään mielekästä vaihtelevuutta melontaan.

        Esim (muovi-) Nordkapp on aallokko-ominaisuuksiltaan selvästi parempi kajakki kuin Seacattini, mutta tavaratila on pienempi ja runko on selvästi hitaampi. Kumpikaan kajakki ei sovellu turvallisesti sellaiselle, joka ei hallitse alkeisopetuksen taitoja, mutta heti kurssin jälkeen voi alkaa hakea näihin kahteen erilaiseen, mutta omalla tavallaan toimivaan kajakkiin (tai moneen muuhun vastaavaan) tuntumaa. Ne eivät ole "aloittelijan kajakkeja", mutta aivan loistavia "jatko-opiskelukajakkeja" heti alkeiskurssin jälkeen.


      • Ludwig II
        Yusa kirjoitti:

        Olen samaa mieltä. Kuntoilla ja nautiskella voi ilman nopeuttakin. Alkeet hyvin oppineen melojan kajakki on hyvä yhdistelmä ominaisuuksia, kompromissi: liioitellusta tukevuudesta voi tinkiä hallittavuuden, nopeuden, mukavuuden, aallokko-ominaisuuksien, tavarankuljetuskyvyn ym ("nautittavan melonnan") vuoksi. Siis ei ole mitään yksittäistä, ylitse muiden asettuvaa ominaisuutta, ehkä turvallisuutta lisäävää hallittavuutta lukuunottamatta. Kuntoilla voi ilman nopeuttakin, mutta hivenen nopeammalla kajakilla ehtii käydä samassa ajassa ja samalla vaivalla hieman kauempanakin, eli siten lisätään mielekästä vaihtelevuutta melontaan.

        Esim (muovi-) Nordkapp on aallokko-ominaisuuksiltaan selvästi parempi kajakki kuin Seacattini, mutta tavaratila on pienempi ja runko on selvästi hitaampi. Kumpikaan kajakki ei sovellu turvallisesti sellaiselle, joka ei hallitse alkeisopetuksen taitoja, mutta heti kurssin jälkeen voi alkaa hakea näihin kahteen erilaiseen, mutta omalla tavallaan toimivaan kajakkiin (tai moneen muuhun vastaavaan) tuntumaa. Ne eivät ole "aloittelijan kajakkeja", mutta aivan loistavia "jatko-opiskelukajakkeja" heti alkeiskurssin jälkeen.

        Niin teillä ¨mestareilla¨ on yksi paha vika, teette kaikesta liian vaikeata. Jos sinulla on vesikulkupeli, mene vesille ja nauti. Jos haluat nähdä enemmän paikkoja, mene uudestaan.


    • luonteri.

      Seuramme opetus/kurssikäytössä on noita keskustelussa mainittuja Oasiksia noin 10 kpl. Kajakki on opetoimessa huoleton veijari, kestää kolhuja ja raakaa käsittelyä vuodesta toiseen. Melonnalliset ominaisuudet riittävät juuri ja juuri muutaman päivän kursiin, sitten on aika ja halu siirtyä askelta ylemmäs melonnan nautintoja opetellessa.
      Muuten merikajakki ei todellakaan ole se ylivoimainen ja paras vaihtoehto täällä sisämaan vesillä. Hyvä toki...ja sopii hienosti merelle.

      Melontakoulu on se tie joka antaa vaivattomasti mahdollisuuden oppia melonnan jalo taito.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      106
      7658
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2842
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2422
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      119
      2155
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1819
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      10
      1563
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1426
    8. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1424
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1387
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1349
    Aihe