Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Zenit TTL

Santtu

Löysin kaappien perältä vanhan zenitin kameran ja heräsi taas innostus valokuvaukseen. Rahaa ei vaan ole käytössä paljoakaan tällähetkellä,
siispä nyt tarvittaisiin vinkkejä mistä voisin löytää edullisen objektin kameraani ja "vastavalosuojan"?

Millainen objektiivi tähän kameraan sopii, helpottaisi löytämistä huomattavasti ja samoin tuo kameran patterin löytäminen.

Mikä ihmeen patteri siihen oikein käy?

Kiitos sinulle joka vastaamaan vaivaudut.

7

5244

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • minäkin aloitin

      Normaalilasina oli Helios 58mm/2, joka
      on siis 42mm:n kierrekiinnityksellä.

      mm. tuolla, tosin kovin kallis (50€)

      http://www.kojekulma.fi/Foto.htm

      Paristo olisi PX625 elohopeaparisto, mutta sen saatavuus taitaa olla perin heikkoa.

      Toisaalta esiintyy väite, jossa A625-alkalipariston sanotaan toimivan:

      "It is suprising that the cameras which were intended for PX625 1.35 volt mercury batteries such as the Zenit-12S, which is the basis of my FS-12 Fotosniper works perfectly with the commonly available A625 alkaline batteries."

      http://www.xs4all.nl/~tomtiger/zenitproject/zenttl.html

      Jolloin LR9 toimisi:

      http://www.ostokset.fi/pd/344d2f9c/

      Miten lienee käytännössä, valotusmittari voi näyttää hieman väärin, jos se nyt noissa koskaan niin tarkka on ollutkaan :-)

    • lisää...

      v. 2005
      "Paristoasiaan pieni lisäys: Amerikkalainen Wein tekee sinkki-ilma periaatteella toimivaa MRB625 nappiparistoa, jota voi käyttää
      sellaisissa kameroissa ja valotusmittareissa, joissa ennen oli PX625 tai PX13 paristot. Hinta on 7 Euroa kappale ja maahantuoja Suomen Luontokuva Oy Tampereella , puh: (03) 3445 055.,
      Helsingissä esim. EP-kamerassa ja Midorissa"

      V. 2007
      "Nuo wein-cellit on näemmä sinkki-ilmaparistoja. Niitä saa suomestakin esim Clas ohlsonilta eikä edes maksa paljon. Jos ei omassa kaupungissa ole Clas Ohlsonia, kannattaa ottaa selvää mistä ihmiset hankkivat paristoja kuulokojeisiinsa.
      Noiden sinkki-ilmaparistojen ongelmana on että ne vuotavat itsekseen tyhjäksi 1-2kk kuluessa käytön aloittamisesta. Jos kameraa ei käytä jatkuvasti tulee paristokulut per rulla aika suuriksi ja onhan niitä muutenkin tylsä vaihdella vähän väliä.

      Jostain ulkomailta kyllä saa edelleen elohopeaparistojakin"
      ----------

      Paristosovite tms.:
      http://www.tannerhuollot.fi/laitteet.html

      • paristosta..

        1,5V:n pariston käyttö aiheuttaa ilmeisesti alivalotusta reilun aukon verran, mutta senhän voisi sinänsä kompensoida laittamalla filminherkkyyttä suunnilleen saman verran "pienemmälle", ts. 100:n filmille 50, tai mitä gosteja nen nyt Zenitissä olivatkaan, ja millaisella asteikolla.


    • Loskoipio

      42 mm jenkalaseja maan suurimmassa vaihtorompekaupassa näyttäs olevan muutama
      TAKUMAR.......................M42...........................135/2,5....................... 150,00
      TAKUMAR.......................M42...........................28/3,5........................ 150,00
      TAKUMAR.......................M42...........................35/3,5........................ 80,00
      TAKUMAR.......................M42...........................55/1,8........................ 40,00

      Hintojen kohtuullisuutta en kommentoi, mutta ainakin laatutavaraa. Periaatteessa kaikki samalla jengalla olevat sopii ja toimii. Valmistajia oli monta ja myyntinimiä vielä enemmän. Asahi Pentaxin kierretakumarien lisäksi ainakin Yashica, Edixa, Mamiya ja Fujica teki 70-luvulla jenkarunkoja ja laseja. Jos laatumerkeissä pysytään.
      Divarisarja olikin vielä laajempi ja kuka kellekin mitä valmisti on semmonen soppa ettei sitä täysin selvitä edes Ossi. Olihan näitä: Chinon, Cosina, Ricoh, Porst, Petri, Miranda yms.
      Käytetyn osuessa kouraan puhutaan siis yleensä liki kolme vuoskymmentä vanhasta tavarasta. Se ei silti ole käyttökelvoton ja kunnon tarkistaminen sujuu ihan käsipelillä. Pehmeästi toimiva tarkennus, rahisematta kääntyvä aukkorengas ja viiveettä sulkeutuva ja avautuva himmennin kun perätapista räpsyttää, siinäpä tärkeimmät tarkistuskohdat. Tietennii puhtaat linssipinnatja rasvattomat himmentimen lehdykät sekä tarkentuminen äärettömään on myös katsottava.

