Hoitamattoman keliakian seuraukset...

Jelppiä

Otsikko...

6

5393

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Tiiliskivi

   Jos Sinulla on keliakia etkä noudata annettuja hoito-ohjeita, niin miten siinä käykään...Aivan oikein! Suolinukka tuhoutuu tuhoutumistaan ja lopulta mikään ruoka ei imeydy. Potilas laihtuu lopulta tapauksesta riippuen ainakin 10 kiloa/vuosi tai enemmänkin ja koko kehon elektrolyyttinen tasapaino on poskellaan. Jos mikään ravinto ei enää imeydy, niin kuinka siinä käykään?

   Hoitamattomassa keliakiassa oireet vaihtelevat äärettömän paljon. Toisilla on ripulia, toisilla yleensä mahavaivoja, toisilla ummetusta, toisilla neuropaattisia oireita, toisilla kouristuksia, toisilla kiillevaurioita hampaissa, ärtyisyyttä, yleensä huonoa oloa...Lihavuus ei mitenkään poissulje keliakiaa, koska se tauti voi olla niin pulskalla kuin kuikelollakin.

   Keliakia on tunnettu reippaat 50 vuotta ja edelleen se keliakian olemus, jonka lääkärit ovat diagnosoineet, on vain jäävuoren huippu. Monet oireet, joita hoidetaan ihan muuna sairautena, ovat keliakian oireita. Veikkaisin niin, että lähimmän 20-30 vuoden kuluessa toivottavasti keliakin olennaisin olemus alkaisi selvitä.

  • tulehdus

   ohutsuolessa voi vuosien/vuosikymmenien kuluessa aiheuttaa ohutsuolisyövän, ohutsuolilymfooman.

  • vielä...

   Keliakia aiheuttaa esimerkiksi anemiaa, joka puolestaan aiheuttaa muun muuassa väsymystä, voimattomuutta, hengenahdistusta ym. Kun D-vitamiini ja kalkki eivät imeydy haurastuu kynnet ja tukka ja lopulta myös luusto. Osteoporoosin seurauksena syntyy helposti luunmurtumia, jotka pahimmillaan vievät liikuntakyvyn. Ihminen menee koko ajan huonompaan kuntoon ja kun suolinukka on lopulta täysin tuhoutunut ja mikään ravinto ei enää imeydy, niin kyllä siinä ennen pitkään niin käy, että kuolla kupsahtaa, jollei sitä ennen hakeudu hoitoon ja jätä gluteenia ravinnostaan.

   • Luuranko

    Mä olin sairastanut keliakiaa varmaan jo 10 vuotta, oireena oli anemia. Söin vain rautalääkkeitä, koska lääkärit eivät muuta osanneet diagnosoida.

    Vuosia meni, koko ajan olin vain huonommassa ja huonommassa kunnossa. Hiukset tippuivat päästä, iho kuiva ja harmaa, ryppyinen, kynnet lentelivät sormista. Laihduin ja laihduin. Jokaisen kylkiluun pystyi laskemaan selän puoleltakin.

    Kärsin aivan hirvittävistä vatsakivuista 24 tuntia vuorokaudessa, joko turvotti tai/ja koski valtavasti.

    Kun tauti vihdoin diagnosoitiin, suolinukka oli totaalisesti tuhoutunut, kaikki elimistön vitamiini- ja rautavarastot tyhjät, hemoglobiini 87. Lisäksi minulla oli ruokatorventulehdus, verestävällä jauhelihalla koko ruokatorvi alituisesta närästyksestä.

    Voitte kuvitella, miten jaksoin työpäivän läpi? HUONOSTI! Nyt olen ollut 6 kk gluteenittomalla ruokavaliolla, syönyt foolihappolääkkeitä ja rautaa. Iho on hehkeä, hiukset lainentivat jälleen. Jaksan juosta ja touhuta koko päivän. Ranteet täynnä virtaa :)

    Ja mikä parasta, suolisyöpämuutoksia EI VIELÄ ollut ehtinyt tulla. Nyt en syö mitään arveluttavaa. Nään vielä unta ruisleivästä, mutta tätä elämä on, "rakkaistaan" on luovuttava, niin myös suuresta intohimostani, ruisleivästä.

    Parempaa jaksamista kaikille kohtalotovereille.


  • diipa daa

   Itse olen huomannut, että allergiat pahenee selvästi jos suoli keliakian takia taas (joskus vahingossa) paskana. Kai jotain "myrkkyjä" pääsee verenkiertoon helpommin. Olen myös kalpea ja väsyttää.

  • aiheuttaa

   Lapsettomuutta lähdetään usein hakemaan keliakiasta, että semmosta voi aiheuttaa, jos ei itsestään pidä huolta.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Jetin syöksy saanut lisää vauhtia

   Huh huh - uusimmat uutiset viittaa siihen aika vahvasti, että nyt mennään lujaa kyytiä kohti pohjaa! Mutta eipä sitä koskaan tiedä, jospa sieltä viel
   Kotimaiset julkkisjuorut
   77
   3129
  2. Nainen tuutko mun vaimoksi

   Ostin jo sormukset ja rakastan sinua ♥️♥️♥️♥️
   Ikävä
   80
   1529
  3. Mulla on ikävä sinua

   Kun oli edes joku yhteys. Nyt ei ole enää mitään, ja tuskin tulee koskaan olemaan. Katsoin kuvaasi ja tulin niin iloiseksi, mutta samalla haikeaksi.
   Ikävä
   32
   966
  4. Uusi viihdesarja-tietovisa Hengaillaan sai murskakritiikkiä somessa. Mitä itse tykkäsit?

   Ylen uusi Hengaillaan starttasi lauantaina. Jenni Poikelus juonsi ja Riku Rantala tuomaroi. Ohjelma sai murskakritiikkiä somessa. Mitä itse tykkäsit
   Tv-sarjat
   48
   917
  5. Suomi kuihtuu ilman maahanmuuttoa

   Aika pahan laittoi Iltalehti persuille :-D https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/a/87de288c-7c6f-4ed3-b81c-72bea585649a
   Maailman menoa
   412
   891
  6. Hyvää iltaa

   Onko tullut edistymistä kaivattunsa kanssa? Tämä kysymys erityisesti yhdelle miehelle täällä. :)
   Ikävä
   88
   889
  7. Törmäsin lauseeseen

   "Kun ihmiset tietävät tehneensä sinulle väärin, he välttelevät sinua". Taitaa olla totuuden siemen.
   Ikävä
   73
   758
  8. Ikuisuusaihe yön pimeiden tuntien mausteeksi

   Kuka nyt sitten on koijannut, ketä ja miten, se on aina hyvä debatin paikka. Ei ne miehetkään puhtaita pulmusia tuolla saralla ole, siksi kummeksuttaa
   Sinkut
   166
   726
  9. Suomalaisen koulun alamäki alkoi ministeri Vikkusen aikana

   konsulentit hyppäsivät pöydällä ja meno jatkui Graham-Laasosen aikana, kun kokoomus halpuutti suomalaista koulutusjärjestelmää parhaansa mukaan. Nyt t
   Perussuomalaiset
   62
   688
  Aihe