      Aivan oma kysymyksensä on, paljonko ammoin poistuneeseen järjestelmään kannattaa sijoittaa. Lasithan saa kyllä jollain lailla toimimaan jopa Pentaxin joissakin digirungoissa, ihan vastaisen varalta.

      Ai niin, se rompekauppa, jossa olen tehnyt todellisia löytöjä:
      http://www.digipartner.com/mr3/haku.html

      • A R vielä hereillä

        Huuto.nettiä selailin sattumoisin ja ainakin loittosarja Mamiyan nimellä ja Sigman zoomi 70-210 42mm jenkalla pisti silmään, kohtuupyynnöllä. Sekä itäsaksalainen Pentacon, elikkä Practikaan tehty 135/2,8 tele. Myyjä tosin väittää laajakulmaksi, haetanneeko tuo mittään? Derkkurungot oli kolhoja, mutta lasitavara optisesti kovaa kamaa. Ainakin muovizoomeihin verrattuna. Tuntuva paino tulee kaupan päälle.


      • M42x1
        A R vielä hereillä kirjoitti:

        Huuto.nettiä selailin sattumoisin ja ainakin loittosarja Mamiyan nimellä ja Sigman zoomi 70-210 42mm jenkalla pisti silmään, kohtuupyynnöllä. Sekä itäsaksalainen Pentacon, elikkä Practikaan tehty 135/2,8 tele. Myyjä tosin väittää laajakulmaksi, haetanneeko tuo mittään? Derkkurungot oli kolhoja, mutta lasitavara optisesti kovaa kamaa. Ainakin muovizoomeihin verrattuna. Tuntuva paino tulee kaupan päälle.

        Näitä 42 jenkasia on mulla kaappi pullollaan, ja eivät ole hinnalla pilattuja. 10.... 50 euroo saa melkeen mitä tahansa. Zoomeja en arvosta miksikään kun harvoin ne edes toimii kunnolla, huono kontrasti ja surkee toisto muutenkin. Halvimmaksi on osoittautunut ostaa koko kamera paketti ja sitten ottaa ajoon sen mitä itse tarvitsee, loput kaappiin. Patteri ongelmaa en ole kohdannut, laita nykypatteri koneeseen ja tarkista toisella toimivalla mittarilla oikeat arvot ja käännä dinit kohdalleen osoittamaan jotain? toista herkkyyttä.Miksi muuten tarvitaan mittaria? Kokeile.


    • Saanis

      Ostin syksyllä 1979 olympiatunnuksellisen TTL:n suoraan tukusta. Mainitulla vekottimella olen nyt kuvannut jo yli neljännesvuosisadan ja paikoitellen erinomaisiakin kuvia.

      Jotakin tietoa vuosien varrelta:

      Pattterin kanssa ei ole kovinkaan tarkkaa =venäläiset toleranssit

      Filminherkkyyden GOST/ASA/ISO -asteikko ei oikein sovi DIN-herkkyyksien kanssa; itse olen käyttänyt "jotain siinä välissä", mieluummin ala- kuin yläkanttiin

      Sama koskee valotusta; sijoita osoitin 'kuulan' alareunaan, niin kuvat ovat yleensä täyteläisen sävyisiä.

      Objektiiveistä:

      Zenit'issä käytetään M42-kierrettä, jota myös Pentax-kierteeksi kutsutaan. Käytettiin 1960-luvulla (Asahi)Pentax-kameroissa, josta sitten plagioitiin 'itäkameroihin'.

      M42-sovitetta lienee vielä nykyisinkin saatavissa eri objektiiveihin (Itselläni on käytettynä hankittu Tamronin 35-210 pumppuzoom 2x telejatke käyttökapineena...).

      'Seniitti' on kaiken kaikkiaan tukeva kapine (tehty samasta raudasta kuin veturitkin), jolla ei tarvitse pelätä, onko tähtäinpeilin vaimennus riittävä; kamera ei siitä varmasti tärähdä.

      Siis: Zenit'illä voi saada loistavia kuvia, mutta yksi asia on edellytyksenä: valokuvauksen perustekniikka tulee olla 'hanskassa'; automatiikkaa kun ei ole.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      85
      2228
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      49
      1926
    3. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1838
    4. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      74
      1625
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      10
      1588
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1492
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      24
      1393
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1352
    9. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1311
    10. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1304
    Aihe